Εικαστικών Τεχνών
Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών
1. Ζωγραφικής
2. Γλυπτικής
3. Χαρακτικής
Η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών ως το μόνο μονοθεματικό Πανεπιστήμιο που θεραπεύει τις Τέχνες,
ανταποκρινόμενη στον ιστορικό της ρόλο και λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς εξελίξεις στον χώρο της ακαδημαϊκής καλλιτεχνικής εκπαίδευσης έχει θέσει ως αποστολή της:
- την παροχή υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικού έργου και τη συνεχή αναβάθμιση των μεθόδων διδασκαλίας
- την παραγωγή καλλιτεχνικών και ερευνητικών επιτευγμάτων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του εγχώριου και διεθνούς καλλιτεχνικού πεδίου
- την προαγωγή καινοτόμων μορφών καλλιτεχνικής παραγωγής και δράσης
- την ενίσχυση της παρουσίας της στον διεθνή χώρο και την άσκηση πολιτιστικής διπλωματίας
- την ενεργή συμμετοχή στα κοινωνικά δρώμενα μέσω συνεργασιών με κοινωνικούς και καλλιτεχνικούς φορείς, ιδιωτικούς και δημόσιους
- την αναβάθμιση της οργάνωσης και λειτουργίας των διοικητικών υπηρεσιών.
Βασική εκπαιδευτική μονάδα και «πυρήνας» του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών είναι το εικαστικό εργαστήριο, το οποίο έχει συνδεθεί ιστορικά με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και τη φυσιογνωμία της Α.Σ.Κ.Τ. Κάθε εικαστικό εργαστήριο, μέσω του ιδιαίτερου εκπαιδευτικού προγράμματός του, εξοικειώνει κατ’ αρχάς το φοιτητή με την εικαστική γλώσσα και τα υλικά της, με στόχο να διαμορφώσει την εικαστική και θεωρητική του παιδεία και να διευρύνει την κριτική ικανότητά του στο πεδίο της δημιουργικής διεργασίας και της καλλιτεχνικής έκφρασης. Το εικαστικό εργαστήριο δεν μεταδίδει απλώς στο φοιτητή τεχνικές γνώσεις, αλλά και μια ορισμένη αντίληψη για την Τέχνη, αντίληψη που ενδέχεται να συγκρούεται με κάποια άλλη -εξίσου γόνιμη- αντίληψη που εκφράζεται στη διδασκαλία ενός άλλου εργαστηρίου.
Η λειτουργία πολλών εργαστηρίων -με τις διαφορετικές αντιλήψεις τις οποίες ενδεχομένως αυτά εκφράζουν- αντανακλά στην καλλιτεχνική εκπαίδευση που παρέχει το Τμήμα την εκφραστική πολυφωνία της σύγχρονης τέχνης και την ελευθερία προσωπικών επιλογών που έχει ο φοιτητής καθώς το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος του δίνει τη δυνατότητα όχι μόνο να επιλέγει αλλά και να αλλάζει το εργαστήριο στο οποίο σπουδάζει, σύμφωνα με τα εκφραστικά προβλήματα και τις ανάγκες του, με στόχο την ανάπτυξη της προσωπικής του καλλιτεχνικής έκφρασης και έρευνας.
- Ζωγραφικής
- Γλυπτικής
- Χαρακτικής
Στον Τομέα Ζωγραφικής λειτουργούν δώδεκα (12) εικαστικά εργαστήρια κατεύθυνσης, στον Τομέα Γλυπτικής τρία (3) και στον Τομέα Χαρακτικής δύο (2).
Το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος περιλαμβάνει επίσης εικαστικά εργαστηριακά και θεωρητικά μαθήματα επιλογής. Το Τμήμα, από την εποχή της ίδρυσής του και μέχρι σήμερα, χρησιμοποιεί σε πολλά από τα εικαστικά εργαστήρια ανθρώπινα μοντέλα ως πρότυπα για τη μελέτη-σπουδή του ανθρώπινου σώματος. Η σπουδή στην ανθρώπινη μορφή παραμένει άσκηση με ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία, ενταγμένη μέσα στο ευρύτερο πρόγραμμα σπουδών.
Λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα και της φύσης του καλλιτεχνικού αντικειμένου του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, οι εισιτήριες εξετάσεις δεν υπάγονται στο γενικό σύστημα των Πανελληνίων Εξετάσεων. Το Τμήμα διενεργεί ειδικές εξετάσεις εισαγωγής.
Για το αναλυτικό κείμενο της ανακοίνωσης – πρόσκλησης, οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να ανατρέξουν εδώ.
Οι υποψήφιοι για εισαγωγή στο Α΄ έτος σπουδών του Τμήματος εκτελούν εικαστικά έργα από διάφορες συνθέσεις-πρότυπα, έμψυχα ή άψυχα ή και από τα δύο. Η Επιτροπή Εισιτηρίων Εξετάσεων ορίζει και τοποθετεί τα πρότυπα στις αίθουσες των διαγωνιζομένων. Για κάθε δοκιμασία ο διαγωνιζόμενος επιλέγει ελεύθερα ένα ή περισσότερα πρότυπα, εκτός από την περίπτωση των δοκιμασιών εκείνων που έχουν οριστεί ως υποχρεωτικές, με απόφαση της Επιτροπής Εισιτηρίων Εξετάσεων.
Οι εισαγωγικές εξετάσεις διενεργούνται τον μήνα Σεπτέμβριο και η διάρκειά τους για τους υποψηφίους είναι 5 ημέρες.
Οι υπoψήφιoι/ες θα εκτελέσoυv έργα εικαστικά από διάφoρα πρότυπα, έμψυχα ή άψυχα ή και από τα δύo. Τα πρότυπα είvαι τoυλάχιστov δύo (2), ένα πρότυπο για το σχέδιο και μία σύνθεση-πρότυπο για το χρώμα.
α) ΣΧΕΔIΑ
Ο/η υπoψήφιoς/α εκτελεί σχέδια χρώματoς άσπρου-μαύρoυ, σε χαρτί λευκό σχεδίου elle erre, 220 gr., διαστάσεωv 50 Χ 70 εκ. ή χαρτί Bristol ματ λευκό 300 ή 280 gr. διαστάσεωv 50Χ70 εκ. πoυ χoρηγείται από τηv Αvωτάτη Σχoλή Καλώv Τεχvώv.
- Η πιvακίδα στηv oπoία τoπoθετείται τo χαρτί σχεδίoυ, διαστάσεωv 50 Χ 70 εκ., χoρηγείται επίσης από τηv Αvωτάτη Σχoλή Καλώv Τεχvώv.
- Τα λoιπά απαιτoύμεvα για τη δoκιμασία τoυ σχεδίoυ υλικά πρoσκoμίζovται από τov υπoψήφιo.
β) ΧΡΩΜΑ
Οι υπoψήφιoι/ες μπoρoύv vα χρησιμoπoιήσoυv όποια υλικά επιθυμούν εκτός από λάδια και υλικά που δεν στεγνώνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα. H εκτέλεση γίvεται σε χαρτί Bristol ματ λευκό 300 ή 280 gr. διαστάσεωv 50Χ70 εκ. πoυ χoρηγείται από τηv Αvωτάτη Σχoλή Καλώv Τεχvώv για όποια δοκιμασία επιθυμούν.
Τα έργα που εκτελούν οι υποψήφιοι είναι:
(α) ένα (1) σχέδιο εκ του φυσικού (μαύρο-άσπρο) από εκμαγείo/α – υποχρεωτική δοκιμασία,
(β) ένα έργο με χρώμα εκ του φυσικού, από την δοκιμασία σύνθεσης-χρώματος,
(γ) μια δοκιμασία με θέμα ανθρώπινη μορφή, από έμψυχο ή άψυχο πρότυπο. Το θέμα δίνεται σε μια οποιοδήποτε μέρα των Εισιτηρίων Εξετάσεων και διαρκεί τρεις (3) ώρες.
(δ) μια δοκιμασία ελεύθερης ανασύνθεσης των δοθέντων θεμάτων (σχέδιο ή χρώμα).
Από το σύνολο των έργων που εκτελεί ο κάθε υποψήφιος, επιλέγει να καταθέσει μετά το πέρας των εξετάσεων τρεις έως τέσσερις (3-4) συνολικές δοκιμασίες εκ των οποίων υποχρεωτική ορίζεται η δοκιμασία (α) ένα (1) σχέδιο εκ του φυσικού (μαύρο-άσπρο) από εκμαγείοκαι τα υπόλοιπα δύο έως τρία (2-3) μπορούν να είναι από οποιαδήποτε από τις προαναφερόμενες δοκιμασίες (β) ή (γ) και (δ) της προηγούμενης παραγράφου.
Η Επιτροπή Εισιτηρίων εξετάσεων ορίζει και τοποθετεί τα πρότυπα στους χώρους που έχουν οριστεί για τη διεξαγωγή των εξετάσεων.
Oι σπουδές στο Tμήμα Εικαστικών Τεχνών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών
- διαρκούν δέκα (10) ακαδημαϊκά εξάμηνα και
οδηγούν σε ενιαίο και αδιάσπαστο τίτλος σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master).
Κάθε φοιτητής/φοιτήτρια υποχρεούται να παρακολουθήσει και να εξεταστεί σε όλα τα Υποχρεωτικά Εργαστήρια Κατεύθυνσης (ΥΕΚ) & Υποχρεωτικά Μαθήματα (ΥΜ).
- Τα ΥΕΚ είναι τα Εργαστήρια Ζωγραφικής, τα Εργαστήρια Γλυπτικής και τα Εργαστήρια Χαρακτικής.
Κάθε φοιτητής/φοιτήτρια κατά τη διάρκεια της πενταετούς φοίτησής του/της υποχρεούται να επιλέξει (3) ζεύγη κατ’ επιλογήν εργαστηριακών µαθηµάτων. Κάθε έτος, το κατ’ επιλογήν εργαστηριακό μάθημα που επιλέγεται από τον φοιτητή/τη φοιτήτρια δύναται να διαφέρει, αλλά μπορεί να είναι και το ίδιο.
Το Τμήμα Εικαστικών Τεχνών, με την ολοκλήρωση των σπουδών, απονέμει ενιαίο πτυχίο με τις εξής κατευθύνσεις:
- Ζωγραφικής
- Γλυπτικής
- Χαρακτικής
Στα δύο (2) τελευταία εξάμηνα οι φοιτητές/τριες εκπονούν τη διπλωματική τους εργασία, υπό την επίβλεψη και την καθοδήγηση του Διευθυντή του εργαστηρίου και των διδασκόντων (μέλη Δ.Ε.Π. Ε.ΤΕ.Π., Ε.ΔΙ.Π.) που ανήκουν σε αυτό.
- Εργαστήρια Κατεύθυνσης 1
- Σχέδιο -Aρχές Σύνθεσης 1
- Ιστορία της Τέχνης 1 - ΕΠΟΠΤΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ
- Ξένη γλώσσα 1
2ο Eξάμηνο
- Εργαστήρια Κατεύθυνσης 2
- Σχέδιο –Αρχές Σύνθεσης 2
- Ιστορία της Τέχνης 2 -ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΤΕΧΝΗ
- Ξένη γλώσσα 2
- Εκπαιδευτική εκδρομή
3ο Eξάμηνο
- Εργαστήρια Κατεύθυνσης 3
- Υποχρεωτικό κατ’ επιλογήν εργαστήριο
- Ιστορία της Τέχνης 3 - ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΕΧΝΗ
- Θεωρία του Χώρου - Ιστορία της Αρχιτεκτονικής 1
- Γραμμικό Σχέδιο 1
4ο Eξάμηνο
- Εργαστήρια Κατεύθυνσης 4
- Υποχρεωτικό κατ’ επιλογήν εργαστήριο
- Ιστορία της Τέχνης 4 - ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
- Θεωρία του Χώρου - Ιστορία της Αρχιτεκτονικής 2
- Γραμμικό Σχέδιο 2
5ο Eξάμηνο
- Εργαστήρια Κατεύθυνσης 5
- Υποχρεωτικό κατ’ επιλογήν εργαστήριο
- Θεωρητικό μάθημα ελεύθερης επιλογής
- Εισαγωγή στη Φιλοσοφία & Αισθητική 1
6ο Εξάμηνο
- Εργαστήρια Κατεύθυνσης 6
- Υποχρεωτικό κατ’ επιλογήν εργαστήριο
- Θεωρητικό μάθημα ελεύθερης επιλογής
- Εισαγωγή στη Φιλοσοφία & Αισθητική 2
7ο Εξάμηνο
- Εργαστήρια Κατεύθυνσης 7
- Τέχνη στο Συγκείμενο 1
- Υποχρεωτικό κατ’ επιλογήν εργαστήριο
8ο Εξάμηνο
- Εργαστήρια Κατεύθυνσης 8
- Τέχνη στο Συγκείμενο 2
- Υποχρεωτικό κατ’ επιλογήν εργαστήριο
- Εκπαιδευτική εκδρομή
9ο Εξάμηνο
- Εκπόνηση διπλωματικής εργασίας
10ο εξάμηνο
- Εκπόνηση διπλωματικής εργασίας
- Εκπαιδευτική εκδρομή
Δείτε την αναλυτική βιβλιογραφία των μαθημάτων ΕΔΩ
Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών με βάση τις εξειδικευμένες επιστημονικές γνώσεις έχουν τη δυνατότητα της επαγγελματικής ενασχόλησης
- σε φορείς του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα − Πανεπιστήμια,
- σε Επιστημονικά Ινστιτούτα,
- σε Μουσεία,
- σε Πινακοθήκες − οι οποίοι έχουν ως αντικείμενο δραστηριότητας την τέχνη σε μία ή περισσότερες κατευθύνσεις και ειδικεύσεις από αυτές που λειτουργούν στο Τμήμα.
Oι πτυχιούχοι του Τμήματος εντάσσονται στον κλάδο ΠΕ Καλών Τεχνών.
Ακόμη, έχουν τη δυνατότητα
- να διδάξουν στη Πρωτοβάθμια ή Δευτεροβάθμια εκπαίδευση τα Καλλιτεχνικά μαθήματα − Αισθητική Αγωγή καθώς οι πτυχιούχοι του Τμήματος εντάσσονται στον κλάδο ΠΕ 08 Καλλιτεχνικών.
ή και
- να εργαστούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες.
Σύμφωνα με την Υ.Α. Φ1/192329/Β3/2013 (ΦΕΚ 3185Β), η κατάταξη πτυχιούχων Πανεπιστημίου, Τ.Ε.Ι. ή ισοτίμων προς αυτά, Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., της Ελλάδος ή του εξωτερικού (αναγνωρισμένα από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.), καθώς και των κατόχων πτυχίων ανώτερων σχολών υπερδιετούς και διετούς κύκλου σπουδών αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και άλλων Υπουργείων, σε ποσοστό 12% επί του αριθμού των εισακτέων κάθε ακαδημαϊκού έτους γίνεται αποκλειστικά με εξετάσεις, με θέματα ανάπτυξης σε τρία (3) μαθήματα.
Οι εξετάσεις διενεργούνται κατά το διάστημα από 1 έως 20 Δεκεμβρίου κάθε ακαδημαϊκού έτους.
- Το πρόγραμμα εξετάσεων ανακοινώνεται από τη Γραμματεία εκάστου Τμήματος τουλάχιστον δέκα (10) ημέρες πριν την έναρξη εξέτασης του πρώτου μαθήματος.
- Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος, καθώς και τυχόν υλικό που πρέπει να έχει ο/η υποψήφιος/α για την εξέταση, καθορίζονται με απόφαση της Συνέλευσης εκάστου Τμήματος και ανακοινώνονται τουλάχιστον πέντε (5) ημέρες πριν τη διεξαγωγή της εξέτασης.
- Οι υποψήφιοι/-ες, υποχρεούνται να βρίσκονται στο χώρο των εξετάσεων, μία (1) ώρα νωρίτερα κατά την πρώτη ημέρα των εξετάσεων και μισή ώρα (30 λεπτά) νωρίτερα τις υπόλοιπες ημέρες, προσκομίζοντας δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή άλλο επίσημο δημόσιο έγγραφο, για την εξακρίβωση/πιστοποίηση της ταυτότητάς τους.
Η αίτηση και τα δικαιολογητικά των πτυχιούχων που επιθυμούν να καταταγούν στο Τμήμα υποβάλλονται στη Γραμματεία του Τμήματος από 1 έως 15 Νοεμβρίου 2024.
Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά είναι τα εξής:
- Αίτηση του ενδιαφερόμενου
- Αντίγραφο πτυχίου ή πιστοποιητικό περάτωσης σπουδών. Προκειμένου για πτυχιούχους εξωτερικού συνυποβάλλεται εφόσον έχει ήδη εκδοθεί βεβαίωση ισοτιμίας του τίτλου σπουδών τους από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.)
- Τρεις (3) φωτογραφίες τύπου αστυνομικής ταυτότητας.
- Φωτοαντίγραφο δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου.
Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά την ανακοίνωση του Τμήματος εδώ