Σχολή Μηχανικών
Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού
- Επιστ. Πεδίο
- 2ο, 4ο
- Βάση ΓΕΛ
- 8.350
- Βάση ΕΠΑΛ
- 8.150
- Εισακτέοι
- 796
- Συντ. Ε.Β.Ε.
- 0,80
- Ε.Β.Ε. ΓΕΛ
- 8,31
- Ε.Β.Ε. ΕΠΑΛ
- 5,89
ΓΕΛ
1o πεδίο
Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία 25%
Αρχαία Ελληνικά 25%
Ιστορία 25%
Λατινικά 25%
4ο πεδίο
Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία 25%
Μαθηματικά 25%
Πληροφορική 25%
Οικονομία 25%
ΕΠΑΛ
Τομέας Μηχανολογίας
Μαθηματικά (Άλγεβρα) 25%
Νέα Ελληνικά 25%
ΜΑΘΗΜΑ Ειδικότητας 1 25%
ΜΑΘΗΜΑ Ειδικότητας 2 25%
Τομέας Ηλεκτρολογίας, Ηλεκρονικής και Αυτοματισμού
Μαθηματικά (Άλγεβρα) 25%
Νέα Ελληνικά 25%
ΜΑΘΗΜΑ Ειδικότητας 1 25%
ΜΑΘΗΜΑ Ειδικότητας 2 25%
Τομέας Δομικών Έργων, Δομημένου Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού
Μαθηματικά (Άλγεβρα) 25%
Νέα Ελληνικά 25%
ΜΑΘΗΜΑ Ειδικότητας 1 25%
ΜΑΘΗΜΑ Ειδικότητας 2 25%
Τομέας Εφαρμοσμένων Τεχνών
Μαθηματικά (Άλγεβρα) 25%
Νέα Ελληνικά 25%
ΜΑΘΗΜΑ Ειδικότητας 1 25%
ΜΑΘΗΜΑ Ειδικότητας 2 25%
Τομέας Πληροφορικής
Μαθηματικά (Άλγεβρα) 25%
Νέα Ελληνικά 25%
ΜΑΘΗΜΑ Ειδικότητας 1 25%
ΜΑΘΗΜΑ Ειδικότητας 2 25%
Τομέας Διοίκησης και Οικονομίας
Μαθηματικά (Άλγεβρα) 25%
Νέα Ελληνικά 25%
ΜΑΘΗΜΑ Ειδικότητας 1 25%
ΜΑΘΗΜΑ Ειδικότητας 2 25%
Τομέας Υγείας και Πρόνοιας - Ευεξίας
Μαθηματικά (Άλγεβρα) 25%
Νέα Ελληνικά 25%
ΜΑΘΗΜΑ Ειδικότητας 1 25%
ΜΑΘΗΜΑ Ειδικότητας 2 25%
Τομέας Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος
Μαθηματικά (Άλγεβρα) 25%
Νέα Ελληνικά 25%
ΜΑΘΗΜΑ Ειδικότητας 1 25%
ΜΑΘΗΜΑ Ειδικότητας 2 25%
Τομέας Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων
Μαθηματικά (Άλγεβρα) 25%
Νέα Ελληνικά 25%
ΜΑΘΗΜΑ Ειδικότητας 1 25%
ΜΑΘΗΜΑ Ειδικότητας 2 25%
Σκοπός του Τμήματος
Η Ακαδημία Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού ανήκει στην Ανώτατη Βαθμίδα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Στην Ακαδημία αυτή εκπαιδεύονται μελλοντικοί Αξιωματικοί Εμπορικού Ναυτικού, από την οποία εφοδιάζονται με όλα τα απαραίτητα προσόντα και γνώσεις Ναυτικής Τέχνης & Ικανότητας, ώστε να επανδρώσουν τον ελληνικό στόλο του Εμπορικού Ναυτικού.
Οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν) επιτελούν τον κοινωνικό ρόλο της παροχής Αρχικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης σε νέους μεταλυκειακής εκπαίδευσης.
Η εκπαίδευση των στελεχών του εμπορικού ναυτικού στην Ελλάδα, διεξάγεται σε γεωγραφικά κατανεμημένες δέκα Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού ειδικοτήτων Πλοιάρχων και Μηχανικών, ως ακολούθως:
- Ασπρόπυργος – ΑΕΝ Ασπροπύργου – Πλοιάρχων/Μηχανικών
- Νέα Μηχανιώνα – ΑΕΝ Μακεδονίας - Πλοιάρχων/ Μηχανικών
- Πρέβεζα – ΑΕΝ Ηπείρου – Πλοιάρχων
- Κάλυμνος – ΑΕΝ Καλύμνου – Πλοιάρχων
- Κύμη – ΑΕΝ Κύμης – Πλοιάρχων
- Αργοστόλι – ΑΕΝ Ιονίων Νήσων – Πλοιάρχων
- Χίος – ΑΕΝ Χίου – Μηχανικών
- Ύδρα – ΑΕΝ Ύδρας – Πλοιάρχων
- Οινούσσες – ΑΕΝ Οινουσσών – Πλοιάρχων
- Σύρος – ΑΕΝ Σύρου – Πλοιάρχων
- Χανιά – ΑΕΝ Κρήτης – Πλοιάρχων/ Μηχανικών
Προσόντα υποψηφίων
Κάθε υποψήφιος/-α πρέπει να συγκεντρώνει τα πιο κάτω προσόντα:
1. Να έχει συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.
2. Να έχει την Ελληνική Ιθαγένεια και να είναι γραμμένος/-η στα μητρώα αρρένων ή Δημοτολόγια Δήμου ή Κοινότητας.
3. Να μην έχει υπερβεί το 27ο έτος της ηλικίας του/της, όριο που θεωρείται ότι συμπληρώνεται κατά την 31η Δεκεμβρίου του έτους υποβολής της αιτήσεως (γεννηθέντες από 01-01-1997 και μεταγενέστερα).
4. Να είναι κατά γνωμάτευση αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής ικανός/-ή σωματικά και πνευματικά για το ναυτικό επάγγελμα, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για κάθε ειδικότητα.
5. Να μην έχει καταδικαστεί για κακούργημα ή σε φυλάκιση ανώτερη του εξαμήνου καθ’ υποτροπή ή μεγαλύτερη του εξαμήνου για λαθρεμπόριο ή λαθρεμπόριο ναρκωτικών ή για παράβαση του νόμου περί προστασίας του Εθνικού Νομίσματος ή για αδίκημα αναφερόμενο στην επί του πλοίου υπηρεσία και να μην έχει στερηθεί οριστικά το δικαίωμα άσκησης του ναυτικού επαγγέλματος.
Οι εισαγόμενοι σπουδαστές/-στριες προέρχονται από υποψηφίους/-ιες που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και κατανέμονται ως ακολούθως:
1.1. Σε ποσοστό 60% του συνολικού αριθμού εισακτέων, προερχόμενους από ημερήσια Γενικά Λύκεια (ΓΕ.Λ.) από τα επιστημονικά πεδία Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών και Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής (2ο και 4ο) και συγκεκριμένα:
1.1.α. i) ποσοστό 0,90 Χ 60 = 54% από ημερήσια ΓΕ.Λ. από τα επιστημονικά πεδία Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών και Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής (2ο και 4ο), με τους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν το σχολικό έτος 2023–2024.
ii) ποσοστό 0,10 Χ 60 = 6% από κατόχους Βεβαίωσης Συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις των δύο (02) τελευταίων ετών χωρίς νέα εξέταση.
1.1.β. Επιπλέον των θέσεων αυτών, ποσοστό 1% θα καλύπτεται από υποψήφιους εσπερινών ΓΕ.Λ. που έχουν συμμετάσχει στις πανελλαδικές του σχολικού έτους 2023-2024.
1.2. Σε ποσοστό 40% του συνολικού αριθμού εισακτέων, προερχόμενους από ημερήσια Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ.) όλων των τομέων και συγκεκριμένα:
1.2.α. i) ποσοστό 0,90 Χ 40 = 36% από ημερήσια ΕΠΑ.Λ. όλων των τομέων, με τους όρους, προϋποθέσεις, εξεταστέα ύλη και διαδικασίες που ισχύουν το σχολικό έτος 2023-2024.
ii) ποσοστό 0,10 Χ 40 = 4% από κατόχους Βεβαίωσης Συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις των δύο (02) τελευταίων ετών χωρίς νέα εξέταση.
1.2.β. Επιπλέον των θέσεων αυτών, ποσοστό 1% θα καλύπτεται από υποψήφιους εσπερινών ΕΠΑ.Λ. που έχουν συμμετάσχει στις πανελλαδικές του σχολικού έτους 2023-2024.
Όλοι οι υποψήφιοι/-ες πρέπει να δηλώσουν τις Α.Ε.Ν. στο μηχανογραφικό δελτίο του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και να υποβάλλουν επιπλέον αίτηση ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Προκαταρκτικές Εξετάσεις (Π.Κ.Ε.)
Όλοι/όλες οι υποψήφιοι/ες που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις ΠΚΕ θα υποβληθούν σε υγειονομικές εξετάσεις.
Mέσα στην προθεσμία που ορίζεται από τη σχετική προκήρυξη οι υποψήφιοι/ες πρέπει να υποβάλλουν σε οποιαδήποτε Α.Ε.Ν. τα παρακάτω δικαιολογητικά:
- Γνωμάτευση υγειονομικής επιτροπής από την οποία, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για κάθε ειδικότητα, να προκύπτει ότι ο/η υποψήφιος/-α είναι σωματικά και πνευματικά κατάλληλος/-η για φοίτηση σε Σχολή της μίας ή και των δύο ειδικοτήτων.
- Για την υγειονομική εξέταση των υποψηφίων και την έκδοση πιστοποιητικού υγειονομικής καταλληλότητας, για την ειδικότητα Πλοιάρχων ή Μηχανικών ή και για τις δύο ειδικότητες, αρμόδια είναι η πλησιέστερη Υγειονομική Επιτροπή Απογραφομένων Ναυτικών και Εργατών Θαλάσσης (Υ.Ε.Α.Ν.Ε.Θ.) του τόπου κατοικίας κάθε υποψηφίου/-ας.
Δεν γίνονται δεκτά δικαιολογητικά υποψηφίων, εάν στη γνωμάτευση της υγειονομικής επιτροπής δεν υπάρχει ο χαρακτηρισμός ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ για την ειδικότητα ή ειδικότητες για την/τις οποία/-ες επιθυμεί να συμμετέχει ο υποψήφιος/-ια.
Η οπτική οξύτητα και αντίληψη χρωμάτων που απαιτείται κατά ειδικότητα είναι η ακόλουθη:
Χωρίς γυαλιά | Με γυαλιά | Αντίληψη χρωμάτων | |
α) Υποψήφιοι Α.Ε.Ν./ Πλοιάρχων |
4/10 4/10 |
7/10 - 7/10 |
Σε (10) ISHIHARA που δείχνονται επιτρέπονται τρία (03) σφάλματα |
β) Υποψήφιοι Α.Ε.Ν./Μηχανικών |
2/10 – 2/10 |
6/10 – 6/10 |
Αναγνώριση τρίχρωμου φανού |
Όσοι από τους υποψήφιους/-ες χρησιμοποιούν γυαλιά οράσεως, πρέπει να τα φέρουν μαζί τους κατά την εξέτασή τους για την οπτική οξύτητα.
Oι υποψήφιοι που είναι κάτοχοι Πιστοποιητικού στρατολογικής κατάστασης τύπου Α΄, βεβαίωσης αναβολής στράτευσης ή Απολυτηρίου στρατού, πρέπει κατά την υγειονομική τους εξέταση να τα φέρουν μαζί τους.
Ειδικές Κατηγορίες Υποψηφίων
Καθ’ υπέρβαση του εκάστοτε καθοριζόμενου αριθμού εισακτέων σπουδαστών/-στριών στις Α.Ε.Ν., εισάγονται υποχρεωτικώς, κατά τη μεταξύ τους σειρά επιτυχίας, εφόσον συγκεντρώνουν τη βαθμολογική βάση επιτυχίας
σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις:
2.1. Μέχρι ποσοστού δέκα τοις εκατό (10%) υποψήφιων εκ τέκνων ή αδελφών αναπήρων και θυμάτων πολέμου και Εθνικής Αντίστασης, τέκνων ή αδελφών αναπήρων και θυμάτων ειρηνικής περιόδου ως και υποψηφίων που είναι πολύτεκνοι, κατά την έννοια του άρθρου 1 του ν. 1910/1944 (Α΄ 229), όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 6 του ν. 3454/2006 (Α΄ 75), καθώς και υποψηφίων τέκνων των ανωτέρω πολυτέκνων. Η πολυτεκνική ιδιότητα διατηρείται ισοβίως σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 3 του άρθρου 6 του ν. 3454/2006 (Α΄ 75).
2.2. Μέχρι ποσοστού τρία τοις εκατό (3%) υποψήφιων γονέων και τέκνων πολυμελών οικογενειών με τρία (03) ζώντα τέκνα από νόμιμο γάμο ή νομιμοποιηθέντα ή νομίμως αναγνωρισθέντα ή υιοθετηθέντα, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων άγαμων μητέρων με τρία (03) μη αναγνωρισθέντα ζώντα τέκνα χωρίς να λαμβάνονται υπόψη ηλικιακά όρια για την απόκτηση της ιδιότητας αυτής.
2.3. Μέχρι ποσοστού δύο τοις εκατό (2%) υποψήφιων (α) ορφανών από τον ένα ή και από τους δύο γονείς ή τέκνων άγαμης μητέρας με ένα ή δύο μη αναγνωρισθέντα τέκνα, (β) με γονείς, τέκνα, αδέλφια, συζύγους που είναι τυφλοί ή κωφάλαλοι ή νεφροπαθείς, που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή πάσχουν από μυϊκή δυστροφία Duchenne ή ανήκουν στην κατηγορία ατόμων με ειδικές ανάγκες επειδή έχουν κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία άνω του εξήντα επτά τοις εκατό (67%).
2.4. Σε περίπτωση ύπαρξης κενών θέσεων των ανωτέρω 2.1, 2.2 και 2.3 περιπτώσεων, αυτές συμπληρώνονται από υποψήφιους της Γενικής Κατηγορίας.
2.5. Οι υποψήφιοι/-ες των ανωτέρω 2.1, 2.2 και 2.3 παραγράφων κάθε Ειδικής Κατηγορίας με βάση τον τελικό βαθμό κατάταξής τους, καταλαμβάνουν θέσεις Γενικής Κατηγορίας και μόνο εφόσον δεν επιλεγούν στη Γενική Κατηγορία, τότε καταλαμβάνουν τις θέσεις της Ειδικής Κατηγορίας που προκηρύσσονται γι’ αυτούς/-ές.
Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά την προκήρυξη για την εισαγωγή σπουδαστών/-στριών στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.) ακαδημαϊκού έτους 2024-2025 εδώ
ΕΠΑΛ
Η Σχολή Μηχανικών Α.Ε.Ν. ανήκει στα Τμήματα Κοινής Ομάδας για τους/τις αποφοίτους όλων των Τομέων του ΕΠΑΛ
Οι σπουδές στις Α.Ε.Ν.
- περιλαμβάνουν έξι (6) εξάμηνα θεωρητικής κατάρτισης και
- δύο (2) εξάμηνα θαλάσσιας πρακτικής εκπαίδευσης παρέχοντας σύγχρονες και εξειδικευμένες γνώσεις, με το σύστημα της εναλλασσόμενης εκπαίδευσης (Sandwich Courses) σύμφωνα με το οποίο η εκπαίδευση εναλλάσσεται μεταξύ σχολής και πλοίου.
Η θεωρητική εκπαίδευση αποτελείται από φοίτηση τριών (3ων) ετών στην Ακαδημία, παρέχοντας στους σπουδαστές όλη τη θεωρητική γνώση που χρειάζεται, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του ναυτικού επαγγέλματος.
Η πρακτική εκπαίδευση αποτελείται από δύο (2) θαλάσσια ταξίδια διάρκειας έξι (6) μηνών το κάθε ένα και η εκτέλεση τους καθίσταται υποχρεωτική.
Μετά το τέλος της εκπαίδευσης (θεωρητική - πρακτική) και κατόπιν επιτυχών εξετάσεων οι αποφοιτήσαντες των Α.Ε.Ν. λαμβάνουν μετά το Πτυχίο της Σχολής και το αποδεικτικό ναυτικής ικανότητας του Πλοιάρχου ή Μηχανικού Γ΄ τάξης Ε.Ν.
Δυνατότητα ενδιαίτησης για τους σπουδαστές παρέχεται σε όλες τις Α.Ε.Ν., εκτός των Α.Ε.Ν./Ασπροπύργου, Α.Ε.Ν./Καλύμνου και Α.Ε.Ν./Μακεδονίας, ενώ για τις σπουδάστριες δυνατότητα ενδιαίτησης παρέχεται στις Α.Ε.Ν./Κρήτης, Α.Ε.Ν./Ηπείρου, Α.Ε.Ν./Κύμης και Α.Ε.Ν./ Οινουσσών.
Κατά τη διάρκεια της φοίτησης στις Α.Ε.Ν. οι Μηχανικοί αποκτούν βασικές γνώσεις υποδομής σε:
- Μαθηματικά
- Φυσική
- Ηλεκτρονική/Μηχανική
- Πληροφορική
- Αγγλικά
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην εκμάθηση των Ναυτικών Αγγλικών, καθώς η γνώση τους κρίνεται απαραίτητη για μια αξιόλογη σταδιοδρομία στο χώρο της διεθνοποιημένης Εμπορικής Ναυτιλίας.
Καθώς και σε μαθήματα ειδικότητας όπως:
- Ναυπηγία I – Ναυτιλιακές Γνώσεις
- Ναυτική Μηχανολογία
- Ναυτικές Μηχανές
- Μηχανολογικό Σχέδιο
- Τεχνουργεία
Οι κάτοχοι διπλώματος Πλοιάρχου/Μηχανικού Γ' Τάξεως Εμπορικού Ναυτικού μπορούν να πάρουν το δίπλωμα του Υποπλοιάρχου/Β' Μηχανικού
- Να έχει θαλάσσια υπηρεσία 24 μηνών μετά την απόκτηση διπλώματος Πλοιάρχου Γ΄ Τάξης Ε.Ν. με ειδικότητα Αξιωματικού καταστρώματος από την οποία η μισή τουλάχιστον σε πλοία πάνω από 2.500 κοχ (1.000 κοχ)
- Για τους κατόχους διπλώματος Πλοιάρχου Γ΄ τάξης, προερχόμενους από Ραδιοτηλεγραφητές Α΄ή Β΄τάξης Ε.Ν., η ανωτέρω θαλάσσια υπηρεσία μειώνεται σε δεκαοκτώ (18) μήνες από την οποία η μισή τουλάχιστον σε πλοία πάνω από 2.500 κ.ο.χ.
- Η φοίτηση στο Κέντρο Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (ΚΕΣΕΝ) προσμετράται σαν θαλάσσια υπηρεσία για χρονικό διάστημα τεσσάρων (4) μηνών και δέκα (10) ημερών.
Και έπειτα σαν Υποπλοίαρχοι/Β' Μηχανικοί έχουν το δικαίωμα να πάρουν το δίπλωμα του Πλοιάρχου Α' Τάξεως (Καπετάνιου)/Α' Μηχανικού
- Να έχει θαλάσσια υπηρεσία 24 μηνών μετά την απόκτηση διπλώματος Πλοιάρχου Β΄ Τάξης Ε.Ν. με ειδικότητα Πλοιάρχου Α΄ και Β΄ από την οποία η μισή τουλάχιστον (12 μήνες) σε πλοία ολικής χωρητικότητας πάνω από 3000 οχ. (1600 κ.ο.χ.) (ΦΕΚ 211/2018)
- Να έχει με επιτυχία αποφοιτήσει από το Κέντρο Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (ΚΕΣΕΝ).
- Η φοίτηση στο Κέντρο Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (ΚΕΣΕΝ) προσμετράται σαν θαλάσσια υπηρεσία για χρονικό διάστημα τριών (3) μηνών.
Εκτός όμως από το δρόμο της θάλασσας μια σειρά από επαγγέλματα σχετικά με αυτή ανοίγουν και στη στεριά.
Οι απόφοιτοι των σχολών μπορούν να γίνουν Αξιωματικοί στο Λιμενικό Σώμα μπαίνοντας έπειτα από εξετάσεις και διαγωνισμό στις σχολές Αξιωματικών του Λ.Σ. και να αποφοιτήσουν από εκεί με το βαθμό του Σημαιοφόρου.
Παρόλα αυτά όμως τα επαγγέλματα και οι τομείς που μπορεί να ασχοληθεί κάποιος απόφοιτος ποικίλλουν ανάλογα με τις γνώσεις και την εμπειρία του.
Κάποια από τα επαγγέλματα αυτά είναι οι ναυτιλιακές εταιρίες, ναυπηγήσεις, επισκευές, εφοδιασμοί, πρακτορεύσεις, νηογνώμονες, ασφαλίσεις και άλλα.