Εκπαιδευτικό Συνέδριο 2023: “ Digital Transition and Inclusion in Education: An Agenda for Action”
Πρύτανης ΠΛ, καθηγητής Πουγιούτας: «Οι ανατρεπτικές τεχνολογίες όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, η Επιστήμη των Δεδομένων, η Επαυξημένη Πραγματικότητα, η Εικονική Πραγματικότητα και το Μετασύμπαν έχουν ήδη επηρεάσει σημαντικά την Εκπαίδευση».
Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το Council for Education in the Commonwealth (CEC), το Association for Commonwealth Universities, το Ίδρυμα για τη Διαχείριση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δια Βίου Μάθησης (IΔEΠ) και η Έδρα UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, διοργάνωσαν από κοινού το «Εκπαιδευτικό Συνέδριο 2023: «Digital Transition and Inclusion in Education: An Agenda for Action».
Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στις 18 – 21 Μαΐου 2023 στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και εστίασε στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Εκπαίδευσης και τη συμβολή του σε πιο πράσινες και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνίες. Στο συνέδριο παρευρέθηκαν σημαντικές προσωπικότητες, διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί και εκπαιδευτικοί που συζήτησαν στρατηγικές για την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών στην εκπαίδευση.
Η εκδήλωση ξεκίνησε την Παρασκευή, 19 Μαΐου τις επίσημες ομιλίες καλωσορίσματος από αξιόλογους ομιλητές, όπως οι:
- Καθηγητής Φίλιππος Πουγιούτας, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας
- Λόρδος Sonny Leong, ΠρόεδροςτουCouncil for Education in the Commonwealth
- Δρ Joanna Newman, ΔιευθύνουσαΣύμβουλοςκαιΓενικόςΓραμματέαςAssociation for Commonwealth Universities
- κ. Irfan Siddiq OBE, British High Commissioner to Cyprus
- κ. Φίλιππος Χατζηζαχαρίας, Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, και
- Δρ Τέρψα Κωνσταντινίδου, Διευθύντρια της Διεύθυνσης Ανώτερης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας.
Μετά το εναρκτήριο μέρος των χαιρετισμών ακολούθησαν οι ομιλίες από τους ειδικούς και ειδήμονες που έδωσαν τον στίγμα του συνεδρίου.
Ο Sir (καθηγητής) Peter William Mathieson, Διευθυντής και Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, εκφώνησε μια οξυδερκή ομιλία με θέμα “Κοινή χρήση βέλτιστων πρακτικών στα πανεπιστήμια”.
Η καθηγήτρια Catherine Bachleda, Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου του Γιβραλτάρ, συζήτησε την πρόκληση του ψηφιακού μετασχηματισμού σε σχέση με τα εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης και ιδιαίτερα το ChatGPT.
Ο καθηγητής Alfred J Vella, Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Μάλτας, μοιράστηκε γνώσεις και εμπειρίες σχετικά με την βιώσιμη παροχή Ανώτερης εκπαίδευσης σε ένα ψηφιακό πλαίσιο.
Ο Δρ Στέλιος Μαυρομουστάκος, Διευθυντής του Ιδρύματος για τη Διαχείριση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δια Βίου Μάθησης, συζήτησε τις ευκαιρίες για διεθνή κινητικότητα μέσω του προγράμματος Erasmus+.
Ο κ. Mark Crossey, Assistant Director, Policy and Global Engagement at Universities UK International, παρείχε μια επισκόπηση των ευκαιριών και των προκλήσεων του ψηφιακού μετασχηματισμού στη διεθνή ανώτερη εκπαίδευση.
Ο Καθηγητής Χαράλαμπος Βρασίδας, Εκτελεστικός Διευθυντής του CARDET (Κέντρο Προώθησης Έρευνας και Ανάπτυξης στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία), ανέλυσε την εκπαίδευσης στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού και των τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης, Εικονικής και Επαυξημένης Πραγματικότητάς και του Μετασύμπαντος.
Η πρώτη μέρα των εργασιών του συνεδρίου περιλάμβανε επίσης συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τίτλο «Πώς κατάφεραν οι Vice-chancellors και Πρυτάνεις Πανεπιστημίων, χρησιμοποιώντας ψηφιακή τεχνολογία, να προσφέρουν προγράμματα σπουδών κατά τη διάρκεια της πανδημίας». Τη συζήτηση συντόνισε η Δρ Joanna Newman, και συμμετείχαν οι ακαδημαϊκοί Sir Peter William Mathieson, η καθηγήτρια Catherine Bachleda, ο καθηγητής Φίλιππος Πουγιούτας και ο καθηγητής Alfred J Vella.
Οι παράλληλες συνεδριάσεις τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου παρείχαν ευκαιρίες για εις βάθος συζητήσεις και παρουσιάσεις σε διάφορα θέματα σχετικά με το θέμα του συνεδρίου, ενώ οι εισηγητές συνόψισαν τις συζητήσεις και τα αποτελέσματα και παρουσίασαν τις συστάσεις τους. Ο Καθηγητής Παναγιώτης Αγγελίδης, Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ηγήθηκε της τελικής συνεδρίας, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες και συνοψίζοντας τα βασικά πορίσματα του συνεδρίου ανάφερε ότι «πρέπει να αγκαλιάσουμε τις ψηφιακές τεχνολογίες και να προωθήσουμε τη συμπερίληψη στην εκπαίδευση».
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με αποχαιρετιστήριες ομιλίες του Πρύτανη Πουγιούτα και της Δρ Alba de Souza μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Council for Education in the Commonwealth.