Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία πρακτικό εργαστήριο στην τρισδιάστατη εκτύπωση
Σημαντικό ενδιαφέρον προσέλκυσε διαδραστικό εργαστήριο στην τρισδιάστατη εκτύπωση, που διοργάνωσε πρόσφατα το Marine and Carbon Lab, στο Πανεπιστημίου Λευκωσίας.
Η προσθετική κατασκευή (additive manufacturing) ή τρισδιάστατη εκτύπωση (3D printing) είναι η διαδικασία δημιουργίας τρισδιάστατων στερεών αντικειμένων από ψηφιακά μοντέλα. Περιλαμβάνει πολλές τεχνολογίες και υλικά και τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται ευρέως για διαφορετικές εφαρμογές που συμπεριλαμβάνουν ιατρικά εμφυτεύματα, αρχιτεκτονικά πρωτότυπα, ανακατασκευή απολιθωμάτων, κατασκευή κοσμημάτων μέχρι και την δημιουργία βρώσιμων γλυκών.
Στο εργαστήριο συμμετείχαν είκοσι (20) άτομα διαφόρων ηλικιών και επαγγελμάτων. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, οι συμμετέχοντες απέκτησαν τις απαραίτητες δεξιότητες για να σχεδιάσουν και να εκτυπώσουν ένα μικρό αντικείμενο χρησιμοποιώντας τρισδιάστατο εκτυπωτή.
Η εκπαίδευση ξεκίνησε με τον σχεδιασμό ενός μοντέλου σβούρας, που αργότερα αποδόθηκε (rendering) και τεμαχίστηκε (slicing) χρησιμοποιώντας εξειδικευμένο λογισμικό. Αφού δημιουργήθηκε το μοντέλο κατόπιν στάλθηκε στον εκτυπωτή και με την χρήση υλικού PLA (πολυγαλακτικού οξύ) εκτυπώθηκε. Επιπλέον, οι παρευρισκόμενοι εξοικειώθηκαν με την έννοια της προσθετικής κατασκευής και της τρισδιάστατης εκτύπωσης.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας δόθηκε έμφαση στις εφαρμογές και τις προοπτικές της τρισδιάστατης εκτύπωσης σε διάφορους τομείς όπως την ιατρική, την μόδα, την βιομηχανία τροφίμων, τις κατασκευές και την αυτοκινητοβιομηχανία. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για το ερευνητικό έργο «FabRocks» που χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ). Ανάμεσα στους στόχους του έργου είναι η χρήση προηγμένων τεχνολογιών όπως απεικόνισης (scanning) και τρισδιάστατης εκτύπωσης για στη μελέτη των ιδιοτήτων διάφορων πετρωμάτων για σκοπούς αποθήκευσης, καθαρισμού και παραγωγής φυσικού αερίου και νερού.
Επιπλέον, στους συμμετέχοντες διανεμήθηκαν πιστοποιητικά παρακολούθησης και τρισδιάστατα εκτυπωμένες σβούρες. Την ημερίδα διοργάνωσαν ο Δρ Χάρης Ιορδάνου, ο Δρ Κωνσταντίνος Χατζηστάσου και η κα Τζουμάνα Σάρανικ. Περισσότερες πληροφορίες έχουν αναρτηθεί στο www.carbonlab.eu/fabrocks