Εκπαιδευτικών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών
ΑΣΠΑΙΤΕ
- Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού
- Επιστ. Πεδίο
- 2ο
- Βάση ΓΕΛ
- 10.250
- Βάση ΕΠΑΛ
- 15.970
- Εισακτέοι
- 49
- Συντ. Ε.Β.Ε.
- 0,85
- Ε.Β.Ε. ΓΕΛ
- 10,33
- Ε.Β.Ε. ΕΠΑΛ
- 7,24
ΓΕΛ
2ο πεδίο
Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία 25%
Φυσική 25%
Χημεία 20%
Μαθηματικά 30%
ΕΠΑΛ
Τομέας Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού
Μαθηματικά ( Άλγεβρα) 20%
Νέα Ελληνικά 20%
Μάθημα Ειδικότητας 1 30%
Μάθημα Ειδικότητας 2 30%
Το πτυχίο φέρει και τους δύο τίτλους, αυτόν του εκπαιδευτικού και αυτόν της επαγγελματικής ειδικότητας, με ενιαίο βαθμό.
Το Τμήμα χορηγεί στους αποφοίτους του Παράρτημα Διπλώματος (Diploma Supplement) στην ελληνική και αγγλική σύμφωνα με το υπόδειγμα που ανέπτυξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο της Ευρώπης και η UNESCO/CEPES.
- Γενικής Τεχνολογίας
- Εφαρμοσμένης Ηλεκτρονικής
- Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων
- Ηλεκτρικών Μετρήσεων
- Ηλεκτρικών Μηχανών
- Ηλεκτρονικών Ισχύος
- Πληροφορικής
- Ραδιοτηλεοπτικών Συστημάτων
- Συστημάτων Αυτομάτου Ελέγχου
- Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας
- Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων και Ασυρμάτων Επικοινωνιών
- Υψηλών Τάσεων
- Φωτοτεχνίας
- Ψηφιακών Συστημάτων
Το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Εκπαιδευτικών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΑΣΠΑΙΤΕ
- διαρθρώνεται σε δέκα (10) ακαδημαϊκά εξάμηνα.
Τα μαθήματα του Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος χωρίζονται στις εξής κατηγορίες:
- ΜΓΥ: Μαθήματα Γενικής Υποδομής (20-30% του συνόλου των μαθημάτων)
- ΜΕΥ: Μαθήματα Ειδικής Υποδομής (25-40% του συνόλου των μαθημάτων)
- ΜΕ : Μαθήματα Ειδικότητας (25-35% του συνόλου των μαθημάτων)
- ΔΟΝΑ: Μαθήματα στη Διοίκηση, Οικονομία, Νομοθεσία και τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (10-20% του συνόλου των μαθημάτων).
Τα μαθήματα διακρίνονται επίσης σε θεωρητικά και μικτά.
- Ένα θεωρητικό μάθημα περιλαμβάνει ώρες θεωρίας (Θ) ή θεωρίας και άσκησης πράξης (Θ+ΑΠ), ενώ ένα μικτό μάθημα αποτελείται από θεωρητικό (Θ ή Θ+ΑΠ) και από εργαστηριακό (Ε).
- Μαθηματικά Ι
- Φυσική
- Ηλεκτρικά Κυκλώματα Ι
- Προγραμματισμός Υπολογιστών
- Παιδαγωγική & Φιλοσοφία της Παιδείας
- Αναπτυξιακή Ψυχολογία
2o Εξάμηνο
- Μαθηματικά ΙΙ
- Ηλεκτρονική Ι
- Ηλεκτρικά Κυκλώματα ΙΙ
- Ηλεκτρολογικό Σχέδιο
- Ειδικά Θέματα Προγραμματισμού
- Εκπαιδευτική Ψυχολογία
3o Εξάμηνο
- Μαθηματικά ΙΙΙ
- Ηλεκτρονική ΙΙ
- Ηλεκτρομαγνητικά Πεδία
- Σήματα και Συστήματα
- Εκπαιδευτική Αξιολόγηση
- Παιδαγωγικές Εφαρμογές Η/Υ
4o Εξάμηνο
- Ηλεκτρικές Μηχανές Ι
- Λογική Σχεδίαση
- Οργανολογία - Μετρήσεις
- Ξένη Γλώσσα - Ορολογία
- Διδακτική Μεθοδολογία
- Συμβουλευτική Ψυχολογία & Προσανατολισμός
5o Εξάμηνο
- Συστήματα Αυτόματου Ελέγχου
- Ηλεκτρικές Μηχανές ΙΙ
- Αξιοπιστία Τεχνολογικών Συστημάτων
- Επιχειρηματικότητα – Καινοτομία Ι και Διδακτική
- Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις Ι
- Οργάνωση, Διοίκηση & Κοινωνιολογία της Παιδείας
6o Εξάμηνο
- Ηλεκτρονικά Ισχύος
- Βιομηχανικός Αυτόματος Έλεγχος
- Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις ΙΙ
- ΣΗΕ Ι
- Διδακτική Μαθημάτων Ειδικότητας
- Εκπαιδευτική Τεχνολογία - Πολυμέσα
7o Εξάμηνο
- ΣΗΕ ΙΙ
- Διασφάλιση Ποιότητας
- Φωτοτεχνία
- Σχεδίαση Ηλεκτρολ. Εγκατ/σεων με Η/Υ
- Μεθοδολογία Εκπαιδευτικής Έρευνας
- Γενική Τεχνολογία
8o Εξάμηνο
- Ηλεκτρικό Σύστημα Αυτοκινήτου
- Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων
- Υψηλές Τάσεις
- Ειδικά Κεφάλαια Ηλεκτρικών Κυκλωμάτων
- Τεχνολογίες Διαχείρισης Περιβάλλοντος
- Πρακτική Άσκηση Διδασκαλίας Ι
- Επιχειρηματικότητα – Καινοτομία ΙΙ
9o Εξάμηνο
- Ηλεκτρική Κίνηση
- Μικροϋπολογιστές
- Ηλεκτρική Οικονομία
- Εναλλακτικές Μορφές Ενέργειας
- Ευφυές Ηλεκτρικό Δίκτυο
10o Εξάμηνο
- Πρακτική Άσκηση στην Ειδικότητα
- Πρακτική Άσκηση Διδασκαλίας ΙΙ
- Πτυχιακή Εργασία
Δείτε την αναλυτική βιβλιογραφία των μαθημάτων ΕΔΩ
Το Πτυχίο που χορηγεί το Τμήμα Εκπαιδευτικών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Εκπαιδευτικών Ηλεκτρονικών Μηχανικών της ΑΣΠΑΙΤΕ
παρέχει δικαίωμα διδασκαλίας στην ειδικότητα στη Β/θμια Εκπαίδευση,
Oι απόφοιτοι/ες του Τμήματος εντάσσονται στον κλάδο ΠΕ 83 Ηλεκτρολόγων.
ενώ αποτελεί και πτυχίο επαγγελματικής ειδικότητας:
- Εκπαιδευτικού Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Ηλεκτρολόγου Μηχανικού
Οι απόφοιτοι/ες του Τμήματος ΕΗΜ&ΕΗΜ, ως Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί ΤΕ έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με των αντίστοιχων ειδικοτήτων των πρώην ΤΕΙ.
Σύμφωνα με το Προεδρικό διάταγμα 108/07.06.2013 (ΦΕΚ 141Α/12. 06.2013),
οι Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί Τ.Ε. με τη λήψη του πτυχίου τους μπορούν να υποβάλουν αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία της περιφέρειας, ώστε να αποκτήσουν άμεσα δικαίωμα άσκησης των επαγγελματικών δραστηριοτήτων του εγκαταστάτη ηλεκτρολόγου της 3ης ομάδας της ειδικότητας Α, φωτοβόλων σωλήνων και επιγραφών (ειδικότητα Γ), και της 1ης και 2ης ομάδας της ειδικότητας Δ ή/και του συντηρητή ηλεκτρολόγου της ειδικότητας Δ.
Πιο συγκεκριμένα,
αυτές που ασκούνται σε κατοικίες, κτήρια εμπορικής χρήσης, δημόσια κτήρια, γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, προκατασκευασμένα ή προσωρινά κτίσματα, τροχόσπιτα και κατασκηνώσεις, εργοτάξια κατασκευής έργων και λοιπές προσωρινές εγκαταστάσεις, λιμάνια εξυπηρέτησης σκαφών αναψυχής (περιλαμβάνονται και οι γραμμές τροφοδοσίας συσκευών και μηχανημάτων, καθώς και οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις των καταναλωτών που βρίσκονται εκτός των κτηρίων), βιομηχανίες, βιοτεχνίες, εγκαταστάσεις εξόρυξης ορυκτών και μεταλλευμάτων, εγκαταστάσεις άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου, εγκαταστάσεις μη σταθερών μηχανημάτων και εξοπλισμού, εγκαταστάσεις συλλογής, επεξεργασίας και παροχής νερού, εγκαταστάσεις παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας (περιλαμβάνονται και τα συναφή δίκτυα μετατροπής, μεταφοράς και μετασχηματισμού του ηλεκτρικού ρεύματος). Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις περιλαμβάνονται και οι αυτοματισμοί τους, εξαιρούνται όμως η επισκευή και η συντήρηση των αυτόνομων επιμέρους ηλεκτρονικών εξαρτημάτων των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων.
Ο εγκαταστάτης ηλεκτρολόγος υλοποιεί τη μελέτη της εγκατάστασης, κατασκευάζει, επισκευάζει, ελέγχει και συντηρεί την ηλεκτρική εγκατάσταση. Οι εγκαταστάσεις της 3ης ομάδας της ειδικότητας Α έχουν τα εξής χαρακτηριστικά: ισχύς για φωτισμό και συσκευές (συνολικά) μεγαλύτερη των 130 kW και μικρότερη των 200 kW ή ισχύς για μηχανήματα μεγαλύτερη των 150 kW και μικρότερη των 200 kW ή ισχύς για παραγωγή, μεταφορά, μετασχηματισμό και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας μεγαλύτερη από 250 kW (για τάση μεταξύ αγωγού φάσης και γης μεγαλύτερης των 1.000 V, τίθεται άνω όριο ισχύος 600 kW για παραγωγή, μεταφορά, μετασχηματισμό και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας). Τα προαναφερόμενα όρια ισχύος αυξάνονται κατά 50%, όταν αφορούν επισκευή και συντήρηση της εγκατάστασης. Μετά την απόκτηση διετούς εμπειρίας (από την οποία ένα έτος σε εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας ισχύος μεγαλύτερης των 600 kW και τάσεως άνω των 1.000 V, οι Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί Τ.Ε. μπορούν να αποκτήσουν την άδεια του ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη 4ης ομάδας της ειδικότητας Α. Οι εγκαταστάσεις της 4ης ομάδας της ειδικότητας Α έχουν τα εξής χαρακτηριστικά: ισχύς για φωτισμό και συσκευές (συνολικά) μεγαλύτερη των 200 kW ή ισχύς για μηχανήματα μεγαλύτερη των 200 kW ή ισχύς για παραγωγή, μεταφορά, μετασχηματισμό και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας μεγαλύτερη των 600 kW (για τάση μεταξύ αγωγού φάσης και γης μεγαλύτερης των 1.000 V). Στην 4η ομάδα της ειδικότητας Α περιλαμβάνεται η εγκατάσταση αλεξικέραυνων, καθώς και ειδικές εγκαταστάσεις αντικεραυνικής προστασίας.
Οι δραστηριότητες της 1ης και 2ης ομάδας της ειδικότητας Δ είναι αυτές που αφορούν: εγκατάσταση ανελκυστήρων (ηλεκτρολογική και μηχανολογική), ατέρμονων ανυψωτήρων προσώπων ή φορτίων, ανυψωτικών μηχανημάτων μεταφοράς προσώπων ή φορτίων μέσω κινούμενων ταινιών ή θαλάμων και κιβωτίων με επίγεια ή υπέργεια συρματόσχοινα, κυλιόμενων σκαλών ή πεζοδρόμων ή ταινιών ανύψωσης σε κεκλιμένο επίπεδο, μηχανημάτων ανύψωσης μέσω αναρρόφησης και μεταφοράς, ανυψωτικών μηχανημάτων για εργοστάσια παραγωγής αλουμινίου, κινητές, ανυψούμενες πλατφόρμες εργασίας, ανυψωτικές γέφυρες οχημάτων και ανυψωτήρες οχημάτων, ανελκυστήρες για αποθήκευση αγαθών. Ο εγκαταστάτης ηλεκτρολόγος της ειδικότητας Δ υλοποιεί τη μελέτη της εγκατάστασης, προΐσταται και συντονίζει τις εργασίες του συνεργείου εγκατάστασης, παρακολουθεί τη λειτουργία, επισκευάζει και συντηρεί την εγκατάσταση. όπου αυτή απαιτείται, κατασκευάζει, επισκευάζει, ελέγχει και συντηρεί την ηλεκτρική εγκατάσταση. Ο συντηρητής ηλεκτρολόγος της ειδικότητας Δ, αναλαμβάνει υπεύθυνα, συνεχώς ή περιοδικά τον έλεγχο της εύρυθμης λειτουργίας και τη συντήρηση εγκαταστάσεων της 1ης ομάδας, τόσο των εντός του μηχανοστασίου μηχανημάτων, όσο και των εκτός του μηχανοστασίου λοιπών εξαρτημάτων της εγκατάστασης, χωρίς να μπορεί να μεταβάλει τις εγκαταστάσεις.
Επιπλέον, οι πτυχιούχοι του τμήματος έχουν δικαίωμα
- Μελέτης Πυροπροστασίας κλειστών χώρων
Με βάση τις πυροσβεστικές διατάξεις 3/2.12.1980 (ΦΕΚ 20Β/19.01.1981), 3α/20.08.1981 (ΦΕΚ 538Β/11.09.1981) και 8/07.08.1997 (ΦΕΚ 725Β/19.08.1997), οι πτυχιούχοι του τμήματος έχουν δικαίωμα εκπόνησης μελέτης πυροπροστασίας για χώρους συγκέντρωσης κοινού και εμπορικά καταστήματα.
- Επισκευής και συντήρησης οχημάτων
Με βάση το Ν. 1575/03.12.1985 (ΦΕΚ 207Α/11.12.1985), στους πτυχιούχους του τμήματος χορηγείται άμεσα άδεια άσκησης επαγγέλματος που αφορά την επίβλεψη και την εκτέλεση συντήρησης και επισκευής αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων.
- Ενεργειακής επιθεώρησης κτηρίων και εγκαταστάσεων
Με βάση το προεδρικό διάταγμα 100/30.10.2010 (ΦΕΚ 177Α/06.10.2010) και την παράγραφο 23 του άρθρου 42 του Ν. 4030 /21.11.2011 (ΦΕΚ 249Α/25.11.2011), οι πτυχιούχοι του τμήματος έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης εγγραφής στο μητρώο ενεργειακών επιθεωρητών με σκοπό τη χορήγηση άδειας για τη διενέργεια ενεργειακών επιθεωρήσεων κτηρίων, λεβήτων και εγκαταστάσεων θέρμανσης και κλιματισμού, εφόσον διαθέτουν τουλάχιστον διετή αποδεδειγμένη εμπειρία σε θέματα μελέτης, επίβλεψης ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων κτηρίων ή/και ενεργειακού σχεδιασμού κτηρίων και ελέγχων ενεργειακών εγκαταστάσεων ή/και ενεργειακών επιθεωρήσεων και ολοκληρώσουν επιτυχώς ειδικευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο πραγματοποιείται από ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και πιστοποιημένα κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης (κατάλογος των οποίων είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα του αρμόδιου υπουργείου: www.ypeka.gr). Στους πτυχιούχους του τμήματος χορηγείται άδεια τάξης Α, η οποία δίνει το δικαίωμα διενέργειας ενεργειακών επιθεωρήσεων κτηρίων κατοικίας και λεβήτων και εγκαταστάσεων θέρμανσης ή κλιματισμού κατοικίας, συνολικής θερμικής ή/και ψυκτικής ισχύος έως 100 kW και μετά από αποδεδειγμένη εμπειρία διενέργειας επιθεωρήσεων τεσσάρων ετών δίνεται η δυνατότητα αναβάθμισης της άδειας σε τάξης Β, η οποία δίνει το δικαίωμα διενέργειας ενεργειακών επιθεωρήσεων κτηρίων όλων των κατηγοριών και χρήσεων και λεβήτων και εγκαταστάσεων θέρμανσης ή κλιματισμού ανεξαρτήτως θερμικής και ψυκτικής ισχύος.
- Χειρισμού μηχανημάτων τεχνικών έργων
Με βάση το προεδρικό διάταγμα 113/17.10.2012 (ΦΕΚ 198Α/17.10.2012), στους πτυχιούχους του τμήματος, χορηγείται άδεια χειριστή μηχανημάτων τεχνικών έργων συγκεκριμένης ειδικότητας και ομάδας, αφού προηγουμένως αποκτήσουν προϋπηρεσία είκοσι ημερών στην αιτούμενη ειδικότητα και ομάδα. Με βάση το σχετικό προεδρικό διάταγμα οι ειδικότητες μηχανημάτων είναι: εκσκαφής/χωματουργικών εργασιών, ανύψωσης και μεταφοράς φορτίων ή προσώπων, οδοστρωσίας, εξυπηρέτησης οδών και αεροδρομίων, υπόγειων έργων και μεταλλείων, έλξης, διάτρησης και κοπής εδαφών, ειδικών εργασιών ανύψωσης, πολλαπλών εργασιών). Τα μηχανήματα έργου κάθε ειδικότητας διακρίνονται σε 2 ομάδες: (α) μηχανήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης ή ηλεκτρικούς κινητήρες, συνολικής ισχύος άνω των 120 kW, (β) μηχανήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης ή ηλεκτρικούς κινητήρες, συνολικής ισχύος μέχρι 120 kW.
- Εγκατάστασης καύσης υγρών και αερίων καυσίμων
Με βάση το προεδρικό διάταγμα 114/17.10.2012 (ΦΕΚ 199Α/17.10.2012), στους πτυχιούχους του τμήματος, χορηγείται άμεσα βεβαίωση αναγγελίας έναρξης επαγγελματικής δραστηριότητας που αφορά τη μελέτη, κατασκευή, συντήρηση, επισκευή και επιτήρηση λειτουργίας ηλεκτρομηχανολογικών διατάξεων με τις οποίες υποστηρίζεται και επιτυγχάνεται η καύση υγρών και αερίων καυσίμων για την παραγωγή ζεστού νερού.
- Μηχανολογικών εγκαταστάσεων βιομηχανιών και άλλων μονάδων
Με βάση το προεδρικό διάταγμα 115/17.10.2012 (ΦΕΚ 200Α/17.20.2012), στους πτυχιούχους του τμήματος, χορηγείται άμεσα βεβαίωση αναγγελίας έναρξης άσκησης των δραστηριοτήτων του εργοδηγού μηχανικού εγκαταστάσεων (συντήρηση, επισκευή και επιτήρηση λειτουργίας) 1ης ειδικότητας (μονάδων εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη, άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου, εξόρυξης μεταλλευμάτων, υποστήριξης εξόρυξης, παραγωγής άλλων μη μεταλλικών προϊόντων, ορυχείων και λατομείων) εφόσον διαθέτουν εξοπλισμό με κινητήρια ισχύ που ξεπερνά τα 60 kW, 2ης ειδικότητας (βιομηχανίες και παραγωγικές, κατασκευαστικές μονάδες με διάφορες μεταποιητικές δραστηριότητες που αναφέρονται αναλυτικά στο σχετικό προεδρικό διάταγμα) εφόσον διαθέτουν εξοπλισμό με κινητήρια ισχύ που ξεπερνά τα 60 kW και 3ης ειδικότητας (μονάδες παραγωγής και παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου και οι αντίστοιχες μηχανές εσωτερικής καύσης), εφόσον διαθέτουν μηχανολογικό εξοπλισμό με κινητήρια ισχύ που ξεπερνά τα 60 kW. Με βάση το ίδιο προεδρικό διάταγμα, στους πτυχιούχους του τμήματος, χορηγείται άμεσα βεβαίωση αναγγελίας έναρξης άσκησης των δραστηριοτήτων του αρχιτεχνίτη συγκολλητή τάξης Β (εκτέλεση εργασιών οξυγονοκόλλησης ή ηλεκτροσυγκόλλησης, εξαρτημάτων από σίδηρο, χαλκό ή πλαστικό, μη υποκειμένων σε σοβαρές καταπονήσεις).
Επίσης, με βάση το προεδρικό διάταγμα 126/05.11.2012 (ΦΕΚ 227Α/16.11.2012), οι πτυχιούχοι μηχανικοί Τ.Ε. έχουν το δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας για εγγραφή στο μητρώο επιθεωρητών μεταποιητικών και συναφών εγκαταστάσεων εφόσον διαθέτουν αποδεδειγμένη επαγγελματική εμπειρία πέντε ετών (για δραστηριότητες χαμηλής όχλησης) ή οκτώ ετών (για δραστηριότητες όχλησης κάθε βαθμού) στο σχεδιασμό ή στη λειτουργία (παραγωγή, συντήρηση) ή στην έκδοση αδείας εγκατάστασης και λειτουργίας τέτοιων εγκαταστάσεων.
- Ψυκτικών εγκαταστάσεων
Με βάση το προεδρικό διάταγμα 1/07.01.2013 (ΦΕΚ 3Α/08.01.2013), οι πτυχιούχοι του τμήματος αποκτούν άμεσα άδεια άσκησης επαγγελματικών δραστηριοτήτων που περιλαμβάνουν μελέτη, κατασκευή, συντήρηση, εξυπηρέτηση και έλεγχο ψυκτικών εγκαταστάσεων με καθήκοντα και των τριών βαθμίδων που ορίζονται στο εν λόγω προεδρικό διάταγμα (1η: τεχνίτης ψυκτικός, 2η: αρχιτεχνίτης ψυκτικός και 3η: εργοδηγός ψυκτικός). Ως ψυκτικές εγκαταστάσεις ορίζονται αυτές που αφορούν οικιακές, επαγγελματικές, εμπορικές και βιομηχανικές εφαρμογές, όπως ψυγεία διατήρησης τροφίμων, συσκευές παγοκύβων, ψύκτες νερού, μηχανήματα ψύξης περιορισμένου χώρου, αυτόνομες τοπικές μονάδες κλιματισμού, ειδικοί θάλαμοι κατάψυξης, συστήματα ψύξης για την επεξεργασία τροφίμων, εγκαταστάσεις ψύξης υγρού ή αερίου παραγωγικών μηχανημάτων με εναλλάκτες θερμότητας, εγκαταστάσεις κλιματισμού σε επιλεγμένους χώρους κτηρίων με εναλλάκτες θερμότητας, εγκαταστάσεις δημιουργίας ψύξης σε εμπορικές, βιομηχανικές ή άλλες ειδικότερες εφαρμογές που χρησιμοποιούν οποιαδήποτε μέθοδο, ψυκτικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται για μεταφορά ευπαθών αγαθών με κοντέινερ.
Με την αποφοίτησή τους μπορούν να γραφτούν στην Επιστημονική Ένωση Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Μηχανικών (ΕΕΤΕΜ) (http://www.eetem.gr).
Σύμφωνα με την Υ.Α. Φ1/192329/Β3/2013 (ΦΕΚ 3185Β), η κατάταξη πτυχιούχων Πανεπιστημίου, Τ.Ε.Ι. ή ισοτίμων προς αυτά, Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., της Ελλάδος ή του εξωτερικού (αναγνωρισμένα από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.), καθώς και των κατόχων πτυχίων ανώτερων σχολών υπερδιετούς και διετούς κύκλου σπουδών αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και άλλων Υπουργείων, σε ποσοστό 12% επί του αριθμού των εισακτέων κάθε ακαδημαϊκού έτους γίνεται αποκλειστικά με εξετάσεις, με θέματα ανάπτυξης σε τρία (3) μαθήματα.
Οι εξετάσεις διενεργούνται κατά το διάστημα από 1 έως 20 Δεκεμβρίου κάθε ακαδημαϊκού έτους.
- Το πρόγραμμα εξετάσεων ανακοινώνεται από τη Γραμματεία εκάστου Τμήματος τουλάχιστον δέκα (10) ημέρες πριν την έναρξη εξέτασης του πρώτου μαθήματος.
- Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος, καθώς και τυχόν υλικό που πρέπει να έχει ο/η υποψήφιος/α για την εξέταση, καθορίζονται με απόφαση της Συνέλευσης εκάστου Τμήματος και ανακοινώνονται τουλάχιστον πέντε (5) ημέρες πριν τη διεξαγωγή της εξέτασης.
- Οι υποψήφιοι/-ες, υποχρεούνται να βρίσκονται στο χώρο των εξετάσεων, μία (1) ώρα νωρίτερα κατά την πρώτη ημέρα των εξετάσεων και μισή ώρα (30 λεπτά) νωρίτερα τις υπόλοιπες ημέρες, προσκομίζοντας δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή άλλο επίσημο δημόσιο έγγραφο, για την εξακρίβωση/πιστοποίηση της ταυτότητάς τους.
Η αίτηση και τα δικαιολογητικά των πτυχιούχων που επιθυμούν να καταταγούν στο Τμήμα υποβάλλονται αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρονικά στη Γραμματεία του Τμήματος από 1 έως 15 Νοεμβρίου 2024.
Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά είναι τα εξής:
Α) Αίτηση του ενδιαφερόμενου
Β) Αντίγραφο πτυχίου ή πιστοποιητικό περάτωσης σπουδών. Προκειμένου για πτυχιούχους εξωτερικού συνυποβάλλεται εφόσον έχει ήδη εκδοθεί βεβαίωση ισοτιμίας του τίτλου σπουδών τους από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.)
Προκειμένου για κατόχους τίτλων σπουδών της αλλοδαπής, σύμφωνα με την παράγραφο 2, του άρθρου 36, του Ν.5029 (ΦΕΚ 55Α/2023), με την οποία τροποποιείται το 1ο και 2ο εδάφιο της παραγράφου 4, του άρθρου 304 του Ν.4957/2022, τα ΑΕΙ της Ελλάδας, για να διαπιστώσουν αν ένα ίδρυμα της αλλοδαπής ή ένας τύπος τίτλου ιδρύματος της αλλοδαπής είναι αναγνωρισμένο, δεσμεύονται από το Εθνικό Μητρώο Αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης της αλλοδαπής και το Εθνικό Μητρώο Τύπων Τίτλων Σπουδών Αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων της αλλοδαπής. Εάν το τίτλος σπουδών έχει απονεμηθεί από αλλοδαπό ίδρυμα με συμφωνία δικαιόχρησης το οποίο συμπεριλαμβάνεται στον αντίστοιχο κατάλογο του ΔΟΑΤΑΠ, υποβάλεται επιπροσθέτως Βεβαίωση Τόπου Σπουδών.
Προκειμένου για υποψήφιους/-ες με αναπηρία και ειδικές μαθησιακές ανάγκες –όπως αυτές συγκριμένα ορίζονται από την Υ.Α. 92983/Ζ1/2015 (ΦΕΚ 1329Β) – οι οποίοι/-ες δύνανται να εξετάζονται προφορικά, συνυποβάλλεται σχετική αίτηση, συνοδευόμενη από την προβλεπόμενη σύμφωνα με το ισχύον κάθε φορά σύστημα πιστοποίησης αναπηρίας της οικείας υγειονομικής επιτροπής γνωμάτευση, από την οποία να προκύπτει ότι δεν είναι δυνατόν να εξεταστούν γραπτώς.
Εξεταζόμενα Μαθήματα
- Κυκλώματα Ι
- Ειδικά θέματα προγραμματισμού
- Λογική σχεδίαση
Δείτε εδώ αναλυτικά την ύλη του Τμήματος