Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

ΠτΒ: Υπό επεξεργασία νομοθετικό πλαίσιο για κατοχύρωση του επαγγέλματος των Βιβλιοθηκονόμων/Αρχειονόμων

ΠτΒ: Υπό επεξεργασία νομοθετικό πλαίσιο για κατοχύρωση του επαγγέλματος των Βιβλιοθηκονόμων/Αρχειονόμων

Η κ. Αννίτα Δημητρίου χαιρέτησε το Συνέδριο «Νέες τάσεις στο χώρο των βιβλιοθηκών: προτάσεις για εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών»

Υπό επεξεργασία βρίσκεται νομοθετικό πλαίσιο για κατοχύρωση του επαγγέλματος των Βιβλιοθηκονόμων/Αρχειονόμων ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Βουλής, κ. Αννίτα Δημητρίου. Η σχετική αναφορά έγινε στο πλαίσιο χαιρετισμού που απηύθυνε στο Συνέδριο με τίτλο: «Νέες τάσεις στο χώρο των βιβλιοθηκών: προτάσεις για εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών».

Το Συνέδριο διοργανώθηκε από την Κυπριακή Ένωση Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΚΕΒΕΠ), σε συνεργασία με την Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και το CARDET (Center for the Advancement of Research & Development in Educational Technology), στις 02 Νοεμβρίου 2022, στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Σε αυτό παρευρέθηκε επίσης ο Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Γιάννης Τουμαζής.

Στον χαιρετισμό της η κ. Δημητρίου τόνισε ιδιαίτερα τον διαχρονικό ρόλο των Βιβλιοθηκών ως φορέων διατήρησης του πολιτισμού. Παράλληλα, επισήμανε τον σύγχρονο ρόλο τους στην παροχή πληροφόρησης υψηλού επιστημονικού επιπέδου μέσα από έγκριτες ηλεκτρονικές πληροφοριακές πηγές και δομές παροχής πληροφοριακών τεκμηρίων. Η κ. Δημητρίου αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο της ΚΕΒΕΠ στην αναδιάρθρωση, μετέγκατασταση και αναβάθμιση της λειτουργίας της Βιβλιοθήκης της Βουλής. Η πρωτοβουλία αυτή, σημείωσε, αναδεικνύει την σημαντικότητα της διατήρησης και διάθεσης του πολυσχιδούς έργου του Κοινοβουλευτικού Σώματος.

Η Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε τη σημασία της κατοχύρωσης του επαγγέλματος των πτυχιούχων Βιβλιοθηκονόμων/Αρχειονόμων, δηλώνοντας την υπό επεξεργασία σχετικού νομοθετικού πλαισίου, που θα θεσμοθετεί τον υπό αναφορά επαγγελματικό κλάδο. «Καθίσταται σαφές ότι για τη σύσταση, οργάνωση και λειτουργία μίας βιβλιοθήκης, αλλά και την προμήθεια, τη διατήρηση και τη διάθεση πληροφοριών και πηγών προς τους χρήστες είναι αναγκαία η στελέχωσή της με επαγγελματίες επιστήμονες βιβλιοθηκονόμους, οι οποίοι, εφοδιασμένοι με νέες, συναφείς με το αντικείμενο, δεξιότητες και προσόντα να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις νέες τεχνολογικές και ψηφιακές μεθόδους πρόσβασης στη γνώση και στην πληροφόρηση ικανοποιώντας τις απαιτήσεις της εποχής και εξυπηρετώντας τους χρήστες», ανέφερε. Τέλος, η κ. Δημητρίου ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τη Βιβλιοθήκη και τις βιβλιοθηκονόμους του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, για την πολύτιμη βοήθειά τους κατά τη διαδικασία αναβάθμισης της βιβλιοθήκης της Βουλής.

Στον δικό του χαιρετισμό ο Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Τουμαζής, επανέλαβε την διαχρονική αξία των Βιβλιοθηκών στην διαφύλαξη και διάθεση έργων Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Παράλληλα, διατυπώνοντας τους πυλώνες ανάπτυξης του Υφυπουργείου Πολιτισμού, σημείωσε πως ο χώρος των Βιβλιοθηκών παραμένει ένας εκ των ουσιαστικότερων και κύριων προτεραιοτήτων του νεοσύστατου Υφυπουργείου. Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι κάθε ευνομούμενου κράτους, πρόσθεσε, η αξιοποίηση του πολιτισμού για πρόοδο και ανάπτυξη. Συνεχίζοντας, τόνισε πως η αξιοποίηση της υπάρχουσας κληρονομιάς που διαφυλάσσουν οι Βιβλιοθήκες, αποτελεί κληροδότημα πολύτιμο που αξίζει προβολής και ανάδειξης. Κλείνοντας, επιβεβαίωσε την πρόθεση του Υφυπουργείου να παραμείνει δίπλα στις Βιβλιοθήκες του τόπου, μέσα από την έμπρακτη υποστήριξη του έργου και της λειτουργίας τους.

Σε σχετικό χαιρετισμό του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Καθηγητής Φίλιππος Πουγιούτας, εξήρε την αναγκαιότητα αξιοποίησης των σύγχρονων ψηφιακών δυνατοτήτων που παρέχονται από τις ανατρεπτικές τεχνολογίες, για επέκταση των προσφερόμενων υπηρεσιών των Βιβλιοθηκών, κυρίως στον ακαδημαϊκό και ευρύτερο ερευνητικό πεδίο της Κύπρου.

Στην συνέχεια ακολούθησαν οι εισηγήσεις του Διευθυντή της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος Δρ. Φίλιππου Τσιμπόγλου, με τίτλο: «Συνδυάζοντας κλασικές με καινοτόμες υπηρεσίες στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος» και της Δρ. Ναταλίας Μανωλά, Διευθύνουσας Συμβούλου OpenAIRE με τίτλο: «OpenAIRE και βιβλιοθήκες στην εφαρμογή της Ανοικτής Επιστήμης».

Με το πέρας του Συνεδρίου η Επιστημονική Επιτροπή κατέληξε σε σχετικά πορίσματα και συμπεράσματα, τα οποία ανακοίνωσε στα μέλη της Ένωσης. Ακολούθως, αποφασίστηκε όπως τα πορίσματα διαβούλευσης αποτελέσουν αφετηρία εργασίας στο πλαίσιο ομάδας εργασίας που έχει ήδη δημιουργηθεί.

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο