Η Φαρμακευτική είναι η επιστήμη που στηρίζεται σε άλλες βασικές επιστήμες όπως η Χημεία, η Βιολογία και η Ιατρική. Πέρα από την προφανή και πολύτιμη παρουσία σε κάθε γειτονιά, η Φαρμακευτική σχετίζεται με διάφορους τομείς της ζωής μεταξύ των οποίων η υγεία και τα τρόφιμα.
Ο φαρμακοποιός είναι ο επιστήμονας που γνωρίζει τη σύνθεση, τις ιδιότητες, τις αλληλεπιδράσεις και τη χρήση των φαρμάκων. Παράλληλα, κατέχει βασικές γνώσεις Ιατρικής που μπορεί να του χρειαστούν για να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες σε ασθενείς.
Η Φαρμακευτική ήταν από τις πρώτες επιστήμες που διδάχτηκαν στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ένας μόλις χρόνο μετά τη σύστασή του το 1836. Το εν λόγω πτυχίο παρέχει στους αποφοίτους γνώσεις και δεξιότητες σε διαφορετικούς κλάδους των φαρμακευτικών επιστημών, μεταξύ των οποίων η φαρμακευτική τεχνολογία, η χημεία, η βιοχημεία, η φαρμακολογίας και η τοξικολογία.
Ο ρόλος ενός φαρμακοποιού μεταξύ άλλων είναι να ενημερώνει τους ασθενείς για τις συνταγές τους και να τους εκπαιδεύει σε θέματα σωστής λήψης των φαρμάκων ή και για τυχόν παρενέργειές τους. Επίσης, συμβουλεύει άλλους εργαζόμενους στο χώρο της Υγείας σε θέματα χορήγησης φαρμάκων και διαθέτει την εμπειρία του σε θέματα σχετικά με τη σύσταση των φαρμάκων, των αλληλεπιδράσεων τους, των φυσικών, χημικών και βιολογικών τους ιδιοτήτων.
Σύμφωνα με τις οδηγίες της Ε.Ε. 432/85 και 433/85, οι οποίες έχουν ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο στην άσκηση επαγγελματικών δραστηριοτήτων φαρμακοποιού περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:
α) Καθορισμός της φαρμακευτικής μορφής των φαρμάκων.
β) Παρασκευή και έλεγχος των φαρμάκων.
γ) Έλεγχος των φαρμάκων σε εργαστήριο ελέγχου φαρμάκων.
δ) Αποθήκευση, διατήρηση και διανομή των φαρμάκων στο στάδιο της χονδρικής πώλησης.
ε) Προετοιμασία, έλεγχος, αποθήκευση και διανομή των φαρμάκων στα φαρμακεία.
στ) Προετοιμασία, έλεγχος, αποθήκευση και διάθεση των φαρμάκων στα νοσοκομεία.
ζ) Παροχή πληροφοριών και συμβουλών σχετικά με τα φάρμακα
Φαρμακοποιοί με μεγάλη επιρροή στην ιστορία της ανθρωπότητας:
Μπορεί να μην περνάει από το μυαλό μας, όμως οι φαρμακοποιοί έχουν παίξει καταλυτικό ρόλο στην ανθρωπότητα, με το έργο τους να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη ζωή μας. H λίστα με φαρμακοποιούς με μικρότερα ή μεγαλύτερα επιτεύγματά είναι μεγάλη. Αυτοί είναι μερικοί από τους πιο σημαντικούς φαρμακοποιούς που έχει καταγράψει η Ιστορία.
Friedrich Serturner, 1783-1841
Ο γερμανός Friedrich Serturner έμεινε γνωστός στην Ιστορία καθώς κατά τον 18ο αιώνα ως βοηθός φαρμακοποιός απομόνωσε τη μορφίνη από το όπιο. H απομόνωση της μορφίνης έγινε το 1805 και ο Serturner την ονόμασε έτσι από το Μορφέα (ο θεός του ύπνου και των ονείρων). Όμως έπρεπε να φτάσουμε μέχρι το 1815 για να γίνει ευρέως διαθέσιμη προς χρήση. Χάρη στην ανακάλυψη και τη συνεχή έρευνα του Serturner σχετικά με τις επιδράσεις της μορφίνης, μπορούμε σήμερα να αξιοποιήσουμε τις ιδιότητες της μεταξύ των οποίων είναι και η ανακούφιση του πόνου.
John Pemberton, 1831-1888
Ο John Pemberton ήταν Αμερικανός φαρμακοποιός, ο οποίος έμεινε γνωστός στην Ιστορία ως ο εφευρέτης της Coca-Cola η οποία, όσο ζούσε, χρησιμοποιούνταν ως φάρμακο
.
Ο John Pemberton ανακάλυψε το ρόφημα στην προσπάθειά του να εξουδετερώσει τον εθισμό του στη μορφίνη. Αρχικά το ποτό περιείχε αλκοόλ, καλαμπόκι και το φυτό νταμιάνα και κυκλοφόρησε στην αγορά ως «Pemberton’s French Wine Cola».
Ο Pemberton κάποια χρόνια αργότερα αποφάσισε να πειραματιστεί με άλλα συστατικά όπως το σιρόπι και το ανθρακούχο νερό.
Jesse Boot, 1850-1931
Ο Jesse Boot μετέτρεψε την εταιρεία The Boots Company, που ίδρυσε ο πατέρας του John Boot, σε ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Πρόκειται για μία τεράστια αλυσίδα φαρμακείων με προϊόντα υγείας και ομορφιάς τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και σε αρκετές άλλες χώρες. Η αρχική φιλοσοφία του Boot το 1877 ήταν να παρέχει «Υγεία προς ένα σελίνι», καθιστώντας τα προϊόντα προσιτά για όσους είχαν χαμηλότερο εισόδημα. Το κατάστημα στο Nottingham, το πρώτο Boots Pharmacy, ήταν απίστευτα δημοφιλές στους κατοίκους της περιοχής και η φήμη του δεν άργησε να διαδοθεί. Μέχρι σήμερα το Boots Pharmacy εξακολουθεί να είναι μια ακμάζουσα επιχείρηση.
Alexander Fleming, 1881-1955
Γνωστός για την ανακάλυψη της πενικιλίνης, ο σκωτσέζος ερευνητής, βιολόγος και φαρμακολόγος, Alexander Fleming κατέχει περίοπτη θέση στην ιστορία των επιστημών.
Η τυχαία ανακάλυψη του Fleming με την απομόνωση της πενικιλίνης τον Σεπτέμβριο 1928 αποτέλεσε την έναρξη μιας νέας εποχής στην Ιατρική, της εποχής των αντιβιοτικών.
«Ξυπνώντας το ξημέρωμα της 28ης Σεπτεμβρίου 1928, ασφαλώς δεν σχεδίαζα να φέρω επανάσταση σε όλη την Ιατρική ανακαλύπτοντας το πρώτο αντιβιοτικό, φονέα δηλαδή βακτηρίων, αλλά καταλαβαίνω ότι αυτό ακριβώς έκανα τότε», έχει πει ο ίδιος.
Για το επίτευγμά του αυτό τιμήθηκε το 1945 με το Νόμπελ Φυσιολογίας-Ιατρικής.
Benjamin Green, 1895-1978
Ο Benjamin Green είναι ο άνθρωπος πίσω από τα γνωστά αντηλιακά της Coppertone. Αφού υπηρέτησε ως αεροπόρος στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο φαρμακοποιός Benjamin Green άρχισε να πειραματίζεται με διάφορες ουσίες προκειμένου να δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό αντηλιακό. Αρχικά είχε εφαρμόσει ένα είδος πετρελαίου στο δέρμα του για να προστατευτεί από τις επιβλαβείς ακτίνες UV κατά τη διάρκεια του πολέμου. Αργότερα, πρόσθεσε κι άλλες ουσίες για να αναπτύξει αυτό που θα γινόταν τελικά η βάση για το αντηλιακό προϊόν που κατασκευάστηκε από την Coppertone.
Henri Nestlé, 1814-1890
Ο Henri Nestlé γεννήθηκε στη Φρανκφούρτη και στα 20 χρόνια του μετακόμισε στο Βεβέ της Ελβετίας. Δούλεψε ως βοηθός φαρμακοποιός για πέντε χρόνια και το 1839 πήρε την άδεια του φαρμακοποιού.
Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι εξοικειωμένοι με τη μάρκα Nestlé. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουν είναι ότι πίσω από το διεθνές brand κρύβεται ο εν λόγω φαρμακοποιός.
Ο Nestlé ενεργοποιώντας τις φαρμακευτικές του γνώσεις στράφηκε στην παραγωγή παιδικών τροφών δημιουργώντας μία τροφή για βρέφη που δεν μπορούσαν να θηλάσουν μητρικό γάλα. Τη γνωστή Φαρίν Λακτέ. Αυτή ήταν μόνη η αρχή μιας εταιρείας που μετατράπηκε σε παγκόσμιο κολοσσό.
Το παράδειγμα της «Apivita» και της «Korres»
Σε αυτό το σημείο, αξίζει να αναφερθούν οι ελληνικές εταιρείες Apivita και Korres, οι οποίες έχουν ιδρυθεί από Έλληνες φαρμακοποιούς και εξάγουν τα προϊόντα τους σε όλο τον κόσμο.
Tο 1972, οι ιδρυτές της «APIVITA» Νίκος και Νίκη Κουτσιανά, ως νέοι φαρμακοποιοί, δημιούργησαν τα πρώτα τους φυσικά καλλυντικά, χρησιμοποιώντας μελισσοκομικά προϊόντα και εκχυλίσματα βοτάνων. Εμπνεύστηκαν από την κοινωνία της μέλισσας, τη μοναδική βιοποικιλότητα της ελληνικής φύσης και την ολιστική προσέγγιση του Ιπποκράτη για την υγεία, την ομορφιά και την ευεξία. Το 1979 δημιούργησαν την APIVITA. Tο όνομά της, προέρχεται από τις λατινικές λέξεις Apis (μέλισσα) και Vita (ζωή), και σημαίνει «η ζωή της μέλισσας».
To 1996, γεννιέται η «ΚΟΡΡΕΣ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ» από τον φαρμακοποιό Γιώργο Κορρέ. Πρώτο προϊόν ήταν ένα αρωματικό σιρόπι για το λαιμό με μέλι και γλυκάνισο, εμπνευσμένο από το θερμαντικό ρακόμελο που έφτιαχνε ο παππούς Γιώργος Κορρές στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Νάξο. Σήμερα η εταιρεία έχει ηγετική παρουσία στο είδος της τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Εδώ, μπορεί να δει κανείς όλους όσους έχουν τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας – Ιατρικής.
«Η φύση δημιούργησε την πενικιλίνη. Εγώ απλώς τη βρήκα». Αυτή η σεμνή φράση ανήκει στον Alexander Fleming, τον βραβευμένο με το Νόμπελ Φυσιολογίας - Ιατρικής για την ανακάλυψή του που έφερε τα πάνω κάτω στην Ιατρική. Μία φράση που κρύβει και τη μαγεία της επιστήμης της Φαρμακευτικής σε όποιον αποφασίσει να αφιερωθεί στο αντικείμενο της.
Τρεις ακόμα λόγοι για να σπουδάσει κάποιος Φαρμακευτική:
Η φύση της Φαρμακευτικής: Η Φαρμακευτική είναι μία επιστήμη που έχει ορατό αντίκτυπο στην καθημερινότητά μας. Η μελλοντική καριέρα του σπουδαστή Φαρμακευτικής θα σχετίζεται με τη βελτίωση της καθημερινότητας των ανθρώπων και την προστασία της υγείας τους.
Οι προοπτικές των σπουδαστών: Αν κάποιος ενδιαφέρεται για τον κλάδο της Υγείας, η Φαρμακευτική είναι μία εξαιρετική επιλογή, όπου κατά κοινή ομολογία τα ωράρια είναι πιο σταθερά και προβλέψιμα από τους γιατρούς ή τους νοσηλευτές. Οι σπουδές επικεντρώνονται στο να δοθεί μία βάση στις βασικές γνώσεις των φαρμακευτικών επιστημών, που καλύπτουν την ιατρική, τη χημεία, τη βιολογία και την ηθική. Ένας φοιτητής θα αποκτήσει τόσο θεωρητικές όσο και πρακτικές γνώσεις. Θα ασχοληθεί με συγκεκριμένες ασθένειες και φάρμακα, θα μελετήσει τις ορθές πρακτικές σε πραγματικές συνθήκες φαρμακείου, θα ασχοληθεί με τη νομοθεσία και τη δεοντολογία, και γιατί όχι; Θα πραγματοποιήσει και το δικό του ερευνητικό έργο.
Πολλές επιλογές καριέρας: Πολλοί συνδέουν τις σπουδές στην Φαρμακευτικής με τη λειτουργία φαρμακείου. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μόνο μία από πολλές επιλογές. Οι δεξιότητες που αποκτά ένας φοιτητής Φαρμακευτικής του επιτρέπουν ευρείες εναλλακτικές καριέρας.
Ελλάδα
- Φαρμακευτική, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
- Φαρμακευτική, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
- Φαρμακευτική, Πανεπιστήμιο Πατρών
- Φαρμακευτικό, Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.)
Kύπρος
- Φαρμακευτική, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
- Φαρμακευτική, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
- Φαρμακευτική, Frederick University
Η φοίτηση στα ελληνικά τμήματα Φαρμακευτικής είναι πενταετής και συμπεριλαμβάνουν 8 εξάμηνα θεωρητικής-πρακτικής εκπαίδευσης και 4 τρίμηνα πρακτικής άσκησης. Η πρακτική άσκηση στην Ελλάδα, για τη λήψη της άδειας άσκησης του φαρμακευτικού επαγγέλματος, ορίζεται σ’ ένα 1 χρόνο, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των θεωρητικών μαθημάτων, ως εξής:
α) Τρείς μήνες σε φαρμακείο ανοιχτό στο κοινό, σε πόλεις άνω των 5.000 κατοίκων.
β) Τρείς μήνες σε φαρμακείο Νοσοκομείου, υπό την εποπτεία της φαρμακευτικής υπηρεσίας αυτού.
γ) Τρείς μήνες σε φαρμακείο ανοιχτό στο κοινό, ως ανωτέρω.
δ) Τρείς μήνες σε φαρμακείο ανοιχτό στο κοινό ή φαρμακείο νοσοκομείου, ως ανωτέρω κατ’ επιλογήν του ενδιαφερομένου.
Την άδεια άσκησης φαρμακευτικού επαγγέλματος χορηγεί το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (Κ..Ε.Σ.Υ) κατόπιν εξετάσεων (πρακτικών και θεωρητικών) που διενεργούνται στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη.
Οι απόφοιτοι Φαρμακευτικής μπορούν να εργαστούν μεταξύ άλλων σε φαρμακεία, στην έρευνα, στο Δημόσιο και στις βιομηχανίες. Οι αμοιβές των Φαρμακοποιών θεωρούνται ικανοποιητικές και μπορούν να φτάσουν σε υψηλά επίπεδα. Το φάσμα των επαγγελματικών δραστηριοτήτων για έναν πτυχιούχο Φαρμακευτικής είναι αρκετά ευρύ. Ενδεικτικά, στο “Πανόραμα Επιχειρηματικότητας & Σταδιοδρομίας" το 2014 παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι τάσεις και οι ευκαιρίες στον Φαρμακευτικό χώρο, και μπορεί κανείς να τις δει αναλυτικά στο βίντεο εδώ. Πάντως, με τις κατάλληλες περαιτέρω σπουδές, την εξειδίκευση και την πρακτική ένας κάτοχος πτυχίου Φαρμακευτικής το σίγουρα είναι ότι μπορεί να αναπτύξει μια επιτυχημένη καριέρα.
Ενδεικτικά μερικοί κλάδοι που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος απόφοιτος Φαρμακευτικής:
• Καριέρα σε Φαρμακείο
• Καριέρα στο Δημόσιο
• Καριέρα στην Έρευνα
• Καριέρα σε Φαρμακευτικές εταιρείες και εταιρείες-βιομηχανίες παρασκευής καλλυντικών
• Καριέρα στην Τοξικολογία
• Καριέρα στην Εκπαίδευση
• Καριέρα σε δημιουργικά επαγγέλματα, ίσως λιγότερο γνωστά για τη σύνδεσή τους με τη Φαρμακευτική.
Ακολουθεί μία πιο αναλυτική περιγραφή μερικών επαγγελμάτων που μπορεί κανείς να ακολουθήσει με το πτυχίο Φαρμακευτικής:
Καριέρα σε Φαρμακείο
Μία επιλογή καριέρας που έχει ένας πτυχιούχος Φαρμακευτικής είναι η ίδρυση φαρμακείου. Σύμφωνα με έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), η Ελλάδα είναι πρώτη χώρα στην Ε.Ε. στον αριθμό φαρμακείων σε αναλογία με τον πληθυσμό. Συγκεκριμένα το 2017 αντιστοιχούσαν 97 φαρμακεία ανά 100.000 κατοίκους, όταν ο μέσος όρος της ΕΕ ήταν 31 φαρμακεία ανά 100.000 κατοίκους.
Σύμφωνα με έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ κατά το έτος 2018 λειτούργησαν 10.220 φαρμακεία σε όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων τα 3.684 (36,0%) στην Περιφέρεια Αττικής. Το 2018 ο αριθμός των φαρμακείων παρουσίασε μείωση κατά 1,9% (200 φαρμακεία) στο σύνολο της χώρας σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η μεγαλύτερη μείωση σε απόλυτες τιμές παρατηρήθηκε στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (2,7%), ενώ αύξηση παρατηρήθηκε μόνο στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (0,4%). Βασιζόμενοι στον αριθμό των φαρμακείων ανά περιφέρεια, ο δείκτης φαρμακεία ανά 10.000 κατοίκους υπολογίστηκε για το 2018 σε 9,5.
Για να ανοίξει κάποιος δικό του φαρμακείου θα πρέπει να αγοράσει την άδεια ενός υπάρχοντος φαρμακείου είτε να αιτηθεί να λάβει άδεια μετά από απόφαση του κατά τόπου αρμόδιου Περιφερειάρχη. Οι άδειες ίδρυσης φαρμακείων υπόκεινται σε πληθυσμιακούς περιορισμούς. Συγκεκριμένα:
Στο Άρθρο 36 του Ν. 3918/2011 ορίζεται ότι το το επάγγελμα του αδειούχου φαρμακοποιού και η λήψη άδειας ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείου από αδειούχο φαρμακοποιό, όπως προσδιορίζεται από το Ν. 5607/1932 (ΦΕΚ 300 Α΄) όπως αυτός ισχύει, δεν υπόκεινται σε κανένα περιορισμό πλην των σχετικών με τα πληθυσμιακά όρια.
Για την προστασία της δημόσιας υγείας και την ορθολογική κατανομή των φαρμακείων στην επικράτεια, καθορίζεται αναλογία ενός φαρμακείου ανά χίλιους (1.000) κατοίκους. Σε τοπικές ή δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό έως χιλίων κατοίκων επιτρέπεται η χορήγηση μίας άδειας φαρμακείου. Στα όρια της Περιφέρειας Αττικής και της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης, η ανωτέρω αναλογία κατοίκων ανά φαρμακείο καθορίζεται σε επίπεδο δημοτικών ενοτήτων όπου αυτές δημιουργήθηκαν. Ο πληθυσμός υπολογίζεται με βάση την τελευταία απογραφή.
Σχετικά με την άδεια ίδρυσης φαρμακείου ο νόμος δίνει τη δυνατότητα απόκτησης άδειας ίδρυσης φαρμακείου και σε ιδιώτες φυσικά πρόσωπα πολίτες κράτους μέλους της ΕΕ. Οι ιδιώτες που λαμβάνουν άδεια ίδρυσης μπορούν να λειτουργούν τα φαρμακεία μόνο μέσω ΕΠΕ, στην οποία συμμετέχει υποχρεωτικά ο υπεύθυνος φαρμακοποιός, καθόλη τη διάρκεια λειτουργίας του, με ποσοστό κατ’ ελάχιστο 33% (ΠΔ 64/2018 «Ρυθμίσεις επαγγέλματος φαρμακοποιού- Ίδρυση φαρμακείου»).
Βέβαια, κάποιος εκτός από το να ανοίξει το δικό του Φαρμακείο, έχει την επιλογή απλώς να εργαστεί σε ένα. Σύμφωνα με στοιχεία από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο που επεξεργάστηκε η ΕΛΣΤΑΤ ο αριθμός των απασχολούμενων σε φαρμακεία το 2018 μειώθηκε σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Συνολικά 10.898 φαρμακοποιοί εργάστηκαν σε φαρμακεία έναντι 11.251 το έτος 2017 παρουσιάζοντας μείωση 3.1%.
Καριέρα στο Δημόσιο
Οι απόφοιτοι Φαρμακευτικής μπορούν να εργαστούν σε νοσοκομεία μαζί με γιατρούς, νοσηλευτές κι άλλους εργαζόμενους στον κλάδο της υγείας. Ο ρόλος τους μεταξύ άλλων είναι να εκτελούν ιατρικές συνταγές, να σχεδιάζουν την φαρμακευτική θεραπεία των ασθενών και να τους παρακολουθούν ότι λαμβάνουν τη θεραπεία τους στις σωστές δόσεις. Παράλληλα, οφείλουν να κατανοούν τις ξεχωριστές ανάγκες κάθε ασθενή και να παρέχουν συμβουλές για την φαρμακευτική τους αγωγή.
Οι απόφοιτοι Φαρμακευτικής μπορούν να διεκδικήσουν θέσεις ΠΕ Φαρμακοποιών σε πιθανή προκήρυξη του ΑΣΕΠ. Το κλαδολόγιο είναι μια κατηγοριοποίηση που έχει γίνει για τον καθορισμό των προσόντων διορισμού σε θέσεις εργασίας του δημόσιου φορέα. Το ΠΕ αναφέρεται στην Πανεπιστημιακή Εκπαίδευσης. Ο Κλάδος ΠΕ Φαρμακοποιών είναι ένας κλάδος που περιέχει όλες εκείνες τις ειδικότητες Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) οι οποίες σχετίζονται με την Φαρμακευτική.
Ένας απόφοιτος Φαρμακευτικής μπορεί να εργαστεί και σε άλλους τομείς του Δημοσίου, όπως για παράδειγμα στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.) ή τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ). Επίσης, ένας ακόμα κλάδος είναι αυτός των ασφαλιστικών ταμείων, στα οποία ο Φαρμακοποιός μπορεί να ενταχθεί στο τμήμα ελέγχου και έγκρισης φαρμάκων.
Καριέρα στην Έρευνα
Δεν είναι λίγοι οι φαρμακοποιοί οι οποίοι στρέφονται στον τομέα της έρευνας νέων φαρμακευτικών προϊόντων. Επίσης, η ανάπτυξη πειραματικών φαρμάκων στον τομέα της κλινικής έρευνας είναι ένας κλάδος που με το κατάλληλο μεταπτυχιακό ή/και διδακτορικό μπορεί κανείς να απορροφηθεί σε εργαστήρια σε όλο τον κόσμο.
Καριέρα σε Φαρμακευτικές εταιρείες και εταιρείες-βιομηχανίες παρασκευής καλλυντικών
Μία ενδιαφέρουσα προοπτική καριέρας που ανοίγεται σε έναν πτυχιούχο Φαρμακευτικής είναι διάφορα πόστα σε φαρμακευτικές εταιρείες και εταιρείες-βιομηχανίες παρασκευής καλλυντικών. Τις περισσότερες φορές θα χρειαστούν περαιτέρω σπουδές είτε σε μεταπτυχιακό είτε και σε διδακτορικό επίπεδο, καθώς και πρακτική άσκηση. Η απασχόληση μπορεί να αφορά από τον τομέα της έρευνας και της παραγωγής μέχρι και θέσεις στελεχών.
Καριέρα στην Τοξικολογία
Με τις κατάλληλες περαιτέρω σπουδές ένας απόφοιτος Φαρμακευτικής μπορεί να ασχοληθεί στον τομέα της τοξικολογίας είτε σε επίπεδο έρευνας είτε στη βιομηχανία. Οι ολοένα και πιο αυστηροί κανονισμοί της ΕΕ για τη χημική ασφάλεια των προϊόντων έχουν δημιουργήσει μία αυξανόμενη ζήτηση για τοξικολόγους που μπορούν να εργαστούν ως αξιολογητές κινδύνου στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα.
Καριέρα στην Εκπαίδευση
Μία επιλογή στην Φαρμακευτική μπορεί να αφορά τη διδασκαλία της, όμως απευθύνεται σε πολύ μικρό αριθμό θέσεων, κυρίως αναπληρωτών σε ΕΠΑ.Λ. (Επαγγελματικά Λύκεια). Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η απόκτηση του πτυχίου παιδαγωγικών της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. Οι απόφοιτοι Φαρμακευτικής μπορούν να ενταχθούν στην δημόσια εκπαίδευση ως καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μετά από την συμμετοχή σε σχετικά διαγωνισμό ΑΣΕΠ (με μόρια ή με γραπτές εξετάσεις).
Οι απόφοιτοι Φαρμακευτικής ανήκουν στον κλάδο ΠΕ87 (Υγείας-Πρόνοιας-Ευεξίας). Διδάσκουν κατά προτεραιότητα τα μαθήματα Φαρμακευτική τεχνολογία Ι, Στοιχεία Φαρμακογνωσίας, Φαρμακολογία-Τοξικολογία, Κοσμητολογία, Συνταγολογία -Νομοθεσία - Βιβλία Φαρμακείου.
Εδώ, μπορεί να βρει κανείς μία πρόσφατη προκήρυξη για πρόσληψη εκπαιδευτικών. Σύμφωνα με στοιχεία του ΑΣΕΠ συνολικά 55 άτομα εκδήλωσαν ενδιαφέρον και υπέβαλαν αίτηση για τον κλάδο ΠΕ87.
Καριέρα σε δημιουργικά επαγγέλματα, ίσως λιγότερο γνωστά για τη σύνδεσή τους με τη Φαρμακευτική.
Δύο τομείς που μπορεί να μην είναι γνωστοί για τη σύνδεσή τους με την Φαρμακευτική είναι η Δημοσιογραφία και το Marketing. Στη πρώτη περίπτωση, ένας πτυχιούχος μπορεί να απορροφηθεί στην συγγραφή επιστημονικών άρθρων στον τομέα της Υγείας. Στη δεύτερη περίπτωση, ένας πτυχιούχος Φαρμακευτικής μπορεί να ασχοληθεί με το Φαρμακευτικό Marketing και την προώθηση και προβολή φαρμακευτικών σκευασμάτων στο κοινό.
Φαρμακευτική
Παρακάτω μπορεί κάποιος που ενδιαφέρεται για τον τομέα της Φαρμακευτικής, να βρει χρήσιμους συνδέσμους:
Π.Ο.Υ. (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.). Δείτε περισσότερα, εδώ.
Διεθνής Φαρμακευτική Ομοσπονδία. Δείτε περισσότερα, εδώ.
Pharmaceutical Group of the European Union (PGEU). Δείτε περισσότερα, εδώ.
European Association of Faculties of Pharmacy (EAFP). Δείτε περισσότερα, εδώ.
European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations (EFPIA). Δείτε περισσότερα, εδώ.
European Federation of Pharmaceutical Sciences (EUFEPS). Δείτε περισσότερα, εδώ.
Food and Drug Administration (FDA). Δείτε περισσότερα, εδώ.
European Medicines Agency (ΕΜΑ). Δείτε περισσότερα, εδώ.
Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.). Δείτε περισσότερα, εδώ.
Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (Π.Φ.Σ.). Δείτε περισσότερα, εδώ.
Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών. Δείτε περισσότερα, εδώ.
Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (Π.Ε.Φ.Ν.Ι.). Δείτε περισσότερα, εδώ.
Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχάνων. Δείτε περισσότερα, εδώ.
Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας. Δείτε περισσότερα, εδώ.
Ελληνική Φαρμακευτική Εταιρεία. Δείτε περισσότερα, εδώ.
Παγκύπριος Φαρμακευτικός Σύλλογος.