Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Δωρεάν Εργαστήριο Media LAB: Kαλλιτεχνικές προσεγγίσεις στα Μέσα Εμβύθισης

Δωρεάν Εργαστήριο Media LAB: Kαλλιτεχνικές προσεγγίσεις στα Μέσα Εμβύθισης

To Media Lab ξεκίνησε ένα χρόνο πριν (τον Μάρτιο του 2017), με την υποστήριξη του προγράμματος Artecitya του Goethe-Institut Thessaloniki και έκτοτε έχει εξελιχθεί μέσα από συνεργασίες, εκπαιδευτικά εργαστήρια και ευκαιρίες για πρακτική εξάσκηση. 

Βασικό αντικείμενο του Media Lab μέχρι στιγμής ήταν η ζωντανή αναμετάδοση (live stream) και η καταγραφή δράσεων (εκθέσεων, φεστιβάλ, εργαστηρίων) μέσα από βίντεο και συνεντεύξεις, με τη χρήση σύγχρονου εξοπλισμού, ενώ παράλληλα ασχολήθηκε με τη διερεύνηση των δυνατοτήτων παραγωγής περιεχομένου για τα παραδοσιακά και σύγχρονα μέσα επικοινωνίας, όπως είναι η τηλεόραση και το ραδιόφωνο, καθώς και το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Προκειμένου να διευρυνθούν οι πρακτικές του Media Lab προς την κατεύθυνση αυτή, το LABattoir ξεκινά μία νέα σειρά εργαστηρίων, που θα εμβαθύνουν γύρω από τις δυνατότητες του ήχου, του ραδιοφώνου και της εικονικής πραγματικότητας (VR), τόσο σε τεχνικό όσο και σε θεωρητικό επίπεδο.

Στόχος, πέρα από την εκμάθηση χρήσης του διαθέσιμου εξοπλισμού και την απόκτηση άτυπης γνώσης, είναι η δημιουργία ενός νέου μοντέλου συνεργασίας και σχεδιασμού για τα μέλη της ομάδας του Media Lab, καθώς και η δημιουργία ενός τηλεοπτικού σταθμού και ενός ραδιοφώνου για το LABattoir (με όποια μορφή μπορεί αυτά να πάρουν, μέσα από τη χρήση νέων τεχνολογιών και πρακτικών).

ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΉΡΙΟ

Παρόλο που οι τεχνολογικές καινοτομίες (VR, AR, 3D-audio/binaural rendering) των τελευταίων ετών προσφέρουν τεράστιες δυνατότητες - θεωρητικά μπορούμε να δημιουργήσουμε οποιαδήποτε κατάσταση θέλουμε και να αλληλεπιδράσουμε μαζί της με τρόπους που δεν είναι φυσικά δυνατοί - φαίνεται ότι υπάρχουν ελάχιστες ισχυρές καλλιτεχνικές θέσεις (ή εμπορικές εφαρμογές) που κάνουν χρήση αυτών των νέων δυνατοτήτων.

​Αφενός, αυτό μπορεί να οφείλεται στην πολυπλοκότητα αυτών των τεχνολογιών και των ροών εργασίας τους, καθώς και στους τεχνικούς περιορισμούς τους (που μειώνονται με γρήγορους ρυθμούς). Αφετέρου, οι καλλιτέχνες και οι παραγωγοί περιεχομένου καλούνται να επανεξετάσουν όλα όσα γνωρίζουμε για τον τρόπο που δουλεύουμε με την τεχνολογία των μέσων (media technology). 

Πώς αλλιώς μπορούμε να διερευνήσουμε τις άπειρες δυνατότητες που προσφέρει η συγκεκριμένη τεχνολογία; Και από πού πρέπει να ξεκινήσουμε;

Σε τρεις ημέρες, το εργαστήριο θα δώσει βασικές πληροφορίες σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση των τεχνολογικών εξελίξεων των σύγχρονων συστημάτων παραγωγής και αναπαραγωγής ήχου και εικόνας, καθώς και πρακτική εξάσκηση, με στόχο τη διερεύνηση των δυνατοτήτων και των προκλήσεων για την καλλιτεχνική πρακτική. 

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ / ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Διάρκεια Εργαστηρίου: 17-18-19 Ιουλίου

Πρόγραμμα:
Ημέρα 1η (17 Ιουλίου) 10:00 - 15:00: Εισαγωγή, θεωρία και ανάπτυξη ιδεών
Ημέρα 2η (18 Ιουλίου) 10:00 - 19:00: Καταγραφή 3D-ήχου και  360° βίντεο
Ημέρα 3η (19 Ιουλίου) 10:00 - 15:00: Postproduction και επόμενα βήματα

Η συμμετοχή στο εργαστήριο είναι δωρεάν.
Ο αριθμός συμμετεχόντων είναι περιορισμένος.
Το εργαστήριο θα υλοποιηθεί στα Αγγλικά. 

Δηλώστε συμμετοχή ως την Τετάρτη 11/07 στέλνοντας σύντομο βιογραφικό στο: info@labattoir.org με θέμα email: αίτηση συμμετοχής στο εργαστήριο Media Lab.

Περισσότερα για το Media LAB.

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο