Προκήρυξη:
Η Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Βιώσιμου Σχεδιασμού του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, σύμφωνα με την απόφαση της 7ης /16-01-2024 συνεδρίασης της Κοσμητείας ΣΕΤ και έχοντας υπόψη το Ν.4957/2022 και τον Κανονισμό Διδακτορικών Σπουδών της ΣΕΤ (ΦΕΚ Αρ.Φ.3093/01-08-2019, Τεύχος Β ́), αποφάσισε τη δημοσίευση πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για θέσεις διδακτορικών φοιτητών/τριων στα ακόλουθα γνωστικά αντικείμενα με βάση τα ερευνητικά ενδιαφέροντα των μελών ΔΕΠ της Σχολής.
Οι επιβλέποντες/ουσες και τα προτεινόμενα πεδία εκπόνησης διδακτορικής διατριβής ΔΔ είναι:
- Ηρώ Λάσκαρη, Επίκουρη Καθηγήτρια
Προτεινόμενο πεδίο: Τα Εργαστηριακά Μαθήματα στην Ανοικτή και Εξ’ Αποστάσεως Εκπαίδευση: Μέθοδοι Δημιουργίας Κοινότητας και Πρακτικής- Συνεργατικής Μάθησης σε Ψηφιακά Εκπαιδευτικά Περιβάλλοντα.
Προαπαιτούμενες γνώσεις/πτυχία: Αποδεδειγμένη γνώση αγγλικής γλώσσας (επιπέδου τουλάχιστον Β2), Βασικό́ πτυχίο Γραφιστικής, Μεταπτυχιακό́ δίπλωμα σε θέματα Γραφικών Τεχνών και Πολυμέσων.
Περιγραφή: Η εκπόνηση της συγκεκριμένης διδακτορικής διατριβής θα έχει ως κύριο στόχο την δημιουργία μεθόδων για τον σχηματισμό ψηφιακών συνεργατικών εργαστηριακών μαθημάτων, σύγχρονων και ασύγχρονων. Θα επιχειρηθεί να εξαλειφθεί η χωρική και χρονική απόσταση μεταξύ διδασκόντων και διδασκομένων, με την ταυτόχρονη δημιουργία κοινότητας. Δεδομένου ότι η Ανοικτή και Εξ αποστάσεως Εκπαίδευση εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αλλά και ότι τα εργαστηριακά μαθήματα όπως αυτό της Γραφιστικής παραδοσιακά απαιτούν συχνές συναντήσεις με πρακτική αντιμετώπιση, η εξεύρεση τρόπου σύγκλισης των δυο διαφορετικών εκπαιδευτικών μοντέλων (του ΕξΑε και του παραδοσιακού), αποτελεί από καιρό αδιαμφισβήτητη ανάγκη. Στην παρούσα εργασία θα προταθεί μοντέλο εξ αποστάσεως εργαστηριακής διδασκαλίας, που θα αξιολογηθεί κατόπιν της πειραματικής εφαρμογής του σε πρόγραμμα σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.
- Ηρώ Λάσκαρη, Επίκουρη Καθηγήτρια
Προτεινόμενο πεδίο: Σκηνοθετικές και αφηγηματικές προσεγγίσεις σε υβριδικές ταινίες ζωντανής δράσης/εμψύχωσης: Μέθοδοι υβριδικότητας στον ελληνικό κινηματογράφο
Προαπαιτούμενες γνώσεις/πτυχία: Αποδεδειγμένη γνώση αγγλικής γλώσσας (επιπέδου τουλάχιστον Β2), Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στον Κινηματογράφο (ΔΜΣ) Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή αναγνωρισμένου ως ισότιμου της αλλοδαπής ή προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών Α.Ε.Ι. στον Κινηματογράφο κατ’ ελάχιστον πενταετούς διάρκειας που αντιστοιχεί σε τριακόσιες (300) πιστωτικές μονάδες του Ευρωπαϊκού Συστήματος Μεταφοράς και Συσσώρευσης Ακαδημαϊκών Μονάδων (ECTS).
Περιγραφή: Η εκπόνηση της συγκεκριμένης διδακτορικής διατριβής θα έχει ως κύριο στόχο την μελέτη και οργάνωση της πληθώρας των κινηματογραφικών ταινιών που συνδυάζουν με ποικίλους τρόπους την ζωντανή δράση1 με την εμψύχωση, επιχειρώντας τη δημιουργία τυπολογίας που θα συμπεριλαμβάνει το σύνολο της υβριδικής κινηματογραφικής ελληνικής παραγωγής, πράγμα που ακόμα δεν έχει επιτευχθεί από τους θεωρητικούς του κινηματογράφου. Οι υφιστάμενες ομαδοποιήσεις των υβριδικών ταινιών βάσει διαφορετικών κριτηρίων έχουν χρονολογικούς, μορφολογικούς, τεχνικούς ή άλλους περιορισμούς, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος της σύγχρονης κινηματογραφικής παραγωγής να αδυνατεί να εξεταστεί υπό το πρίσμα συγκεκριμένης τυπολογίας. Θα ερευνηθούν τα υβριδικά έργα ως προς τα είδη της κινηματογράφησης, τις τεχνικές εμψύχωσης και τους τρόπους αλληλεπίδρασης στοιχείων εμψύχωσης και ζωντανής δράσης. Η θεωρητική θέση θα αξιολογηθεί μέσα από την εφαρμογή της σε πείραμα υβριδικής οπτικοακουστικής αφήγησης.
- Γκιζάνη Νεκταρία, Επίκουρη Καθηγήτρια
Προτεινόμενo Πεδίo: Μελέτη της επίδρασης του Ήλιου στο κλίμα χρησιμοποιώντας τεχνικές, θεωρία και όργανα Ραδιοαστρονομίας
Probing the solar impact on climate using Radio astronomy theory, techniques and instruments (συγγραφή κατά προτίμηση στα αγγλικά)
Προαπαιτούμενες γνώσεις/πτυχία: Απόφοιτοι τμήματος Φυσικής και τμημάτων Πολυτεχνικών Σχολών με αποδεδειγμένη γνώση αγγλικής γλώσσας (επιπέδου τουλάχιστον C2) και καλό υπόβαθρο σε εφαρμογές προγραμματισμού σε Η/Υ, κάτοχοι μεταπτυχιακού διπλώματος ανώτατης εκπαίδευσης σε γνωστικά πεδία αστροφυσικής, φυσικής, τεχνολογίας, περιβάλλοντος, μηχανολογίας.
Περιγραφή: Στόχος της προτεινόμενης διδακτορικής έρευνας είναι καταγραφή της ηλιακής ραδιοροής στα 10.7cm και η συσχέτισή της με μετεωρολογικές παραμέτρους ώστε να μελετηθεί το κλίμα στην Ελλάδα. Θα γίνει βαθμονόμηση της παραβολοειδούς κεραίας 2m ως προς τη ροή και την κατευθυντικότητά της (pointing) που διαθέτουμε για την παρατήρηση του ήλιου σε αυτό το μήκος κύματος. Θα προγραμματιστεί η οδήγηση της κεραίας και η συνεχής παρακολούθηση του ήλιου. Θα μελετηθεί και μοντελοποιηθεί η επίδραση της ιονόσφαιρας στις ραδιοπαρατηρήσεις στην περιοχή που βρίσκεται η κεραία. Τέλος θα συσχετισθούν οι ραδιοπαρατηρήσεις (παρελθοντικές) με δεδομένα ραδιοφασματογράφου και τις μετεωρολογικές παραμέτρους.
- Γκιζάνη Νεκταρία, Επίκουρη Καθηγήτρια
Προτεινόμενo Πεδίo: Διαστημικός Καιρός και το Γήινο κλίμα. Η περίπτωση της Ελλάδας Space Weather and terrestrial Weather: The Hellenic Case
(συγγραφή κατά προτίμηση στα αγγλικά)
Προαπαιτούμενες γνώσεις/πτυχία: Απόφοιτοι τμήματος Φυσικής και τμημάτων Πολυτεχνικών Σχολών με αποδεδειγμένη γνώση αγγλικής γλώσσας (επιπέδου τουλάχιστον C2) και καλό υπόβαθρο σε εφαρμογές προγραμματισμού σε Η/Υ, κάτοχοι μεταπτυχιακού διπλώματος ανώτατης εκπαίδευσης σε γνωστικά πεδία αστροφυσικής, φυσικής, τεχνολογίας, περιβάλλοντος, μηχανολογίας.
Περιγραφή: Στόχος της διδακτορικής έρευνας είναι η ανάλυση δορυφορικών δεδομένων που αφορούν το διαστημικό καιρό (π.χ. ηλιακή κοσμική ακτινοβολία) και η συσχέτισή τους με αντίστοιχα δορυφορικά δεδομένα για τη μελέτη του γήινου κλίματος τα οποία θα έχουν αναλυθεί προηγουμένως. Επιπλέον θα συλλεχθούν δορυφορικά δεδομένα παρατήρησης του γήινου περιβάλλοντος (π.χ. αερίων θερμοκηπίου). Η έρευνα στη συνέχεια θα εστιαστεί στον Ελλαδικό χώρο
- Γκιζάνη Νεκταρία, Επίκουρη Καθηγήτρια
Προτεινόμενo Πεδίο: Μελέτη της διάδοσης των εξωγήινων ραδιοκυμάτων στη γήινη ιονόσφαιρα στην περίπτωση του Ελληνικού Ραδιοτηλεσκοπίου THERMOpYlae Probing extraterrestrial signal propagation in the ionosphere for the THERMOpYlae Hellenic radio telescope case (συγγραφή κατά προτίμηση στα αγγλικά)
Προαπαιτούμενες γνώσεις/πτυχία: Απόφοιτοι τμήματος Φυσικής και τμημάτων Πολυτεχνικών Σχολών με αποδεδειγμένη γνώση αγγλικής γλώσσας (επιπέδου τουλάχιστον C2) και καλό υπόβαθρο σε εφαρμογές προγραμματισμού σε Η/Υ, κάτοχοι μεταπτυχιακού διπλώματος ανώτατης εκπαίδευσης σε γνωστικά πεδία αστροφυσικής, φυσικής, τεχνολογίας, περιβάλλοντος, μηχανολογίας
Περιγραφή: Στόχος της διδακτορικής έρευνας είναι η μοντελοποίηση της ιονόσφαιρας στην περιοχή που βρίσκεται το ελληνικό Ραδιοτηλεκσόπιο THERMOpYlae. Η μελέτη θα συμπεριλάβει την ανάλυση και κατανόηση των δεδομένων από ομάδες ραδιοτηλεσκοπίων σε λειτουργία beamforming αλλά και συμβολομετρίας καθώς και πιο εστιασμένων ερευνητικών έργων για την ιονόσφαιρα. Θα γίνει εφαρμογή των αποτελεσμάτων στο THERMOpYlae και θα μελετηθεί η επίδραση της ιονόσφιαρας στα ραδιοδεδομένα στα modes λειτουργίας του ραδιοτηλεσκοπίου.
Οι υποψήφιοι/ες θα πρέπει μαζί με τα δικαιολογητικά τους να υποβάλουν υπόμνημα που θα περιλαμβάνει τα εξής:
- Δήλωση που να περιγράφει για ποιο λόγο θέλουν να εκπονήσουν διδακτορική έρευνα επάνω στο συγκεκριμένο θέμα στη ΣΕΤ.
- Πρόταση συγκεκριμένου γνωστικού αντικειμένου στο προτεινόμενο πεδίο που θέλουν να ασχοληθούν και περιγραφή της μεθοδολογίας που προτίθενται να ακολουθήσουν κατά την εκπόνηση της διατριβής με ενδεικτική βιβλιογραφία.
Οι διαδικασίες και τα κριτήρια επιλογής των Υποψηφίων Διδακτόρων διέπονται από τον Κανονισμό Διδακτορικών Σπουδών της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Βιώσιμου Σχεδιασμού του ΕΑΠ.
Υποβολή αιτήσεων – Απαιτούμενα δικαιολογητικά
Η ΔΔ μπορεί να εκπονηθεί στην Ελληνική ή σε άλλη γλώσσα διάφορη της Ελληνικής εφόσον μπορεί να το υποστηρίξει η τριμελής Συμβουλευτική Επιτροπή. Για την εκπόνηση Διδακτορικής Διατριβής, ο/η ενδιαφερόμενος/η υποψήφιος/α υποβάλλει, κατά τη διάρκεια κάθε ακαδημαϊκού έτους, στη Γραμματεία της Σχολής σχετική αίτηση. Στην αίτηση πρέπει να αναγράφεται ο προτεινόμενος τίτλος, η γλώσσα εκπόνησης καθώς και ο προτεινόμενος επιβλέπων της Δ.Δ. από τα μέλη Δ.Ε.Π. της Σχολής. Η αίτηση θα πρέπει να συνοδεύεται από τα παρακάτω δικαιολογητικά:
- Αναλυτικό Βιογραφικό Σημείωμα
- Προσχέδιο της ΔΔ, προσδιορίζοντας σε γενικές γραμμές το σκοπό, το αντικείμενο και τη μεθοδολογία της ΔΔ
- (α) Αντίγραφο διπλώματος ή πτυχίου ή αναγνωρισμένου προπτυχιακού τίτλου σπουδών αλλοδαπής και αναλυτική βαθμολογία σπουδών, ή (β) ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου του άρθρου 46 του ν. 4485/2017
- Αντίγραφο Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών ή αναγνωρισμένου τίτλου μεταπτυχιακών σπουδών αλλοδαπής, μόνο για τους υποψηφίους που υποβάλουν το πιστοποιητικό 3(α)
- Αναγνώριση ισοτιμίας των αντίστοιχων τίτλων από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. (για πτυχιούχους ΑΕΙ της αλλοδαπής)
- Πιστοποιητικό που αποδεικνύει επαρκή γνώση της Αγγλικής γλώσσας σε επίπεδο τουλάχιστον Β2 ή και άλλης ξένης γλώσσας ή και ανώτερου επιπέδου, όπως τυχόν απαιτείται. Εάν ο υποψήφιος έχει ολοκληρώσει προπτυχιακές ή μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό, ο αντίστοιχος τίτλος σπουδών του θεωρείται ως πιστοποιητικό επαρκούς γνώσης της ξένης γλώσσας. Το ίδιο ισχύει σε περίπτωση που ο υποψήφιος έχει την ξένη γλώσσα ως μητρική.
- Φωτοτυπία δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου
- Άλλα έγγραφα ή στοιχεία που ενισχύουν την υποψηφιότητα για εκπόνηση ΔΔ (π.χ. Πιστοποιητικά ή βεβαιώσεις επαγγελματικής ή ερευνητικής απασχόλησης, αντίγραφα δημοσιεύσεων ή ανακοινώσεων, συστατικές επιστολές κ.τ.λ.)
Οι αιτήσεις κατατίθενται στην Γραμματεία της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Βιώσιμου Σχεδιασμού σε ηλεκτρονική μορφή στο: set@eap.gr, μέχρι την 31η Μαρτίου 2024.