Η ερευνητική δραστηριότητα στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου καλύπτει τόσο τη Βασική όσο και την Εφαρμοσμένη έρευνα καθώς και τις Τέχνες. Το Πανεπιστήμιο δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη σύνδεση της διδασκαλίας με την έρευνα και στην πραγματοποίηση δραστηριοτήτων προβολής που στοχεύουν στην αύξηση του ενδιαφέροντος των νέων για καριέρα στην έρευνα και την καινοτομία. Η ερευνητική δραστηριότητα του πανεπιστημίου, με βάση την επιτυχία που σημειώνει στην εξασφάλιση εξωτερικής χρηματοδότησης και σύμφωνα με τον αριθμό των δημοσιεύσεων σε διεθνή περιοδικά με κριτές, αυξάνεται κατά ποσοστό 10% (τουλάχιστον) ετησίως, κατά την τελευταία δεκαετία.
Ερευνητές και μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού του πανεπιστημίου συνεργάζονται με επιστήμονες από τα καλύτερα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα στον κόσμο (π.χ. Harvard, Oxford, Imperial College London, King’s College London, Karolinska Institute στη Σουηδία, Max Planck Institutes στη Γερμανία και όλα τα κορυφαία ελληνικά πανεπιστήμια). Επιπρόσθετα, μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού του πανεπιστημίου μας συμμετέχουν ή συντονίζουν πολλά ερευνητικά προγράμματα που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας στην Κύπρο και από άλλες πηγές. Το πανεπιστήμιο πραγματοποιεί σημαντικό έργο σε πολλά ερευνητικά πεδία όπως στην Πληροφορική, στις Επιστήμες της Αγωγής, στις Θετικές Επιστήμες, στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες, στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και στις Επιστήμες Υγείας, στην Ιατρική και στη Νομική.
Μπορείτε να δείτε εδώ τα ερευνητικά έργα σε εξέλιξη.
Διεθνής συμφωνίες έρευνας
Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ως ένα αναγνωρισμένο κέντρο αριστείας στην έρευνα με διεθνές προφίλ, αξιοποιεί ερευνητικές συνεργασίες και υλοποιεί ανταλλαγές φοιτητών στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Δίδοντας έμφαση στην καινοτόμο, διεπιστημονική και κοινωνικά υπεύθυνη έρευνα, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει αναπτύξει ένα δίκτυο σχέσεων με πάνω από 60 μεγάλα τοπικά και διεθνή ερευνητικά ιδρύματα, αποβλέποντας στη βελτίωση της κοινωνικής και οικονομικής ευημερίας του ευρύτερου συνόλου.
Πανεπιστημιακές εκδόσεις
Ως κέντρο ακαδημαϊκής αριστείας, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της κοινωνίας, συμβάλλοντας στην εξέλιξη ενός ευρέος φάσματος τομέων όπως η τέχνη, ο πολιτισμός, η λογοτεχνία, οι επιχειρήσεις, η υγειονομική περίθαλψη, η τεχνολογία, η επιστήμη, η εκπαίδευση, η νομική και η δημόσια υπηρεσία. Οι καθηγητές, οι φοιτητές, οι ερευνητικοί συνεργάτες και οι μελετητές μας διερευνούν τα σύνορα της νέας γνώσης μέσω έρευνας και δημοσιεύσεων.
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ CADENCES
Το περιοδικό Cadences είναι ένα πολύγλωσσο περιοδικό για τη λογοτεχνία και τις τέχνες της Κύπρου, παρουσιάζοντας δημιουργίες μελών τόσο της τοπικής κοινότητας, όσο και της ομογένειας του νησιού, συμπεριλαμβανομένων θεμάτων ποίησης, πεζογραφίας και λογοτεχνικής κριτικής. Το περιοδικό δέχεται την υποβολή θεμάτων σε οποιαδήποτε από τις πολλές ομιλούσες γλώσσες της Κύπρου, συμπεριλαμβανομένων της ελληνικής, της τουρκικής, της αγγλικής και της αραβικής.
Το περιοδικό Cadences συμβάλει σημαντικά στην εισαγωγή των φοιτητών στον κόσμο των εκδόσεων καθώς παρουσιάζει συστηματικά εξαίρετα άρθρα που υποβάλλονται από φοιτητές του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Επιπρόσθετα, φοιτητές του Πανεπιστημίου μας εργάζονται ως βοηθοί συντάκτες του περιοδικού, έχοντας διορισθεί από το Τμήμα Ανθρωπιστικών Επιστημών.
Για επικοινωνία με το περιοδικό Cadences:
Δρ. Σταύρος Σταύρου – Καραγιάννη
Αναπληρωτής Καθηγητής, Αγγλική Λογοτεχνία
E-mail: cadences@euc.ac.cy & S.Karayanni@euc.ac.cy
Τηλ: + 357 2271 3258
ΕΝΘΑ – ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
Στο περιοδικό Ένθα, οι συντάκτες εξετάζουν θέματα νομικής φύσεως που απασχολούν την επικαιρότητα. Το περιοδικό δημοσιεύεται σε ηλεκτρονική και έντυπη μορφή ανά εξάμηνο. Στο εν λόγω περιοδικό αναλύονται και σχολιάζονται διάφορες νομικές υποθέσεις, ενώ παράλληλα παρέχεται επισκόπηση ειδήσεων της νομικής επικαιρότητας. Η Συντακτική Επιτροπή του περιοδικού απαρτίζεται από προσωπικό του Τμήματος Νομικής ενώ η αρθρογράφηση αποτελεί έργο των φοιτητών του Τμήματος. . Η συμμετοχή στο Ένθα δίνει την ευκαιρία στους φοιτητές να αποκτήσουν πολύτιμη επαγγελματική εμπειρία, η οποία θα είναι χρήσιμη στη μελλοντική τους σταδιοδρομία.
Για επικοινωνία με το περιοδικό Ενθα:
Δρ. Philippe Jougleux
Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Νομικής
E-mail: P.Jougleux@euc.ac.cy
Τηλ: + 357 22559540
Ιστοσελίδα: entha.euc.ac.cy
JOURNAL OF CRITICAL STUDIES IN BUSINESS & SOCIETY
Το Journal of Critical Studies in Business & Society διερευνά τον αντίκτυπο της ακαδημαϊκής θεωρίας πάνω στην κοινωνική πραγματικότητα. Το περιοδικό στοχεύει στην ανάλυση της σύνδεσης μεταξύ των συμβατικών προσεγγίσεων στις κοινωνικές επιστήμες και των αυξανόμενων οικονομικών, πολιτιστικών και περιβαλλοντικών ανισορροπιών, προσφέροντας ένα μοναδικό φόρουμ τόσο για τους συνεισφέροντες, όσο και για τους αναγνώστες.
Ερευνητικά Κέντρα
Κέντρα Αριστείας:
- CERIDES Center of Excellence in Innovation and Technology
- SOCIEATH Center of Excellence in Research & Innovation in the Social Sciences, the Arts and the Humanities
Ερευνητικά Κέντρα και Ομάδες:
- Aristarchus Research Center (ARC)
- Basic and Translational Cancer Research Center (BTCRC)
- Center for Sustainable Management of Tourism, Sport & Events (CESMATSE)
- Contemporary Music (ConMus) Lab
- CYBER.EUC
- iCommunicate Research Center (iCRC)
- Instrumental Music Education and Research (IMER)
- Interdisciplinary Research Center for Energy
- Medical Innovation Center (MEDIC)
- Performance Enterprise Accelerator & Knowledge Innovation Center (EUC-PEAK)
Η στρατηγική του Ανθρώπινου Δυναμικού για τους ερευνητές (HRS4R)
Τον Σεπτέμβριο του 2017, απονεμήθηκε στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου το λογότυπο «HR Excellence in Research» για την αριστεία στην έρευνα. Το λογότυπο αυτό προσδιορίζει τα θεσμικά όργανα και τους οργανισμούς που είναι φορείς και υποστηρικτές ενός ενθαρρυντικού και ευνοϊκού εργασιακού περιβάλλοντος για τους ερευνητές. Η αναγνώριση αυτή αντικατοπτρίζει τη δέσμευση του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου αναφορικά με τη συνεχή βελτίωση των πολιτικών του για το ανθρώπινο δυναμικό σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Χάρτα του Ερευνητή και τον Κώδικα Συμπεριφοράς για την Πρόσληψη Ερευνητών. Αυτά τα δύο έγγραφα, που απευθύνονται σε ερευνητές καθώς και σε εργοδότες και χρηματοδότες τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, αποτελούν βασικά στοιχεία της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να καταστήσει την έρευνα μια ελκυστική καριέρα, κάτι που αποτελεί ζωτικό στοιχείο της στρατηγικής της για την τόνωση της ανάπτυξης στην οικονομία και την απασχόληση.
Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου ενέκρινε την Ευρωπαϊκή Χάρτα και τον Κώδικα για τους Ερευνητές (https://euraxess.ec.europa.eu/jobs/charter) τον Ιανουάριο του 2011. Η Χάρτα και ο Κώδικας είναι συμβατοί με τον στόχο του Πανεπιστημίου να δημιουργήσει και να διατηρήσει ένα ενθαρρυντικό ερευνητικό περιβάλλον για τους ερευνητές σε όλα τα στάδια της σταδιοδρομίας τους, ανεξάρτητα από την κατάσταση σύμβασής τους. Με την επικύρωση της ερευνητικής πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου από το Πανεπιστημιακό Συμβούλιο τον Νοέμβριο του 2015, η ανάπτυξη και η υιοθέτηση μιας Στρατηγικής Ανθρώπινου Δυναμικού για τους Ερευνητές (HRS4R) αποτέλεσε σημαντική προτεραιότητα.
Η Στρατηγική Ανθρώπινου Δυναμικού για τους Ερευνητές (HRS4R) υποστηρίζει τα ερευνητικά ιδρύματα και τους οργανισμούς χρηματοδότησης στην εφαρμογή της Χάρτας και του Κώδικα στις πολιτικές και τις πρακτικές τους. Η Στρατηγική Ανθρώπινου Δυναμικού για τους Ερευνητές περιλαμβάνει πέντε βήματα:
- Βήμα 1 – Ανάλυση Εσωτερικών Κενών
- Βήμα 2 – Το Σχέδιο Δράσης HRS4R αναπτύσσεται και δημοσιεύεται
- Βήμα 3 – Επανεξέταση και Επικύρωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
- Βήμα 4 – Εφαρμογή και Αυτοαξιολόγηση
- Βήμα 5 – Εξωτερική αξιολόγηση
Όπως προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το πρώτο βήμα ήταν η διεξαγωγή ανάλυσης εσωτερικών κενών, η οποία συνέκρινε τις 40 αρχές της Χάρτας και του Κώδικα με τις τρέχουσες πρακτικές του Πανεπιστημίου. Το κύριο συμπέρασμα της ανάλυσης κενών ήταν ότι, ενώ οι τρέχουσες πρακτικές ήταν σύμφωνες με πολλές από τις αρχές της Χάρτας και του Κώδικα, ορισμένοι τομείς χρειάζονταν περαιτέρω ανάπτυξη ή βελτίωση.
Οι τομείς αυτοί εξετάζονται στο Σχέδιο Δράσης, το οποίο περιγράφει τις δράσεις που πρέπει να αναληφθούν προκειμένου να βελτιωθούν οι τρέχουσες πρακτικές και να εναρμονιστούν οι πολιτικές και οι διαδικασίες του Πανεπιστημίου με τις αρχές της Χάρτας και του Κώδικα. Το Σχέδιο Δράσης περιλαμβάνει την ανάπτυξη και έγκριση του «Οδηγού για την Πρόσληψη Ερευνητών», την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου «Οδηγού για τις Διδακτορικές Σπουδές», την ανάπτυξη και την υιοθέτηση της «Στρατηγικής για την Εξέλιξη της Σταδιοδρομίας», καθώς και τη θέσπιση μηχανισμών για την εκπροσώπηση ερευνητών ορισμένου χρόνου στα όργανα λήψης αποφάσεων.
Αναμένεται ότι η εφαρμογή του HRS4R και η απονομή του λογοτύπου «HR Excellence in Research» θα προσελκύσουν και θα διατηρήσουν έναν σημαντικό αριθμό ταλαντούχων ερευνητών στο Πανεπιστήμιο και γενικότερα στην Κύπρο.
Κατάλογος των αναγνωρισμένων φορέων HRS4R παρουσιάζονται εδώ.