Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας (Μόνο για Αστυνομικούς)
Αστυνομική Ακαδημία
- Επιστ. Πεδίο
- 1ο, 2ο, 4ο
- Βάση ΓΕΛ
- 17.240
- Εισακτέοι
- 33
- Συντ. Ε.Β.Ε.
- 0,80
- Ε.Β.Ε.
- 8,31
ΓΕΛ
1o πεδίο
Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία 30%
Αρχαία Ελληνικά 20%
Ιστορία 30%
Λατινικά 20%
2ο πεδίο
Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία 30%
Φυσική 20%
Χημεία 20%
Μαθηματικά 30%
4ο πεδίο
Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία 30%
Μαθηματικά 30%
Πληροφορική 20%
Οικονομία 20%
Η Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας έχει ως αποστολή
την επιστημονική μόρφωση και την επιχειρησιακή κατάρτιση, καθώς επίσης και την πολιτιστική και κοινωνική καλλιέργεια των μελλοντικών στελεχών – αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας.
Η Σχολή Αξιωματικών είναι ισότιμη με τις Σχολές των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, καθώς και τις αντίστοιχες Παραγωγικές Σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η εισαγωγή των υποψηφίων σπουδαστών στη Σχολή πραγματοποιείται από το 1995 με το σύστημα των Πανελλήνιων Εξετάσεων.
Ειδικότερα,
Η Ελληνική Αστυνομία με τη σημερινή της μορφή δημιουργήθηκε το 1984, με τη συγχώνευση της Χωροφυλακής και της Αστυνομίας Πόλεων (νόμος 1481/1-10-1984, ΦΕΚ Α΄ – 152).
Σύμφωνα με το νόμο 2800/2000, είναι Σώμα Ασφάλειας και έχει ως αποστολή:
- την εξασφάλιση της δημόσιας ειρήνης και ευταξίας και της απρόσκοπτης κοινωνικής διαβίωσης των πολιτών, που περιλαμβάνει την άσκηση της αστυνομίας γενικής αστυνόμευσης και τροχαίας.
- την πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος και την προστασία του Κράτους και του δημοκρατικού πολιτεύματος, στα πλαίσια της συνταγματικής τάξης, που περιλαμβάνει την άσκηση της αστυνομίας δημόσιας και κρατικής ασφάλειας.
- την πρόληψη και αποτροπή της παράνομης εισόδου – εξόδου αλλοδαπών στην Ελλάδα και τον έλεγχο της τήρησης των διατάξεων που αφορούν την είσοδο, έξοδο, παραμονή και εργασία των αλλοδαπών στη χώρα, που περιλαμβάνει την άσκηση της αστυνομίας αλλοδαπών και προστασίας συνόρων.
Δικαίωμα συμμετοχής στις γραπτές εξετάσεις (για το 90% των θέσεων) του Ημερήσιου Γενικού Λυκείου,
καθώς και για το 10% των θέσεων (χωρίς νέα γραπτή εξέταση), για την εισαγωγή στη Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας, έχουν Ανθυπαστυνόμοι, Αρχιφύλακες, Υπαρχιφύλακες και Αστυφύλακες, οι οποίοι:
- Δεν υπερβαίνουν το 30ο έτος της ηλικίας τους κατά την 31η Δεκεμβρίου του έτους διενέργειας των εξετάσεων, δηλαδή την 31/12/2023. Κατά συνέπεια, στον παρόντα διαγωνισμό δικαιούνται να συμμετάσχουν όσοι έχουν γεννηθεί από την 01/01/1994 και μεταγενέστερα [Άρθρο 9, Π.Δ. 4/1995 (Φ.Ε.Κ. 1-Α΄/10-01-1995), όπως ισχύει].
- Είναι κάτοχοι τίτλου σπουδών, που τους επιτρέπει τη συμμετοχή στις εξετάσεις για την εισαγωγή στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) της Χώρας.
- Έχουν υγεία και άρτια σωματική διάπλαση, διαπιστούμενη από την αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν κάθε φορά. Διευκρινίζεται ότι ενώπιον της αρμόδιας Υγειονομικής Επιτροπής του Σώματος θα παραπεμφθούν, προς υγειονομική εξέταση, μόνο οι επιτυχόντες/σες στις εξετάσεις, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων [άρθρο 13, Π.Δ. 4/1995, όπως ισχύει].
- Έχουν ευμενή πρόταση των ιεραρχικά προϊσταμένων τους, από την οποία θα προκύπτει ότι διαθέτουν τα απαιτούμενα προσόντα και διαγωγή.
Οι υποψήφιοι/ες, οι οποίοι/ες θα κριθούν επιτυχόντες/ούσες στη Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας,
παραπέμπονται με μέριμνα και αυτής, μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων (επιτυχόντων) από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και πριν την ονομασία τους σε Δόκιμους Υπαστυνόμους, για υγειονομική εξέταση, ενώπιον της αρμόδιας Ανώτατης Υγειονομικής Επιτροπής (Α.Υ.Ε.), σύμφωνα με τις διατάξεις για την Υγειονομική Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας [άρθρο 13, Π.Δ. 4/1995, όπως ισχύει].
- Όσοι από αυτούς/ές κριθούν ως μη ικανοί/ές, δεν ονομάζονται Δόκιμοι Υπαστυνόμοι και θεωρούνται αποτυχόντες/ούσες.
Ειδικά οι γυναίκες που κρίνονται μη ικανές, λόγω κύησης ή λοχείας, εισάγονται για φοίτηση στη Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας, είτε στην ίδια εκπαιδευτική περίοδο, είτε στην επόμενη, εφόσον κριθούν ικανές από την Α.Υ.Ε. και δεν απώλεσαν τα απαιτούμενα προσόντα, εκτός του ορίου ηλικίας.
Δείτε την προκήρυξη διαγωνισμού για την εισαγωγή αστυνομικών στη Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας (ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ), κατά το ακαδημαϊκό έτος 2024–2025, με το σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων εδώ.
Η φοίτηση των σπουδαστών στη Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας
- διαρκεί οκτώ (8) εξάμηνα και χωρίζεται σε τέσσερα (4) εκπαιδευτικά έτη.
Οι επιτυχόντες εγγράφονται στο Γ΄ εξάμηνο (2ο έτος) σπουδών [παρ. 2α, άρθρο 1, Ν. 2226/1994, όπως ισχύει] και συνεκπαιδεύονται με τους λοιπούς Δόκιμους Υπαστυνόμους, για τους οποίους ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 22, του Π.Δ. 319/1995 όπως ισχύει, σε συνδυασμό με τις διατάξεις της υπ’ αριθ. 6500/2/5-οθ΄ από 03/07/2020 Υπουργικής Απόφασης (Φ.Ε.Κ./Β΄/2869/15-07-2020).
Οι πρωτοετείς δόκιμοι Υπαστυνόμοι με την παρουσίασή τους στη Σχολή υφίστανται την προβλεπόμενη βασική εκπαίδευση, η οποία διακρίνεται:
- σε κύρια και
- περιοδική.
Η παρακολούθηση της εκπαίδευσης σε όλα τα μαθήματα είναι υποχρεωτική για τους σπουδαστές εφόσον δεν συντρέχει δικαιολογημένο κώλυμα.
- Σε κάθε εξάμηνο, οι σπουδαστές συμμετέχουν σε έκτακτες εξετάσεις κατά τη διάρκεια του εξαμήνου (προφορικές ή γραπτές, ατομικές ή ομαδικές εργασίες) και τακτικές γραπτές εξετάσεις στο τέλος του τακτικού προγράμματος κάθε εξαμήνου. Ο σπουδαστής που επιτυγχάνει τα προκαθορισμένα μαθησιακά αποτελέσματα, βάσει του Κανονισμού της Σχολής, θεωρείται ως επιτυχών και αναγνωρίζονται σε αυτόν τα συγκεκριμένα μαθήματα.
- Συμμετέχουν επίσης σε πρακτική εκπαίδευση σε αντικείμενα αστυνομικού ενδιαφέροντος σε Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας. Στο τέλος κάθε εκπαιδευτικού έτους, κάθε σπουδαστής βαθμολογείται για την επαγγελματική του ικανότητα.
Μετά την ολοκλήρωση της βασικής εκπαίδευσης δίνουν τον προβλεπόμενο όρκο σε επίσημη τελετή και ακολουθεί η εφαρμογή του τακτικού προγράμματος θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης.
Οι δόκιμοι Υπαστυνόμοι κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, εκπαιδεύονται επίσης σε θέματα Οπλοτεχνικής-Σκοποβολής για την ορθή χρήση των όπλων.
- Η εκπαίδευση στη χρήση των όπλων γίνεται τόσο υπό συνθήκες πραγματικών καταστάσεων, όσο και υπό συνθήκες προσομοίωσης με ειδικά μηχανήματα .
Η αποτυχία στο μάθημα της Οπλοτεχνικής-Σκοποβολής συνιστά λόγο αποβολής του δοκίμου από τη Σχολή Αξιωματικών, όπως συμβαίνει σε πολλές Αστυνομικές Ακαδημίες άλλων χωρών.
- Οι Δόκιμοι υποχρεούνται να παρακολουθούν κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους, μια ξένη γλώσσα (αγγλικά ή γαλλικά).
Ο κύκλος της εκπαίδευσης συμπληρώνεται με μορφωτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες που έχουν ως στόχο να διευρύνουν το πνευματικό και επιστημονικό πεδίο των Δοκίμων Υπαστυνόμων.
Σε όλη τη διάρκεια της 4ετους φοίτησής τους οι Δόκιμοι Αξιωματικοί διαμένουν και σιτίζονται στη Σχολή, ενώ φορούν ειδικό τύπο στολής, πάνω στην οποία είναι τοποθετημένο το έμβλημα της Σχολής.
- Όσοι κατατάσσονται στις Σχολές Αστυφυλάκων και Αξιωματικών και δεν έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις, υποβάλλονται στη βασική στρατιωτική εκπαίδευση νεοσυλλέκτων στις Σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας μετά την ολοκλήρωση της οποίας δίνουν τον προβλεπόμενο όρκο και ο χρόνος υπηρεσίας στην Ελληνική Αστυνομία θεωρείται χρόνος εκπλήρωσης της στρατιωτικής υποχρέωσης.
Στα καθήκοντα των Δοκίμων Υπαστυνόμων συμπεριλαμβάνεται και η συμμετοχή, ως συγκροτημένα τμήματα με την καθορισμένη στολή, σε παρελάσεις, αγήματα αποδόσεως τιμών, όπως επίσης και η παράσταση ως αντιπροσωπεία σε τελετές, διαλέξεις και εορτές. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ύστερα από διαταγή του Αρχηγού του Σώματος, μπορούν να τεθούν σε κατάσταση επιφυλακής ή να διατεθούν σε μέτρα αστυνόμευσης συνδράμοντας το αστυνομικό έργο.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του τετραετούς κύκλου σπουδών οι απόφοιτοι της Σχολής Αξιωματικών δίνουν τον καθιερωμένο όρκο και παραλαμβάνουν τα ξίφη τους από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην επίσημη τελετή ορκωμοσίας. Οι νέοι αξιωματικοί γενικών καθηκόντων φέρουν τον βαθμό του υπαστυνόμου Β΄.
Αποχώρηση από τις Αστυνομικές Σχολές
Οι σπουδαστές που έχουν εισαχθεί στις Σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας με το σύστημα των Γενικών Πανελλαδικών Εξετάσεων και διαγράφονται από αυτές για λόγους υγείας ή υγειονομικής ακαταλληλότητας μέχρι και την 15η Νοεμβρίου κάθε ακαδημαϊκού έτους, με απόφαση του Υ.ΠΑΙ.Θ, εγγράφονται για το ίδιο ακαδημαϊκό έτος στο πρώτο έτος σπουδών της Σχολής ή Τμήματος επόμενης προτίμησής τους στο μηχανογραφικό δελτίο του έτους εισαγωγής τους στη Σχολή από την οποία διαγράφονται.
- Η εγγραφή γίνεται μόνον εφόσον είχαν συγκεντρώσει βαθμολογία ίση ή μεγαλύτερη με αυτή του/ ης τελευταίου/ ας υποψήφιου/ ας που έχει εισαχθεί στη συγκεκριμένη Σχολή ή Τμήμα το ίδιο ακαδημαϊκό έτος. Η εισαγωγή των σπουδαστών /τριών αυτών στη Σχολή ή Τμήμα επόμενης προτίμησης γίνεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΥΠΑΙΘ), ύστερα από αίτηση του ενδιαφερόμενου/ης που υποβάλλεται το αργότερο μέσα σε ένα μήνα από τη διαγραφή του/ης. Η αίτηση συνοδεύεται από αντίγραφο της απόφασης διαγραφής και της σχετικής γνωμάτευσης της οικείας, κατά περίπτωση, Υγειονομικής Επιτροπής [άρθρο 6 του Ν. 3027 /2002 (ΦΕΚ Α' 152)].
Οι σπουδαστές των Σχολών της Αστυνομικής Ακαδημίας, που διαγράφονται για λόγους υγείας ή υγειονομικής ακαταλληλότητας μετά την 15η Νοεμβρίου, εγγράφονται σε Σχολή ή Τμήμα επόμενης προτίμησής τους, υπό τις ίδιες προϋποθέσεις, το επόμενο ακαδημαϊκό έτος από εκείνο της διαγραφής τους.
- Η εισαγωγή των σπουδαστών/ τριών αυτών στο πρώτο έτος σπουδών της Σχολής ή Τμήματος της επόμενης προτίμησης του μηχανογραφικού τους δελτίου, για την οποία έχουν συγκεντρώσει βαθμολογία τουλάχιστον ίση με αυτήν του τελευταίου εισαχθέντα στη Σχολή ή Τμήμα το συγκεκριμένο ακαδημαϊκό έτος, γίνεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων το επόμενο, από αυτό της διαγραφής τους, ακαδημαϊκό έτος, η οποία εκδίδεται ύστερα από αίτηση του/της ενδιαφερόμενου/ ης, που υποβάλλεται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου του επόμενου ακαδημαϊκού έτους από της διαγραφής τους και συνοδεύεται απαραίτητα από αντίγραφο της απόφασης διαγραφής και τη σχετική γνωμάτευση της οικείας, κατά περίπτωση, Υγειονομικής Επιτροπής [άρθρο 6 του Ν. 3027 /2002 (ΦΕΚ Α' 152)].
Οι Δόκιμοι Υπαστυνόμοι που αποβάλουν την ιδιότητά τους αυτή για οποιονδήποτε λόγο, εκτός από λόγους υγείας, υποχρεούνται να καταβάλουν στο Δημόσιο αποζημίωση, που είναι ίση με το γινόμενο του 65% του συνόλου των καθαρών μηνιαίων αποδοχών Υπαστυνόμου Β΄, επί τον αριθμό των μηνών που έχουν φοιτήσει στη Σχολή Αξιωματικών [άρθρο 44, παρ. 5, Ν. 3731/2008, (Φ.Ε.Κ./Α΄/ 263) όπως ισχύει].
Μαθήματα με βαθμό:
- Αστυνομικό Δίκαιο
- Ουσιαστικό Ποινικό Δίκαιο
- Δικονομικό Ποινικό Δίκαιο
- Εισαγωγή στην Επιστήμη του Δικαίου
- Εγκληματολογία
- Συνταγματικό Δίκαιο – Ανθρώπινα Δικαιώματα
- Αστυνομία Γενικής Αστυνόμευσης – Ειδικοί Ποινικοί Νόμοι
- Αστυνομία Τροχαίας
- Οπλοτεχνική - Σκοποβολή
- Αυτοάμυνα - Αυτοπροστασία
Ενισχυτικά Μαθήματα χωρίς βαθμό:
- Σωματική Αγωγή - Αθλητισμός
- Κοινωνική και επαγγελματική αγωγή - Δεοντολογία - Δημόσιες Σχέσεις - Ο ρόλος των Σωμάτων Ασφαλείας
- Πρώτες Βοήθειες - Υγιεινή Προσωπικού
- Τεχνολογία Αστυνομικών Εφαρμογών
- Μηχανολογία - Οδήγηση οχημάτων
- Ασκήσεις πυκνής τάξης
- Ασκήσεις προσομοίωσης
Β΄ ΕΤΟΣ
Μαθήματα με βαθμό:
- Αστυνομικό Δίκαιο
- Ουσιαστικό Ποινικό Δίκαιο
- Δικονομικό Ποινικό Δίκαιο
- Αστικό Δίκαιο (Γενικές Αρχές)
- Κοινωνιολογία
- Αστυνομία Δημόσιας Ασφάλειας
- Οπλοτεχνική - Σκοποβολή
- Αυτοάμυνα - Αυτοπροστασία
- Πληροφορική
- Ελληνική Γλώσσα – Λογοτεχνία
- Ξένη Γλώσσα (Αγγλική - Γαλλική)
Ενισχυτικά Μαθήματα χωρίς βαθμό:
- Σωματική Αγωγή - Αθλητισμός
- Συναθροίσεις - Συγκεντρώσεις Αστυνομικές Επιχειρήσεις
- Ασκήσεις πυκνής τάξης
- Ασκήσεις προσομοίωσης
Γ΄ ΕΤΟΣ
Μαθήματα με βαθμό:
- Ουσιαστικό Ποινικό Δίκαιο
- Δικονομικό Ποινικό Δίκαιο
- Διοικητικό Δίκαιο
- Αστικό Δίκαιο (Ενοχικό - Οικογενειακό)
- Ψυχολογία
- Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο και Ανθρωπιστικό Δίκαιο
- Επιστημονική Αστυνομία - Ανακριτική
- Πρακτικές Διαχείρισης Αστυνομικών Θεμάτων
- Επιχειρησιακός σχεδιασμός
- Οπλοτεχνική - Σκοποβολή
- Αυτοάμυνα - Αυτοπροστασία
- Πληροφορική
- Ξένη Γλώσσα (Αγγλική - Γαλλική)
Ενισχυτικά Μαθήματα χωρίς βαθμό:
- Σωματική Αγωγή - Αθλητισμός
- Εμπορικό Δίκαιο
- Αστυνομία Κρατικής Ασφάλειας
- Θέματα Δημοσίου Κατηγόρου
- Ασκήσεις προσομοίωσης
- Ασκήσεις πυκνής τάξης
Δ΄ ΕΤΟΣ
Μαθήματα με βαθμό:
- Ουσιαστικό Ποινικό Δίκαιο
- Δικονομικό Ποινικό Δίκαιο
- Αστικό Δίκαιο (Εμπράγματο - Κληρονομικό)
- Εμπειρική Εγκληματολογία - Κοινωνικός έλεγχος του εγκλήματος
- Ευρωπαϊκό - Κοινοτικό Δίκαιο
- Ιατροδικαστική
- Πολιτική Δικονομία
- Πρακτική εφαρμογή ποινικών υποθέσεων
- Οπλοτεχνική - Σκοποβολή
- Αυτοάμυνα - Αυτοπροστασία
- Πληροφορική
- Εισαγωγή στη Διοικητική Επιστήμη - Αστυνομικό Μάνατζμεντ
- Ξένη Γλώσσα (Αγγλική - Γαλλική)
Ενισχυτικά Μαθήματα χωρίς βαθμό:
- Σωματική Αγωγή - Αθλητισμός
- Εργατικό Δίκαιο
- Σύνταξη υπηρεσιακών εγγράφων
- Ασκήσεις προσομοίωσης
- Πολιτική Σχεδίαση Έκτακτης Ανάγκης (Π.Σ.Ε.Α.)
- Ασκήσεις πυκνής τάξης
Οι απόφοιτοι της Σχολής Αξιωματικών ονομάζονται Υπαστυνόμοι Β΄ και εντάσσονται στην κατηγορία των Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, μπορούν δε να εξελιχθούν μέχρι και το βαθμό του Αντιστράτηγου.
- Οι Αξιωματικοί Ειδικών Καθηκόντων έχουν δική τους επετηρίδα και μπορούν να εξελιχθούν μέχρι και το βαθμό του Υποστράτηγου.
Οι προαγωγές των Αξιωματικών γίνονται μετά από κρίση των αρμοδίων συμβουλίων με βάση τυπικά και ουσιαστικά προσόντα.
Eπιπλέον, μέσα στην Αστυνομική Ακαδημία, λειτουργεί η Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης η οποία έχει ως σκοπό τη μετεκπαίδευση, επιμόρφωση και εξειδίκευση του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης, με σκοπό τη διαρκή ενημέρωση αυτού στα σύγχρονα αστυνομικά θέματα και προβλήματα γενικού και ειδικού ενδιαφέροντος, ώστε να ανταποκρίνεται πλήρως στα καθήκοντά του.
Στο πλαίσιο αυτό στα γνωστικά εκπαιδευτικά αντικείμενα περιλαμβάνονται, μεταξύ των νομικών, δικονομικών, διοικητικών και αστυνομικών θεμάτων, και κοινωνικά θέματα που αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ανθρώπινες σχέσεις, το φαινόμενο της μετανάστευσης, στην αντιμετώπιση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, στην ενδοοικογενειακή βία.
Tέλος, η Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης αποτελείται από το Επιτελείο και έξι (6) Εκπαιδευτικά Τμήματα:
- Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Επιτελών Στελεχών
- Τμήμα Μετεκπαίδευσης Αξιωματικών
- Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Ανθυπαστυνόμων
- Τμήμα Μετεκπαίδευσης Ανθυπαστυνόμων – Αρχιφυλάκων και Αστυφυλάκων
- Τμήμα Εκπαίδευσης & Μετεκπαίδευσης εκπαιδευτών – συνοδών σκύλων και ανιχνευτών – εξουδετερωτών εκρηκτικών μηχανισμών
- Τμήμα Ξένων Γλωσσών
- Τμήμα Ειδικής Αστυνομικής Εκπαίδευσης .
Ειδικές Υπηρεσίες Ελληνικής Αστυνομίας
- Άμεση Δράση
- Ομάδες Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.)
- Διεύθυνση Διαβατηρίων και Εγγράφων Ασφαλείας
- Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.)
- Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών (Δ.Ε.Ε.)
- Διεύθυνση Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας
- Διεύθυνση Πληροφορικής
- Διεύθυνση Μεταγωγών Δικαστηρίων Αττικής
- Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα (Ε.Κ.Α.Μ.)
- Τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (Τ.Ε.Ε.Μ.)
- Εναέρια Μέσα Σωμάτων Ασφαλείας
- Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών
- Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας
- Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
- Γενική Διεύθυνση Προστασίας Επισήμων και Ευπαθών Στόχων
- Ομάδα Αστυνομικών Σκύλων
- Διεύθυνση Υγειονομικού
- Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων
- Θρησκευτική Υπηρεσία