Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

2ο Επιστημονικό Πεδίο: Ποια Τμήματα απαιτούν Ειδικό Μάθημα

2ο Επιστημονικό Πεδίο: Ποια Τμήματα απαιτούν Ειδικό Μάθημα

Τα τμήματα του 2ου Επιστημονικού Πεδίου που απαιτούν ειδικό μάθημα, οι προϋποθέσεις εισαγωγής και ο ρόλος της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ)

Όταν μιλάμε για την εισαγωγή σε ένα πανεπιστημιακό τμήμα του 2ου Επιστημονικού Πεδίου (Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών), οι περισσότεροι/ες σκέφτονται τις βαθμολογίες στα τέσσερα βασικά πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, υπάρχει και ένας επιπλέον παράγοντας που μπορεί να κρίνει την εισαγωγή σου: το ειδικό μάθημα.

Το ειδικό μάθημα δεν είναι απλώς μία επιπλέον εξέταση, αλλά ένα ουσιαστικό κριτήριο εισαγωγής, καθώς αξιολογεί δεξιότητες και γνώσεις που συνδέονται άμεσα με το αντικείμενο των σπουδών σου. Για να μπορέσεις να εξεταστείς σε ειδικό μάθημα, πρέπει πρώτα να το έχεις δηλώσει στην Αίτηση-Δήλωση που υποβάλλεις για τη συμμετοχή σου στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ. Αν δεν το δηλώσεις εγκαίρως, δεν θα μπορείς να εξεταστείς και, συνεπώς, θα αποκλειστείς από τα τμήματα που το απαιτούν. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να γνωρίζεις από τώρα ποια τμήματα του 2ου Επιστημονικού Πεδίου έχουν αυτή την προϋπόθεση ώστε να μην βρεθείς προ εκπλήξεως την περίοδο των εξετάσεων.

Πιο συγκεκριμένα:
 

Η εξέταση στα δύο ειδικά μαθήματα «Ελεύθερο Σχέδιο» και «Γραμμικό Σχέδιο» είναι προαπαιτούμενη για την εισαγωγή στα τμήματα:

 

Η εξέταση στο ειδικό μάθημα «Ελεύθερο Σχέδιο»  είναι προαπαιτούμενη για την εισαγωγή στο τμήμα:

 

Πώς υπολογίζεται η ΕΒΕ;

Κάθε πανεπιστημιακό τμήμα καθορίζει τη δική του ΕΒΕ, η οποία υπολογίζεται ως ένα ποσοστό  που πολλαπλασιάζεται με τον μέσο όρο (ΜΟ) των επιδόσεων όλων των υποψηφίων στα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα του αντίστοιχου επιστημονικού πεδίου. Ειδικά για τα Τμήματα που απαιτούν ειδικό μάθημα, η συνολική βαθμολογία των υποψηφίων προκύπτει ως εξής:

  • Αρχικά υπολογίζεται το άθροισμα των βαθμολογιών στα τέσσερα βασικά μαθήματα.
  • Στη συνέχεια, προστίθεται το γινόμενο της βαθμολογίας του ειδικού μαθήματος (ή των ειδικών μαθημάτων / πρακτικών δοκιμασιών) με τον αντίστοιχο συντελεστή βαρύτητας που έχει ορίσει το κάθε τμήμα.

Για τα ειδικά μαθήματα και τις πρακτικές δοκιμασίες, ο συντελεστής της ΕΒΕ κυμαίνεται από 0,70 έως 1,10, ανάλογα με τις απαιτήσεις του κάθε πανεπιστημιακού τμήματος.

 

Γιατί είναι σημαντικό αυτό;

Ακόμα κι αν έχεις υψηλή βαθμολογία στα τέσσερα βασικά μαθήματα, δεν μπορείς να δηλώσεις ένα τμήμα αν δεν καλύπτεις την ΕΒΕ του ειδικού μαθήματος. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να γνωρίζεις από νωρίς τις απαιτήσεις των τμημάτων που σε ενδιαφέρουν και να προετοιμαστείς κατάλληλα.

 

Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά το ΦΕΚ εδώ

Μπορείτε να δείτε ποια Τμήματα απαιτούν ειδικό μάθημα στο 1ο επιστημονικό πεδίο εδώ

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο