Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Πώς να διαβάσεις πιο αποτελεσματικά για την εξεταστική

Μυστικά, μέθοδοι και tips, για διάβασμα που θα «σου μείνει».

«Εξεταστική»: μια λέξη που είναι ικανή να προκαλέσει ρίγη στη ραχοκοκαλιά κάθε ανθρώπου που εμπλέκεται με σπουδές. Κυρίως όταν δημοσιεύεται το πρόγραμμα της εξεταστικής και συνειδητοποιείς ότι κάποια μαθήματα τα «δίνεις» απανωτά (ή ακόμα και την ίδια μέρα for god’s sake), αντιστοίχως απανωτά είναι και τα μικρά εγκεφαλικά. Πριν όμως ανοίξεις τα βιβλία, αφιέρωσε λίγο χρόνο για να διαβάσεις μερικές συμβουλές που θα αποδειχθούν πολύ βοηθητικές για να ελαχιστοποιήσεις τον χρόνο διαβάσματος και να μεγιστοποιήσεις τις επιδόσεις σου.

Εν αρχή ην… το γραφείο.
Δεν μπορείς να διαβάσεις σε ένα γραφείο που θυμίζει εμπόλεμη ζώνη. Κάνε το γραφείο σου λίγο πιο «ζεν», πέταξε ό,τι δεν χρειάζεσαι, τακτοποίησε τα χαρτιά και τις σημειώσεις σου, βάλε ένα φυτό σε ένα γλαστράκι, μια φωτογραφία που σου θυμίζει κάτι ωραίο, μάζεψε τα υπογραμμιστικά στιλό σου, και δημιούργησε γενικά ένα θετικό περιβάλλον.

Ρώτα τον εαυτό σου: ποιες ώρες είμαι πιο αποδοτικός/ή;
Κανείς δεν μπορεί να λειτουργεί ασταμάτητα όλη μέρα. Εσύ ξέρεις καλύτερα ποιες ώρες το μυαλό σου ανταποκρίνεται καλύτερα στην αφομοίωση. Κάποιοι άνθρωποι είναι κατεξοχήν πρωινοί, άλλοι έχουν μεγαλύτερη διαύγεια το βράδυ. Επίσης κάποιους τους βολεύει το σερί διάβασμα για αρκετές ώρες, ενώ άλλοι χρειάζονται συχνά διαλείμματα για να μην κρασάρουν.

Φτιάξε πλάνο.
Κάνε ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα μελέτης. Να σου πούμε ένα μυστικό; Καλύτερα το πλάνο σου να είναι λίγο πιο «απαισιόδοξο» παρά να είναι πολύ «φιλόδοξο» και να θεωρείς ότι σε μια μέρα μπορείς να «βγάλεις» 150 σελίδες αποστήθισης. Μη βάλεις λοιπόν πολύ ψηλά τον πήχη γιατί αν δεις ότι δεν σου βγαίνει το πρόγραμμα θα αγχωθείς.

Μη ρωτάς τους συμφοιτητές σου «πού έχουν φτάσει».
Το κάνουμε όλοι αυτό το λάθος όταν σπουδάζουμε. Ρωτάμε τους άλλους πόσο έχουν προοδεύσει: είναι στη συναγωνιστική φύση του ανθρώπου. Όμως όχι, μη σε νοιάζει τι κάνουν οι άλλοι, εσύ θα πας με το δικό σου πλάνο και θα προσπαθείς να ξεπεράσεις μόνο τον εαυτό σου.

Κλείσε το κινητό.
Ή βάλ’ το σε λειτουργία πτήσης. Μόνο έτσι θα «απογειωθείς» στον προορισμό σου, που είναι η επιτυχία σου στις εξετάσεις. Αν το έχεις ανοιχτό, θα μπαίνεις στον πειρασμό να τσεκάρεις κανένα story στο Instagram, κανένα TikTok για πλάκα, κ.λπ.

Βρες εναλλακτικούς χώρους μελέτης.
Αν «μπλοκάρεις» στο σπίτι, πάρε ό,τι χρειάζεσαι και πήγαινε σε ένα καφέ ή σε μια βιβλιοθήκη. Έτσι θα αλλάξεις παραστάσεις, θα αποτοξινωθείς από τους τέσσερις τοίχους του γραφείου σου και θα ανανεωθεί το ενδιαφέρον σου για διάβασμα. Είναι δοκιμασμένο.

Επένδυσε στις σημειώσεις.
Όσο διαβάζεις, προτείνουμε να κρατάς σε ένα χαρτί τις βασικές έννοιες ή τα σημεία-κλειδιά των πραγμάτων που μαθαίνεις. Αυτά θα λειτουργήσουν ως «άγκυρες» για να μην παρασυρθεί το καράβι της γνώσης σου σε ταραγμένα νερά (πόσο πιο ποιητικοί πια!). Κάθε φορά που θα νιώθεις ότι δεν θυμάσαι τα βασικά σημεία από τα οποία έχεις περάσει, θα ανατρέχεις στις σημειώσεις σου και θα ανακεφαλαιώνεις σωστά.

Βγάλε τον/την καλλιτέχνη/ιδα από μέσα σου.
Δεν χρειάζεται να είσαι εξπέρ στο Pictionary, ούτε μακρινός απόγονος/η του Πικάσο. Αλλά μπορείς να σχεδιάσεις στις σημειώσεις που αναφέραμε παραπάνω, μερικά σχεδιαγράμματα ή κουτάκια, αλλά και να ξεχωρίσεις με διαφορετικό χρώμα διαφορετικές έννοιες του προς εμπέδωση αντικειμένου σου.

Σκέψου όπως ο καθηγητής/η καθηγήτρια.
Η συμβουλή αυτή είναι εγγύηση για επιτυχημένο διάβασμα. Αν ήσουν συνεπής και πήγαινες στα μαθήματα και τις παραδόσεις, τότε ξέρεις τη νοοτροπία του καθηγητή/της καθηγήτριας. Ξέρεις ποια στοιχεία της διδακτέας ύλης θεωρεί πιο σημαντικά, ξέρεις πόσο «ψείρας» ή όχι είναι με τις λεπτομέρειες, ξέρεις αν τον/την ενδιαφέρει απλώς η κατανόηση ή η πιστή αποστήθιση.

Τέλος, άλλαξε mindset.
Το χειρότερο με την εξεταστική είναι ότι το 99% των φοιτητών/τριών την αντιμετωπίζουν ως μια αναγκαστική, δύσκολη περίοδο στην οποία «κρίνονται». Μήπως να προσπαθούσες να μην τη δεις μόνο ως μέσο αξιολόγησης; Όλες οι πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι όταν εξετάζουμε τη γνώση μας, εκείνη εντυπώνεται περισσότερο και πιο μακροχρόνια στο μυαλό μας, απ’ ό,τι αν δεν ελέγχαμε ποτέ την αφομοίωσή της. Άρα, μη δεις την εξεταστική ως «δοκιμασία», αλλά ως ένα ακόμα αποτελεσματικό εργαλείο διδασκαλίας.

Πολλά ακόμα θα μπορούσαμε να σε συμβουλέψουμε: να ξεκουράζεσαι επαρκώς, να έχεις κατάλληλο φωτισμό εκεί που διαβάζεις, να έχεις ένα studying buddy ή ένα study group φίλων/συμφοιτητών που διαβάζετε μαζί, να τεστάρεις ανά μέρα τι έμαθες, να προσέχεις τη διατροφή σου, να ομαλοποιήσεις τον ύπνο σου. Εσύ και μόνο εσύ γνωρίζεις τι από όλα αυτά σε βοηθάει. Δοκίμασε όμως να υιοθετήσεις μερικές από αυτές τις «ρουτίνες» και δες την αποδοτικότητά σου να ανεβαίνει επίπεδο.
……………………………………. 

Κείμενο: Δημήτρης Φαλλιέρος
Εικόνα:  Canva

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο