Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Η Διαπολιτισμική Εκπαίδευση και Διαμεσολάβηση πυλώνας περιφερειακής ανάπτυξης και κοινωνικο-εκπαιδευτικής συμπερίληψης

Η Διαπολιτισμική Εκπαίδευση και Διαμεσολάβηση πυλώνας περιφερειακής ανάπτυξης και κοινωνικο-εκπαιδευτικής συμπερίληψης

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το σεμινάριο «Η Διαπολιτισμική Εκπαίδευση και Διαμεσολάβηση στην εποχή των πολλαπλών κρίσεων: Από το σχολείο της γειτονιάς στον πολίτη του μέλλοντος». Το εκπαιδευτικό σεμινάριο, που έλαβε χώρα στις 10 Σεπτεμβρίου 2022, διοργανώθηκε από το Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, και το Εργαστήριο Κοινωνιολογίας και Εκπαίδευσης του Πανεπιστήμιο Πατρών, σε συνεργασία με τo Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Σκοπός του σεμιναρίου ήταν αφενός να θέσει ένα ευρύτερο πλαίσιο προβληματισμού για την Διαπολιτισμική Εκπαίδευση και Διαμεσολάβηση ως πυλώνα περιφερειακής ανάπτυξης και κοινωνικο-εκπαιδευτικής συμπερίληψης και αφετέρου να παρουσιάσει τις ποικίλες διαστάσεις της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, της επικοινωνίας, του διαλόγου και της διαμεσολάβησης στο σχολικό περιβάλλον.

Όπως αναφέρθηκε στο σεμινάριο, η Διαπολιτισμική Εκπαίδευση μας αφορά όλους ανεξαιρέτως. «Το κάθε σχολείο, το σχολείο της γειτονιάς, καλείται να προετοιμάσει τους διαπολιτισμικά εγγράμματους πολίτες του μέλλοντος. Οι πολίτες του μέλλοντος έχουν επίγνωση της πολιτισμικής πολλαπλότητας και του διεθνισμού στην παγκόσμια κοινωνία, εργάζονται σθεναρά για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και αναλαμβάνουν ενεργό δράση για την καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων. Οι πολίτες του μέλλοντος ενεργούν ως διαπολιτισμικοί διαμεσολαβητές, ο οποίοι αξιοποιούν τις δεξιότητες επίλυσης συγκρούσεων προκειμένου να προωθήσουν δράσεις αλληλεγγύης που υποστηρίζουν την κοινωνική δικαιοσύνη και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια», τονίσθηκε.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σχετικές παρουσιάσεις, να συζητήσουν και να υποβάλουν ερωτήματα στους ομιλητές/τριες σχετικά με το περιεχόμενο και τις επαγγελματικές προοπτικές της Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και Διαμεσολάβησης.

Χαιρετισμούς απηύθυναν οι:

  • Καθ. Χρήστος Μπούρας, Πρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών
  • Καθ. Φίλιππος Πουγιούτας, Πρύτανης Πανεπιστημίου Λευκωσίας
  • Δρ. Αθανάσιος Μπαλέρμπας, Γενικός Γραμματέας Ιθαγένειας, Υπουργείο Εσωτερικών
  • Καθ. Βασίλειος Κόμης, Κοσμήτορας Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Πατρών
  • Καθ. Ραβάνης Κωνσταντίνος, Αντιπρόεδρος Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία

Ομιλητές του σεμιναρίου ήταν οι:

  • Δρ. Αθανάσιος Μπαλέρμπας, Γενικός Γραμματέας Ιθαγένειας
  •  κ. Φωκίων Ζαΐμης, Αντι-περιφερειάρχης Έρευνας, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας
  •  κ. Θόδωρος Μπαρής, Δήμαρχος Ερυμάνθου
  •  κ. Ανδρέας Ζέρβας, Διευθυντής Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας
  •  Καθ. Πέννυ Παναγιωτοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πατρών
  •  Καθ. Παναγιώτης Αγγελίδης, Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Θεμάτων Πανεπιστημίου Λευκωσίας
  •  Καθ. Νίκος Τσέλιος, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών
  •  Δρ.  Ελένη Σαμσάρη, Πανεπιστήμιο Πατρών
  •  Δρ. Μαρία Βλάχου, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Νηπιαγωγών, 2ο ΠΕΚΕΣ Ιονίων Νήσων
  •  Δρ. Ευγενία Αρβανίτη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Πατρών
  •  κ. Σπυριδούλα Γιάκη, Υποψήφια Διδάκτορας, Πανεπιστήμιο Πατρών

Τον συντονισμό της Ημερίδας είχαν οι Καθ. Αμαλία Υφαντή, Διευθύντρια του Εργαστηρίου Κοινωνιολογίας και Εκπαίδευσης (ΤΕΕΑΠΗ, Πανεπιστήμιο Πατρών), τα μέλη του Εργαστηρίου Καθ. Ευστάθιος Μπάλιας και η Επίκ. Καθηγήτρια Πολυξένη Μανώλη καθώς και ο Καθ. Παναγιώτης Αγγελίδης και η Αναπλ. Καθηγήτρια Ευγενία Αρβανίτη.

Στον πιο κάτω σύνδεσμο μπορείτε να παρακολουθήσετε το σεμινάριο: https://www.youtube.com/watch?v=ovNKAETAXaw

Στο σεμινάριο έγινε επίσης εκτενής αναφορά στο Εξ Αποστάσεως Διαπανεπιστημιακό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στη «Διαπολιτισμική Εκπαίδευση και Διαμεσολάβηση», το οποίο προσφέρεται από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών. Το πρόγραμμα αυτό εγκαινιάζει έναν κοινό επιστημονικό χώρο μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου στο πεδίο της Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και Διαμεσολάβησης με στόχο τις συνέργειες μεταξύ της ακαδημαϊκής κοινότητας και των φορέων/στελεχών της εκπαίδευσης και την πρακτική εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων διαφοροποιημένου εκπαιδευτικού σχεδιασμού και διαμεσολάβησης. Είναι δε ανοιχτό σε όλους τους εκπαιδευτικούς αλλά και τα στελέχη όλων των φορέων μη τυπικής και άτυπης εκπαίδευσης που ασχολούνται με τη διαμεσολάβηση. Το κοινό ΠΜΣ προσφέρει αμειβόμενη Πρακτική Άσκηση με την αρωγή της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας του ελληνικού Υπουργείου Εσωτερικών.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με το πρόγραμμα εδώ.

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο