Προκήρυξη:
Το τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας προσφέρει μια χρηματοδοτούμενη θέση υποψήφιου διδάκτορα ερευνητή και μία επίσης χρηματοδοτούμενη θέση μεταδιδάκτορα ερευνητή, αμφότερες στον τομέα της 6G δικτύωσης κινητής τηλεφωνίας και υπολογιστικής. Αυτή είναι μια συναρπαστική ευκαιρία για ήδη καταρτισμένους μηχανικούς ή επιστήμονες, που θα ήθελαν να συνεισφέρουν στα έργα έρευνας και ανάπτυξης του 6G και του μελλοντικού δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Η θέση προσφέρεται από μια ομάδα έρευνας και ανάπτυξης που εργάζεται ως κόμβος μεταξύ ακαδημαϊκών και συνεργατών της βιομηχανίας και συνεργάζεται με βιομηχανίες για να εξερευνήσει τις επικοινωνίες και τις τεχνολογίες δικτύωσης 5G/6G. Η συγκεκριμένη τεχνική ομάδα εργάζεται σε διάφορα έργα που περιλαμβάνουν ασύρματες επικοινωνίες, δικτύωση κινητής τηλεφωνίας και υπολογιστική για συστήματα επικοινωνίας πέραν του 5G. Η ομάδα χρησιμοποιεί επίσης τεχνητή νοημοσύνη για να αναλύσει τους βασικούς δείκτες απόδοσης του συστήματος σε σχέση με την επικοινωνία και τη δικτύωση, προκειμένου να αξιολογήσει τις προτεινόμενες τεχνολογίες. Η ομάδα συγκεντρώνει κορυφαίους ακαδημαϊκούς και βασικούς εταίρους του κλάδου σε ένα κοινό όραμα για να βοηθήσει στον καθορισμό και την ανάπτυξη της υποδομής 5G/6G που θα υποστηρίξει τον τρόπο επικοινωνίας, εργασίας και ζωής της καθημερινής μας ζωής στο μέλλον. Οι υποψήφιοι που θα επιλεγούν θα ενταχθούν σε μια πολύ ισχυρή και ζωντανή ερευνητική ομάδα και θα υποστηρίζονται από ακαδημαϊκό προσωπικό και άλλους φοιτητές που εργάζονται στο πρόγραμμα, αν και αναμένεται να συντονίσουν καθώς και να συνεισφέρουν στα ερευνητικά στοιχεία του προγράμματος.
Για τη θέση του υποψηφίου διδάκτορα ερευνητή στα 6G δίκτυα κινητής επικοινωνίας :
Οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών ή 5 ετής φοίτηση σε πολυτεχνική σχολή σχετικό με τις τηλεπικοινωνίες, την επιστήμη των υπολογιστών ή τη μηχανική με εξειδίκευση στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Η ερευνητική εμπειρία σε ένα από τα παρακάτω αντικείμενα: α) δίκτυα ασύρματης πρόσβασης (radio access networks), β) διαχείριση της κινητικότητας (mobility management) και απαραιτήτως της τεχνητής νοημοσύνης (deep/machine learning) είναι απαραίτητη για αυτή την ερευνητική θέση εργασίας.
Περιγραφή εργασίας
Αναζητούμε έναν νέο ερευνητή, ο οποίος θα εργαστεί 3 χρόνια στην συγκεκριμένη θέση ερευνητή. Τα κύρια καθήκοντα αυτού του ρόλου είναι να συμβάλει στην ανάπτυξη και τη συγκριτική αξιολόγηση των ακόλουθων τεχνολογιών:
- Συμβολή στην ανάπτυξη αλγορίθμων και στην αξιολόγηση της απόδοσης των αναδυόμενων κινητών δικτύων πρόσβασης 6G.
- Σχεδιασμός και ανάπτυξη πρωτοκόλλων και καθορισμός υπηρεσιών για μελλοντικά δίκτυα πρόσβασης 6G.
- Διαμόρφωση, λειτουργία και ανάπτυξη πλατφορμών δοκιμών δικτύων 5G στην άκρη ή στην πρόσβαση (MEC or RAN) του δικτύου για την ανάπτυξη νέων πρωτοκόλλων και αλγορίθμων υποστήριξης νέων υπηρεσιών και της κινητικότητας.
- Εκπόνηση ερευνητικών εργασιών σε περιοδικά IEEE υψηλού αντίκτυπου και έγκριτα συνέδρια IEEE.
- Πρόταση νέων σχετικών τομέων έρευνας που θα πρόσθεταν αξία στα τρέχοντα και μελλοντικά δίκτυα οχημάτων 6G.
Απαραίτητα προσόντα
- Πτυχίο/Μεταπτυχιακό στην επιστήμη των υπολογιστών/μηχανικών ή ηλεκτρολόγων μηχανικών.
- Εξειδίκευση στην ανάπτυξη λογισμικού με χρήση Python ή C++ σε περιβάλλον Linux καθώς εξειδίκευση σε εργαλεία προσομοίωσης δικτύων όπως Matlab και ns-3.
- Γνώση βαθιάς ή μηχανικής μάθησης (deep/machine learning).
- Έντυπες δημοσίευσεις σε IEEE συνέδρια και περιοδικά.
Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα εγγυηθεί ένα περιβάλλον για να αναπτυχθεί ως ερευνητής μέσω της καθημερινής επίβλεψης και της παροχής υπηρεσιών. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου των 3 ετών, η εργασία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί εξ αποστάσεως για αρκετό χρονικό διάστημα.
Για τη θέση του μεταδιδάκτορα ερευνητή στην 6G Κινητή Υπολογιστική με Τεχνητή Νοημοσύνη :
Οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν διδακτορικό τίτλο σπουδών σχετικό με τις τηλεπικοινωνίες, την επιστήμη των υπολογιστών ή τη μηχανική με εξειδίκευση στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Η ερευνητική εμπειρία στην διαχείριση της κινητικότητας (mobility management), της υπολογιστική άκρης (edge computing) αλλά και τεχνητής νοημοσύνης (deep/machine learning) είναι απαραίτητη για αυτή την ερευνητική θέση εργασίας.
Περιγραφή εργασίας
Αναζητούμε έναν νέο ερευνητή, ο οποίος θα εργαστεί από 1 εώς 2 χρόνια στην συγκεκριμένη θέση ερευνητή.
Τα κύρια καθήκοντα αυτού του ρόλου είναι να συμβάλει στην ανάπτυξη και τη συγκριτική αξιολόγηση των ακόλουθων τεχνολογιών:
- Συμβολή στην ανάπτυξη αλγορίθμων και στην αξιολόγηση της απόδοσης των αναδυόμενων κινητών υπηρεσιών.
- Σχεδιασμός και ανάπτυξη μηχανισμών στην άκρη του κινητού δικτύου (MEC) με χρήση βαθιάς μάθησης.
- Διαμόρφωση και λειτουργία πλατφορμών δοκιμών δικτύων 5G για την ανάπτυξη νέων πρωτοκόλλων και αλγορίθμων, αναζητώντας επίσης ανωμαλίες και κατασκευάζοντας ελεγχόμενες υποθέσεις για την εξήγησή τους.
- Εκπόνηση ερευνητικών εργασιών σε περιοδικά IEEE υψηλού αντίκτυπου και έγκριτα συνέδρια IEEE.
- Πρόταση νέων σχετικών τομέων έρευνας που θα πρόσθεταν αξία στα τρέχοντα και μελλοντικά δίκτυα οχημάτων 6G.
Απαραίτητα προσόντα
- Διδακτορικό PhD στην επιστήμη/μηχανική των υπολογιστών ή ηλεκτρολόγων μηχανικών.
- Εξειδίκευση στην ανάπτυξη λογισμικού για 5G δίκτυα με χρήση Python και C++ σε περιβάλλον Linux.
- Γνώση βαθιάς ή μηχανικής μάθησης (deep/machine learning).
- Έντυπες δημοσίευσεις σε IEEE συνέδρια και περιοδικά.
Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα εγγυηθεί ένα περιβάλλον για να αναπτυχθεί ως ερευνητής μέσω της καθημερινής επίβλεψης και της παροχής υπηρεσιών. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου 1-2 ετών, η εργασία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί εξ αποστάσεως.
Η ετήσια αποζημίωση καθορίζεται σύμφωνα με τις ειδικές απαιτούμενες δεξιότητες που αναφέρονται παραπάνω και την συνολική εμπειρία του ερευνητή στο αντικείμενο των δικτύων 5ης γενιάς.
Στοιχεία για αποστολή βιογραφικού:
Φουκαλάς Φώτης, Επίκουρος Καθηγητής
Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών,
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
e-mail: ffoukalas@uth.gr