Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για εκπόνηση μεταδιδακτορικής έρευνας στον Τομέα Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ

Προκήρυξη:

Η Συνέλευση της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στη συνεδρία της 15.9.2021 αποφάσισε τη διεξαγωγή μεταδιδακτορικής έρευνας στα γνωστικά αντικείμενα του Δημοσίου Δικαίου. Η Μεταδιδακτορική Έρευνα είναι ακαδημαϊκή έρευνα και σκοπός της είναι να διευρύνει την εμπειρία του υποψηφίου σε εξειδικευμένο θέμα και να συμβάλει στην καλλιέργεια των απαραίτητων δεξιοτήτων και μεθόδων, ανταποκρινόμενη στον στόχο της Σχολής για προαγωγή της επιστημονικής έρευνας και την παραγωγή πρωτότυπων επιστημονικών δημοσιεύσεων. Στο πλαίσιο αυτό εκδίδεται η παρούσα πρόκληση για την ανάληψη έως 26 (είκοσι έξι) μεταδιδακτορικών ερευνητών για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 στον Τομέα του Δημοσίου Δικαίου, ιδίως δε στα γνωστικά αντικείμενα:

1. Δίκαιο νομισματικής και συναλλαγματικής πολιτικής
2. Δίκαιο κρατικών ενισχύσεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα
3. Δίκαιο βιώσιμης χρηματοδότησης (sustainable finance)
4. Κοινωνικές αποζημιώσεις σε περιπτώσεις πανδημίας και φυσικών καταστροφών
5. Κοινωνική Προστασία και ένταξη των μεταναστών
6. Συνταγματική Ιστορία
7. Το κράτος δικαίου σήμερα
8. Η συμβολή των Ν.Ι. και Ν.Ν. Σαρίπολου στη συνταγματική θεωρία στην Ελλάδα
9. Η τρίτη γαλλική Δημοκρατία
10. Η διαχείριση των απορριμμάτων ως υποχρέωση του ατόμου
11. Διοικητικό Δικονομικό Δίκαιο
12. Δίκαιο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Πολεοδομίας
13. Διοικητικό Δίκαιο
14. Δίκαιο Ενέργειας
15. Η έννοια και τα χαρακτηριστικά του (εθνικού) κράτους υπό την επίδραση του εξευρωπαϊσμού και της παγκοσμιοποίησης.
16. Οι επιπτώσεις της πανδημίας στο εθνικό και ευρωπαϊκό δημόσιο δίκαιο
17. Οι προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής για το εθνικό και ευρωπαϊκό δημόσιο δίκαιο
18. Ενεργειακή Δικαιοσύνη
19. Δίκαιη Μετάβαση
20. Δημόσιο Δίκαιο με έμφαση στο κράτος και τις λειτουργίες του
21. Ουσιαστικό Δίκαιο
22. Δικονομικό Δίκαιο
23. Θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης
24. Συνταγματικό πλαίσιο του φορολογικού δικαίου
25. Διεθνές και ευρωπαϊκό φορολογικό δίκαιο
26. Φορολογική διαδικασία

Οι υποψήφιοι για εκπόνηση μεταδιδακτορικής έρευνας πρέπει να είναι κάτοχοι Διδακτορικού Διπλώματος από Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή αναγνωρισμένου από το ΔΟΑΤΑΠ ισότιμου τίτλου σπουδών από Α.Ε.Ι. της αλλοδαπής σε αντικείμενο συναφές με τα γνωστικά αντικείμενα της Σχολής. Προς τούτο υποβάλλεται στη Γραμματεία του Τομέα:

1. Αίτηση
2. Βιογραφικό Σημείωμα και Υπόμνημα που θα περιλαμβάνει ιδίως αποκτηθέντες τίτλους σπουδών, επιστημονικές και επαγγελματικές δραστηριότητες (αναγνωρισμένο διδακτικό έργο σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής), ακαδημαϊκές διακρίσεις, δημοσιεύσεις σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά, στην Ελλάδα ή το εξωτερικό ή αποδεκτές προς δημοσίευση εργασίες, επιμέλειες συγγραμμάτων, συμμετοχή με ανακοίνωση σε συνέδρια κλπ.
3. Παραστατικά πανεπιστημιακών τίτλων, βεβαιώσεων και πιστοποιητικών (για την αλλοδαπή με βεβαιώσεις ΔΟΑΤΑΠ).
4. Έκθεση στην οποία θα περιλαμβάνεται το πρωτότυπο θέμα της μεταδιδακτορικής έρευνας και το επιστημονικό ενδιαφέρον του για το ζήτημα.

Στις αιτήσεις τους οι υποψήφιοι θα πρέπει να αναφέρουν αν η μεταδιδακτορική έρευνα χρηματοδοτείται από άλλο φορέα προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά και να αναφέρουν τις υποχρεώσεις τους έναντι αυτού του φορέα.

Η αξιολόγηση των υποψηφίων θα γίνει από επιτροπή που θα ορίσει ο Τομέας Δημοσίου Δικαίου και θα γίνεται στη βάση της ικανότητας των υποψηφίων, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του φακέλου, της προοπτικής που εμφανίζουν και του ενδιαφέροντος εκ μέρους του Τομέα για την καλλιέργεια συγκεκριμένων τομέων έρευνας. Οι υποψήφιοι μπορεί να κληθούν να προσκομίσουν πρόσθετα στοιχεία τεκμηρίωσης του φακέλου τους ή να παραστούν (όλοι ή οι αρχικώς προκριθέντες) σε συνέντευξη.

Η επίβλεψη των επιτυχόντων θα ανατίθεται σε μέλη ΔΕΠ του Τομέα Δημοσίου Δικαίου, τα οποία θα καλούνται να υποβάλλουν ενδιάμεση και τελική έκθεση αξιολόγησης της προόδου των μεταδιδακτορικών ερευνητών.

Οι επιτυχόντες υποψήφιοι θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις υποδομές του Τομέα, να παρακολουθούν τα μαθήματα του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών ειδικεύσεων του Τομέα Δημοσίου Δικαίου και μπορεί να τους ανατίθεται μη αυτοδύναμο διδακτικό (φροντιστηριακό) ή/και διοικητικό έργο εντός του Τομέα. Οι επιτυχόντες δεν υπέχουν υποχρέωση φυσικής παρουσίας, δεν οφείλουν δίδακτρα ούτε λαμβάνουν οποιαδήποτε αποζημίωση ή κάλυψη για την μεταδιδακτορική τους έρευνα. Οι επιτυχόντες δεν κωλύονται να υποβάλλουν εκ νέου υποψηφιότητα για τη συνέχιση της έρευνάς τους υπό την προϋπόθεση της ευδόκιμης προόδου της έρευνάς τους, πάντως για χρόνο που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία (3) έτη (υποχρεωτικά συνεχόμενα).

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους με όλα τα συνοδευτικά έγγραφα στη Γραμματεία του Τομέα Δημοσίου Δικαίου (Ακαδημίας 45, ημιώροφος), από 22/9/2021 έως 02/10/2021 καθημερινά 10:00-13:00.


Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο