Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

5 σημαντικά λάθη που πρέπει να αποφύγεις όταν ψάχνεις για δουλειά

5 σημαντικά λάθη που πρέπει να αποφύγεις όταν ψάχνεις για δουλειά

Η αναζήτηση εργασίας μοιάζει με παιχνίδι στρατηγικής, όπου δεν αρκεί μόνο να έχεις το σωστό βιογραφικό ή να είσαι ο/η κατάλληλος/η υποψήφιος/α αλλά πρέπει, επίσης, να μπορείς να προσέξεις και να διαχειριστείς τις μικρές, αλλά καθοριστικές λεπτομέρειες που θα σε βοηθήσουν να ξεχωρίσεις.

Υπάρχουν κάποιες "παγίδες" που καλό είναι να αποφύγεις εάν θέλεις να αυξήσεις τις πιθανότητες πρόσληψής σου και να κάνεις τη διαφορά. Ποιες είναι αυτές; Ας δούμε παρακάτω τα πέντε (5) συχνότερα λάθη που κάνουν όσοι/ες αναζητούν εργασία.

1. Μη στέλνεις κενό email με το βιογραφικό σου

Φαντάσου τον υπεύθυνο προσλήψεων να ανοίγει το email σου και να βλέπει απλώς ένα συνημμένο βιογραφικό χωρίς καμία εξήγηση. Δεν είναι ό,τι καλύτερο, έτσι δεν είναι; Πριν πατήσεις "αποστολή", γράψε λίγες γραμμές για εσένα και τη συγκεκριμένη θέση. Πες ποιος/α είσαι, γιατί σε ενδιαφέρει η θέση και πώς μπορείς να συνεισφέρεις στην εταιρεία. Δείξε ότι δεν έστειλες απλώς το βιογραφικό σου σε μια ακόμη θέση, αλλά ότι πραγματικά θέλεις αυτή τη δουλειά.

Δες, επίσης, τα 8 σημαντικά λάθη που πρέπει να αποφύγεις όταν κάνεις αίτηση για δουλειά μέσω email.

2. Μην επιμένεις με συνεχή τηλεφωνήματα ή μηνύματα

Έχεις μιλήσει με κάποιον υπεύθυνο και περιμένεις απάντηση. Το να καλείς συνέχεια ή να στέλνεις emails για να δεις αν πήρες τη δουλειά δεν είναι θετικό σημάδι για εσένα. Άλλο είναι να δείξεις ενδιαφέρον και άλλο να φανείς υπερβολικά ανυπόμονος/η ή πιεστικός/ή. Περίμενε λίγο και άσε τον χρόνο να δουλέψει υπέρ σου. Αν δεν λάβεις απάντηση μέσα στον προβλεπόμενο χρόνο, μπορείς να στείλεις ένα διακριτικό follow-up email μετά από μερικές μέρες.

3. Μη στέλνεις το ίδιο βιογραφικό παντού

Κάθε δουλειά είναι διαφορετική και έτσι πρέπει να είναι και το βιογραφικό σου. Αν στείλεις ένα γενικό βιογραφικό σε όλες τις θέσεις, είναι σαν να μην δείχνεις πραγματικό ενδιαφέρον για την καθεμία ξεχωριστά. Τροποποίησε το βιογραφικό σου έτσι ώστε να αναδεικνύει τις δεξιότητες και τις εμπειρίες που ταιριάζουν στην κάθε θέση. Αυτό δείχνει ότι έχεις κατανοήσει τι ζητάει η εταιρεία και ότι έχεις τα προσόντα για να ανταποκριθείς.

Δες, επίσης, το άρθρο μας Όχι άλλα ίδια βιογραφικά! Κάνε το CV σου να μη χαθεί στο πλήθος.

4. Μην υπερβάλλεις στις ικανότητές σου

Είναι ωραίο να δείχνεις αυτοπεποίθηση, αλλά πρέπει να είσαι και ειλικρινής. Αν στο βιογραφικό σου γράψεις ότι έχεις δεξιότητες που δεν έχεις πραγματικά, μπορεί να βρεθείς σε δύσκολη θέση αργότερα, είτε στη συνέντευξη είτε όταν ξεκινήσεις τη δουλειά. Είναι προτιμότερο να είσαι αυθεντικός/η και να δείξεις ότι είσαι πρόθυμος/η να μάθεις ό,τι χρειάζεται παρά να δίνεις ψεύτικες εντυπώσεις!

Δες, επίσης Γιατί δεν πρέπει ποτέ να λες ψέματα στο βιογραφικό σου.

5. Μην παραμελείς την έρευνα για την εταιρεία

Πριν κάνεις αίτηση, καλό είναι να έχεις μια ιδέα για το ποια είναι η εταιρεία και τι κάνει. Αν πας σε μια συνέντευξη και δείξεις ότι δεν ξέρεις τίποτα για την εταιρεία, είναι σαν να λες ότι δεν σε ενδιαφέρει πραγματικά. Λίγο ψάξιμο στο διαδίκτυο μπορεί να σου δώσει τις πληροφορίες που χρειάζεσαι για να φανείς πιο προετοιμασμένος/η και σίγουρος/η. Από την άλλη, το να μάθεις για την εταιρεία θα σε βοηθήσει να αντιληφθείς εάν η φιλοσοφία της εταιρείας ταιριάζει με εσένα.

Για να βρεις πληροφορίες σχετικά με την εταιρεία, μπορείς να εξερευνήσεις την επίσημη ιστοσελίδα της, όπου συνήθως υπάρχουν ενότητες όπως 'Σχετικά με εμάς' και 'Νέα', που παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για την κουλτούρα και τις αξίες της. Επιπλέον, πλατφόρμες όπως το LinkedIn μπορούν να σου δώσουν πληροφορίες για την εταιρική δομή και τα επαγγελματικά προφίλ των εργαζομένων. Τέλος, αναζήτησε άρθρα ή ειδήσεις που σχετίζονται με την εταιρεία, καθώς μπορούν να σου δώσουν μια καλύτερη εικόνα για τη θέση της στην αγορά και τα τελευταία επιτεύγματά της.

Η προσοχή στις λεπτομέρειες κάνει τη διαφορά. Με λίγη σκέψη και προετοιμασία, μπορείς να αποφύγεις αυτά τα λάθη και να αυξήσεις τις πιθανότητές σου να βρεις τη δουλειά που θέλεις. Θυμήσου ότι η επιτυχία δεν έρχεται μόνο με το σωστό βιογραφικό, αλλά με τη σωστή προσέγγιση και προετοιμασία. Πάρε τον έλεγχο της διαδικασίας στα χέρια σου και κάνε την επόμενη κίνησή σου με σιγουριά. Η επόμενη ευκαιρία μπορεί να είναι η δική σου! Καλή επιτυχία!

Για περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές που θα σε βοηθήσουν στην αναζήτηση εργασίας και στη μελλοντική σου καριέρα, ρίξε μια ματιά και στη στήλη μας 'Συμβουλευτική Καριέρας' στον https://www.eduguide.gr/grad/topic/career
 

Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνα Δημητρίου
Φωτογραφία: Canva 

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο