Τι ειπώθηκε στη Σύνοδο Πρυτάνεων για τα μεταπτυχιακά προγράμματα
Πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη η 87η Σύνοδος Πρυτάνεων και Προέδρων Δ.Ε. των Ελληνικών Πανεπιστημίων από τις 26 έως 28 Απριλίου 2018, με την παρουσία του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κώστα Γαβρόγλου. Στη Σύνοδο συζητήθηκαν σημαντικά θέματα που αφορούν τη λειτουργία των Πανεπιστημίων της χώρας, μεταξύ των οποίων και οι μεταπτυχιακές σπουδές.
Αλλαγές στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών
Η λειτουργία των υπαρχόντων μεταπτυχιακών ολοκληρώνεται στο τέλος του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους και τα πανεπιστήμια, με βάση τον νόμο 4485/2017 πρέπει, έως σήμερα 30 Απριλίου, να υποβάλουν τις προτάσεις τους για τα μεταπτυχιακά προγράμματα που θα λειτουργήσουν από τον προσεχή Οκτώβριο. Οι προτάσεις αυτές θα αφορούν νέα προγράμματα αλλά και εκείνα που θα συνεχιστούν. Ο αριθμός των μεταπτυχιακών προγραμμάτων αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με τα 737 που υπάρχουν. Ενας λόγος είναι ότι ο νέος νόμος ορίζει ότι κάθε μεταπτυχιακό δεν επιτρέπεται να έχει παραπάνω από 3 κατευθύνσεις-ειδικεύσεις. Αρα, στα μεταπτυχιακά που οι ειδικεύσεις τους είναι περισσότερες από τρείς, ορισμένες από αυτές θα μετατραπούν σε αυτόνομα προγράμματα.
Ενδεικτικά, το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο έχει σήμερα 143 μεταπτυχιακά και, σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Πρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Διεθνών Σχέσεων στο ΕΚΠΑ, κ. Μπουραζέλη, θα σταλούν στο Υπουργείο για ίδρυση-επανίδρυση περίπου 200 προγράμματα. Ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας ανέφερε στην "Καθημερινή" οτι οι προτάσεις ίδρυσης- επανίδρυσης μεταπτυχιακών προγραμματων είναι περίπου 140. Δηλαδή το ΑΠΘ προτείνει τη λειτουργία 140 προγραμμάτων από τα 90 που λειτουργεί μέχρι σήμερα. Επίσης, και ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Εμμανουήλ Γιακουμάκης, θεωρεί βέβαιο ότι οι προτάσεις θα είναι αυξημένες σε σχέση με τα 18 σημερινά προγράμματα που λειτουργούν σήμερα στο ΟΠΑ.
Ο Υπουργός από την πλευρά του ενημέρωσε τη Σύνοδο για τον μεγάλο αριθμό Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών που έχουν σταλεί στο Υπουργείο για έγκριση, και τόνισε ότι αποτελούν μία πραγματικότητα που διαψεύδει όλους όσοι πριν τη ψήφιση του Νόμου τον Αύγουστο επιχειρηματολογούσαν ότι ο Νόμος υπονομεύει την συγκρότηση αυτών των Προγραμμάτων. Σχετικά με τις εγκρίσεις των νέων μεταπτυχιακών ο Υπουργός δεσμεύτηκε για την ολοκλήρωση της προβλεπόμενης από το Νόμο διαδικασίας για τα ΠΜΣ μέχρι το τέλος Μαΐου, έτσι ώστε αυτά να μπορέσουν να λειτουργήσουν απρόσκοπτα από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά. Αυτό σημαίνει ότι τα ΦΕΚ επανίδρυσης των μεταπτυχιακών θα αρχίζουν να δημοσιεύονται από αρχές Ιουνίου και έπειτα και ότι οι περισσότερες προκηρύξεις θα δημοσιευθούν από τον Ιούνιο και μετά. Για τα δωρεάν μεταπτυχιακά ακολουθείται άλλη διαδικασία και ήδη έχουν αρχίσει να δημοσιεύονται στο ΦΕΚ οι επανιδρύσεις νέων μεταπτυχιακών προγραμμάτων, όπως τα έχουμε παρουσιάσει και στο eduguide.
Επισημαίνεται, ακόμη, ότι σύμφωνα με τον νέο νόμο το 30% του αριθμού των εισακτέων κάθε προγράμματος θα δικαιούται υποτροφία με βάση οικονομικά κριτήρια.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το eduguide, το Νο1 site για μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα, με συνέπεια δημοσιεύει και θα συνεχίζει δημοσιεύει όλες τις ιδρύσεις-επανιδρύσεις μεταπτυχιακών προγραμμάτων, όπως αυτές δημοσιεύονται στο ΦΕΚ, ενώ, παράλληλα, θα συνεχίσει να ανανεώνει τη βάση δεδομένων-μηχανή αναζήτησης μεταπτυχιακών προγραμμάτων με όλες τις αλλαγές στα προγράμματα σπουδών.
Τέλος, στην έκθεση μεταπτυχιακών σπουδών που διοργανώνουμε στις 12 Μαΐου στο Hilton, θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε από κοντά εκπροσώπους δεκάδων δημοσίων μεταπτυχιακών για να σας ενημερώσουν για τις προτάσεις επανίδρυσης των μεταπτυχιακών τους. Στην έκθεση θα συμμετέχουν, επίσης, και μεταπτυχιακά Πανεπιστήμιων της Κύπρου και άλλων χωρών του εξωτερικού καθώς και προγράμματα καταξιωμένων ιδιωτικών κολλεγίων. Δείτε περισσότερα για την έκθεση: www.eduguide.gr/infoday