Ο απόλυτος οδηγός απαντήσεων στις πιο συχνές ερωτήσεις συνέντευξης!
Δεν θα ήταν υπέροχο αν ήξερες ακριβώς ποιες ερωτήσεις θα σου κάνει ο/η υπεύθυνος/η προσλήψεων στην επόμενη συνέντευξη για δουλειά;
Αν και δεν συνιστούμε να έχεις έτοιμες και τυποποιημένες απαντήσεις, η προετοιμασία είναι το κλειδί. Αφιέρωσε χρόνο για να νιώσεις άνετα με τις πιθανές ερωτήσεις, να κατανοήσεις τι πραγματικά αναζητούν οι υπεύθυνοι προσλήψεων και να προετοιμαστείς ώστε να δείξεις ότι είσαι ο/η πλέον κατάλληλος/η για τη θέση.
Ακολουθεί ένας ανανεωμένος οδηγός με 40+ συχνές ερωτήσεις συνεντεύξεων, κατηγοριοποιημένες για ευκολότερη πλοήγηση, μαζί με συμβουλές για την κατάλληλη απάντηση σε καθεμία.
Α. Κλασικές Ερωτήσεις
Αυτές οι ερωτήσεις αφορούν στα βασικά στοιχεία που θέλουν να μάθουν οι υπεύθυνοι προσλήψεων για κάθε υποψήφιο/α: ποιος/α είσαι, γιατί είσαι κατάλληλος/η για τη θέση και σε τι είσαι καλός/ή. Μπορεί να μην σου ζητηθούν ακριβώς αυτές οι ερωτήσεις με αυτές ακριβώς τις λέξεις, αλλά εάν έχεις προετοιμάσει τις απαντήσεις σου, θα είσαι έτοιμος/η για οποιαδήποτε ερώτηση. Στις κλασικές ερωτήσεις περιλαμβάνονται ερωτήσεις γνωριμίας και ερωτήσεις για τα κίνητρα και τις δεξιότητές σου.
Ερωτήσεις Γνωριμίας
1. Πες μου λίγα πράγματα για εσένα
Μια ερώτηση που ακούγεται απλή, αλλά κρύβει μια μεγάλη ευκαιρία. Είναι η πρώτη εντύπωση που θα κάνεις στον/στην υπεύθυνο/η προσλήψεων και η ευκαιρία σου να δημιουργήσεις μια θετική πρώτη εικόνα. Απόφυγε τα κλισέ και τις γενικόλογες απαντήσεις. Αντίθετα, σκέψου ποιες είναι οι δεξιότητες και τα επιτεύγματά σου που σε κάνουν ξεχωριστό/ή για τη συγκεκριμένη θέση. Πώς συνδέονται οι προσωπικές σου αξίες με την κουλτούρα της εταιρείας; Μια καλά προετοιμασμένη απάντηση μπορεί να ανοίξει την πόρτα για μια συναρπαστική συζήτηση και να σε κάνει να ξεχωρίσεις από τους/τις άλλους/ες υποψήφιους/ες.
Πώς να απαντήσεις:
- Ξεκίνα από το παρόν: «Αυτή τη στιγμή εργάζομαι/σπουδάζω στο…».
- Στη συνέχεια, μίλησε για το παρελθόν: «Έχω αποκτήσει εμπειρία σε…».
- Κλείσε με το μέλλον: «Θα ήθελα να χρησιμοποιήσω τις δεξιότητές μου για να…».
Παράδειγμα απάντησης:
«Είμαι τελειόφοιτος/η Μάρκετινγκ και έχω αποκτήσει εμπειρία σε στρατηγικές social media μέσα από την πρακτική μου. Στον προηγούμενο ρόλο μου, διαχειρίστηκα μια καμπάνια που αύξησε την επισκεψιμότητα κατά 20%. Θέλω να ενταχθώ στην ομάδα σας για να συνδυάσω τη δημιουργικότητα με την ανάλυση δεδομένων και να συμβάλλω στους στόχους σας.»
2. Πώς έμαθες για αυτή τη θέση;
Με αυτή την ερώτηση σου δίνεται η ευκαιρία να δείξεις ότι ενδιαφέρεσαι ειλικρινά για την εταιρεία. Μην πεις απλά «βρήκα την αγγελία στο internet».
Πώς να απαντήσεις:
- Ανάφερε την πηγή (π.χ. job board, φίλος, event).
- Πες τι σου τράβηξε την προσοχή στη θέση ή την εταιρεία.
Παράδειγμα απάντησης:
«Είδα τη θέση στο LinkedIn και μου τράβηξε την προσοχή το γεγονός ότι η εταιρεία σας είναι πρωτοπόρος στον τομέα της βιώσιμης μόδας. Με ενδιαφέρει να συμβάλλω σε projects που έχουν αντίκτυπο στην κοινωνία και το περιβάλλον.»
Ερωτήσεις για τα Κίνητρα
3. Γιατί θέλεις να εργαστείς στην εταιρεία μας;
Αυτή η ερώτηση δοκιμάζει την έρευνά σου. Ο στόχος είναι να δείξεις ότι έχεις μελετήσει την εταιρεία και να συνδέσεις τις αξίες της με τις φιλοδοξίες σου.
Πώς να απαντήσεις:
- Μίλησε για την αποστολή, τις αξίες ή τα projects της εταιρείας.
- Εξήγησε πώς αυτά συνδέονται με τις δικές σου αξίες και δεξιότητες.
Παράδειγμα απάντησης:
«Θαυμάζω την αφοσίωση της εταιρείας σας στην καινοτομία. Το project σας με την “έξυπνη τεχνολογία” είναι κάτι που με συναρπάζει, καθώς πιστεύω ότι η τεχνολογία μπορεί να φέρει τεράστια αλλαγή. Θα ήθελα να συμβάλλω με τις ιδέες και την ενέργειά μου σε αυτή την αποστολή.»
4. Γιατί θέλεις αυτή τη θέση;
Οι εργοδότες θέλουν να καταλάβουν αν πραγματικά ενδιαφέρεσαι για τον ρόλο και αν βλέπεις τη συγκεκριμένη θέση σαν μια ευκαιρία ανάπτυξης.
Πώς να απαντήσεις:
- Δώσε συγκεκριμένα στοιχεία της θέσης που σου ταιριάζουν.
- Δείξε πώς αυτή συνδέεται με τους στόχους σου.
Παράδειγμα απάντησης:
«Μου αρέσει να εργάζομαι σε δημιουργικές καμπάνιες και αυτή η θέση συνδυάζει την ανάγκη για δημιουργικότητα με τη χρήση analytics, κάτι που με ενθουσιάζει. Επιπλέον, πιστεύω ότι οι δεξιότητές μου στη στρατηγική επικοινωνία μπορούν να προσφέρουν αξία στην ομάδα σας.»
Ερωτήσεις για τις Δεξιότητες
5. Γιατί να σε προσλάβουμε;
Ήρθε η στιγμή σου να λάμψεις. Προσοχή όμως! Πρέπει να δείξεις αυτοπεποίθηση, αλλά όχι αλαζονεία.
Πώς να απαντήσεις:
- Εστίασε σε 3 βασικά πράγματα: δεξιότητες, προσαρμοστικότητα και κίνητρο.
- Δώσε παραδείγματα που αποδεικνύουν γιατί είσαι η καλύτερη επιλογή.
Παράδειγμα απάντησης:
«Είμαι εξαιρετικά οργανωτικός/ή και αποδίδω καλά υπό πίεση, κάτι που αποδεικνύεται από το ότι κατάφερα να παραδώσω ένα ομαδικό project σε λιγότερο χρόνο από τον προγραμματισμένο. Επιπλέον, είμαι παθιασμένος/η με την εξέλιξη και θέλω να αναφέρω τη δημιουργική μου σκέψη στην ομάδα σας.»
6. Ποια είναι τα πιο δυνατά σου σημεία;
Αυτή η ερώτηση σου δίνει την ευκαιρία να δείξεις πώς μπορείς να βοηθήσεις την εταιρεία. Μην χρησιμοποιήσεις μια μεγάλη λίστα επιθέτων που είναι πιθανό να καταντήσει κουραστική. Αντ' αυτού, επίλεξε μία ή μερικές (ανάλογα με την ερώτηση) συγκεκριμένες ιδιότητες που σχετίζονται με αυτήν τη θέση και παρουσίασέ τες με παραδείγματα. Οι ιστορίες είναι πάντα πιο αξέχαστες από τις γενικεύσεις.
Πώς να απαντήσεις:
- Επίλεξε 2-3 δεξιότητες που σχετίζονται με τη θέση.
- Υποστήριξέ τες με παραδείγματα.
Παράδειγμα απάντησης:
«Είμαι ιδιαίτερα καλός/ή στη διαχείριση χρόνου. Για παράδειγμα, κατά την πρακτική μου, διαχειρίστηκα τρία projects ταυτόχρονα και πέτυχα να τα παραδώσω όλα πριν την προθεσμία. Επίσης, αγαπώ τη συνεργασία, κάτι που μου επέτρεψε να ενισχύσω την ομαδική εργασία στο πανεπιστήμιο.»
7. Ποιες θεωρείς ότι είναι οι αδυναμίες σου;
Μια ερώτηση που μπορεί να φαίνεται απειλητική, αλλά στην πραγματικότητα είναι μια ευκαιρία να δείξεις την αυτογνωσία σου. Ο στόχος του συνεντευξιαστή δεν είναι απλώς να εντοπίσει τις αδυναμίες σου, αλλά να δει πώς τις αντιλαμβάνεσαι και πώς τις αντιμετωπίζεις. Μια ειλικρινής απάντηση που δείχνει ότι είσαι πρόθυμος/η να αναγνωρίσεις τα όριά σου και να εργαστείς για τη βελτίωσή των αδυναμιών σου, μπορεί να σε κάνει να ξεχωρίσεις. Αντί να αποφύγεις την ερώτηση ή να δώσεις μια γενικόλογη απάντηση, σκέψου μια συγκεκριμένη κατάσταση όπου δυσκολεύτηκες και πώς προσπάθησες να την αντιμετωπίσεις.
Πώς να απαντήσεις:
- Ανάφερε κάτι που δεν επηρεάζει άμεσα τη θέση.
- Εξήγησε πώς το δουλεύεις.
Παράδειγμα απάντησης:
«Νιώθω άβολα όταν μιλάω μπροστά σε μεγάλο κοινό, αλλά πρόσφατα παρακολούθησα ένα workshop παρουσίασης και νιώθω ότι έχω βελτιωθεί σημαντικά.»
Για περισσότερα tips στο πώς να απαντήσεις στην ερώτηση για τα μειονεκτήματα και τις αδυναμίες σου, μπορείς να δεις το παλιότερο μας άρθρο Ποια είναι τα αδύνατα σημεία σου; Πώς να απαντήσεις την πιο δύσκολη ερώτηση σε μια συνέντευξη!
Β. Ερωτήσεις για τη εργασιακή σου εμπειρία
Επιτεύγματα και αποτυχίες
8. Ποιο είναι το μεγαλύτερο επαγγελματικό σου επίτευγμα;
Αυτή η ερώτηση είναι η ιδανική ευκαιρία να εντυπωσιάσεις με μια ιστορία επιτυχίας. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη μέθοδο STAR (Situation, Task, Action, Result).
Πώς να απαντήσεις:
- Situation: Περίγραψε την κατάσταση.
- Task: Εξήγησε το έργο που έπρεπε να ολοκληρώσεις.
- Action: Πες τι ακριβώς έκανες.
- Result: Μίλησε για το αποτέλεσμα.
Παράδειγμα απάντησης:
«Κατά την πρακτική μου ως βοηθός μάρκετινγκ (Situation), η ομάδα έπρεπε να λανσάρει μια καμπάνια σε περιορισμένο χρόνο (Task). Πρότεινα τη χρήση εργαλείων διαχείρισης χρόνου και ανέλαβα τη διαχείριση του ημερολογίου της ομάδας (Action). Καταφέραμε να λανσάρουμε την καμπάνια πριν την προθεσμία και αυξήσαμε την αλληλεπίδραση στα social media κατά 25% (Result).»
9. Πες μου μια περίπτωση που έδειξες δεξιότητες ηγεσίας.
Δεν χρειάζεται να είσαι διευθυντής/ρια για να δείξεις ηγετικές ικανότητες. Μια εμπειρία από ομαδικά projects, πρακτική ή εθελοντική εργασία μπορεί να είναι αρκετή.
Πώς να απαντήσεις:
- Περίγραψε μια στιγμή όπου ανέλαβες πρωτοβουλία.
- Τόνισε πώς η συμβολή σου επηρέασε την ομάδα.
Παράδειγμα απάντησης:
«Κατά τη διάρκεια ενός project στο πανεπιστήμιο, η ομάδα μας δυσκολευόταν να οργανωθεί. Ανέλαβα την ευθύνη να δημιουργήσω ένα χρονοδιάγραμμα και να καθορίσω αρμοδιότητες για κάθε μέλος. Η προσέγγισή μου μας βοήθησε να τηρήσουμε την προθεσμία και να παραδώσουμε μια εξαιρετική εργασία.»
Διαχείριση Συγκρούσεων
10. Πες μου για μια φορά που διαφώνησες με μια απόφαση που ελήφθη στη δουλειά.
Αυτή η ερώτηση εξετάζει την ικανότητά σου να χειρίζεσαι τις διαφωνίες που προκύπτουν στον εργασιακό σου χώρο με επαγγελματισμό.
Πώς να απαντήσεις:
- Εξήγησε τη διαφωνία χωρίς να κατηγορήσεις κάποιον/α.
- Δείξε πώς χρησιμοποίησες στοιχεία και διάλογο για να την αντιμετωπίσεις.
Παράδειγμα απάντησης:
«Σε μια προηγούμενη πρακτική, υπήρξε μια απόφαση για αλλαγή της στρατηγικής μάρκετινγκ που πίστευα ότι δεν θα απέδιδε. Ζήτησα να συζητήσουμε την απόφαση με την ομάδα, παρουσίασα δεδομένα που υποστήριζαν την άποψή μου, και καταλήξαμε σε μια τροποποιημένη στρατηγική που απέδωσε καλύτερα.»
11. Πες μου για μια πρόκληση ή σύγκρουση που αντιμετώπισες στη δουλειά και πώς τη διαχειρίστηκες.
Με αυτήν την ερώτηση, οι εργοδότες/ριες θέλουν να δουν τις δεξιότητές σου στην επίλυση προβλημάτων και στη διαχείριση των επαγγελματικών σχέσεων.
Πώς να απαντήσεις:
- Εστίασε στη λύση και όχι στη σύγκρουση.
- Τόνισε πώς διατήρησες την ψυχραιμία σου.
Παράδειγμα απάντησης:
«Κατά τη διάρκεια ενός ομαδικού project, υπήρξε διαφωνία σχετικά με την κατανομή των αρμοδιοτήτων. Αποφάσισα να συγκεντρώσω την ομάδα και να ακούσω τις ανησυχίες όλων. Με τη συζήτηση, καταλήξαμε σε μια λύση που ήταν αποδεκτή από όλους/ες, και το project ολοκληρώθηκε εγκαίρως.»
12. Πες μου μια φορά που έκανες λάθος.
Αυτή η ερώτηση εστιάζει στην αυτογνωσία και την προσαρμοστικότητά σου.
Πώς να απαντήσεις:
- Ανάφερε ένα λάθος που δεν ήταν καταστροφικό.
- Εξήγησε τι έμαθες και πώς βελτιώθηκες.
Παράδειγμα απάντησης:
«Κατά την πρώτη μου εμπειρία με πελάτες, ξέχασα να επιβεβαιώσω τις απαιτήσεις τους για μια καμπάνια. Αυτό οδήγησε σε καθυστέρηση. Από τότε, έχω καθιερώσει διαδικασίες για να επιβεβαιώνω πάντα τις λεπτομέρειες με τους πελάτες, και το λάθος δεν επαναλήφθηκε.»
13. Πες μου για μια φορά που απέτυχες.
Οι εργοδότες/ριες θέλουν να δουν πώς αντιμετωπίζεις την αποτυχία και τι μαθαίνεις από αυτήν.
Πώς να απαντήσεις:
- Περίγραψε μια πραγματική αποτυχία.
- Εξήγησε πώς ανέλαβες την ευθύνη και τι άλλαξες στη συμπεριφορά σου.
Παράδειγμα απάντησης:
«Στο πανεπιστήμιο, ανέλαβα περισσότερα projects απ’ όσα μπορούσα να διαχειριστώ, με αποτέλεσμα να μην παραδώσω έγκαιρα μια εργασία. Έμαθα να ορίζω προτεραιότητες και να λέω “όχι” όταν χρειάζεται, κάτι που με έχει βοηθήσει σε όλα τα επόμενα projects μου.»
Ερωτήσεις σχετικές με την τωρινή ή προηγούμενη δουλειά σου
14. Γιατί θέλεις να φύγεις από την τωρινή σου δουλειά;
Αυτή η ερώτηση μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά ο στόχος είναι να δείξεις φιλοδοξία και όχι δυσαρέσκεια. Οπότε φρόντισε να διατηρήσεις ένα θετικό τόνο στην απάντησή σου.
Πώς να απαντήσεις:
- Εστίασε στο τι ψάχνεις στη νέα θέση.
- Μην μιλήσεις αρνητικά για τον τωρινό εργοδότη.
Παράδειγμα απάντησης:
«Η τρέχουσα δουλειά μου μού έδωσε πολλές δεξιότητες, αλλά ψάχνω μια θέση όπου θα μπορώ να συνεισφέρω περισσότερο στη στρατηγική ανάπτυξη και να αναλάβω νέες προκλήσεις.»
15. Γιατί απολύθηκες;
Εάν απολύθηκες, είναι καλύτερο να είσαι ειλικρινής και να δείξεις ότι έμαθες από την εμπειρία.
Πώς να απαντήσεις:
- Εξήγησε το πλαίσιο με σύντομο και θετικό τρόπο.
- Δείξε πώς έχεις εξελιχθεί από τότε.
Παράδειγμα απάντησης:
«Η απόδοσή μου δεν ανταποκρινόταν στις απαιτήσεις, αλλά αυτό αποτέλεσε ένα σημαντικό μάθημα για εμένα. Έχω δουλέψει τις δεξιότητές μου από τότε και πιστεύω ότι πλέον διαχειρίζομαι καλύτερα τις απαιτήσεις της εργασίας.»
16. Γιατί υπάρχει κενό στο βιογραφικό σου;
Αυτή η ερώτηση συχνά προκαλεί άγχος, αλλά είναι σημαντικό να είσαι ειλικρινής. Το κενό δεν είναι απαραίτητα αρνητικό, ειδικά αν το χρησιμοποίησες παραγωγικά.
Πώς να απαντήσεις:
- Εξήγησε με θετικό τρόπο τον λόγο του κενού.
- Ανάφερε δεξιότητες ή εμπειρίες που απέκτησες κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος.
Παράδειγμα απάντησης:
«Μετά την αποφοίτησή μου, πήρα ένα διάλειμμα για να φροντίσω ένα μέλος της οικογένειας μου. Στο διάστημα αυτό, ανέπτυξα την ικανότητά μου να διαχειρίζομαι δύσκολες καταστάσεις και να παραμένω οργανωμένος/η. Είμαι πλέον έτοιμος/η να επιστρέψω στην εργασία και να αξιοποιήσω αυτές τις δεξιότητες.»
17. Μπορείς να εξηγήσεις γιατί άλλαξες καριέρα;
Η αλλαγή σταδιοδρομίας δεν είναι αρνητική, αν τη συνδέσεις με τους στόχους σου και τη θέση που διεκδικείς.
Πώς να απαντήσεις:
- Δείξε πώς η εμπειρία σου σε άλλο πεδίο είναι σχετική με τη νέα θέση.
- Ανάφερε τον ενθουσιασμό σου για τη νέα σου κατεύθυνση.
Παράδειγμα απάντησης:
«Αν και δούλευα στον τομέα των πωλήσεων, πάντα με ενδιέφερε η ψηφιακή επικοινωνία. Έχω ολοκληρώσει online μαθήματα και πρακτική σε social media management, και νιώθω ότι αυτή η θέση είναι το επόμενο βήμα για να συνδυάσω τις δεξιότητές μου.»
18. Ποιος είναι ο μισθός σου τώρα;
Αυτή η ερώτηση συχνά προκαλεί αμηχανία, αλλά είναι μια ευκαιρία να δείξεις επαγγελματισμό και στρατηγική σκέψη. Ο στόχος σου δεν είναι μόνο να απαντήσεις, αλλά και να διαχειριστείς τη συζήτηση έτσι ώστε να προωθήσεις τις δεξιότητές σου και την αξία σου ως υποψήφιος/α.
Πώς να απαντήσεις:
- Είναι σημαντικό να απαντήσεις με διακριτικότητα και αυτοπεποίθηση.
- Αν δε θέλεις να αναφέρεις συγκεκριμένο αριθμό, μπορείς να μετατοπίσεις τη συζήτηση στις προσδοκίες σου για τη νέα θέση.
- Δείξε ευελιξία και εστίασε στην αξία που φέρνεις στον ρόλο.
Παράδειγμα απάντησης:
«Ο μισθός μου αντανακλά τις αρμοδιότητες και την εμπειρία μου στον τρέχοντα ρόλο. Ωστόσο, είμαι ανοιχτός/ή να συζητήσω ένα πακέτο αποδοχών που θα αντικατοπτρίζει τόσο τις ανάγκες της θέσης όσο και τη συνεισφορά μου στην ομάδα σας.»
19. Τι σου αρέσει λιγότερο στην τωρινή σου δουλειά;
Αυτή η ερώτηση μπορεί να είναι παγίδα. Εστίασε στη θετική πλευρά, προβάλλοντας τι ψάχνεις στη νέα θέση.
Πώς να απαντήσεις:
- Μίλησε για κάτι που δεν σχετίζεται άμεσα με τη θέση που διεκδικείς.
- Σύνδεσε την απάντηση με μια νέα ευκαιρία.
Παράδειγμα απάντησης:
«Αυτό που μου λείπει στη δουλειά μου είναι η δυνατότητα να συμμετέχω σε μεγαλύτερα projects. Γι’ αυτό με ενθουσιάζει αυτή η θέση, καθώς θα μου δώσει την ευκαιρία να αναλάβω περισσότερες πρωτοβουλίες.»
Γ. Ερωτήσεις σχετικά με τον Εαυτό σου και τους Στόχους σου
Εργασιακό Περιβάλλον
20. Τι ψάχνεις σε μια νέα θέση;
Εδώ, οι υπεύθυνοι/ες προσλήψεων θέλουν να δουν αν οι στόχοι σου ευθυγραμμίζονται με τη θέση που προσφέρουν.
Πώς να απαντήσεις:
- Περίγραψε τι σε παρακινεί.
- Συνδέσου με τις ευκαιρίες που προσφέρει η θέση.
Παράδειγμα απάντησης:
«Ψάχνω μια θέση που θα μου επιτρέψει να αναπτύξω τις δεξιότητές μου στη διαχείριση έργων και να δουλέψω με μια ομάδα που θέλει να καινοτομεί. Αυτή η δουλειά φαίνεται να προσφέρει ακριβώς αυτές τις ευκαιρίες.»
21. Τι είδους περιβάλλον εργασίας προτιμάς;
Αυτή η ερώτηση αξιολογεί αν θα ταιριάξεις στην κουλτούρα της εταιρείας.
Πώς να απαντήσεις:
- Περίγραψε ένα περιβάλλον που ευθυγραμμίζεται με αυτό της εταιρείας.
- Δείξε προσαρμοστικότητα.
Παράδειγμα απάντησης:
«Προτιμώ ένα συνεργατικό περιβάλλον όπου μπορώ να μάθω από την ομάδα και να συνεισφέρω με τις δικές μου ιδέες. Από όσα έχω διαβάσει για την εταιρεία σας, πιστεύω ότι αυτή η θέση προσφέρει ακριβώς αυτό.»
22. Ποιο είναι το στυλ διοίκησής σου;
Οι καλύτεροι ηγέτες είναι ισχυροί αλλά ευέλικτοι και αυτό ακριβώς θέλεις να δείξεις στην απάντησή σου.
Πώς να απαντήσεις:
- Μοιράσου μερικές από τις καλύτερες σου στιγμές στο κομμάτι της διοίκησης/διαχείρισης
Παράδειγμα απάντησης:
«Ενώ κάθε κατάσταση και κάθε μέλος της ομάδας απαιτεί μια διαφορετική στρατηγική, τείνω να προσεγγίζω τις σχέσεις των υπαλλήλων μου/της ομάδας μου ως coach. Μια από τις πιο ικανοποιητικές εμπειρίες μου ήταν όταν ανέλαβα μια μικρή ομάδα πέντε ατόμων και, μέσα σε δύο χρόνια, την μετέτρεψα σε μια δυναμική ομάδα δεκαπέντε ατόμων. Κατάφερα αυτό τον στόχο δημιουργώντας ένα κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, ενθαρρύνοντας την ομαδική εργασία και παρέχοντας στα μέλη της ομάδας τα απαραίτητα εργαλεία και την εκπαίδευση για να αναλάβουν μεγαλύτερες ευθύνες.
23. Πώς θα σε περιέγραφαν ο/η εργοδότης/ρια και οι συνάδελφοί σου;
Αυτή η ερώτηση είναι μια ευκαιρία να παρουσιάσεις τις πιο θετικές πτυχές του επαγγελματικού σου προφίλ μέσα από τα μάτια άλλων. Μια καλά διατυπωμένη απάντηση μπορεί να ενισχύσει την εικόνα σου ως ιδανικού/ής υποψηφίου/ψήφιας για τη θέση.
Πώς να απαντήσεις:
- Εστίασε σε χαρακτηριστικά που είναι σχετικά με τον ρόλο.
- Χρησιμοποίησε συγκεκριμένα παραδείγματα για να υποστηρίξεις τα λεγόμενά σου.
- Διατήρησε την ισορροπία ανάμεσα στην αυτοπεποίθηση και τη μετριοφροσύνη.
Παράδειγμα απάντησης:
«Οι συνεργάτες μου με περιγράφουν ως έναν άνθρωπο που είναι οργανωμένος/η, αξιόπιστος/η και συνεργάσιμος/η. Θυμάμαι μια περίπτωση που αναλάβαμε μια κρίσιμη ομαδική εργασία με αυστηρές προθεσμίες. Έθεσα προτεραιότητες, οργάνωσα τη διαδικασία και σιγουρεύτηκα ότι όλοι είχαν την υποστήριξη που χρειάζονταν, κάτι που τελικά μας βοήθησε να ολοκληρώσουμε το έργο με επιτυχία και πριν την προθεσμία.»
24. Πώς αντιμετωπίζεις καταστάσεις πίεσης ή άγχους;
Μπορεί να φαίνεται πιο εύκολο να αποφύγεις αυτήν την ερώτηση, αλλά η αλήθεια είναι ότι όλοι βιώνουμε άγχος σε κάποιο βαθμό. Αυτός/ή που σου κάνει τη συνέντευξη θέλει να δει πώς αντιδράς σε δύσκολες καταστάσεις και πώς διαχειρίζεσαι το στρες.
Πώς να απαντήσεις:
- Μοιράσου τις στρατηγικές που χρησιμοποιείς για να διατηρείς την ηρεμία σου
- Δείξε ότι έχεις επίγνωση του άγχους σου και ότι έχεις αναπτύξει αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισής του.
Παράδειγμα απάντησης:
«Σε προηγούμενη εργασία μου, βρέθηκα αντιμέτωπος με ένα πολύ απαιτητικό έργο με πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Αρχικά, ένιωσα αρκετό άγχος, αλλά αποφάσισα να το αντιμετωπίσω με συγκεκριμένα βήματα. Καταρχάς, χώρισα το έργο σε μικρότερα, πιο διαχειρίσιμα κομμάτια και δημιούργησα ένα λεπτομερές χρονοδιάγραμμα. Στη συνέχεια, επικοινώνησα με τον προϊστάμενό μου και τους συναδέλφους μου για να ζητήσω βοήθεια και να συντονίσω τις προσπάθειές μας. Τέλος, αφιέρωνα λίγο χρόνο κάθε μέρα για να κάνω κάτι που με χαλαρώνει, όπως το να διαβάσω ένα βιβλίο ή να βγω για μια βόλτα. Με αυτόν τον τρόπο, κατάφερα να ολοκληρώσω το έργο επιτυχώς και να διατηρήσω την ηρεμία μου υπό πίεση.»
Διαχείριση Χρόνου και Προτεραιοτήτων
25. Σκοπεύεις να αποκτήσεις παιδιά;
Αυτή η ερώτηση είναι προσωπική και παράνομη, αλλά πρέπει να απαντηθεί με ευγένεια και διπλωματία.
Πώς να απαντήσεις:
- Επανάφερε τη συζήτηση στη δουλειά.
- Μείνε ήρεμος/η και επαγγελματίας.
Παράδειγμα απάντησης:
«Εστιάζω αυτή τη στιγμή στην επαγγελματική μου ανάπτυξη και θέλω να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις στον ρόλο. Θα ήθελα να συζητήσουμε για το πώς μπορώ να συμβάλλω στην ομάδα σας.»
Στο άρθρο μας Μήπως πρέπει να απορρίψεις αυτήν την πρόταση για δουλειά; Τα 5 Red Flags! μπορείς να δεις όλα τα red flags που μπορεί να συναντήσεις όταν κάνεις την πρώτη επαφή για μια καινούρια δουλειά.
26. Πώς οργανώνεις/προτεραιοποιείς την εργασία σου;
Αυτή η ερώτηση έχει σκοπό να εξετάσει τις οργανωτικές σου ικανότητες.
Πώς να απαντήσεις:
- Αναφέρσου σε εργαλεία και μεθόδους που χρησιμοποιείς.
- Δώσε ένα παράδειγμα από την εμπειρία σου.
Παράδειγμα απάντησης:
«Ξεκινάω τη μέρα μου δημιουργώντας μια λίστα υποχρεώσεων και καθορίζοντας τις προτεραιότητες με βάση τις προθεσμίες. Χρησιμοποιώ επίσης εργαλεία όπως το Trello για να παρακολουθώ την πρόοδο των εργασιών. Σε ένα project πρόσφατα, αυτή η μέθοδος βοήθησε την ομάδα μας να ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις μας νωρίτερα από το προγραμματισμένο.»
27. Με τι σου αρέσει να ασχολείσαι στον ελεύθερο χρόνο σου;
Μπορείς να αξιοποιήσεις αυτή την ερώτηση για να αναδείξεις στοιχεία της προσωπικότητάς σου.
Πώς να απαντήσεις:
- Εστίασε σε ενδιαφέροντα που δείχνουν δεξιότητες ή αξίες.
- Μίλησε με ειλικρίνεια.
Παράδειγμα απάντησης:
«Αγαπώ τη φωτογραφία και συχνά συμμετέχω σε workshops για να βελτιώσω τις δεξιότητές μου. Αυτό με βοηθά να αναπτύσσω τη δημιουργικότητά μου, κάτι που είναι χρήσιμο και στον επαγγελματικό τομέα.»
Στόχοι και Φιλοδοξίες
28. Τι σε παρακινεί;
Οι εργοδότες θέλουν να καταλάβουν τι σε κάνει να αποδίδεις καλύτερα.
Πώς να απαντήσεις:
- Συνδέσου με τη θέση.
- Ανάφερε παραδείγματα από το παρελθόν.
Παράδειγμα απάντησης:
«Με παρακινεί η πρόκληση να βρω λύσεις σε σύνθετα προβλήματα. Σε έναν προηγούμενο ρόλο, ανέλαβα ένα δύσκολο case study και, μετά από έρευνα και ανάλυση, κατάφερα να προτείνω μια στρατηγική που αύξησε την αποδοτικότητα της ομάδας.»
29. Τι σε ενοχλεί στους άλλους;
Αυτή η ερώτηση αποσκοπεί στο να κατανοήσει ο εργοδότης πώς χειρίζεσαι τις ενδεχόμενες συγκρούσεις και τις δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις. Είναι σημαντικό να δείξεις ότι μπορείς να διαχειριστείς τις εντάσεις με επαγγελματισμό και ότι προσπαθείς πάντα για συνεργασία.
Πώς να απαντήσεις:
- Εστίασε σε κάτι που είναι γενικό και διαχειρίσιμο, χωρίς να αναφέρεσαι σε κάτι πολύ προσωπικό ή έντονα αρνητικό.
- Δείξε ότι προτιμάς την ομαλή συνεργασία και αναφέρσου σε τρόπους που προσπαθείς να βελτιώσεις την κατάσταση.
Παράδειγμα απάντησης:
«Αυτό που με ενοχλεί κάποιες φορές είναι όταν η επικοινωνία σε μια ομάδα δεν είναι ξεκάθαρη ή δεν υπάρχει πλήρης κατανόηση των στόχων. Προσπαθώ πάντα να φροντίζω για την ανοιχτή επικοινωνία και συχνά προτείνω meeting ή τη χρήση εργαλείων που διευκολύνουν τη ροή της πληροφορίας και ενισχύουν τη συνεργασία.»
30. Πώς θέλεις να σε διαχειρίζονται;
Η απάντησή σου σε αυτή την ερώτηση θα δείξει αν θα ταιριάξεις με τον τρόπο διοίκησης της εταιρείας.
Πώς να απαντήσεις:
- Μίλησε για κάτι που σε βοηθά να αποδίδεις καλύτερα.
- Εστίασε σε θετικά παραδείγματα.
Παράδειγμα απάντησης:
«Αποδίδω καλύτερα όταν ο προϊστάμενός μου δίνει ξεκάθαρες οδηγίες και με υποστηρίζει με εποικοδομητικό feedback. Έτσι μπορώ να βελτιώνομαι και να αναπτύσσομαι.»
31. Πού βλέπεις τον εαυτό σου σε 5 χρόνια;
Οι εργοδότες/ριες θέλουν να δουν αν έχεις ρεαλιστικούς στόχους.
Πώς να απαντήσεις:
- Συνδέσου με τη θέση και την εταιρεία.
- Δείξε φιλοδοξία.
Παράδειγμα απάντησης:
«Σε 5 χρόνια, θα ήθελα να έχω αναπτύξει τις δεξιότητές μου στη διαχείριση έργων και να έχω εξελιχθεί σε έναν ρόλο με περισσότερες ευθύνες στην εταιρεία σας.»
32. Ποια είναι η δουλειά των ονείρων σου;
Αυτή η ερώτηση δείχνει αν η θέση συνδέεται με τους στόχους σου.
Πώς να απαντήσεις:
- Δείξε πώς η θέση ταιριάζει στα όνειρά σου.
- Εστίασε στον ρεαλισμό.
Παράδειγμα απάντησης:
«Η δουλειά των ονείρων μου είναι αυτή που μου επιτρέπει να συνδυάζω τη δημιουργικότητα με τη στρατηγική σκέψη. Αυτή η θέση ταιριάζει απόλυτα με αυτόν τον στόχο.»
33. Με ποιες άλλες εταιρείες έχεις κάνει συνέντευξη;
Αυτή η ερώτηση έχει στόχο να εξετάσει τη δέσμευσή σου για τη θέση.
Πώς να απαντήσεις:
- Εστίασε στη θέση που συζητάτε.
- Ανάφερε την έρευνά σου.
Παράδειγμα απάντησης:
«Εξετάζω κάποιες παρόμοιες θέσεις στον κλάδο, αλλά αυτός ο ρόλος είναι αυτός που με ενθουσιάζει περισσότερο, λόγω της κουλτούρας της εταιρείας σας.»
34. Τι σε κάνει μοναδικό/ή;
Αυτή είναι η ευκαιρία σου να ξεχωρίσεις.
Πώς να απαντήσεις:
- Τόνισε τις δεξιότητες που δεν έχουν αναφερθεί.
- Συνδέσου με τις ανάγκες της θέσης.
Παράδειγμα απάντησης:
«Πιστεύω ότι αυτό που με κάνει μοναδικό/ή είναι η ικανότητά μου να προσαρμόζομαι γρήγορα σε νέες καταστάσεις. Σε έναν προηγούμενο ρόλο, χρειάστηκε να μάθω μια νέα πλατφόρμα μέσα σε μια εβδομάδα, και τελικά κατάφερα να εκπαιδεύσω και την υπόλοιπη ομάδα.»
35. Τι πρέπει να ξέρω που δεν υπάρχει στο βιογραφικό σου;
Εδώ μπορείς να αναφερθείς σε μια δεξιότητα που δεν έχεις αναφέρει ή δεν έχεις αναπτύξει αρκετά.
Πώς να απαντήσεις:
- Ανάφερε ένα θετικό χαρακτηριστικό ή επίτευγμα.
- Σύνδεσε το στοιχείο αυτό με τις απαιτήσεις ή τους στόχους της θέσης.
Παράδειγμα απάντησης:
«Μια σημαντική δεξιότητά μου είναι η ικανότητά μου να βρίσκω δημιουργικές λύσεις. Για παράδειγμα, σε μια πρόκληση στο πανεπιστήμιο, βρήκα έναν πρωτότυπο τρόπο να αυξήσω τη συμμετοχή σε ένα event, που οδήγησε σε μεγάλη επιτυχία.»
36. Πώς θα μοιάζουν οι πρώτες ημέρες/ο πρώτος μήνας σε αυτή τη δουλειά;
Ο/Η εργοδότης/ρια με αυτή την ερώτηση προσπαθεί να καταλάβει το ενδιαφέρον σου για τη δουλειά, την προσαρμοστικότητά σου και τις προσδοκίες σου.
Πώς να απαντήσεις:
- Δείξε ότι είσαι πρόθυμος/η να μάθεις νέα πράγματα και να βελτιωθείς.
- Δημιούργησε θετικές προσδοκίες
- Δείξε ότι είσαι ενεργός/ή και θέλεις να αναλάβεις ευθύνες.
Παράδειγμα Απάντησης:
«Φαντάζομαι ότι οι πρώτες μου ημέρες θα είναι αφιερωμένες στην κατανόηση του ευρύτερου περιβάλλοντος εργασίας και των συγκεκριμένων καθηκόντων της θέσης. Θα ήθελα να συναντηθώ με τους άμεσους συνεργάτες μου, να ξεκινήσω να εξοικειώνομαι με τα εργαλεία και τις διαδικασίες που χρησιμοποιούνται και να κατανοήσω τους στόχους του τμήματος».
37. Τι πιστεύεις ότι μπορούμε να κάνουμε καλύτερα ή διαφορετικά;
Αυτή η ερώτηση εξετάζει τη δημιουργική σου σκέψη και την ικανότητά σου να δίνεις εποικοδομητική ανατροφοδότηση. Θέλουν να δουν αν έχεις κάνει την έρευνά σου και αν μπορείς να συνεισφέρεις από την αρχή.
Πώς να απαντήσεις:
- Ξεκίνα με κάτι θετικό.
- Πρότεινε μια ιδέα με ταπεινότητα, βασισμένη στην έρευνά σου.
Παράδειγμα απάντησης:
«Εντυπωσιάστηκα από το πώς η εταιρεία σας χρησιμοποιεί το Instagram για να αλληλεπιδρά με το κοινό της. Θα μπορούσατε ίσως να επεκτείνετε αυτή τη στρατηγική και στο TikTok, καθώς η πλατφόρμα είναι δημοφιλής στις νεότερες ηλικίες. Θα ήταν ενδιαφέρον να δημιουργήσετε μικρού μήκους βίντεο που να παρουσιάζουν τα προϊόντα σας.»
38. Πότε μπορείς να ξεκινήσεις;
Αυτή είναι μια ερώτηση logistics, αλλά μπορεί να δείξει την προθυμία σου.
Πώς να απαντήσεις:
- Δώσε μια ρεαλιστική εκτίμηση.
- Δείξε ευελιξία.
Παράδειγμα απάντησης:
«Μπορώ να ξεκινήσω σε δύο εβδομάδες, αφού ολοκληρώσω τις υποχρεώσεις μου στον τρέχοντα εργοδότη μου. Εάν χρειαστεί, μπορώ να το συζητήσω για να ξεκινήσω νωρίτερα.»
39. Είσαι διατεθειμένος/η να μετακινηθείς για τις ανάγκες της δουλειάς;
Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση εξαρτάται από την ευελιξία που έχεις στο να μετακινηθείς ή όχι. Αν δεν είσαι σίγουρος/η, πες το με τρόπο που δείχνει θετικότητα και αναφέρσου παράλληλα και στις πρακτικές σου ανάγκες.
Πώς να απαντήσεις:
- Εάν είσαι θετικός/ή: Εξήγησε ότι είσαι ανοιχτός/ή στη μετακίνηση.
- Εάν όχι: Πρότεινε εναλλακτικές, όπως είναι η εξ αποστάσεως εργασία.
Παράδειγμα απάντησης:
«Είμαι ανοιχτός/ή στη μετακίνηση, αν χρειαστεί, καθώς εκτιμώ τις ευκαιρίες που προσφέρει η εταιρεία σας. Ωστόσο, θα ήθελα να συζητήσουμε και πιθανές ευκαιρίες εξ αποστάσεως εργασίας, αν αυτό είναι δυνατό.»
Δ. Ερωτήσεις που σε δοκιμάζουν
40. Πόσες μπάλες τένις χωράνε σε μια λιμουζίνα;
Αυτή η ερώτηση είναι περισσότερο ένα τεστ για να δουν πώς σκέφτεσαι και αντιμετωπίζεις έναν απρόσμενο προβληματισμό. Δεν υπάρχει σωστή απάντηση – το σημαντικό είναι η προσέγγισή σου.
Πώς να απαντήσεις:
- Σκέψου φωναχτά.
- Χρησιμοποίησε λογική και υπολογισμούς.
Παράδειγμα απάντησης:
«Θα ξεκινούσα υπολογίζοντας τον διαθέσιμο χώρο μέσα στη λιμουζίνα, λαμβάνοντας υπόψη το μήκος, το πλάτος και το ύψος της. Στη συνέχεια θα διαιρούσα τον όγκο της λιμουζίνας με τον όγκος της μπάλας. Αυτό θα μου δώσει μια χονδρική εκτίμηση, αγνοώντας τα κενά ανάμεσα στις μπάλες και τα καθίσματα. Αυτός ο αριθμός μπορεί να μειωθεί αν λάβουμε υπόψη τα αντικείμενα μέσα στη λιμουζίνα ή τις ατέλειες στη στοίβαξη.»
41. Εάν ήσουν ζώο, ποιο θα ήθελες να είσαι;
Αυτή η ερώτηση μπορεί να φαίνεται περίεργη, αλλά είναι μια ευκαιρία να αναδείξεις την προσωπικότητά σου ή να συνδέσεις χαρακτηριστικά σου με τη θέση.
Πώς να απαντήσεις:
- Διάλεξε ένα ζώο που αντικατοπτρίζει τις δυνάμεις σου.
- Σύνδεσέ το με τον επαγγελματισμό σου.
Παράδειγμα απάντησης:
«Θα ήθελα να είμαι δελφίνι. Είναι γνωστό για την ευφυΐα του και την ομαδική του νοοτροπία – δύο χαρακτηριστικά που πιστεύω ότι με αντιπροσωπεύουν στην επαγγελματική μου ζωή.»
42. Πούλησέ μου αυτό το στυλό.
Αυτή η ερώτηση είναι ένα κλασικό τεστ για πωλητές/ριες, ενώ ταυτόχρονα δείχνει επίσης πώς λειτουργείς υπό πίεση.
Πώς να απαντήσεις:
- Ξεκίνα με ερωτήσεις για να καταλάβεις τις ανάγκες του “πελάτη”.
- Εξήγησε πώς το προϊόν σου τις ικανοποιεί.
- Κλείσε την “πώληση”.
Παράδειγμα απάντησης:
«Πριν σας μιλήσω για το στυλό, μπορώ να σας ρωτήσω: τι τύπο στυλό χρησιμοποιείτε συνήθως; Αν ψάχνετε για ένα στυλό που να γράφει ομαλά και να έχει κομψό σχεδιασμό, αυτό είναι το ιδανικό για εσάς. Επιπλέον, είναι ελαφρύ και ιδανικό για καθημερινή χρήση. Πώς σας φαίνεται;»
Ε. Καταληκτικές Ερωτήσεις
43. Υπάρχει κάτι άλλο που θα ήθελες να γνωρίζουμε;
Αυτή είναι η τελευταία σου ευκαιρία να εντυπωσιάσεις. Εάν δεν έχεις κάτι νέο να προσθέσεις, μπορείς να συνοψίσεις τα προσόντα σου.
Πώς να απαντήσεις:
- Αναφέρσου σε κάτι που δεν έχεις προλάβει να πεις.
- Κλείσε με αυτοπεποίθηση.
Παράδειγμα απάντησης:
«Νομίζω ότι καλύψαμε πολλά, αλλά θα ήθελα να τονίσω ότι είμαι ενθουσιασμένος/η με αυτή την ευκαιρία και πιστεύω ότι οι δεξιότητές μου ταιριάζουν απόλυτα με τις ανάγκες της θέσης.»
44. Έχεις κάποιες ερωτήσεις για εμάς;
Αυτή η ερώτηση είναι εξίσου σημαντική με τις υπόλοιπες. Δείχνει ότι ενδιαφέρεσαι πραγματικά για την εταιρεία.
Πώς να απαντήσεις:
- Κάνε ερωτήσεις για την κουλτούρα της εταιρείας, τις προκλήσεις της θέσης ή τις ευκαιρίες ανάπτυξης.
Παραδείγματα ερωτήσεων:
«Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει αυτή η ομάδα αυτή τη στιγμή;»
«Ποιες είναι οι ευκαιρίες εξέλιξης μέσα στην εταιρεία;»
«Τι σας αρέσει περισσότερο στη δουλειά σας στην εταιρεία;»
Η προετοιμασία για μια συνέντευξη μπορεί να είναι μια πρόκληση, αλλά είναι και η ευκαιρία σου να ξεχωρίσεις και να διεκδικήσεις τη θέση που ονειρεύεσαι. Με τις σωστές απαντήσεις, τη θετική σου στάση και την αυτοπεποίθηση που προκύπτει από την καλή προετοιμασία, μπορείς να αφήσεις τις καλύτερες εντυπώσεις.
Ο οδηγός αυτός δεν είναι απλά μια λίστα ερωτήσεων και απαντήσεων. Είναι ένα εργαλείο που σου δείχνει πώς να αναδείξεις τον καλύτερό σου εαυτό. Θυμήσου, δεν υπάρχουν “τέλειες” απαντήσεις – υπάρχει μόνο η αυθεντικότητά σου και η προσαρμογή σου στις ανάγκες της εταιρείας και του ρόλου.
Τι πρέπει να κρατήσεις;
- Να είσαι ειλικρινής.
- Να προετοιμάσεις παραδείγματα που δείχνουν τις δεξιότητές σου.
- Να δείξεις ενδιαφέρον για την εταιρεία και τον ρόλο. Στο τέλος της ημέρας, η συνέντευξη είναι μια αμφίδρομη διαδικασία, όπως αυτοί σε αξιολογούν, έτσι κι εσύ αξιολογείς αν ο ρόλος και η εταιρεία είναι κατάλληλα για εσένα.
Καλή επιτυχία! Και να θυμάσαι ότι κάθε συνέντευξη είναι μια ευκαιρία να μάθεις, να εξελιχθείς και να φτάσεις πιο κοντά στους επαγγελματικούς σου στόχους!
Mπορείς να δεις εδώ παλιότερα άρθρα μας που θα σε βοηθήσουν όταν περνάς από τη διαδικασία μιας συνέντευξης για δουλειά!