Σε έναν κόσμο όπου η περιέργεια οδηγεί στην ανακάλυψη και την κατανόηση, η επιστήμη της ψυχολογίας στέκεται ως πύλη για την αποκάλυψη των μυστηρίων του ανθρώπινου μυαλού και ψυχισμού. Από τις ταπεινές απαρχές της τον 19ο αιώνα έως τις σύγχρονες εφαρμογές της σε διάφορους τομείς της ζωής, η ψυχολογία συνεχίζει να ωθεί τα όρια της κατανόησής μας και να διαμορφώνει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας και τον κόσμο γύρω μας.
Αν λοιπόν σε οδηγεί το πάθος να ξετυλίξεις τα μυστήρια του ανθρώπινου ψυχισμού ή η επιθυμία να βοηθήσεις τους άλλους ή το ενδιαφέρον να εξερευνήσεις διάφορα μονοπάτια σταδιοδρομίας, η ψυχολογία έχει να σου προσφέρει μια ανταποδοτική διαδρομή εξερεύνησης, ανακάλυψης και προσωπικής ανάπτυξης.
Σε μια εποχή όπου η ευαισθητοποίηση για την ψυχική υγεία έχει ολοένα και μεγαλύτερη προτεραιότητα, η μελέτη της ψυχολογίας θα σε εξοπλίσει με γνώσεις και εργαλεία για την προώθηση της ψυχολογικής ευημερίας και την υποστήριξη ατόμων που αντιμετωπίζουν προκλήσεις ψυχικής υγείας. Επιπλέον, μελετώντας θέματα όπως η προκατάληψη, οι διακρίσεις και η κοινωνική δικαιοσύνη, θα αποκτήσεις μια εικόνα για τους κοινωνικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ανθρώπινη συμπεριφορά και ευημερία.
Σε ένα πρόγραμμα σπουδών Ψυχολογίας θα συναντήσει κανείς ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που καλύπτουν διάφορες πτυχές του ανθρώπινου μυαλού, της συμπεριφοράς και της ψυχολογικής επιστήμης. Η διδασκαλία της ψυχολογίας βασίζεται κυρίως στις παραδόσεις με τη μορφή διαλέξεων και σεμιναρίων, και στο πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνεται πρακτική άσκησης ώστε οι φοιτητές/τριες να εφαρμόσουν στην πράξη τις δεξιότητες και τη γνώση που απέκτησαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους.
Μαθήματα όπως η γνωστική ψυχολογία, η νευροεπιστήμη, η βιοψυχολογία και νευροψυχολογία, η αναπτυξιακή ψυχολογία, η κοινωνική ψυχολογία, η πειραματική ψυχολογία είναι κάποια από αυτά που θα βοηθήσουν να κατανοήσεις και να εξηγήσεις διάφορες πτυχές της ανθρώπινης συμπεριφοράς και των νοητικών διεργασιών. Ακόμη, οι ερευνητικές μέθοδοι και οι διαφορετικοί τρόποι συλλογής δεδομένων συνήθως θεωρούνται αναπόσπαστο τμήμα της ψυχολογίας, και ορισμένες φορές τα μαθήματα βασίζονται στη στατιστική περισσότερο από όσο θα περίμενε κανείς.
Βέβαια, ως φοιτητής/τρια Ψυχολογίας θα μελετήσεις και διάφορες σχολές σκέψης οι οποίες αντιπροσωπεύουν διαφορετικές θεωρητικές προοπτικές και προσεγγίσεις, σε βοηθούν ωστόσο να αποκτήσεις μια ευρεία κατανόηση των θεωρητικών θεμελίων και των εννοιολογικών πλαισίων που στηρίζουν το πεδίο της ψυχολογίας.
Από τη διεξαγωγή πειραμάτων έως την ανάλυση δεδομένων, η μελέτη της ψυχολογίας καλλιεργεί την κριτική σκέψη, την επίλυση προβλημάτων και τις αναλυτικές δεξιότητες που είναι απαραίτητες για την επιτυχία σε διάφορες ακαδημαϊκές και επαγγελματικές επιδιώξεις. Είτε σε ελκύει η κλινική πρακτική, η έρευνα, η συμβουλευτική, η εκπαίδευση, οι ανθρώπινοι πόροι (humar resources) ή το μάρκετινγκ, το υπόβαθρο στην ψυχολογία παρέχει μια σταθερή βάση για διάφορα επαγγέλματα. Επιπλέον, οι δεξιότητες αναλυτικής και κριτικής σκέψης που καλλιεργούνται στην ψυχολογία είναι εξαιρετικά μεταβιβάσιμες και εφαρμόσιμες σε πολλούς τομείς, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα και τις προοπτικές σταδιοδρομίας σου.
Κλάδοι της Σύγχρονης Ψυχολογίας
Η Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία (ΕΛΨΕ) προσφέρει στη σελίδα της μια επισκόπηση των βασικών κλάδων Ψυχολογίας. Κάθε μέλος της ΕΛΨΕ, έχει τη δυνατότητα να εγγράφεται σε έως τρεις Κλάδους του επιστημονικού του ενδιαφέροντος.
Γνωστική Ψυχολογία
Η γνωστική ψυχολογία έχει ως αντικείμενο τη μελέτη του νου και της συμπεριφοράς μέσω ερωτημάτων που αφορούν στις λειτουργίες της αντίληψης, της προσοχής, της μνήμης, της σκέψης, της γλώσσας, και της συνείδησης.
Διαπολιτισμική Ψυχολογία
Η διαπολιτισμική ψυχολογία ενδιαφέρεται για τη σχέση της συμπεριφοράς με τον πολιτισμό. Αντλεί τα θέματά της από τους παραδοσιακούς ψυχολογικούς Κλάδους, όπως η αντίληψη, η νόηση, η ανάπτυξη, η ψυχοπαθολογία, η επικοινωνία, οι διαπροσωπικές και οι διομαδικές σχέσεις, και τα μελετά σε συνάρτηση με μεταβλητές του πλαισίου, όπως οικολογικές, βιολογικές, οικονομικές και κοινωνικοπολιτισμικές.
Αναπτυξιακή Ψυχολογία
Η αναπτυξιακή ψυχολογία έχει ως αντικείμενο την επιστημονική μελέτη των γνωστικών, συναισθηματικών, κοινωνικών, αντιληπτικών και βιολογικών αλλαγών που συμβαίνουν στον άνθρωπο κατά την προγεννητική περίοδο αλλά και τη βρεφικλή, προσχολική, σχολική και εφηβική ηλικία μέχρι και την ενήλικη ζωή.
Κλινική Ψυχολογία & Ψυχολογία της Υγείας
Ο κλάδος κλινικής ψυχολογίας ασχολείται με την εφαρμογή των ψυχολογικών αρχών για την κατανόηση και τη βελτίωση διαφόρων ειδών δυσπροσαρμογής και δυσφορίας του ατόμου. Η ψυχολογία της υγείας είναι το πεδίο που μελετά και παρεμβαίνει στους ψυχοκοινωνικούς παράγοντες που συμβάλλουν στη διατήρηση της σωματικής υγείας, στην εκδήλωση και την έκβαση μιας ασθένειας αλλά και στην ανάπτυξη της υγείας.
Κοινωνική Ψυχολογία
Η κοινωνική ψυχολογία ερευνά τους παράγοντες και τους μηχανισμούς που υπάρχουν πίσω από διάφορα κοινωνικά φαινόμενα. Πεδία έρευνας της κοινωνικής ψυχολογίας είναι τα στερεότυπα, οι στάσεις, η διαπροσωπική αλληλεπίδραση και οι κοινωνικές σχέσεις.
Νευροψυχολογία
Η νευροψυχολογία μελετά τη δομή και λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος. Στόχος του κλάδου αυτού είναι να κατανοήσουμετον τρόπο που οι γνωστικές λειτουγίες ρυθμίζουν την υγιή αλλά και την παθολογική συμπεριφορά.
Συμβουλευτική Ψυχολογία
Αποτελεί ένα από τους πιο δημοφιλείς και εφαρμοσμένους κλάδους της ψυχολογίας. Ασχολείται με θέματα δια βίου ανάπτυξης και διαπροσωπικής λειτουργικότητας του ατόμου, αλλά με τις δυσκολίες που σχετίζονται με συναισθηματικά, κοινωνικά, επαγγελματικά, εκπαιδευτικά κ.ά. ζητήματα.
Επιγραμματικά, οι υπόλοιποι κλάδοι της Ψυχολογίας είναι:
η Εργασιακή και Οργανωσιακή Ψυχολογίας
η Πολιτική Ψυχολογία
η Σχολική Ψυχολογία
η Ψυχολογία της Δημιουργικότητας και της Τέχνης
η Ψυχολογία των Μέσων και της Τεχνολογίας
η Θετική Ψυχολογία
«Στην αρχή της επαγγελματικής μου καριέρας έθετα το ερώτημα: Πώς μπορώ να φροντίσω, να θεραπεύσω ή να αλλάξω αυτόν τον άνθρωπο; Τώρα θα διατύπωνα εκ νέου την ερώτησή μου ως εξής: Πώς θα μπορέσω να εφοδιάσω αυτό το άτομο με μια σχέση που θα μπορέσει να την αξιοποιήσει για την προσωπική του ανάπτυξη;» Αυτή η φράση ανήκει στον Carl Rogers, τον Αμερικανό ψυχολόγο που το 1987 ήταν υποψήφιος για το Νόμπελ Ειρήνης, και δείχνει ότι η επιστήμη της ψυχολογίας είναι ένας ζωντανός οργανισμός που συνεχώς διαμορφώνεται.
Τρεις ακόμα λόγοι για να σπουδάσει κάποιος Ψυχολογία:
Η θέση της Ψυχολογίας στον ψηφιακό κόσμο: Στον σημερινό ψηφιακά συνδεδεμένο κόσμο, η κατανόηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς σε διαδικτυακά περιβάλλοντα, πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και εικονικές κοινότητες είναι ζωτικής σημασίας. Οι ψυχολόγοι καλούνται να μελετήσουν πώς η τεχνολογία επηρεάζει την επικοινωνία, τις σχέσεις, την προσοχή και την ευημερία των ανθρώπων, ρίχνοντας φως στην πολυπλοκότητα της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης στην ψηφιακή εποχή.
Η πρόοδος στις Νευροεπιστήμες: Η πρόοδος στις νευροεπιστήμες, τη γνωστική επιστήμη και την τεχνολογία έχουν φέρει επανάσταση στην κατανόησή μας για τον εγκέφαλο και την ανθρώπινη γνώση. Οι ψυχολόγοι χρησιμοποιούν εργαλεία και τεχνικές αιχμής, όπως τεχνολογίες απεικόνισης εγκεφάλου και υπολογιστική μοντελοποίηση, για να εξερευνήσουν τους νευρικούς μηχανισμούς που κρύβουν τη συμπεριφορά, την αντίληψη, τη μνήμη και το συναίσθημα.
Διεπιστημονικό αντικείμενο: Η ψυχολογία συνεργάζεται όλο και περισσότερο με άλλους κλάδους, όπως η νευροεπιστήμη, η επιστήμη των υπολογιστών, η οικονομία, η κοινωνιολογία και η δημόσια υγεία, για να αντιμετωπίσει πολύπλοκες κοινωνικές προκλήσεις. Αυτή η διεπιστημονική προσέγγιση προωθεί την καινοτομία, τη δημιουργικότητα, την προώθηση της ανθεκτικότητας και την ενίσχυση της ψυχολογικής ευεξίας.
Ελλάδα
- Ψυχολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
- Ψυχολογία, Πανεπιστήμιο Κρήτης
- Ψυχολογία, Πάντειο Πανεπιστήμιο
- Ψυχολογία, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
- Ψυχολογία, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
- Ψυχολογία, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
- Ψυχολογία, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
- Ψυχολόγων, Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.)
Kύπρος
- Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Κύπρου
- Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
- Ψυχολογίας, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
- Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου
- Ψυχολογίας, University of Central Lancashire-Cyprus
- Ψυχολογίας, Frederick University
Όλα τα τμήματα παρέχουν Πτυχίο Ψυχολογίας (χωρίς ειδικεύσεις ή κατευθύνσεις).
Οι απόφοιτοι/ες των Τμημάτων Ψυχολογίας έχουν το δικαίωμα να λάβουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος του Ψυχολόγου (χωρίς ειδικότητα) κατόπιν αιτήσεώς τους στις Διευθύνσεις Υγείας των κατά τόπους περιφερειών, σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 991/1979 (ΦΕΚ 278/20. 12. 1979 τ. Α’).
Επικρατεί η εντύπωση, πως αν το αντικείμενο των σπουδών σου είναι η ψυχολογία, τότε αυτό συνεπάγεται πως θα γίνεις αυτόματα ψυχοθεραπευτής ή θα εργαστείς με ανθρώπους με συναισθηματικά προβλήματα.
Ενώ όμως δεν λείπουν οι ευκαιρίες για όσους/όσες ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν να σταδιοδρομούν βοηθώντας ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας, υπάρχουν επίσης πολλές μη κλινικές θέσεις εργασίας διαθέσιμες για τους/τις κατόχους πτυχίου ψυχολογίας. Οι προοπτικές αυτές είναι διαθέσιμες μόνο με το πτυχίο Ψυχολογίας, αλλά κάποιες φορές χρειάζονται περαιτέρω σπουδές και εξειδίκευση.
Ακολουθεί μία πιο αναλυτική περιγραφή μερικών επαγγελματικών προοπτικών που μπορεί κανείς να ακολουθήσει με το πτυχίο Ψυχολογίας:
Καριέρα ως Ψυχολόγος
Ως ψυχολόγος κάποιος/α έχει τη δυνατότητα αν το θέλει, να εξειδικευτεί περαιτέρω σε ορισμένους τομείς όπως η κλινική ψυχολογία, η αναπτυξιακή κ.λπ. και να εργαστεί στον χώρο της υγείας και της φροντίδας, σε νοσοκομεία και άλλες δημόσιες ή ιδιωτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας, θεραπευτικές κοινότητες απεξάρτησης, ιδρύματα και οργανισμούς για τα άτομα με αναπηρία, κέντρα αποκατάστασης και γηροκομεία.
Να διευκρινιστεί πως για το επάγγελμα του Ψυχιάτρου που ειδικεύεται στη διάγνωση και τη θεραπεία διαταραχών ψυχικής υγείας, απαιτείται πτυχίο Ιατρικής με ειδικότητα στην Ψυχιατρική, και όχι πτυχίο Ψυχολογίας.
Καριέρα ως Ψυχοθεραπευτής/τρια
Ο/η ψυχοθεραπευτής/τρια εργάζεται με άτομα, ζευγάρια, γκρουπ ή οικογένειες ώστε να τους βοηθήσει να εφαρμόσουν πιο υγιή μοντέλα διαχείρισης της καθημερινότητας ή να ξεπεράσουν ψυχολογικά ζητήματα που μπορεί να σχετίζονται με τις ανθρώπινες σχέσεις, το άγχος, τις φοβίες ακόμη και είδη εθισμών.
Το αντικείμενο στο οποίο θα θελήσει να εξειδικευτεί ένας/μία απόφοιτος/η εξαρτάται από τις σπουδές του αλλά και τα προσωπικά του ενδιαφέροντα καθώς μπορεί να ασκήσει το επάγγελμα του ψυχοθεραπευτή με τη χρήση ποικίλων προσεγγίσεων.
Καριέρα στον τομέα της Έρευνας
Μία ακόμα προοπτική του/της ψυχολόγου είναι στην έρευνα, μέσα σε ιδιωτικούς ή δημόσιους ερευνητικούς οργανισμούς ή/και σε πανεπιστήμια. Η καριέρα στα πανεπιστήμια ποικίλει αλλά συνήθως συνδυάζει έρευνα και διδασκαλία. Οι ερευνητικές σταδιοδρομίες σε άλλους τομείς είναι ακόμη πιο ευρείες και θα μπορούσαν να αφορούν από την ανάπτυξη κυβερνητικής πολιτικής μέχρι τη βιομηχανία. Οι φιλανθρωπικές και οι μη κερδοσκοπικές οργανώσεις παρέχουν ακόμη θέσεις έρευνας ώστε να βοηθήσει ένας/μία ψυχολόγος στην επίλυση προκλήσεων όπως για παράδειγμα, προβλήματα στον λόγο, εγκεφαλικές βλάβες, παιδική ανάπτυξη, ή την επίδραση φαρμάκων και ναρκωτικών στην ψυχική υγεία.
Καριέρα στον τομέα της Εκπαίδευσης
>ως Σχολικός/ή Ψυχολόγος
Οι πτυχιούχοι Ψυχολογίας ανήκουν στον Κλάδο ΠΕ 23 Ψυχολόγων. και μπορούν να εργαστούν σε Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής καθώς και σε σχολεία Γενικής Αγωγής για την εξειδικευμένη συναισθηματική υποστήριξη των μαθητών/τριών αλλά και την επίλυση συμπεριφορικών ζητημάτων.
>ως Σύμβουλος Σταδιοδρομίας
σε διάφορους κοινωνικούς φορείς παροχής Υπηρεσιών όπως στις Δημοτικές Κοινωφελείς Επιχειρήσεις των Δήμων, όπου λειτουργούν γραφεία εύρεσης εργασίας και άλλες υπηρεσίες συμβουλευτικής στήριξης των δημοτών, τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) και άλλους φορείς στήριξης της απασχόλησης.
Οι πτυχιούχοι Ψυχολογίας με μεταπτυχιακό
- στη Συμβουλευτική και τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό μπορούν να ενταχθούν στον κλάδο ΠΕ 22 Επαγγελματικών Συμβούλων.
- στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό των Τυφλών ή στην Κινητικότητα, τον Προσανατολισμό και τις δεξιότητες καθημερινής διαβίωσης των Τυφλών ή στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα μπορούν να ενταχθούν στον κλάδο ΠΕ31 Εξειδικευμένου: α) Στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό των Τυφλών β) στην Κινητικότητα, τον Προσανατολισμό και τις δεξιότητες καθημερινής διαβίωσης των Τυφλών γ) στη Νοηματική Γλώσσα των Κωφών. Στους ίδιους κλάδους μπορούν να ενταχθούν και μέσω επιμόρφωσης και αντίστοιχης επαγγελματική εμπειρία τριών τουλάχιστον ετών.
Ακόμη, λιγότερο γνωστοί αλλά αναπτυσσόμενοι τομείς δραστηριοποίησης ενός/μιας Ψυχολόγου είναι:
η Δικαστική Ψυχολογία: όπου ο/η Ψυχολόγος σε συνεργασία με άλλους επαγγελματίες της ποινικής διαδικασίας (αστυνομικούς, δικηγόρους) ασχολείται με θέματα που αφορούν την εγκληματική συμπεριφορά, την αξιοπιστία των μαρτύρων αλλά και τον σχεδιασμό θεραπείας για τους παραβάτες.
η Αθλητική Ψυχολογία: όπου ο/η Ψυχολόγος σε συνεργασία με άλλους επαγγελματίες (προπονητές, φυσιοθεραπευτές, διαιτολόγους, εργομέτρες) ασχολείται με θέματα που αφορούν τη βελτίωση της απόδοσης, την ευημερία και την αντιμετώπιση κυρίως συναισθηματικών προβλημάτων (άγχος, εξουθένωση) των αθλητών/τριών.
η Οργανωσιακή/Εργασιακή Ψυχολογία: όπου ο/η Ψυχολόγος στα πλαίσια μιας επιχείρησης διαχειρίζεται και εφαρμόζει αρχές και προγράμματα που θα βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα, την ευημερία και την παραγωγικότητα του ανθρώπινου δυναμικού της.
Τέλος, στην εποχή της τεχνολογίας έχει αναδειχθεί και
ο κλάδος της Κυβερνοψυχολογίας, η οποία εστιάζει στις ψυχολογικές πτυχές της διαδικτυακής συμπεριφοράς και των ψηφιακών αλληλεπιδράσεων των ατόμων στα εικονικά περιβάλλοντα (μέσα κοινωνικής δικτύωσης, games κ.ά.)
Καριέρα σε δημιουργικά επαγγέλματα, ίσως λιγότερο γνωστά για τη σύνδεσή τους με την Ψυχολογία:
Πέρα από τις προοπτικές που αναφέρθηκαν, ένας/μία πτυχιούχος Ψυχολογίας μπορεί να απορροφηθεί με τις κατάλληλες περαιτέρω σπουδές ή/και επαγγελματική εμπειρία σε τομείς όπως τα Media, η Επικοινωνία, το Ανθρώπινο Δυναμικό και το Μάρκετινγκ.
Μπορεί να μην είναι προφανής επιλογή για έναν/μία απόφοιτο/η Ψυχολογίας αλλά τα ΜΜΕ προσφέρουν πολλές ευκαιρίες για να εφαρμόσει τις γνώσεις και τις δεξιότητές του/της. Μπορεί να κάνει καριέρα σε κάθε τομέα των ΜΜΕ λαμβάνοντας οποιονδήποτε ρόλο, από διευθυντικό μέχρι παραγωγή, κι από κειμενογραφία μέχρι ρεπορτάζ.
Επίσης, λόγω του γεγονότος ότι η Ψυχολογία έχει κυρίως να κάνει με την κατανόηση των ανθρώπων, τον τρόπο σκέψης και τα συναισθημάτά τους, οι ρόλοι στην Επικοινωνία και το Ανθρώπινο Δυναμικό ταιριάζουν σε έναν/μία απόφοιτο/η. Τέτοιες θέσεις είναι διαθέσιμες στον ιδιωτικό αλλά και στον δημόσιο τομέα και το αντικείμενό τους αφορά από την ικανοποίηση των εργαζομένων μέχρι την προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξή τους, τις προσλήψεις, τις δημόσιες σχέσεις, τη μισθοδοσία και την εσωτερική επικοινωνία ενός οργανισμού ή εταιρείας.
Τέλος, από τη στιγμή που ένας/μία φοιτητής/τρια Ψυχολογίας αποκτά μια καλή αίσθηση του πώς να αφουγκράζεται καλύτερα τους ανθρώπους, οι θέσεις στις επιχειρήσεις και ειδικά το Μάρκετιγκ είναι ακόμη μία καλή επιλογή. Τέτοιοι ρόλοι μπορεί να χρειαστούν επιπλέον κατάρτιση και εργασιακή εμπειρία, όμως είναι μία ενδιαφέρουσα προοπτική για επιτυχημένη καριέρα.
Ψυχολογία
ήσιμοι σύνδεσμοι – Επαγγελματικές οργανώσεις
Παρακάτω μπορεί κάποιος που ενδιαφέρεται για τον τομέα της Ψυχολογίας, να βρει χρήσιμους συνδέσμους:
Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων. Δείτε περισσότερα, εδώ.
Πανελλήνιος Ψυχολογικός Σύλλογος. Δείτε περισσότερα, εδώ.
Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία. Δείτε περισσότερα, εδώ.
Ελληνική Εταιρεία Νευροεπιστημών. Δείτε περισσότερα, εδώ.
Ψυχολογική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος. Δείτε περισσότερα, εδώ.
Παγκύπριος Σύλλογος Ψυχολόγων. Δείτε περισσότερα, εδώ.
Σύνδεσμος Ψυχολόγων Κύπρου. Δείτε περισσότερα, εδώ.
European Federation of Psychology Students' Associations. Δείτε περισσότερα, εδώ.
British Psychological Society. Δείτε περισσότερα, εδώ.
American Psychological Association. Δείτε περισσότερα, εδώ.
Δείτε ακόμα:
Unique Minds GR: Τμήμα Ψυχολογίας - ΕΚΠΑ. Περισσότερα, εδώ.
ΕΟΠΠΕΠ: Ψυχολόγος. Περισσότερα, εδώ.
ΤEDxChania: Ποια είναι η δουλειά ενός Ψυχοθεραπευτή; Περισσότερα, εδώ.