Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.
Σώματα Ασφαλείας-Ένοπλες Δυνάμεις

 

 

Τι να επιλέξεις; Αστυνομική Ακαδημία; Μήπως Λιμενικό; Πυροσβεστική Ακαδημία; Ή σου ταιριάζει περισσότερο μία από τις Στρατιωτικές Σχολές Μονίμων Αξιωματικών και Υπαξιωματικών;

Αν θες να ξεκαθαρίσεις το πεδίο των επιλογών σου, παρακάτω θα προσπαθήσουμε να τα ξεδιαλύνουμε όλα. Υπάρχουν αρκετές κατευθύνσεις αν θες να μπεις στα Σώματα Ασφαλείας (11 βασικές θα δεις πιο κάτω), οπότε καλό είναι να ξέρεις ποιες είναι οι διαφορές και ποια τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε επιλογής. Το κοινό στοιχείο που μοιράζονται είναι ότι πρόκειται για απαιτητικές σχολές, που συνδυάζουν την ακαδημαϊκή, την τεχνική αλλά και την στρατιωτική εκπαίδευση.


Ναι -καλά κατάλαβες- ακόμα κι αν δεν επιλέξεις τις αμιγώς στρατιωτικές σχολές, να ξέρεις ότι και αυτές (δηλαδή Αστυνομία, Πυροσβεστική κ.λπ.) έχουν στρατιωτικοκεντρικό τρόπο οργάνωσης, δηλαδή η πειθαρχία και η ιεραρχία είναι βασικά στοιχεία τους. Όποια κι αν διαλέξεις, θα διαμένεις μέσα κατά τη φοίτησή σου και θα βγαίνεις παίρνοντας άδεια. Επίσης τα έξοδα σίτισης κ.λπ. θα είναι καλυμμένα, ενώ σε κάποιες σχολές προβλέπεται ότι πληρώνεσαι κιόλας όσο σπουδάζεις. Επίσης πολύ βασικό σε όλες είναι ότι με την αποφοίτησή σου, ξεκινάς αμέσως τη σταδιοδρομία σου.


 Επειδή η κάθε σχολή, κάθε χρόνο ανακοινώνει τις λεπτομέρειες εισαγωγής των υποψηφίων της με προκήρυξη, σε συμβουλεύουμε να κοιτάς τις προκηρύξεις, για να δεις τι ακριβώς χρειάζεσαι για την αίτησή σου.
 

Επιγραμματικά, και για να τα έχεις πιο ξεκάθαρα, οι σχολές των Σωμάτων Ασφαλείας χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες.


1. Τις μη αμιγώς στρατιωτικές σχολές: 

  • Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.) 
  • Πυροσβεστικής Ακαδημίας (Π.Α.)
  • Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.)

2. Τις στρατιωτικές σχολές:

  • Τα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΣΕΙ), δηλαδή Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ), Σχολή Ικάρων (ΣΙ) και Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ)  
  • Τη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) 
  • Τη Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής (ΣΑΝ)
  • Τις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), δηλαδή τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ), τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΜΥΑ) και τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ)

 

 

 

 Οι σπουδές στην Ελληνική Αστυνομία χωρίζονται σε δύο επιμέρους Σχολές: τη Σχολή Αξιωματικών (που βρίσκεται στην Αθήνα) και τη Σχολή Αστυφυλάκων (που βρίσκεται στην Κομοτηνή).

Και στις δύο αυτές σχολές μπαίνεις από το 1ο, το 2ο και το 4ο επιστημονικό πεδίο.

Βγαίνοντας, είσαι πλέον μέλος της Ελληνικής Αστυνομίας, και μπορείς να εργαστείς σε κάποια από τις τρεις υπηρεσίες: 

  • αστυνομικό τμήμα (θα ασχολείσαι με παραβάσεις, διαπληκτισμούς, εισαγγελικές παραγγελίες κ.λπ.) 
  • τροχαία (θα ασχολείσαι με θέματα οδικής τάξης) 
  • ασφάλεια (θα ασχολείσαι με εγκλήματα όπως κλοπές, ναρκωτικά, παράνομη οπλοκατοχή, απάτες κ.ά.) καθώς και με τη δίωξη του οικονομικού εγκλήματος. 

Μεταθέσεις υπάρχουν;

Οι μεταθέσεις στην Αστυνομία δεν είναι πολύ συχνές και εξαρτώνται συνήθως από την επιθυμία του κάθε αστυνομικού.

 

 Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας, Αθήνα

Το κτήριο της Σχολής Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας, στην Αμυγδαλέζα Αττικής.

Τι χρειάζεσαι για να μπεις

  • Να μην υπερβαίνεις το όριο ηλικίας (για το ακριβές όριο συμβουλέψου την προκήρυξη που βγαίνει κάθε άνοιξη).
  • Να έχεις ύψος άνω του 1,70 αν είσαι άντρας και άνω του 1,60 αν είσαι γυναίκα.
  • Να δώσεις Πανελλήνιες.
  • Να περάσεις τις  «προκαταρκτικές εξετάσεις», δηλαδή κάποιες συγκεκριμένες αθλητικές δοκιμασίες, υγειονομικές εξετάσεις και ψυχοτεχνική δοκιμασία. Αν δεν κριθείς ικανός/η στις εξετάσεις αυτές, δεν σου δίνεται πρόσβαση στη Σχολή Αξιωματικών.

 Και κάτι που δεν γνωρίζουν πολλοί: αν είσαι μέσα στους 5 πρώτους/ες αποφοίτους άλλης σχολής, μπαίνεις απευθείας στο 2ο έτος της Σχολής Αξιωματικών!

 

Πώς είναι οι σπουδές
Οι σπουδές είναι 4ετείς και μαθαίνεις Στοιχεία Ποινικού Δικαίου και Ποινικής Δικονομίας, Εγκληματολογία, Ανακριτική, Κοινωνική Ψυχολογία, Οπλοτεχνική-Σκοποβολή, Σωφρονιστική κ.ά. στα οποία βαθμολογείσαι. Υπάρχουν όμως και μαθήματα στα οποία δεν βαθμολογείσαι αλλά σε βοηθούν στο μελλοντικό έργο σου, όπως Πρώτες Βοήθειες, Αυτοάμυνα, Σωματική Αγωγή, Δίκαιο Δημόσιας Τάξης. Όσο σπουδάζεις στη σχολή αυτή θεωρείσαι Δόκιμος/η Υπαστυνόμος.

 

Ποιες είναι οι επαγγελματικές προοπτικές
Από τη σχολή βγαίνεις με τον τίτλο του/της Υπαστυνόμου Β’ και ανήκεις στην ουσία στους Αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας. Μπορείς να εξελιχθείς αν το θες φτάνοντας μέχρι και τον βαθμό του Αντιστράτηγου (αν είσαι αξιωματικός ειδικών καθηκόντων μπορείς να γίνεις έως Υποστράτηγος).


 Μέσα στην Αστυνομική Ακαδημία, λειτουργούν 2 επιπλέον σχολές: α) η Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης, και β) η Σχολή Εθνικής Ασφάλειας στο Μαρούσι. Στην πρώτη έχει πρόσβαση όλο το προσωπικό της Ελληνικής αστυνομίας, στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης, και διδάσκονται εκπαιδευτικά προγράμματα νομικών, δικονομικών, διοικητικών και αστυνομικών θεμάτων, όπως και κοινωνικά θέματα που αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα, το φαινόμενο της μετανάστευσης, την αντιμετώπιση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, την ενδοοικογενειακή βία κ.ά.

Η δεύτερη σχολή (Σχολή Εθνικής Ασφάλειας) έχει ως αποστολή τη μετεκπαίδευση και την επιμόρφωση των ανώτερων στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας σε όλα τα θέματα που σχετίζονται με τη στρατηγική και την πολιτική εθνικής ασφάλειας. Στη Σχολή μπορούν, επίσης, να φοιτήσουν ανώτερα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού και Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και υπάλληλοι του ευρύτερου Δημόσιου τομέα. Η φοίτηση διαρκεί από 6 μέχρι 8 μήνες. 

 

 Σχολή Αστυφυλάκων, Κομοτηνή

Το κτήριο της Σχολής Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας, στην Κομοτηνή.

Τι χρειάζεσαι για να μπεις

  • Να μην υπερβαίνεις το όριο ηλικίας (για το ακριβές όριο συμβουλέψου την προκήρυξη που βγαίνει κάθε άνοιξη).
  • Να έχεις ύψος άνω του 1,70 αν είσαι άντρας και άνω του 1,60 αν είσαι γυναίκα.
  • Να περάσεις τις «προκαταρκτικές εξετάσεις», δηλαδή κάποιες συγκεκριμένες αθλητικές δοκιμασίες, υγειονομικές εξετάσεις και ψυχοτεχνική δοκιμασία. Αν δεν κριθείς ικανός/η στις εξετάσεις αυτές, δεν σου δίνεται πρόσβαση στη Σχολή.

 

Πώς είναι οι σπουδές
Η φοίτηση στη Σχολή Αστυφυλάκων είναι πιο σύντομη από τη Σχολή Αξιωματικών, διαρκεί έξι (6) εξάμηνα, ενώ κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης οι δόκιμοι αστυφύλακες διαμένουν και σιτίζονται εντός της Σχολής. Οι σπουδαστές παίρνουν απαραίτητα εφόδια πάνω σε πλήθος πεδίων, όπως στη νομική επιστήμη, στον χειρισμό και τη χρήση των όπλων, στη βελτίωση της φυσικής αγωγής και στην εκμάθηση τεχνικών αυτοπροστασίας. Όσο σπουδάζεις στη σχολή αυτή θεωρείσαι Δόκιμος/η Αστυφύλακας.

 

Ποιες είναι οι επαγγελματικές προοπτικές

Με την αποφοίτησή σου εργάζεσαι αυτομάτως ως Αστυφύλακας. Μετά από 3 χρόνια και προαγωγικές εξετάσεις μπορείς να προαχθείς στον βαθμό του/της Αρχιφύλακα, και μετά από ακόμα 5 χρόνια μπορείς να γίνει Ανθυπαστυνόμος. Αν είσαι πτυχιούχος Πανεπιστημίου ή πρώην ΤΕΙ, μπορείς να γίνεις Αρχιφύλακας χωρίς εξετάσεις ή να γίνεις πιο γρήγορα Ανθυπαστυνόμος. Οι Ανθυπαστυνόμοι έχουν τη δυνατότητα να προαχθούν στο βαθμό του Υπαστυνόμου, φοιτώντας στο Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Ανθυπαστυνόμων της Αστυνομικής Ακαδημίας και μπορούν να εξελιχθούν μέχρι και το βαθμό του Αστυνόμου Α’.


 Σημαντικό: Όταν αποφοιτήσεις από τη σχολή αστυφυλάκων, μπορείς αν το επιθυμείς, να συμμετάσχεις στις εξετάσεις για πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, για να μπεις και στη Σχολή Αξιωματικών (σε ποσοστό 20% επί των συνολικών εισακτέων).

 

Ασκήσεις της Πυροσβεστικής Ακαδημίας

Η Πυροσβεστική Ακαδημία, όπως και τα παραπάνω Σώματα Ασφαλείας, χωρίζεται σε δύο επιμέρους σχολές: τη Σχολή Αξιωματικών Πυροσβεστικής Ακαδημίας (παλιότερα λεγόταν Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας) και τη Σχολή Πυροσβεστών στην Πτολεμαΐδα.

Είναι δύο διαφορετικές σχολές με διαφορετική προϋποθέσεις εισαγωγής, διαφορετική διάρκεια φοίτησης και διακριτές μετέπειτα πορείες. Πάμε να τις δούμε μία-μία.

 

 Σχολή Αξιωματικών Πυροσβεστικής Ακαδημίας, Αθήνα

Τι χρειάζεσαι για να μπεις

  • Να συγκεντρώσεις τα απαραίτητα μόρια μέσα από τις πανελλήνιες εξετάσεις.
  • Να μην έχεις τατουάζ ή piercing σε εξωτερικά εμφανές σημείο του σώματος ή του προσώπου σου, κατά την περιβολή της στολής. 
  • Να μην υπερβαίνεις το όριο ηλικίας (για το ακριβές όριο συμβουλέψου την προκήρυξη που βγαίνει κάθε άνοιξη).

 

Πώς είναι οι σπουδές

Οι σπουδές είναι αντίστοιχες με οποιοδήποτε Α.Ε.Ι. και διαρκούν 4 χρόνια. Μέσα σε αυτά τα χρόνια εκπαιδεύεσαι ως Δόκιμος Ανθυποπυραγός σε όλες τις εξελίξεις που αφορούν την επιστήμη της πυρασφάλειας, στην καλλιέργεια των ψυχικών και ηθικών εκείνων χαρακτηριστικών που χαρακτηρίζουν τους πυροσβέστες, αλλά και σε αντικείμενα γενικών και ειδικών γνώσεων (Χημεία, Δίκαιο, Μηχανολογία, Μετεωρολογία, Κοινωνιολογία κ.ά.).

 

Ποιες είναι οι επαγγελματικές προοπτικές
Οι απόφοιτοι της Σχολής μπορούν να εξελιχθούν σε όλες τις βαθμίδες της ιεραρχίας του Πυροσβεστικού Σώματος.

 Κάτι που επίσης πρέπει να γνωρίζεις είναι ότι όταν αποφοιτήσεις, δεν έχεις δικαίωμα για τα επόμενα τέσσερα χρόνια να αποχωρήσεις από το Πυροσβεστικό Σώμα.

 

 Σχολή Πυροσβεστών, Πτολεμαΐδα

Τι χρειάζεσαι για να μπεις

  • Να περάσεις τις απολυτήριες εξετάσεις σε εθνικό επίπεδο.
  • Να μην έχεις τατουάζ ή piercing σε εξωτερικά εμφανές σημείο του σώματος ή του προσώπου σου, κατά την περιβολή της στολής.
  • Να μην υπερβαίνεις το όριο ηλικίας (για το ακριβές όριο συμβουλέψου την προκήρυξη που βγαίνει κάθε άνοιξη).

 

Πώς είναι οι σπουδές
Οι σπουδές εδώ πραγματοποιούνται σε 2 κύκλους:

  • Ο Α’ Κύκλος Σπουδών διαρκεί 5 εξάμηνα. Με την ολοκλήρωση της φοίτησης οι Δόκιμοι Πυροσβέστες λαμβάνουν Δίπλωμα Τεχνικής Πυροσβεστικής Επαγγελματικής Επάρκειας και ως στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, εντάσσονται στον Β’ Κύκλο Σπουδών, διάρκειας 3 εξαμήνων, τοποθετούμενοι στην έδρα της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, όπου πραγματοποιούν εκ περιτροπής, ακαδημαϊκές σπουδές και πρακτική άσκηση πυροσβεστικού έργου, σε Υπηρεσίες της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Αττικής.
  • Με την ολοκλήρωση του Δεύτερου Κύκλου Σπουδών παίρνουν πτυχίο ισότιμο των αντίστοιχων Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Τι θα μάθεις στη Σχολή; Ιστορία και Δομή του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασική Πυροσβεστική Εκπαίδευση, Γυμναστική/Πυροσβεστική Εξάσκηση, Μηχανολογία-Πυροσβεστικά Οχήματα, Πυροσβεστική Νομοθεσία, Χημεία, Πυροσβεστικά & Διασωστικά, Ιατρικά Θέματα, Γεωπληροφορική GIS, Φυσική, Ποινική Δικονομία- Ανακριτική, Εισαγωγή στο Δίκαιο, Διασώσεις-Υγεία & Ασφάλεια, Εγκαταστάσεις Υγρών & Αερίων Καυσίμων, Πυροσβεστική ορολογία στα Αγγλικά, Οικοδομική-Αντοχή Υλικών, Ψυχολογία-Διαχείριση του στρες, Δασική Οικολογία-Δασικές Πυρκαγιές, Εκρηκτικές-Συνθετικές Ύλες, Πολιτική Προστασία, κ.ά.
     

Ποιες είναι οι επαγγελματικές προοπτικές

Αποφοιτώντας από τη Σχολή Πυροσβεστών, γίνεσαι Ανακριτικός/ή Υπάλληλος και μπορείς να φτάσεις μέχρι και τον βαθμό του Πυρονόμου. Αν εντωμεταξύ συμπληρώσεις 4 χρόνια στον βαθμό του Πυροσβέστη, μπορείς να μπεις και στη Σχολή Αρχιπυροσβεστών, οπότε σκέψου το κι αυτό (στη Σχολή αυτή μπορείς να μπεις μόνο έτσι!). Οι απόφοιτοι της σχολής αυτής λέγονται Αρχιπυροσβέστες Παραγωγικής Σχολής και μέσα στα χρόνια μπορούν να φτάσουν μέχρι και τον βαθμό του Αντιπυράρχου. Κάτι που επίσης πρέπει να γνωρίζεις είναι ότι όταν αποφοιτήσεις, δεν έχεις δικαίωμα για τα επόμενα τέσσερα χρόνια να παραιτηθείς από το Πυροσβεστικό Σώμα.

 

 

Το Λιμενικό Σώμα έχει 2 ξεχωριστές σχολές: τη Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και τη Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων.

Και οι δύο προσφέρουν έναν συνδυασμό ακαδημαϊκής, στρατιωτικής, αστυνομικής, λιμενικής, ναυτιλιακής και ναυτικής Εκπαίδευσης. Θα πάρεις ένα σημαντικό εύρος γνώσεων από Φυσική, Χημεία, Δίκαιο, Τεχνολογία Ασύρματων Συστημάτων και Ναυτική Μηχανολογία, μέχρι και θέματα Ασφάλειας Λιμενικών Εγκαταστάσεων.

Και οι δύο σχολές περιλαμβάνουν και εκπαιδευτικά ταξίδια (που λέγονται εκπαιδευτικοί πλόες) με σκάφη του λιμενικού Σώματος, με εμπορικά πλοία ή/και με πολεμικά πλοία. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης οι Δόκιμοι/ες και των δύο σχολών διαμένουν και σιτίζονται εντός της Σχολής

 

 Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, Πειραιάς

Η Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων λειτουργεί στις εγκαταστάσεις  της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων του Πολεμικού Ναυτικού, στη Δραπετσώνα.

Τι χρειάζεσαι για να μπεις

  • Να μην έχεις τατουάζ, ή piercing, σε εξωτερικά εμφανές σημείο του σώματός σου, κατά την περιβολή της στρατιωτικής στολής.
  • Να μην υπερβαίνεις το όριο ηλικίας (για το ακριβές όριο συμβουλέψου την προκήρυξη που βγαίνει κάθε άνοιξη).
     

Πώς είναι οι σπουδές

Οι σπουδές είναι 4ετείς και λαμβάνουν χώρα μέσα στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (Σ.Ν.Δ.) στον Πειραιά. Στο πλαίσιο των σπουδών πραγματοποιείται και ένας θερινός εκπαιδευτικός πλους με εμπορικό πλοίο ή/και πλοίο-σκάφος του Λιμενικού Σώματος ή πολεμικό πλοίο που διαρκεί τουλάχιστον είκοσι (20) ημερολογιακές ημέρες. Οι Δόκιμοι/ες Σημαιοφόροι Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. κατά τα δύο πρώτα έτη εκπαιδεύονται ενιαία σε γνωστικά αντικείμενα ενώ από το τρίτο έτος κατανέμονται στις εξής δύο ειδικότητες: Κυβερνητών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και Μηχανικών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.


Ποιες είναι οι επαγγελματικές προοπτικές

Μόλις αποφοιτήσεις έχεις τον τίτλο του/της Σημαιοφόρου και μπορείς να εξελιχθείς μέχρι και σε Αντιναύαρχος.

 

 Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων, Πειραιάς

Οι σπουδές είναι τουλάχιστον 3ετείς και όσο σπουδάζεις είσαι Δόκιμος/η Λιμενοφύλακας.

Κατά της διάρκεια της φοίτησης θα πραγματοποιήσεις  τουλάχιστον δύο εκπαιδευτικούς πλόες (ταξίδια με πλοίο), μέγιστης διάρκειας τεσσάρων ημερών ο καθένας. Τα πρώτα δύο εξάμηνα διδάσκονται όλοι γενική εκπαίδευση μέσω της παρακολούθησης κοινών μαθημάτων, ενώ στο Γ και Δ’ εξάμηνο, οι Δόκιμοι εκπαιδεύονται ξεχωριστά αφού μπουν σε ένα από τα εξής τρία τμήματα: 
α) Τμήμα Μηχανοδηγών ΠΑΣ 
β) Τμήμα Αρμενιστών ΠΑΣ 
γ) Τμήμα Ηλεκτρολόγων-Ηλεκτρονικών, με σκοπό την απόκτηση αντίστοιχων γνώσεων και δεξιοτήτων
 

Ποιες είναι οι επαγγελματικές προοπτικές

Μόλις αποφοιτήσεις είσαι Λιμενοφύλακας και μπορείς να λάβεις μέσα στα επόμενα χρόνια μέχρι και τον τίτλο του/της Ανθυπασπιστή ή του/της Σημαιοφόρου.

 

Η Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων είναι η μετεξέλιξη της παλιάς Σ.Ι.Σ. (Στρατιωτικής Ιατρικής Σχολής) που εμπλουτίστηκε με σημαντικά επιστημονικά πεδία.

Είναι η ειδική εκείνη Σχολή που θα επιλέξεις, αν θες να συνδυάσεις την πορεία σου στις Ένοπλες Δυνάμεις με την κατάρτισή σου σε επιστημονικά πεδία όπως αυτά της Υγείας, της Οικονομίας ή της Νομικής. Αυτό σημαίνει ότι βγαίνοντας από τη Σχολή, απασχολείσαι σε έναν από τους τρεις παρακάτω κλάδους:

 

Τι χρειάζεσαι για να μπεις

  • Να περάσεις τις πανελλαδικές εξετάσεις.
  • Να περάσεις τις Προκαταρκτικές Εξετάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν ψυχοτεχνικά τεστ, υγειονομικές εξετάσεις και αθλητικές δοκιμασίες.
  • Όπως σε όλες τις στρατιωτικές σχολές, να έχεις ύψος τουλάχιστον 1,70 μ. (άνδρες) ή 1,60 (γυναίκες).

 

Πώς είναι οι σπουδές
Έδρα της σχολής είναι η Θεσσαλονίκη. Το πόσο διαρκούν οι σπουδές εξαρτάται από το ποιο από τα επιστημονικά πεδία θα διαλέξεις. Η φοίτηση διαρκεί 6 χρόνια για το Ιατρικό τμήμα, 5 χρόνια για το Κτηνιατρικό, το Οδοντιατρικό και το Φαρμακευτικό, και 4 χρόνια για το ΣΣΝΣ, το Οικονομικό και το Ψυχολογικό.

Η εκπαίδευσή σου χωρίζεται σε στρατιωτική και ακαδημαϊκή, και το πολύ ενδιαφέρον είναι ότι το ακαδημαϊκό σκέλος λαμβάνει χώρα μέσα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Άρα στην ουσία, διδάσκεσαι όλα τα προβλεπόμενα μαθήματα από το πρόγραμμα του ΑΠΘ, ανάλογα με το Τμήμα που θα διαλέξεις, και κάνεις την πρακτική σου εξάσκηση στα εργαστήρια και τις κλινικές του.

 

Ποιες είναι οι επαγγελματικές προοπτικές

Όσοι/ες αποφοιτούν από τη Σχολή δεν είναι απλώς Αξιωματικοί αλλά Αξιωματικοί με επιστημονική εξειδίκευση, και αυτό από μόνο του σημαίνει πολλά.

  • Κατανέμονται
    • είτε στον Στρατό ξηράς ως Ανθυπολοχαγοί
    • είτε στην Αεροπορία ως Ανθυποσμηναγοί
    • είτε στο Ναυτικό ως Σημαιοφόροι.

Και φυσικά σταδιοδρομούν με την ειδικότητά τους είτε ως γιατροί, ως οδοντίατροι, φαρμακοποιοί, κτηνίατροι, ψυχολόγοι, ως οικονομολόγοι, ή ως νομικοί των ενόπλων δυνάμεων.

 Σημείωσε απλώς ότι αν πάρεις τη στρατολογική/νομική κατεύθυνση δεν μπορείς να γίνεις και ανεξάρτητος/η δικηγόρος, καθώς υπάρχει το ασυμβίβαστο μεταξύ της ιδιότητας του/της Αξιωματικού και της ιδιότητας του/της δικηγόρου.

Οι απόφοιτοι της Σχολής είναι υποχρεωμένοι μετά την αποφοίτησή τους να παραμείνουν στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων: Οι Ιατροί για 12 χρόνια, οι Κτηνίατροι, Οδοντίατροι και Φαρμακοποιοί για 10 χρόνια, και οι Ψυχολόγοι, Στρατολόγοι-Στρατιωτικοί Νομικοί Σύμβουλοι και Οικονομικοί για 8 χρόνια.

 

Σχολή Ευελπίδων, Τελετή Ορκωμοσίας Ανθυπολοχαγών Τάξης 2023

Η Σχολή Ευελπίδων βρίσκεται στη Βάρη Αττικής, και είναι ένα από τα Σώματα Ασφαλείας με το μεγαλύτερο κύρος. Αν την επιλέξεις, στην ουσία γίνεσαι Μόνιμος/η Αξιωματικός στον Στρατό Ξηράς. Άρα η διαφορά με τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού (ΣΜΥ) είναι ότι στην πρώτη αποφοιτείς ως Αξιωματικός, ενώ στη δεύτερη ως Υπαξιωματικός.

Τι χρειάζεται για να μπεις

  • Να περάσεις τις αθλητικές, υγειονομικές και ψυχομετρικές διαδικασίες
  • Να έχεις ύψος άνω του 1,70 (για άνδρες) και άνω του 1,60 (για τις γυναίκες) και δείκτη μάζας σώματος 19-27 (για τους άνδρες) κα 18-26 (για τις γυναίκες)
  • Να επιτύχεις στις πανελλαδικές εξετάσεις
  • Να μην υπερβαίνεις το όριο ηλικίας (για το ακριβές όριο συμβουλέψου την προκήρυξη που βγαίνει κάθε άνοιξη)

 

Πώς είναι οι σπουδές
Οι σπουδές είναι 4ετείς. Από το πρώτο έτος ξεκινάς τη στρατιωτική εκπαίδευση, ως Εύελπις, και σταδιακά μαθαίνεις τη διοίκηση ομάδας και διμοιρίας για να γνωρίζεις πώς λειτουργεί ένας Λόχος Πεζικού. Όσον αφορά την Ακαδημαϊκή Εκπαίδευση χωρίζεται σε τέσσερις τομείς:  

  • Τομέας Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών: (Γνωστικά Αντικείμενα: Ελληνική Φιλολογία, Πολιτική Οικονομία, Γεωοικονομία, Στρατιωτική Ιστορία-Ανάλυση Μαχών, Συνταγματικό Δίκαιο, Πολιτική Ιστορία, Αγγλικά, Ελληνική Γλώσσα για προπαιδευόμενους, Γεωπολιτική Μέσης Ανατολής, Δημόσια Οικονομία, Γεωπολιτική, Διοικητική Μέριμνα, Στρατιωτική Ιστορία, Στρατηγική Αμυντική Ανάλυση, Ηγεσία-Διοικητική, κ.ά.). 
  • Τομέας Φυσικών Επιστημών και Εφαρμογών: (Γνωστικά Αντικείμενα: Σύγχρονη Φυσική, Ατομική-Πυρηνική Φυσική, Ενεργειακή Τεχνολογία-Θεωρία, Εργαστήρια Γεν. Φυσικής, Γενική Φυσική-Εργαστήρια, Ενεργειακή Τεχνολογία-Θεωρία, Ανόργανη & Οργανική Χημική Τεχνολογία-Εργαστήρια, Χημεία Εργαστήρια κ.ά.). 
  • Τομέας Μαθηματικών και Επιστημών Μηχανικού: (Γνωστικά Αντικείμενα: Μαθηματικά, Τεχνικό Σχέδιο, Πληροφορική με έμφαση στις Στρατιωτικές Εφαρμογές, Γεωμετρία, Εργαστήρια Ηλεκτρονικών, Εργαστήρια Τεχνικής Μηχανικής, Πληροφορική, Ασφάλεια- Διαχείριση Πληροφορίας-Πληροφοριακού υλικού, Προσομοίωση Επιχειρήσεων, Μηχανική, Εφαρμοσμένα Μαθηματικά, Στρατιωτική Γεωγραφία-Ανάλυση Εδαφικών Διαμερισμάτων, κ.ά.). 
  • Τομέας Φυσικής και Πολιτισμικής Αγωγής: (Γνωστικά Αντικείμενα: Χορός, Στίβος, Εφαρμογές Αθλητισμού-Καλαθόσφαιρα, Σωματική Αγωγή-Σκοπευτική, Σωματική Αγωγή- Καλαθόσφαιρα, Στίβος, Κολύμβηση, Ξιφασκία, Πετόσφαιρα, Κολύμβηση, Εφαρμογές Αθλητισμού-Τεχνική Αναρρίχησης, Γενική Φυσική Αγωγή-Αυτοάμυνα, Εφαρμογές Αθλητισμού-Αντισφαίριση, Γενική Φυσική Αγωγή, Μουσική, κ.ά.).

 Να θυμάσαι ότι οι φοιτητές/τριες κατατάσσονται με την είσοδό τους στη σχολή στα Όπλα ή στα Σώματα, ανάλογα με τη δήλωσή τους στο μηχανογραφικό.

 

Ποιες είναι οι επαγγελματικές προοπτικές
Με την ολοκλήρωση των σπουδών σου είσαι Ανθυπολοχαγός.

  Αν αποφοιτήσεις από την πτέρυγα των Όπλων μπορείς να ενταχθείς στα εξής: 1. Πεζικό, 2. Τεθωρακισμένα, 3. Πυροβολικό, 4. Μηχανικό, 5. Διαβιβάσεις, 6. Αεροπορία Στρατού. 
  Αν έχεις αποφοιτήσει από την πτέρυγα των Σωμάτων κατατάσσεσαι σε ένα από τα τρία Σώματα: 1. Εφοδιασμού Μεταφορών, 2. Υλικού Πολέμου, 3. Τεχνικού.

Όσον αφορά την εξέλιξή σου, από Ανθυπολοχαγός, εξελίσσεσαι σε Λοχαγός, Ταγματάρχης, και μπορείς να φτάσεις μέχρι Υποστράτηγος, Αντιστράτηγος και Στρατηγός. Και φυσικά εκτός από τις μεταθέσεις εντός Ελλάδας, έχεις τη δυνατότητα να υπηρετήσεις και σε θέσεις στο εξωτερικό (στο ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τον ΟΗΕ).


Σημαντικό είναι να γνωρίζεις ότι οι απόφοιτοι/ες της σχολής πρέπει να παραμείνουν υποχρεωτικά στο στράτευμα για 12 χρόνια.

 

Η Σχολή Ικάρων δεν έχει μόνο μία κατεύθυνση, του Ιπτάμενους, αλλά εννέα, όπως Μηχανικούς Αεροσκαφών, Ελεγκτές Αεράμυνας, Μετεωρολόγους κ.ά.

Οι «Ίκαροι» ως Σώμα Ασφαλείας είναι γνωστοί για την υψηλού επιπέδου παιδεία και μόρφωσή τους, το στρατιωτικό και αεροπορικό ήθος τους. Πολλοί νομίζουν ότι οι Ίκαροι είναι μόνο Ιπτάμενοι, δηλαδή ότι όλοι πετάνε με αεροπλάνο. Όμως δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Μπορείς στη Σχολή να πάρεις άλλη κατεύθυνση και να γίνεις Μηχανικός Αεροσκαφών, Ελεγκτής Αεράμυνας ή να διαλέξεις ανάμεσα στις 9 συνολικά κατευθύνσεις και ειδικεύσεις. Καθόλου άσχημα, έτσι;

Τι χρειάζεσαι για να μπεις

  • Να έχεις ελληνική ιθαγένεια.
  • Να περάσεις τις προκαταρκτικές εξετάσεις, δηλαδή ψυχομετρικές, υγειονομικές και αθλητικές.
  • Να έχεις ύψος άνω του 1,70 (για τους άνδρες) και άνω του 1,65 (για τις γυναίκες).
  • Να ξέρεις αγγλικά σε επίπεδο Β2 του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Γλωσσομάθεια (Καλή Γνώση)
  • Να μην υπερβαίνεις το όριο ηλικίας (για το ακριβές όριο συμβουλέψου την προκήρυξη που βγαίνει κάθε άνοιξη).

 

Πώς είναι οι σπουδές

Η φοίτηση είναι 4ετής και γίνεται στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας, στο Τατόι. 

Όπως αναφέραμε παραπάνω, υπάρχουν 9 κατευθύνσεις και ειδικεύσεις:

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους σπουδών, οι Ίκαροι όλων των κατευθύνσεων-ειδικεύσεων πρέπει να κάνουν Διπλωματική Εργασία. Η εργασία αυτή είναι θεωρητική ή και πειραματική ερευνητική εργασία, σε θέματα σχετικά με τα γνωστικά αντικείμενα των τομέων της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης, ή σε πεδία της Πολεμικής Αεροπορίας. Επίσης στο πλαίσιο των σπουδών των Ικάρων προβλέπεται η εκτέλεση εκπαιδευτικών ταξιδιών που όμως δεν βαθμολογούνται. Γίνονται καθαρά για την εκπαίδευσή σου.

 

Ποιες είναι οι επαγγελματικές προοπτικές

Με την ολοκλήρωση της φοίτησης και εκπαίδευσης λαμβάνεις το αξίωμα του/της Ανθυποσμηναγού και είσαι επίσημα Αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας. Αν έχεις επιλέξει την κατεύθυνση των Ιπτάμενων, συνεχίζεται η εκπαίδευσή σου και, όταν ολοκληρώσεις το επιχειρησιακό στάδιο, μπαίνεις σε Πολεμικές Μοίρες Αεροσκαφών. Μπορείς να φτάσεις μέχρι τον ανώτατο βαθμό της Αεροπορίας και να γίνεις μέχρι και Αρχηγός της Αεροπορίας. Αν έχεις επιλέξει οποιαδήποτε άλλη ειδικότητα μπαίνεις αμέσως στις Μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας και προσφέρεις τις υπηρεσίες σου στην εκάστοτε ειδικότητα.

 

Η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά

Τι χρειάζεται για να μπεις

  • Να περάσεις μέσω πανελλαδικών εξετάσεων.
  • Να επιτύχεις στις αθλητικές, υγειονομικές και ψυχομετρικές εξετάσεις.
  • Να μην υπερβαίνεις το όριο ηλικίας (για το ακριβές όριο συμβουλέψου την προκήρυξη που βγαίνει κάθε άνοιξη).
     

Πώς είναι οι σπουδές

Η έδρα της Σχολής είναι στον Πειραιά και οι σπουδές είναι 4ετείς. Στην αρχή οι υποψήφιοι παρακολουθούν βασική στρατιωτική εκπαίδευση διάρκειας 3-4 εβδομάδων. Με την επιτυχή ολοκλήρωση της βασικής εκπαίδευσης και την ορκωμοσία τους, εισέρχονται επίσημα στις τάξεις του Πολεμικού Ναυτικού ως πρωτοετείς Ναυτικοί Δόκιμοι.

Σε κάθε τετράμηνο, εκτός της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης, οι Ναυτικοί Δόκιμοι λαμβάνουν και ναυτική / στρατιωτική εκπαίδευση. Αυτό επιτυγχάνεται με τη συμμετοχή των Δοκίμων σε εκπαιδευτικούς πλόες με πλοία του στόλου και ιστιοφόρα, με την εκπαίδευση σε προσομοιωτές, με την εκτέλεση πυρών αλλά και με τη συμμετοχή τους σε παρελάσεις, τελετές κλπ. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου τετραμήνου, οι Δόκιμοι για μια εβδομάδα ακολουθούν πρόγραμμα ναυτικής επιμόρφωσης το οποίο περιλαμβάνει εκπαιδευτικές επισκέψεις σε φορείς και μονάδες του ΠΝ, σημαντικές βιομηχανικές μονάδες (Ναυτικό Μουσείο-Ακρόπολη-Πλωτό Μουσείο ΑΒΕΡΩΦ κ.λπ.), διαλέξεις, καθώς και διεξαγωγή εσωτερικών αθλητικών αγώνων.

Ποιες είναι οι επαγγελματικές προοπτικές
Οι απόφοιτοι/ες της Σχολής είναι πλέον Αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού, και φέρουν τον βαθμό του/της Σημαιοφόρου. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους στο Πολεμικό Ναυτικό, υπηρετούν σε πλοία του Στόλου με κορυφαία τη θέση του Κυβερνήτη εάν πρόκειται για μάχιμο/η, ή του Α΄ Μηχανικού εάν πρόκειται για μηχανικό Αξιωματικό.

Στη συνέχεια, αλλά και ενδιάμεσα κατά την καριέρα τους στον Στόλο, τοποθετούνται σε επιτελικές, διευθυντικές και διοικητικές θέσεις τόσο στο Πολεμικό Ναυτικό, όσο και στο ΓΕΕΘΑ ή το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Επίσης, έχουν τη δυνατότητα, εφόσον το επιθυμούν, να τοποθετηθούν σε θέσεις του εξωτερικού, σε ελληνικές πρεσβείες, διασυμμαχικά στρατηγεία και κλιμάκια του Πολεμικού Ναυτικού. Ο ανώτατος βαθμός, στον οποίο μπορεί να προαχθεί ένας μάχιμος Αξιωματικός, είναι αυτός του Ναυάρχου, και η ανώτατη θέση, στην οποία μπορεί να τοποθετηθεί είναι αυτή του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας. Αντίστοιχα για μηχανικό Αξιωματικό, ο ανώτατος βαθμός είναι του Αντιναυάρχου και η ανώτατη θέση αυτή του Γενικού Επιθεωρητή Ναυτικού ή Διοικητή Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού.

 

Απόφοιτοι της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού (ΣΜΥ).

Τι χρειάζεται για να μπεις

  • Να έχεις ελληνική ιθαγένεια.
  • Να έχεις οπτική οξύτητα χωρίς ή με διόρθωση 10/10 σε κάθε μάτι.
  • Να περάσεις εισαγωγικές-πανελλήνιες εξετάσεις.
  • Να περάσεις τις προκαταρτικές εξετάσεις (ψυχομετρικές, υγειονομικές, αθλητικές).
  • Να μην υπερβαίνεις το όριο ηλικίας (για το ακριβές όριο συμβουλέψου την προκήρυξη που βγαίνει κάθε άνοιξη).

 

Πώς είναι οι σπουδές

Έδρα της Σχολής είναι τα Τρίκαλα.

Οι σπουδές εδώ είναι 3ετείς και χωρίζονται από την αρχή σε 2 κατηγορίες: τα Όπλα (π.χ. Πεζικό, Τεθωρακισμένα, Πυροβολικό, Μηχανικό, Διαβιβάσεις, Αεροπορία Στρατού) και τα Σώματα (π.χ. Υλικού Πολέμου, Εφοδιασμού Μεταφορών, Υγειονομικού, Ταχυδρομικού, Στρατιωτικών Γραμματέων). Στα Όπλα μπορείς να μπεις από το 2ο επιστημονικό πεδίο, ενώ στα Σώματα μπορείς να μπεις από το 2ο και από το 4ο.

  • Στο τέλος του δεύτερου έτους, όλοι οι σπουδαστές χωρίζονται σε Διοικητικούς και Τεχνικούς.
  • Στο τέλος του τρίτου έτους όλοι παίρνουν επιμέρους ειδικότητες, για παράδειγμα τελικά μπορεί να είσαι Διοικητικός στα Όπλα και πιο ειδικά στα Τεθωρακισμένα.

Όπως στα περισσότερα Σώματα Ασφαλείας, η εκπαίδευση είναι ακαδημαϊκή, τεχνική και στρατιωτική. Δηλαδή θα διδαχθείς από Κοινωνικές, Πολιτικές και Θετικές επιστήμες, μέχρι Μηχανολογία, αλλά και Στρατιωτικούς κανονισμούς και Στρατιωτικό Ποινικό Κώδικα.
 

Ποιες είναι οι επαγγελματικές προοπτικές

Έναν χρόνο μετά την αποφοίτησή σου, μπορείς να δώσεις επιπλέον εξετάσεις για να μπεις αν θες στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ). Ή αν προτιμάς, μπορείς αμέσως μετά την αποφοίτησή σου να δώσεις κατατακτήριες για να μπεις σε κάποιο Πανεπιστήμιο ή Α.Σ.ΠΑΙ.ΤΕ. 

  • Αν αποφοιτήσεις και από τη ΣΜΥ και από Πανεπιστήμιο, όταν θα γίνεις Ανθυπολοχαγός, θα έχεις το δικαίωμα να εξελιχθείς ακόμα περισσότερο έως και Αντισυνταγματάρχης ή Συνταγματάρχης.

Μόλις αποφοιτήσεις από τη ΣΜΥ, θεωρείσαι Μόνιμος Λοχίας και ανάλογα με την ειδικότητά σου μπορεί να είσαι Εκπαιδευτής, Τεχνικός κ.ά., αλλά μπορείς να μπεις και στις Ειδικές Δυνάμεις (δηλαδή αλεξιπτωτιστές, καταδρομείς, πεζοναύτες, βατραχάνθρωποι), στην Αεροπορία Στρατού, ή να γίνεις Προγραμματιστής Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Θα μπορούσες επίσης να διεκδικήσεις θέση σε Πρεσβείες, στο ΝΑΤΟ, στον ΟΗΕ, σε Ειρηνευτικές Αποστολές κ.λπ.

 

Ορκωμοσία Νέων Σμηνιών - ΣΜΥΑ

Η Σ.Μ.Υ.Α. είναι σχετικά καινούργια σχολή καθώς ξεκίνησε τη λειτουργία της το ακαδημαϊκό έτος 2017-18, μετά την ενοποίηση άλλων σχολών. Ουσιαστικά από αυτή τη σχολή βγαίνεις Μόνιμος/η Υπαξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας, και μπορείς να πάρεις μία από τις πολλές επιλογές σταδιοδρομίας που σου παρέχει.

Τι χρειάζεται για να μπεις

  • Να έχεις ελληνική ιθαγένεια.
  • Να περάσεις εισαγωγικές-πανελλήνιες εξετάσεις.
  • Να περάσεις τις προκαταρτικές εξετάσεις (ψυχομετρικές, υγειονομικές, αθλητικές).
  • Να μην υπερβαίνεις το όριο ηλικίας (για το ακριβές όριο συμβουλέψου την προκήρυξη που βγαίνει κάθε άνοιξη).

 

Πώς είναι οι σπουδές

Έδρα της σχολής είναι η Αεροπορική Βάση της Δεκέλειας στο Τατόι, όπως η Σχολή Ικάρων (ΣΙ). Οι σπουδές είναι 3ετείς και από το πρώτο κιόλας έτος, υπάρχουν τρεις βασικές κατευθύνσεις, ενώ η κάθε κατεύθυνση χωρίζεται σε επιμέρους ειδικότητες. Οπότε εσύ από την αρχή παίρνεις ειδικότητα. 

Το σε ποια ειδικότητα θα ανήκεις δεν εξαρτάται μόνο από την επιλογή σου αλλά και από τη σειρά επιτυχίας σου στις εισαγωγικές εξετάσεις, και τον αριθμό των διαθέσιμων θέσεων της αντίστοιχης ειδικότητας.

 

Ποιες είναι οι επαγγελματικές προοπτικές

Ανάλογα με την ειδικότητα με την οποία αποφοιτείς, ακολουθείς και την αντίστοιχη επαγγελματική πορεία. Άρα μπορείς να γίνεις από Μηχανικός Τηλεπικοινωνιών και Οπλουργός, μέχρι Ελεγκτής Αναχαίτισης, Ραδιοναυτίλος ή και Στρατολόγος.

  • Όσον αφορά τον βαθμό της ιεραρχίας, μόλις αποφοιτήσεις είσαι Σμηνίας και μπορείς να εξελιχθείς σε Επισμηνίας, Αρχισμηνίας, Ανθυπασπιστής, Ανθυποσμηναγός, μέχρι και Σμήναρχος.

 

Εκπαιδευτικός πλους (εκπαιδευτικό ταξίδι με πλοίο) της Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού

Τι χρειάζεται για να μπεις

  • Να έχεις τελείως φυσιολογική ακουστική οξύτητα, δηλαδή ικανότητα αντίληψης και κατανόησης ψιθυρίσματος από απόσταση 5 μέτρων και στα δύο αυτιά (κάθε ένα χωριστά εξεταζόμενο), και ακοομετρική πτώση όχι μεγαλύτερη από 20 db σε όλες τις συχνότητες.
  • Να περάσεις εισαγωγικές-πανελλαδικές εξετάσεις.
  • Να περάσεις τις προκαταρτικές εξετάσεις (ψυχομετρικές, υγειονομικές, αθλητικές).
  • Να μην υπερβαίνεις το όριο ηλικίας (για το ακριβές όριο συμβουλέψου την προκήρυξη που βγαίνει κάθε άνοιξη).
     

Πώς είναι οι σπουδές

Έδρα της Σχολής είναι το Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά.

Όλοι ξεκινούν με μια βασική εκπαίδευση και δοκιμασία, διάρκειας 30 ημερών. Μόλις ολοκληρωθεί αυτό ορκίζεσαι Δόκιμος Υπαξιωματικός του Ναυτικού και ξεκινάνε οι 3ετείς σπουδές σου.

Τα μαθήματα χωρίζονται σε Γενικά (που είναι κοινά για όλους), όπως: Εφαρμοσμένα Μαθηματικά, Γενικές Ναυτικές Γνώσεις, Ναυτική Ιστορία κ.ά. και Ειδικά, που διαφοροποιούνται ανά ειδικότητα.

Οι ειδικότητες είναι: 

  • Διαχειριστές: Διδάσκονται Ναυτική Ιστορία, Εφαρμοσμένα Μαθηματικά, Στοιχεία Ανθρωπιστικού Δικαίου, Ναυτικούς Κανονισμούς, Χρηματοοικονομική Λογιστική, Ναυτικούς εφοδιασμούς, Μικροοικονομική, Στοιχεία Στατιστικής, κ.ά. 
  • Αρμενιστές: Διδάσκονται Πληροφορική, Ηλεκτροτεχνία, Ναυτιλία, Ναυτική Τέχνη, Ευστάθεια Φόρτωση, Συντήρηση Σκάφους, Τοπογραφία-Χαρτογραφία, Συντήρηση Σκάφους, κ.ά.
  • Επιχειρήσεων-Επικοινωνιών: Διδάσκονται Οργάνωση Επικοινωνιών, Επικοινωνίες Δεδομένων, Ηλεκτρομαγνητική Συμβατότητα/Θόρυβος, Γενικά Ηλεκτρονικά, Ηλεκτροτεχνία, Γενική Ναυτιλία, Ναυτική Τακτική κ.ά. 
  • Τεχνικοί Όπλων: Ηλεκτρονικά, Ψηφιακά Ηλεκτρονικά, Μηχανική Ρευστών, Εκρηκτικές ύλες-Πυρομαχικά, Ηλεκτρολογικό-Ηλεκτρονικό Σχέδιο, Εργαστήριο Ηλεκτροτεχνίας, Εργαστήριο ΗΝ κ.ά.
  • Ηλεκτρολόγοι: Ηλεκτρικές Μετρήσεις, Ηλεκτρολογικό Σχέδιο, Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις Ξηράς, Ηλεκτρονικά, Ψηφιακά Ηλεκτρονικά, Ηλεκτροτεχνία, Μηχανές Εσωτερικής Καύσης, Ηλεκτρικές Μετρήσεις, κ.ά.
  • Τεχνικοί Μηχανολογικών Συστημάτων: Θερμοδυναμική, Τεχνική Μηχανική- Στατική, Μηχανολογικό Σχέδιο, Αρχές Ναυπηγίας, Εργαστήριο Ηλεκτροτεχνίας, Εισαγωγή στη Μετάδοση Θερμότητας, Τεχνολογία Ψύξης, κ.ά., 
  • Τεχνικοί Ηλεκτρονικών Συστημάτων: Ηλεκτροτεχνία, Οπτοηλεκτρονική, Μικροκύματα, Δίκτυα Υπολογιστών, Ηλεκτρονικά, Ψηφιακά Ηλεκτρονικά, Εισαγωγή στον Προγραμματισμό, κ.ά. 
  • Ηλεκτρονικοί Υπολογιστών και Δικτύων: Εισαγωγή στον Προγραμματισμό, Λειτουργικά Συστήματα, Βάσεις Δεδομένων, κ.ά.
  • Τεχνικοί Συνεργείων

Σημαντικό μάθημα για τη Σχολή είναι και η Σωματική Αγωγή. Θα εξεταστείς σε ένα πλήθος αθλημάτων όπως κολύμβηση, στίβο (τρέξιμο), διπλώσεις, κάμψεις και ναυτικά εμπόδια. Επίσης, στην εκπαίδευσή σου συμπεριλαμβάνεται το πολύ ωραίο κομμάτι των εκπαιδευτικών πλοών, που στην ουσία είναι ταξίδια με πλοίο για την έμπρακτη εξοικείωσή σου με το ναυτικό περιβάλλον.


Κάτι που είναι σημαντικό να γνωρίζεις είναι ότι μετά την αποφοίτησή σου έχεις υποχρέωση παραμονής στο Πολεμικό Ναυτικό για 5 τουλάχιστον χρόνια.

 

Ποιες είναι οι επαγγελματικές προοπτικές

Όπως και με τις παραπάνω Σχολές Υπαξιωματικών, μόλις αποφοιτήσεις μπορείς με κατατακτήριες να μπεις σε τμήμα Πανεπιστημίου ή στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.

Αν αρχίσεις τη σταδιοδρομία σου ως μόνιμος Κελευστής, μπορείς να πορευτείς σε ένα από τα 4 παρακάτω πεδία απασχόλησης: 

  • Διοίκησης και Διαχείρισης, ως Διαχειριστής.
  • Ναυτικών Επιχειρήσεων ως Αρμενιστής, Επιχειρήσεων/Επικοινωνιών
  • Ναυτικών Όπλων, ως Τεχνικός Όπλων.
  • Τεχνολογικών Εφαρμογών, ως Ηλεκτρολόγος, Τεχνικός Μηχανολογικών Συστημάτων,
  • Ηλεκτρονικός Υπολογιστών & Δικτύων, Τεχνικός Ηλεκτρονικών Συστημάτων, ή Τεχνικός Συνεργείων.

Ιεραρχικά, ασφαλώς μπορείς να εξελιχθείς σε Επικελευστής, Αρχικελευστής, Ανθυπασπιστής κ.λπ.

 

Είσοδος πρωτοετών στη Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής στον Βύρωνα.

Η Σχολή αυτή είναι Ανώτατο Στρατιωτικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΑΣΕΙ) και την επιλέγουν όσοι θέλουν να γίνουν Αξιωματικοί Νοσηλευτές.

Τι χρειάζεσαι για να μπεις

  • Να περάσεις τις πανελλαδικές εξετάσεις.
  • Να περάσεις τις Προκαταρκτικές Εξετάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν ψυχοτεχνικά τεστ, υγειονομικές εξετάσεις και αθλητικές δοκιμασίες.
  • Όπως σε όλες τις στρατιωτικές σχολές, να έχεις ύψος τουλάχιστον 1,70 μ. (άνδρες) ή 1,60 (γυναίκες).

 

Πώς είναι οι σπουδές

Η φοίτηση είναι τετραετούς διάρκειας και έχεις δικαίωμα να παρατείνεις τις σπουδές σου μέχρι δύο ακόμα χρόνια.

Οι σπουδές χωρίζονται σε ακαδημαϊκές αλλά και στρατιωτικές.

  • Οι ακαδημαϊκές λαμβάνουν χώρα στο Τμήμα Νοσηλευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), με τις βασικές εγκαταστάσεις διαμονής και εκπαίδευσης της Σχολής να είναι στον Βύρωνα, στο στρατόπεδο Σακέττα Α’. Από το 2ο έτος σπουδών μπορείς να κάνεις την Κλινική σου άσκηση σε νοσοκομεία των Ενόπλων Δυνάμεων ή του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Στο 4ο έτος οι σπουδαστές κατανέμονται σε έναν από τους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, δηλαδή ή Στρατό Ξηράς ή Πολεμική Αεροπορία ή Πολεμικό Ναυτικό.

 

Ποιες είναι οι επαγγελματικές προοπτικές

Αναλόγως του κλάδου των Ενόπλων Δυνάμεων από τον οποίο θα αποφοιτήσεις γίνεσαι:

  • Ανθυπολοχαγός (για τον Στρατό Ξηράς),
  • Ανθυποσμηναγός (για την Αεροπορία) ή
  • Σημαιοφόρος (για το Ναυτικό).

Στην ουσία ξεκινάς αμέσως την σταδιοδρομία σου με έναν διττό ρόλο: του/της Αξιωματικού και του/της Νοσηλευτή/τριας, πράγμα που σημαίνει ότι είσαι ο άνθρωπος που στελεχώνει διάφορες Νοσηλευτικές Μονάδες και ειδικά τμήματα των Στρατιωτικών Νοσοκομείων, που μπορεί να έχει ρόλο κλινικού εκπαιδευτή στα Νοσοκομεία αλλά και στη Σχολή, αλλά που μπορεί και να εργαστεί σε επιτελικές και διοικητικές θέσεις ανάλογα με την προϋπηρεσία και τα προσόντα.

Μπορείς επίσης φυσικά αν το θες να πάρεις και ειδικότητα, ακολουθώντας και κάποιο από τα διαθέσιμα μεταπτυχιακά προγράμματα στη Χειρουργική, την Παθολογική, την Ψυχιατρική ή την Παιδιατρική, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, που υποστηρίζονται τόσο από τις Ένοπλες Δυνάμεις όσο και από το Υπουργείο Παιδείας.

 

Σώματα Ασφαλείας-Ένοπλες Δυνάμεις

Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων  Δείτε περισσότερα, εδώ

Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Δείτε περισσότερα, εδώ

Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων. Δείτε περισσότερα, εδώ

Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής. Δείτε περισσότερα, εδώ

Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων. Δείτε περισσότερα, εδώ 

Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων. Δείτε περισσότερα, εδώ 

Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών. Δείτε περισσότερα, εδώ

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο