Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.
Φυσική

 Η Φυσική είναι μία ζωτικής σημασίας επιστήμη για την κατανόηση του κόσμου γύρω μας, του κόσμου μέσα μας, και του κόσμου πέρα από εμάς. Από τα ανοιχτήρια κονσέρβας, τους λαμπτήρες και τα κινητά τηλέφωνα, μέχρι τους πνεύμονες, τους μυς και τον εγκέφαλο, από τα χρώματα, τα μουσικά όργανα και τις πιρουέτες έως τις κάμερες και τα αυτοκίνητα, από τους σεισμούς, τα τσουνάμι και τους τυφώνες, μέχρι το DNA και τις μαύρες τρύπες, η φυσική είναι πανταχού παρούσα.
 
Χαρακτηριζόμενη ως η πιο βασική και θεμελιώδης επιστήμη, η Φυσική έχει εξιτάρει τη φαντασία με έννοιες όπως η «Θεωρία της Σχετικότητας» και η «Θεωρία των Χορδών». Παράλληλα έχει οδηγήσει σε μεγάλες ανακαλύψεις όπως οι υπολογιστές και τα λέιζερ, τα οποία με τη σειρά τους οδηγούν κι αυτά σε άλλες τεχνολογίες που αλλάζουν τη ζωή μας: από τη θεραπεία των αρθρώσεων, τη θεραπεία του καρκίνου έως την ανάπτυξη βιώσιμων ενεργειακών λύσεων.
 
Επίσης, ασχολείται με τη μελέτη του σύμπαντος, από τους μεγαλύτερους γαλαξίες έως και τα μικρότερα υποατομικά σωματίδια. Κι αποτελεί τη βάση για πολλές άλλες επιστήμες, συμπεριλαμβανομένης της Χημείας, της Ωκεανογραφίας, της Σεισμολογίας και της Αστρονομίας. Όλες αυτές οι επιστήμες είναι εύκολα προσβάσιμες με την απόκτηση ενός πτυχίου φυσικής από το πανεπιστήμιο.
 
Μάλιστα, θεωρείται ότι οι φυσικοί είναι οι κατάλληλοι για την επίλυση προβλημάτων, αφού η Επιστήμη τους παρέχει τις δεξιότητες που απαιτούνται για την ανάλυση των δεδομένων και την επίλυση προβλημάτων στις επιστήμες, στη μηχανική και την ιατρική, όπως επίσης και στα οικονομικά, την χρηματοοικονομική, τη νομική και τη δημόσια τάξη.
 
Τέλος, η Φυσική αποτελεί τη βάση στις πιο σύγχρονες τεχνολογίες και στα μέσα που χρησιμοποιούνται στην επιστημονική, μηχανική και ιατρική έρευνα και ανάπτυξη. Ο τομέας της μεταποίησης, για παράδειγμα, κυριαρχείται από τεχνολογία βασισμένη στη Φυσική.

Στάση λεωφορείου που χρησιμοποιεί εύκαμπτα φωτοβολταϊκά πάνελ, από το εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου. Κατά τις βραδινές ώρες η στάση φωτίζεται αυτόνομα με φωτισμό LED, ενώ παράλληλα μπορεί να τροφοδοτήσει πρόσθετες εφαρμογές όπως ρούτερ για WiFi. Όλα τα υλικά είναι ανακυκλώσιμα. Η νανοτεχνολογία αποτελεί ενεργό πεδίο έρευνας στη Φυσική με αμέτρητες εφαρμογές στην καθημερινή ζωή.
 
Το top-5 των Φυσικών με τη μεγαλύτερη επιρροή στην ιστορία της ανθρωπότητας:
 
Η επιστήμη της Φυσικής παρέχει ισχυρά εργαλεία για να εκφράσει κανείς την δημιουργικότητά του, να δει τον κόσμο με νέους τρόπους και εν τέλει να τον αλλάξει. Η λίστα με τους Φυσικούς που έχουν χαραχθεί στην ιστορία για τα μικρότερα ή μεγαλύτερα επιτεύγματά τους είναι τεράστια. Αυτοί είναι μόνο πέντε από τους πιο σημαντικούς Φυσικούς που έχουν περάσει από την ανθρωπότητα.  
 
Ηράκλειτος, 544 π.Χ - 484 π.Χ
 
Ο Έλληνας φιλόσοφος που έζησε τον 6ο με 5ο π.Χ. αιώνα στην Έφεσο είναι από τους πρώτους που έχουν συνδεθεί με την Φυσική. Ο Ηράκλειτος θεωρείται μελετητής του φυσικού κόσμου, φέρεται να υπήρξε αυτοδίδακτος και έχει χαρακτηριστεί «Σκοτεινός», καθώς δεν έχουμε εικόνα του συνόλου του έργου του. Τη φιλοσοφία του τη διατύπωσε στο σύγγραμμά του «Περί φύσεως», η οποία έχει αποφθεγματικό χαρακτήρα. Οι αρχαίοι τον θεωρούσαν από τους πιο βαθυστόχαστους φιλοσόφους στην εποχή του, αλλά και σήμερα τον κατατάσσουν, μαζί με το Δημόκριτο, στους προδρόμους των σύγχρονων φυσικών επιστημόνων. Ο κόσμος για τον Ηράκλειτο δεν είναι αποτέλεσμα δημιουργίας ή γένεσης, αλλά προϋπάρχει και περιγράφεται ως ζωντανή φωτιά. Γνωστή του φράση είναι «Τα πάντα ρει».
 
Ισαάκ Νεύτων, 1642-1726
 
Ο Ισαάκ Νεύτων θεωρείται πατέρας της Κλασικής Φυσικής, καθώς διατύπωσε τους τρεις μνημειώδεις νόμους της κίνησης και τον γνωστό «νόμο της βαρύτητας». Σύμφωνα με τον θρύλο, την ανακάλυψη την έκανε μετά από πτώση ενός μήλου από μια μηλιά. Η “θεωρία της βαρύτητας” σήμερα φαίνεται κοινότυπη, αλλά αποτελούσε κατά τον 17ο αιώνα μια σημαντική ανακάλυψη.  
 
Νιλς Μπορ, 1885- 1962
 
Ο Νιλς Μπορ ήταν Φυσικός από τη Δανία. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, έπαιξε κυρίαρχο ρόλο στην κατανόηση της ατομικής δομής και υπήρξε θεμελιωτής της κβαντικής μηχανικής. Θεωρείται ο μεγαλύτερος μετά τον Άλμπερτ Αϊνστάιν θεωρητικός φυσικός του 20ού αιώνα και τιμήθηκε με σημαντικές διακρίσεις. Εργάστηκε για την κατασκευή της ατομικής βόμβας και υποστήριζε την ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας. Δημιούργησε την πρώτη κβαντική θεωρία του ατόμου, ενώ έχουν μείνει γνωστές στο χώρο των επιστημόνων οι αντιπαραθέσεις του με τον Άλμπερτ Αϊνστάιν σχετικά με την κβαντική μηχανική. Για τα επιτεύγματά του τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 1922.
 
Άλμπερτ Αϊνστάιν, 1879-1955
 
Παρά το γεγονός ότι ήταν ένας πραγματικός “εφιάλτης” για τους δασκάλους του, ο Αϊνστάιν πήγε εξαιρετικά στη ζωή του, κόντρα σε όλα τα στερεότυπα. Είναι ο θεμελιωτής της Θεωρίας της Σχετικότητας και από πολλούς θεωρείται ο σημαντικότερος επιστήμονας του 20ού αιώνα και όλων των εποχών. Κέρδισε μάλιστα το βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 1921. Έχοντας ζήσει στην Ευρώπη πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Αϊνστάιν ολοκλήρωσε τον κύκλο της ζωής του εργαζόμενος στο Ινστιτούτου Προηγμένων Σπουδών του Πρίνστον.
 
Μαξ Πλανκ, 1858-1947
 
Γεννημένος στο Κίελο της Γερμανίας, ο Μαξ Πλανκ υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς φυσικούς και θεωρείται ο πατέρας της Κβαντικής Θεωρίας. Ένας καθηγητής του Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου του είχε συστήσει να ακολουθήσει κάποια άλλη επιστήμη, καθώς κατά τη γνώμη του, στη Φυσική όλα είχαν σχεδόν ανακαλυφθεί. Ο Πλανκ τότε του απάντησε ότι δεν επιθυμούσε να ανακαλύψει νέα πράγματα, απλώς να κατανοήσει τα ήδη γνωστά. Η ιστορία των δικαίωσε και το έργο του τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 1918.

 

 

«Η ομορφιά των νόμων της Φυσικής είναι η φανταστική απλότητα που έχουν». Η συγκεκριμένη φράση ανήκει στον John Archibald Wheeler, Αμερικανό φυσικό, καθηγητή στο Πρίνστον και συνεργάτη του Αϊνστάιν. Και μπορεί η ενασχόληση με τη Φυσική να μην είναι κάτι απλό, προσφέρει όμως σε όσους την αγαπήσουν την κατανόηση της ομορφιάς που κρύβει η απλότητα.

Τρεις ακόμα λόγοι για να σπουδάσει κάποιος Φυσική:

Η φύση της Φυσικής: Αν δεν υπήρχε η Φυσική, ο σύγχρονος κόσμος θα ήταν πολύ διαφορετικός. Στη Φυσική οφείλονται οι μεγαλύτερες ανακαλύψεις του 20ου αιώνα όπως το λέιζερ, η τεχνολογία των υπολογιστών και η πυρηνική φυσική.

Επιταχυντής Σωματιδίων στο Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire (CERN). To CERN είναι το μεγαλύτερο κέντρο πυρηνικών ερευνών στον κόσμο, και βρίσκεται στη Γενεύη της Ελβετίας. Αριθμεί 22 κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η οποία είναι και ιδρυτικό μέλος. Μερικές από τις ανακαλύψεις-σταθμούς στην ιστορία του αποτελούν οι ανακαλύψεις μποζονίων W και Z (1983), η πρώτη δημιουργία αντι-υδρογόνου (1995), η ανακάλυψη της παραβίασης της συμμετρίας CP (1999), και η ανακάλυψη του μποζονίου του Χιγκς (2012).

Οι προοπτικές των σπουδαστών: Με ένα πτυχίο Φυσικής, είτε θέλει κάποιος να εξερευνήσει το διάστημα είτε τον φυσικό κόσμο, θα αποκτήσει γνώσεις με τις οποίες μπορείς να κάνει πολλά πράγματα όπως να απασχοληθείς στην Επιστημονική Έρευνα, την Αστρονομία, την Υγεία, τη Μηχανική, την Ενέργεια, την Τεχνολογία, τη Γεωφυσική και τη Μετεωρολογία. Τα προγράμματα σπουδών στη Φυσική παρέχουν μεγάλη ευελιξία για να προσαρμόσει κάποιος τα μαθήματά του και σε συνδυασμό με κατάλληλη εξειδίκευση, μπορεί να οδηγηθεί στην δουλειά των ονείρων του.

Πολλές επιλογές καριέρας: Ένα πτυχίο φυσικής μπορεί να βοηθήσει κάποιον να προετοιμαστεί για να κάνει σχεδόν οτιδήποτε. Μέσα από ένα πτυχίο φυσικής, προσφέρεται ένα απίστευτο φάσμα σταδιοδρομιών, καθώς ο απόφοιτος επωφελείται από τις ποσοτικές και αναλυτικές δεξιότητες,  τις ικανότητες επίλυσης προβλημάτων και από την κατανόηση των θεμελιωδών στοιχείων πίσω από την επιστήμη και την τεχνολογία.

 

 

Ελλάδα

Κύπρος

 

 

Τι δουλειά μπορεί να κάνεις κάποιος απόφοιτος Φυσικής εκτός από καθηγητής; Κι όμως! Οι επαγγελματικοί ορίζοντες που ανοίγονται σε έναν κάτοχο πτυχίου Φυσικής καλύπτουν μία ευρεία γκάμα προοπτικών, ειδικά αν συνδυαστούν με την κατάλληλη μεταπτυχιακή κατεύθυνση και την ανάλογη πρακτική εργασία.

Από την επιστημονική Έρευνα και την Αστρονομία μέχρι την Ιατρική και την Μηχανική, κανείς δεν μπορεί να ξέρει αν ο σημερινός πρωτοετής φοιτητής Φυσικής είναι ο αυριανός κάτοχος ενός βραβείου Νόμπελ ή μίας αναγνωρισμένης κι επιτυχημένης καριέρας.

Ενδεικτικά μερικοί κλάδοι που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος απόφοιτος Φυσικής:

•    Καριέρα στην Επιστημονική Έρευνα. 
•    Καριέρα στην Αστρονομία.
•    Καριέρα στην Υγεία.
•    Καριέρα στη Μηχανική.
•    Καριέρα στην Ενέργεια.
•    Καριέρα στην Τεχνολογία.
•    Καριέρα στη Γεωφυσική και Μετεωρολογία.
•    Καριέρα στην Εκπαίδευση. 
•    Καριέρα σε δημιουργικά επαγγέλματα, ίσως λιγότερο γνωστά για τη σύνδεσή τους με τη Φυσική.

Ακολουθεί μία πιο αναλυτική περιγραφή μερικών επαγγελμάτων που μπορεί κανείς να ακολουθήσει με το πτυχίο Φυσικής:

Καριέρα στον τομέα της Επιστημονικής Έρευνας

Μπορεί το πτυχίο Φυσικής να είναι επαρκές για μία πρακτική στον τομέα της Επιστημονικής έρευνας, οι περαιτέρω σπουδές όμως είναι καίριες για την ανεμπόδιστη ανέλιξη που θα οδηγήσει σε μία επιτυχημένη ερευνητική καριέρα στον κλάδο της Φυσικής. Το πτυχίο  στη Φυσική, λοιπόν, ουσιαστικά λειτουργεί ως το υπόβαθρο που θα χαρίσει σε κάποιον γενικές γνώσεις, με τις μετέπειτα μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές να αποτελούν απαραίτητα εργαλεία για να εξειδικευτεί κανείς στο πεδίο που επιθυμεί. Πιθανά πεδία εξειδίκευσης για τον τομέα της Έρευνας μπορούν να είναι η Αστροφυσική, η Βιοτεχνολογία, η Νανοτεχνολογία, η Δυναμική της Αεροδιαστημικής, η Ατομική Φυσική και το Λέιζερ, η Φυσική της Ατμόσφαιρας των Ωκεανών και η Πλανητική Φυσική καθώς και η Μετεωρολογία.

Καριέρα στον τομέα της Αστρονομίας

Ο τομέας του διαστήματος προσφέρει μεγάλες δυνατότητες αλλά είναι και ένας τομέας με μεγάλο ανταγωνισμό. Για διοικητικά και εκπαιδευτικά πόστα, το πτυχίο στη Φυσική μπορεί να είναι αρκετό, όμως για υψηλότερους και πιο εξειδικευμένους ρόλους, θα χρειαστεί κανείς τουλάχιστον ένα μεταπτυχιακό ή και ένα διδακτορικό, ανάλογα το επίπεδο της εξειδίκευσης που θα απαιτεί η θέση ή την ανέλιξη που θέλει κανείς να έχει η καριέρα του.

Εκτός από τα ερευνητικά Ινστιτούτα, άλλοι χώροι που προσφέρουν θέσεις σχετικές με το διάστημα και την Αστρονομία -τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα- είναι τα Μουσεία και Πλανητάρια. Πολλοί επαγγελματίες αστρονόμοι μπορούν επίσης να βρουν θέσεις έρευνας και διδασκαλίας μέσα σε πανεπιστήμια και κολέγια, ερευνητικά εργαστήρια και παρατηρητήρια ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.

Ως αστρονόμος, το αντικείμενο είναι η μελέτη του σύμπαντος, η συλλογή δεδομένων από δορυφόρους, καθώς και η χρήση διαστημικών τηλεσκοπίων. 

Φοιτήτριες στο θερινό πρόγραμμα του CERN. Μέχρι σήμερα δεκάδες Έλληνες και Κύπριοι φοιτητές έχουν γίνει δεκτοί στα προγράμματα πρακτικής άσκησης του CERN. Εκτός από προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές φυσικής, το πρόγραμμα απευθύνεται σε ένα ευρύ φάσμα γνωστικών πεδίων όπως μηχανική και επιστήμες πληροφορικής μέχρι νομική, μετάφραση, διοίκηση και οικονομικές επιστήμες. Η πρακτική άσκηση διαρκεί συνήθως από Ιούνιο έως Σεπτέμβριο και περιλαμβάνει παρακολούθηση διαλέξεων, επισκέψεις στους επιτυχαντές και περιοχές πειραμάτων του CERN καθώς και επισκέψεις σε εταιρίες, ενώ καλύπτονται και τα έξοδα ταξιδιού και διαβίωσης.

Επίσης, άλλα καθήκοντα στον τομέα αυτό αφορούν τη διερεύνηση και την έρευνα νέων υλικών και τεχνολογιών, τη μέτρηση της απόδοσης των υπαρχόντων υλικών και τεχνολογιών καθώς και την επίλυση προβλημάτων στο στάδιο του σχεδιασμού.

Καριέρα στον τομέα της Υγείας

Μπορεί ο κλάδος της Υγείας να μην είναι η πρώτη επιλογή που θα σκεφτεί κάποιος για την καριέρα του όσο σπουδάζει Φυσική, όμως ο ρόλος ενός Φυσικού στην Υγεία είναι βαρύνουσας σημασίας. Η Ιατρική Φυσική αφορά κυρίως την Βιοϊατρική Μηχανική, στην οποία οι Φυσικοί συνεργάζονται στενά με τους Μηχανικούς της Βιοϊατρικής για τη δημιουργία, την αναθεώρηση και τη διατήρηση ιατρικών τεχνολογιών και εξοπλισμού.
 
Επίσης, οι Φυσικοί απασχολούνται συχνά σε ιατρικούς τομείς όπως η ακτινολογία, η ογκολογική ακτινοθεραπεία και η πυρηνική ιατρική, προκειμένου να δοκιμάσουν και να εγκρίνουν τις τελευταίες τεχνολογίες και εξοπλισμό.
 
Οι ρόλοι που βασίζονται στην έρευνα στον τομέα της Υγείας, είναι διαθέσιμοι σε εταιρείες ιατρικής τεχνολογίας, παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, ερευνητικά κέντρα και ακαδημαϊκά ιδρύματα.
 
Η περαιτέρω γνώση accelerator physics, radiation detection και materials science είναι πολύτιμη για αρκετούς από τους παραπάνω κλάδους, ενώ ένα μεταπτυχιακό σε μια σχετική ειδικότητα (π.χ. Ιατρική Φυσική) μπορεί να δώσει σε κάποιον ένα καλό προβάδισμα στον χώρο της Υγείας.  
 
Η άδεια άσκησης επαγγέλματος Φυσικού Νοσοκομείου - Ακτινοφυσικού Ιατρικής χορηγείται μετά από επιτυχή εξέταση σε γραπτές εξετάσεις που διενεργούνται από το Υπουργείο Υγείας. Για τη συμμετοχή στις εξετάσεις για τη χορήγηση άδειας άσκησης επαγγέλματος Φυσικού Νοσοκομείων -Ακτινοφυσικού Ιατρικής απαιτείται:
 
α) Πτυχίο Φυσικής Πανεπιστημίου της Ελλάδας ή Δίπλωμα αποφοίτου της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Ε.Μ.Π. με κατεύθυνση Εφαρμοσμένης Φυσικής ή ισότιμων σχολών άλλης χώρας.
 
β) Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών στην ιατρική ακτινοφυσική της ημεδαπής ή ισότιμου τίτλου της αλλοδαπής, διάρκειας τουλάχιστον ενός έτους. Ο μεταπτυχιακός τίτλος αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη της εκπαίδευσης.

γ) Εκπαίδευση τριετής σε ειδικά Εκπαιδευτικά Κέντρα σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ, Στρατιωτικά ή Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία, σε θέσεις ειδικευομένων έμμισθες. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας καθορίζονται οι προϋποθέσεις, ο τρόπος, η διαδικασία, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την τοποθέτηση των έμμισθων ειδικευομένων στα νοσοκομεία.

Καριέρα στον τομέα της Μηχανικής

Ο τομέας της Μηχανικής μπορεί να παρέχει πολλές επιλογές σταδιοδρομίας, ιδιαίτερα στους τομείς της μεταποίησης και της τεχνολογίας. Οι απόφοιτοι της Φυσικής αναλαμβάνουν συχνά ρόλους που έχουν να κάνουν με τη βελτίωση και την ανάπτυξη προϊόντων και διαδικασιών παραγωγής. Οι πιθανοί εργοδότες συνήθως προέρχονται από ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών, όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, η άμυνα, η εξερεύνηση του διαστήματος και οι τηλεπικοινωνίες. 

Καριέρα στον τομέα της Ενέργειας

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών είναι ερευνητικό κέντρο που αποτελείται από 3 ερευνητικά ινστιτούτα (Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης, Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης, και Γεωδυναμικό Ινστιτούτο), ενώ συμμετέχει και στη προσφορά μεταπτυχιακών προγραμμάτων (βάλτε τον όρο "αστεροσκ" στο πεδίο αναζήτησης στον πίνακα μεταπτυχιακών του eduguide για να τα βρείτε). Στην Αθήνα μπορεί να επισκεφτεί κανείς τον ιστορικό χώρο του Αστεροσκοπείου στο λόφο των Νυμφών, όπου είναι δυνατή η νυχτερινή παρατήρηση με το τηλεσκόπιο Δωρίδη, ή τις εγκαταστάσεις στην Πεντέλη, όπου η νυχτερινές παρατηρήσεις γίνονται με το μεγαλύτερο διοπτρικό τηλεσκόπιο 62.5 εκ. Newall.

Είτε για ανανεώσιμες είτε για μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, υπάρχει αρκετή προοπτική για μια σταδιοδρομία ενός απόφοιτου Φυσικής στον ενεργειακό τομέα. Με την αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου παραμένουν μεγάλοι παράγοντες στην αγορά ενέργειας και είναι οι κύριοι εργοδότες για τους αποφοίτους Φυσικής.

Η προοπτική εξάντλησης των ορυκτών καυσίμων, ώθησε τις εταιρείες ενέργειας να εστιάσουν σε ανανεώσιμες εναλλακτικές λύσεις ενέργειας όπως η αιολική και η ηλιακή και να επενδύσουν σε μεγάλο βαθμό στην έρευνα και την ανάπτυξη σε αυτόν τον τομέα, προσφέροντας πολλές δυνατότητες σταδιοδρομίας. Ο ρόλος ενός πτυχιούχου Φυσικής εκεί, θα μπορούσε να είναι η συνεργασία με άλλους επιστήμονες και μηχανικούς για την ανάπτυξη αποδοτικών και λειτουργικών ενεργειακών συστημάτων που θα αξιοποιήσουν την ενέργεια της Γης με βιώσιμο και οικονομικό τρόπο.

Καριέρα στον τομέα της Τεχνολογίας

Ως ένα ευρύ πεδίο συνεχούς ανάπτυξης και καινοτομίας, ο τομέας της Τεχνολογίας αποτελεί μια σταθερή πηγή νέων ευκαιριών και προκλήσεων. Για τους πτυχιούχους Φυσικής, ο συγκεκριμένος τομέας δίνει περιθώριο συνεργασίας με άλλους ειδικούς για την ανάπτυξη νέων ιδεών και προϊόντων.  

Υψηλή ζήτηση συγκεντρώνουν τομείς όπως η Ρομποτική, η Νανοεπιστήμη και η Νανοτεχνολογία. Πιθανοί εργοδότες στον τομέα της Τεχνολογίας, μπορεί να είναι ερευνητικά κέντρα δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα. Επίσης, πολλές ευκαιρίες για αποφοίτους Φυσικής διατίθενται σε μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας του εξωτερικού, καθώς οι επιχειρήσεις αυτές επιθυμούν να προσελκύσουν καινοτόμους και ταλαντούχους ερευνητές από όλο τον κόσμο.

Καριέρα στον τομέα της Γεωφυσικής και της Μετεωρολογίας

Οι απόφοιτοι Φυσικής είναι κύριοι υποψήφιοι για Περιβαλλοντική σταδιοδρομία, χάρη στην επιστημονική τους κατανόηση στον τρόπο λειτουργίας της Γης. Οι Γεωφυσικοί ενδιαφέρονται περισσότερο για την πρόβλεψη φυσικών καταστροφών, ενώ οι Μετεωρολόγοι επικεντρώνονται σε τομείς όπως η καθημερινή πρόγνωση του καιρού, καθώς και η έρευνα για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
 
Οι απόφοιτοι Φυσικής μπορούν να διεκδικήσουν θέσεις ΠΕ Περιβάλλοντος. Το κλαδολόγιο είναι μια κατηγοριοποίηση που έχει γίνει για τον καθορισμό των προσόντων διορισμού σε θέσεις εργασίας του δημόσιου φορέα. Το ΠΕ αναφέρεται στην Πανεπιστημιακή Εκπαίδευσης. Ο Κλάδος ΠΕ Περιβάλλοντος είναι ένας κλάδος που περιέχει όλες εκείνες τις ειδικότητες Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) οι οποίες σχετίζονται με το Περιβάλλον. Στον κλάδο ΠΕ Περιβάλλοντος ανήκουν αυτοί που έχουν πτυχίο:
 
1. Μηχανικού Περιβάλλοντος. 2. Περιβάλλοντος. 3. Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων. 4. Γεωγραφίας. 5. Επιστήμης της Θάλασσας. 6. Δασολογίας και Φυσικού περιβάλλοντος. 7. Γεωλογίας. 8. Βιολογίας. 9. Φυσικής. 10. Χημείας
 
Έτσι όταν υπάρχει προκήρυξη από τον ΑΣΕΠ ή άλλο φορέα για ΠΕ Περιβάλλοντος μπορούν να συμμετάσχουν όλες οι παραπάνω ειδικότητες μεταξύ των οποίων είναι οι πτυχιούχοι Φυσικής. Βασικά κριτήρια για την πρόσληψη παίζουν τα προσόντα του κάθε υποψηφίου (βαθμός πτυχίου, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου, κάτοχος διδακτορικού τίτλου, εργασιακή εμπειρία, ξένες γλώσσες κλπ). Σε περίπτωση ισοψηφίας δύο διαφορετικών ειδικοτήτων τότε η πρόσληψη γίνεται με την σειρά προτεραιότητας που αναφέρεται παραπάνω. Δηλαδή οι Περιβαλλοντολόγοι έχουν το πλεονέκτημα μετά τους Μηχανικούς Περιβάλλοντος σε περίπτωση ισοβαθμίας, ενώ οι Φυσικοί είναι χαμηλά στη λίστα. 

H Sarah Hörst είναι καθηγήτρια αστροφυσικός στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins των ΗΠΑ. Μελετά τη σύνθεση της ατμόσφαιρας εξωηλιακών πλανητών εξομοιώνοντας ανάμιξη αερίων και ουσιών που πιστεύεται πως βρίσκονται στους πλανήτες αυτούς στις πραγματικές τους συνθήκες. H Αστροφυσική είναι μόνο ένα από πολλά επιστημονικά πεδία στα οποία μπορεί να εξειδικευτεί ένας φυσικός.

Καριέρα στην εκπαίδευση

Μια ενδιαφέρουσα καριέρα στη Φυσική μπορεί να αφορά τη διδασκαλία της. Οι απόφοιτοι Φυσικής μπορούν να ενταχθούν στην δημόσια εκπαίδευση ως καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μετά από την συμμετοχή σε σχετικά διαγωνισμό ΑΣΕΠ (με μόρια ή με γραπτές εξετάσεις). 

Οι Φυσικοί ανήκουν στον Κλάδο ΠΕ04. Για διορισμό στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στην Ελλάδα μπορούν να ενταχθούν στον κλάδο όσοι έχουν:  Πτυχίο Φυσικής ΑΕΙ Πανεπιστηµιακού τοµέα της ηµεδαπής ή ισότιµο αντίστοιχης ειδικότητας της αλλοδαπής ή πτυχίο Φυσικής του Πανεπιστηµίου της Κύπρου ή πτυχίο σπουδών στις Φυσικές Επιστήµες του Ε.Α.Π. ή της Σχολής Εφαρµοσµένων Μαθηµατικών και Φυσικών Επιστηµών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και πιστοποιητικό παρακολούθησης του Προγράµµατος Σπουδών της κατεύθυνσης Φυσικού Εφαρµογών. 

Εδώ, μπορεί να βρει κανείς μία πρόσφατη προκήρυξη για πρόσληψη εκπαιδευτικών. Στα στοιχεία του ΑΣΕΠ, μπορεί να βρει συγκεντρωτικά πόσοι πτυχιούχοι Φυσικής και αντίστοιχων κλάδων εκδήλωσαν ενδιαφέρον και υπέβαλαν αίτηση. 
 
Παράλληλα, οι απόφοιτοι Φυσικού μπορούν να απασχοληθούν σε ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια χωρίς την διαδικασία του ΑΣΕΠ. 

Καριέρα σε δημιουργικά επαγγέλματα, λιγότερο γνωστά για τη σύνδεσή τους με τη Φυσική

Όπως ήδη επισημάνθηκε ένας κάτοχος πτυχίου Φυσικής με τις κατάλληλες περαιτέρω σπουδές μπορεί να εργαστεί σε αρκετούς κλάδους. Κάποιοι από αυτούς ίσως θεωρούνται πιο άγνωστοι για τη σύνδεσή τους με τους αποφοίτους Φυσικής. Για παράδειγμα, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και η Ψυχαγωγία είναι δύο βιομηχανίες, στις οποίες οι Φυσικοί μπορούν να έχουν ρόλους όπως η επιστημονική δημοσιογραφία, ο προγραμματισμός των παιχνιδιών σε υπολογιστές και συσκευές και τα ειδικά εφέ ταινιών. Άλλες επιλογές, περιλαμβάνουν ρόλους στην κατασκευή, τις μεταφορές, την αρχιτεκτονική και τις επικοινωνίες. Τέλος, ένα πτυχιούχος Φυσικής μπορεί να απασχοληθεί στην στρατιωτική υπηρεσία, την κυβερνητική πολιτική, και τις τεχνικές πωλήσεις. 


 

Φυσική

Ένωση Ελλήνων Φυσικών (Ε.Ε.Φ.). Δείτε περισσότερα, εδώ

Ένωση Κυπρίων Φυσικών. Δείτε περισσότερα, εδώ.

Ένωση για τη Διδακτική των Φυσικών Επιστημών. Δείτε περισσότερα, εδώ

Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (Ε.Ε.Α.Ε.). Δείτε περισσότερα, εδώ.  

Ένωση Φυσικών Ιατρικής Ελλάδος. (Ε.Φ.Ι.Ε.). Δείτε περισσότερα, εδώ

Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Ε.Φ.Ε.) «Δημόκριτος». Δείτε περισσότερα, εδώ

CERN – European Organisation for Nuclear Research. Δείτε περισσότερα, εδώ

NASA. Δείτε περισσότερα, εδώ.

Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (E.S.A.). Δείτε περισσότερα, εδώ.  

Ευρωπαϊκό Νότιο Αστεροσκοπείο (E.S.O.). Δείτε περισσότερα εδώ

American Physical Society (A.P.S.). Δείτε περισσότερα, εδώ.

American Institute of Physics. Δείτε περισσότερα, εδώ.

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο