Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Πώς είναι να είσαι Art Director

Πώς είναι να είσαι Art Director

Ο Art Director Νεκτάριος Στεργιόπουλος απαντάει στις ερωτήσεις του eduguide και μας δίνει μια εικόνα για το επάγγελμά του.

1. Πώς βρεθήκατε σε αυτό το επάγγελμα; Ήταν συνειδητή η εξέλιξή σας προς τα εκεί;

Η αλήθεια είναι πως η πορεία μου στον χώρο δεν είναι απόρροια πολλαπλών συνειδητών αποφάσεων. Ως άνθρωπος, είμαι ιδιαίτερα περίεργος και με ελκύει το να δοκιμάζω και να ανακαλύπτω νέες ιδέες και προσεγγίσεις στον τρόπο με τον οποίο μπορείς χρησιμοποιήσεις την αφήγηση ως μέσο επικοινωνίας. Με αυτή την έννοια, μπορούμε να πούμε πως τα βήματά μου σε αυτόν τον χώρο ήταν το αποτέλεσμα μιας σειράς ευτυχών συγκυριών, με καταλύτη την έμφυτη περιέργειά μου να εξερευνώ νέους δρόμους και νέα Μέσα, ώστε να εξελιχθώ προσωπικά. 

Η ιστορία μου ξεκίνησε στη Γερμανία, όταν είχα την ευκαιρία να συνεχίσω τις σπουδές μου μέσω του προγράμματος Εrasmus στη Γραφιστική, στο Hochschule Darmstadt. Προς το τέλος των σπουδών μου, ένας καθηγητής με πρότεινε στο Studio Cristinetti for Planning and Design στη Φρανκφούρτη. Εκεί εργάστηκα για δύο χρόνια, κατά τα οποία είχα πολλές ευκαιρίες να εξελιχθώ και να αναλάβω σημαντικά για τη συνέχεια έργα. Μερικές από τις πιο αξιοσημείωτες στιγμές ήταν ο σχεδιασμός και η επίβλεψη κατασκευής και τοποθέτησης του wayfinding system των 14 ελληνικών περιφερειακών αεροδρομίων εκ μέρους της Fraport AG, ο σχεδιασμός της αναδρομικής έκθεσης για την καριέρα του Michael Schumacher στα κεντρικά γραφεία της Deutsche Vermögensberatung (DVAG) στο Μαρβούργο, καθώς και ο σχεδιασμός του wayfinding system των κεντρικών γραφείων της Deutsche Bahn στην Φρανκφούρτη.

Όταν επέστρεψα στην Ελλάδα, ένας καθηγητής μου από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής με πρότεινε στην Red Design Consultants, όπου συνεργάστηκα με τη Ρόντα Σεντούκα, τη δημιουργό του Ολυμπιακού λογοτύπου των Αγώνων του 2004, ενώ ασχολήθηκα και με έργα για τον Ομίλο Mytilineos. 

Στη συνέχεια, λόγω της έμφυτης περίεργης φύσης μου, πέρασα στον χώρο της διαφήμισης και συγκεκριμένα στην Ogilvy Greece – εκεί μου δόθηκε η ευκαιρία να αναλάβω ως Αrt Director. Στη θέση αυτή εργάστηκα για λογαριασμό αρκετών εταιρειών. Σήμερα, είμαι μέλος της Topcut-Modiano, μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής στην Ελλάδα. Ο κύριος ρόλος μου στην εταιρεία είναι να συμβάλλω ενεργά στη διαδικασία του pre-production και post-production, βοηθώντας στη βελτίωση της οπτική απόδοσης της αφήγησης των project που αναλαμβάνουμε.

2. Πώς είναι μια καθημερινή μέρα ως Art Director;

Ως Art Director, πρέπει να βρίσκεσαι συνεχώς σε εγρήγορση, παρακολουθώντας τι γίνεται viral και ποια νέα αισθητικά trends αναδύονται καθημερινά. Η ενασχόληση με τις διάφορες πλατφόρμες, καθώς και η κατανόηση του τρόπου που λειτουργούν, είναι απαραίτητα στοιχεία για τη δουλειά. Είναι μια αδιάκοπη νοητική διαδικασία, που πολλές φορές σε ακολουθεί ακόμα και στον ύπνο! 

Το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινότητάς μου αφιερώνεται στο briefing, την έρευνα και το brainstorming για το πώς θα αποδοθεί οπτικά το μήνυμα που θέλουμε να επικοινωνήσουμε, πάντα σε συνάρτηση με τη στρατηγική της κάθε καμπάνιας. Ο σχεδιασμός είναι το τελικό στάδιο, το οποίο προκύπτει από την αποδόμηση του creative brief και τις ιδέες που γεννιούνται κατά την ανάλυσή του. Η εκτέλεση, δηλαδή η δημιουργία της τελικής εικόνας, συχνά καταλαμβάνει το μικρότερο μέρος της ημέρας, καθώς οι ιδέες συνήθως δείχνουν από μόνες τους τον δρόμο για το τελικό αποτέλεσμα.

3. Τι είναι αυτό που σας αρέσει στην καθημερινότητά σας περισσότερο και τι λιγότερο;

Αυτό που μου αρέσει περισσότερο στην καθημερινότητά μου είναι πως κάθε μέρα είναι διαφορετική από την προηγούμενη. Κάθε project φέρνει νέες προκλήσεις και σε καλεί να βρεις δημιουργικές λύσεις σε διαφορετικά προβλήματα. Είναι πολύ συναρπαστικό το γεγονός ότι δεν υπάρχει μονοτονία, και αυτό σε κρατάει σε εγρήγορση. 

Αυτό που μου αρέσει λιγότερο, ωστόσο, είναι η πίεση του χρόνου. Συνήθως, ο χρόνος που έχουμε για να λύσουμε οπτικά ένα πρόβλημα είναι περιορισμένος, και αυτό προσθέτει αρκετό άγχος. Όμως, ακόμα και σε αυτές τις στιγμές πίεσης, η ικανοποίηση όταν φτάνεις σε ένα καλό αποτέλεσμα είναι ανεκτίμητη.

Ο Νεκτάριος Στεργιόπουλος έχει κάνει προπτυχιακές σπουδές (BA) στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, όπου απέκτησε πτυχίο στο Graphic Design. Συμμετείχε στο πρόγραμμα ανταλλαγής Erasmus στο Darmstadt University of Applied Sciences, με εξειδίκευση στο Communication Design. Στη συνέχεια, προχώρησε σε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, αποκτώντας μεταπτυχιακό δίπλωμα (MSc) στο Integrated Product Design and Innovation. Κατά την ίδια περίοδο, συμμετείχε στο πρόγραμμα ανταλλαγής Erasmus στο École des Arts Décoratifs στο Παρίσι, όπου εστίασε στο Product Design. Σήμερα εργάζεται ως Art Director.
 

.................................................

#Σπουδές στις Εφαρμοσμένες Τέχνες

Αν οι Εφαρμοσμένες Τέχνες είναι ο τομέας που σε συναρπάζει, εδώ μπορείς να διαβάσεις περισσότερα για αυτή την επιστήμη, ενώ μπορείς να ενημερωθείς εδώ για όλα τα προπτυχιακά προγράμματα που προσφέρονται στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Από την άλλη, αν έχεις ήδη ολοκληρώσει τις προπτυχιακές σπουδές σου και αναζητάς ευκαιρίες για μεταπτυχιακή εξειδίκευση, μπορείς να ψάξεις το μεταπτυχιακό που ενδιαφέρει από τη μηχανή αναζήτησης του eduguide, χρησιμοποιώντας λέξεις-κλειδιά όπως «Τέχνη», «Σχεδιασμός» κ.λπ.

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο