Μπορείς να φανταστείς πώς θα ήταν ο κόσμος χωρίς πλοία; Αδιανόητο, αφού τα Ναυτιλιακά είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από το παγκόσμιο εμπόριο! Εκατομμύρια τόνοι προϊόντων - από τρόφιμα και ρούχα μέχρι αυτοκίνητα και ηλεκτρονικά - ταξιδεύουν κάθε μέρα στις θάλασσες, συνδέοντας χώρες, πολιτισμούς και ανθρώπους. Στην ουσία, τα Ναυτιλιακά είναι η «παγκοσμιοποίηση σε δράση».
Αν σε ενδιαφέρει ένας δυναμικός κλάδος με διεθνή προοπτική, τότε τα Ναυτιλιακά μπορεί να είναι αυτό που ψάχνεις. Οι ναυτιλιακές εταιρείες είναι υπεύθυνες για την οργάνωση και τη μεταφορά αγαθών από τη μία άκρη του κόσμου στην άλλη. Σκέψου το: να σχεδιάζεις στρατηγικές, να διαχειρίζεσαι στόλους πλοίων και να βρίσκεσαι στο επίκεντρο της παγκόσμιας οικονομίας.
Η Ελλάδα κατέχει ηγετική θέση στον κλάδο. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του 2024 (από την Επιτροπή Εμπορίου και Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών UNCTAD, αλλά και από την Έκθεση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών) ο ελληνικός στόλος είναι αποδεδειγμένα η μεγαλύτερη ναυτιλιακή δύναμη στον κόσμο: ο αριθμός των ελληνικών πλοίων ξεπερνάει τα 4.900 - 5.500 πλοία, τα οποία έχουν και τη μεγαλύτερη μεταφορική ικανότητα σε παγκόσμια κλίμακα με ποσοστό 16-20%, ξεπερνώντας ακόμα και τον κινεζικό και ιαπωνικό στόλο! Σημαντικό είναι επίσης ότι ο ελληνικός στόλος αποτελεί και τον μεγαλύτερο με ικανότητα χρήσης εναλλακτικών καυσίμων, ενώ πάνω από το 60% της ναυτιλίας που ελέγχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ανήκει σε ελληνικά συμφέροντα. Αλλά και η Κύπρος δεν πάει πίσω! Η εμπορική ναυτιλία στην Κύπρο αναπτύχθηκε ραγδαία τις τελευταίες δεκαετίες, με τη χώρα να διαθέτει σήμερα τον 3ο μεγαλύτερο στόλο στην Ευρώπη!
Αν κάπου στον κόσμο δηλαδή αξίζει να ασχοληθεί κανείς με τα Ναυτιλιακά, η Ελλάδα και η Κύπρος είναι αυτό το μέρος: ενδεικτικά, στην Ελλάδα λειτουργούν περισσότερες από 1.660 εγκατεστημένες ναυτιλιακές εταιρείες και περισσότερες από 3.700 ναυτικές εταιρείες, οι οποίες παρέχουν άμεση απασχόληση περίπου σε 20.800 εργαζομένους (σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Ναυτιλίας), ενώ ο Πειραιάς είναι ναυτιλιακό κέντρο πραγματικά παγκόσμιας εμβέλειας, και βάση τεχνογνωσίας στην τεχνική και εμπορική διαχείριση πλοίων. Η πρωτοπορία που έχουμε στη ναυτιλία, δεν μείνει ανεπηρέαστη και από την τεχνολογική επιχειρηματικότητα! Τα τελευταία χρόνια, εγχώριες νεοφυείς επιχειρήσεις / startup έχουν αναπτύξει λογισμικό και τεχνολογικά εργαλεία αποκλειστικά για τον κλάδο της ναυτιλίας, δίνοντάς της ακόμα μεγαλύτερη ώθηση, υπό το πρίσμα της τεχνολογίας (δες περισσότερα, στο section: Επαγγελματικές προοπτικές).
Όλα όσα αναφέρθηκαν σου δίνουν μια εικόνα για τη δυναμική της ελληνικής και κυπριακής ναυτιλίας η οποία συνεχώς παρέχει ποιοτικές θέσεις εργασίας υποστηρίζοντας την απασχόληση.
Ένα πτυχίο στα Ναυτιλιακά σε εφοδιάζει με πολλές γνώσεις ώστε να κατανοήσεις ενδελεχώς το πώς δουλεύουν οι ναυτιλιακές εταιρείες, πώς αναπτύσσουν στρατηγικές και επιχειρηματικά δίκτυα και πώς προγραμματίζουν και διοικούν έναν παγκόσμιο και δυναμικό κλάδο, ενώ παράλληλα παίρνεις γερές βάσεις σε οικονομικά, διοίκηση επιχειρήσεων, μάρκετινγκ και logistics. Επιπλέον, θα κατανοήσεις πώς οι πολιτισμικές διαφορές επηρεάζουν τη ναυτιλία, κάτι που είναι απαραίτητο για να δουλέψεις σε διεθνές περιβάλλον.
"Πόσο άστοχο είναι να αποκαλούμε αυτόν τον πλανήτη Γη, ενώ είναι εντελώς ξεκάθαρο ότι είναι Ωκεανός". Η φράση ανήκει στον Βρετανό συγγραφέα Άρθουρ Κλαρκ και δείχνει ότι η υδάτινη φύση του πλανήτη μας είναι τόσο μεγάλη που οτιδήποτε ναυτιλιακό έχει εξ ορισμού τεράστια σημασία για όλους.
Τρεις ακόμα λόγοι για να σπουδάσει κάποιος Ναυτιλιακά:
1. Η μοναδική φύση του κλάδου: Τα Ναυτιλιακά είναι πολλά περισσότερα από αριθμοί και πλοία. Ένα πτυχίο στον κλάδο σού προσφέρει βαθιά γνώση για το πώς λειτουργούν οι ναυτιλιακές επιχειρήσεις, από τα οικονομικά τους μέχρι τη διοίκησή τους. Παράλληλα, μαθαίνεις πώς πολιτισμικές, κοινωνικές και οικονομικές παράμετροι επηρεάζουν τις αποφάσεις και τη στρατηγική. Αν αγαπάς τη θάλασσα και σε συναρπάζει η ιδέα του παγκόσμιου εμπορίου, η ναυτιλία είναι ο ιδανικός χώρος για σένα.
2. Ανάπτυξη πολύτιμων δεξιοτήτων: Με ένα πτυχίο στα Ναυτιλιακά, αποκτάς γνώσεις και δεξιότητες που κάνουν τη διαφορά. Μαθαίνεις να προσαρμόζεσαι, να συνεργάζεσαι σε διεθνές περιβάλλον και να κατανοείς την πολυπλοκότητα ενός τόσο δυναμικού κλάδου. Αυτά τα εφόδια είναι περιζήτητα, τόσο στις ελληνικές όσο και στις διεθνείς ναυτιλιακές εταιρείες.
3. Διεθνείς προοπτικές καριέρας: Αν ονειρεύεσαι να δουλεύεις σε παγκόσμιο επίπεδο, τα Ναυτιλιακά είναι το εισιτήριό σου. Το πτυχίο σου ανοίγει δρόμους σε κορυφαίες εταιρείες, σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη. Θα έχεις όχι μόνο εξειδικευμένες γνώσεις σε οικονομικά και ναυτιλιακά, αλλά και τη διαπολιτισμική κατανόηση που χρειάζεται για να σταθείς επαγγελματικά σε κάθε γωνιά του κόσμου.
Ελλάδα
- Ναυτιλιακών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πειραιώς
- Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών, Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Χίος)
- Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ψαχνά Ευβοίας)
Κύπρος
- Εμπορίου, Χρηματοοικονομικών και Ναυτιλίας , Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (Λεμεσός)
- Ναυτιλιακών Σπουδών, Frederick University (Λευκωσία)
Με ένα πτυχίο Ναυτιλιακών ένας/μία απόφοιτος/η έχει αποκτήσει τέτοιες δεξιότητες που μπορεί με τις κατάλληλες περαιτέρω σπουδές να απορροφηθεί σε αρκετούς κλάδους. Για έναν/μία απόφοιτο το πτυχίο Ναυτιλιακών είναι ένα εφόδιο που του ανοίγει τις πόρτες στην παγκόσμια αγορά.
Ενδεικτικά μερικές κατευθύνσεις που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος απόφοιτος Ναυτιλιακών:
• Καριέρα στον Ιδιωτικό Τομέα
• Καριέρα στον Δημόσιο Τομέα
• Καριέρα σε Διεθνείς Οργανισμούς
• Καριέρα ως Ναυτιλιακός Οικονομολόγος
• Καριέρα στα Οικονομικά
Ακολουθεί μια πιο αναλυτική περιγραφή μερικών επαγγελμάτων που μπορεί κανείς να ακολουθήσει με το πτυχίο Ναυτιλιακών:
Καριέρα στον Ιδιωτικό Τομέα
Η ναυτιλία είναι ένας κλάδος με αμέτρητες ευκαιρίες στον ιδιωτικό τομέα, καθώς συνδυάζει διοίκηση, τεχνολογία και διεθνείς σχέσεις. Οι περισσότεροι απόφοιτοι ναυτιλιακών καταλήγουν να εργάζονται σε κορυφαίες ιδιωτικές επιχειρήσεις του κλάδου, καταλαμβάνοντας θέσεις που σχετίζονται με τη διοίκηση και διαχείριση των θαλάσσιων βιομηχανιών.
Ένας/μία απόφοιτος/η Ναυτιλιακών μπορεί να βρει επαγγελματική αποκατάσταση σε:
- Ναυτιλιακές εταιρείες (υπάρχουν περισσότερες από 1.660 εγκατεστημένες ναυτιλιακές εταιρείες στη χώρα)
- Ναυτικές εταιρείες (είναι λίγο διαφορετικές από τις κλασικές "ναυτιλιακές" και ο αριθμός τους στην Ελλάδα ανέρχεται σε 3.700)
- Ναυτιλιακά τμήματα ελληνικών και διεθνών τραπεζών, αναλαμβάνοντας τη χρηματοδότηση πλοίων και ναυτιλιακών έργων.
- Διοίκηση ναυπηγείων και επισκευαστηρίων, συντονίζοντας σύνθετα έργα κατασκευής και συντήρησης πλοίων.
- Χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπου μπορεί να εργαστείς ειδικευόμενος/η στη ναυτιλιακή ασφάλιση ή στη διαχείριση ναυτιλιακών επενδύσεων.
- Πετρέλευση και ενεργειακό τομέα, διασφαλίζοντας την αποτελεσματική διαχείριση των θαλάσσιων μεταφορών καυσίμων.
- Εφοδιαστική αλυσίδα και logistics, η οποία συντονίζει τη μεταφορά αγαθών σε παγκόσμιο επίπεδο, εξασφαλίζοντας ταχύτητα και αποδοτικότητα.
- Περιβαλλοντικές υπηρεσίες, ειδικευόμενος/η σε λύσεις που ελαχιστοποιούν το οικολογικό αποτύπωμα της ναυτιλίας.
- Εκπαιδευτικές και ερευνητικές μονάδες σχετικές με τη Θαλάσσια Οικονομία, συμβάλλοντας στη δημιουργία καινοτόμων στρατηγικών για τον κλάδο.
- Και τα τελευταία χρόνια, νεοφυείς επιχειρήσεις / startup (όπως η Deep Sea, η Harbor Lab κ.ά). Αρκετές τέτοιες startup συνεργάζονται με τις μεγαλύτερες ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες, άλλες έχουν συνεργασίες με παγκόσμιους ναυτιλιακούς οργανισμούς ενώ άλλες έχουν εξαγοραστεί από ναυτιλιακές του εξωτερικού. Αν θες να συνδυάσεις το πάθος για τα ναυτιλιακά με το πάθος για την τεχνολογία, ίσως πρέπει το τσεκάρεις και αυτό. Οι εταιρείες αυτές προσφέρουν λύσεις software, καινοτόμα AI εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, αλγορίθμους, optimization metrics κ.ά, καταφέρνοντας όχι μόνο να οδηγήσουν τη ναυτιλία στην ψηφιακή εποχή αλλά και να βελτιστοποιήσουν τη λειτουργία και την απόδοσή της.
Καριέρα στον Δημόσιο Τομέα
Ένας/μία απόφοιτος/η μπορεί επίσης να στραφεί επίσης σε καριέρα στο Δημόσιο, στις ελληνικές και ευρωπαϊκές κρατικές υπηρεσίες και τους λιμενικούς οργανισμούς (Ο.Λ.Π., Ο.Λ.Θ. και λιμεναρχεία).
Καριέρα σε Διεθνείς Οργανισμούς
Οι απόφοιτοι/ες Ναυτιλιακών έχουν τα προσόντα και τη γνώση να αναλάβουν θέσεις διοικητικών στελεχών σε διεθνείς οργανισμούς και επιχειρήσεις. Ειδικότερα, μπορούν να απασχοληθούν:
- Σε ναυτιλιακούς οργανισμούς (ελληνικούς και διεθνείς), όπως οι νηογνώμονες, ασφαλιστικές επιχειρήσεις, και P&I Clubs.
- Στον τομέα του Διεθνούς Εμπορίου, αναλαμβάνοντας καίριους ρόλους σε παγκόσμιες εμπορικές συναλλαγές.
- Σε χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και τράπεζες, όπου η εξειδίκευση στις ναυτιλιακές χρηματοδοτήσεις και επενδύσεις είναι περιζήτητη.
Ο συνδυασμός εξειδίκευσης στη ναυτιλία με διεθνή προσανατολισμό προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες για καριέρα σε οργανισμούς που επηρεάζουν παγκόσμιες πολιτικές και αγορές.
Καριέρα ως Ναυτιλιακός Οικονομολόγος
Οι ναυτιλιακοί οικονομολόγοι εξειδικεύονται σε ποικίλους τομείς εντός του ναυτιλιακού κλάδου. Μπορούν να απασχοληθούν σε τμήματα όπως:
- Λογιστήριο για την οικονομική διαχείριση και ανάλυση δεδομένων.
- Προμήθειες και διαχείριση εφοδιαστικής αλυσίδας, εξασφαλίζοντας την αποτελεσματικότητα της ναυτιλιακής λειτουργίας.
- Ασφαλίσεις και ασφαλιστικές απαιτήσεις, προσφέροντας λύσεις σε ναυτιλιακούς κινδύνους.
- Ναυλώσεις και πρακτόρευση πλοίων, συντονίζοντας τη χρήση πλοίων για μεταφορές εμπορευμάτων.
- Εσωτερικός έλεγχος και διαχείριση ποιότητας, διασφαλίζοντας την ακεραιότητα και την αποδοτικότητα των επιχειρηματικών λειτουργιών.
- Δημόσιες σχέσεις και διοίκηση προσωπικού, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη και τη διατήρηση επαγγελματικών συνεργασιών.
Καριέρα στα Οικονομικά
Ένα πτυχίο στα Ναυτιλιακά ανοίγει πόρτες και στον κλάδο των Οικονομικών και της Λογιστικής, παρέχοντας τη δυνατότητα εγγραφής στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος.
Στον δημόσιο τομέα, οι απόφοιτοι μπορούν να διεκδικήσουν:
- Θέσεις ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού, μέσω διαγωνισμών του ΑΣΕΠ, συμμετέχοντας ενεργά στη διοίκηση και οικονομική διαχείριση δημοσίων φορέων.
- Θέσεις στη δημόσια εκπαίδευση ως μέλη του κλάδου ΠΕ 80 Οικονομίας, μεταδίδοντας τη γνώση τους στις νέες γενιές.
Ο κλάδος της ναυτιλίας συνδυάζει τεχνική γνώση με επιχειρηματική σκέψη, ενώ παράλληλα απαιτεί ευελιξία, επικοινωνιακές δεξιότητες και ικανότητα προσαρμογής σε παγκόσμιες προκλήσεις. Αυτές οι δεξιότητες είναι που κάνουν έναν/μία απόφοιτο/η να ξεχωρίζει και να διαπρέπει. Αν λοιπόν, ψάχνεις μια καριέρα με προοπτικές εξέλιξης και διεθνή διάσταση, τα Ναυτιλιακά προσφέρουν ακριβώς αυτό. Με τις γνώσεις και τις δεξιότητες που θα αποκτήσεις, οι δυνατότητες είναι απεριόριστες!
Ναυτιλία
Παρακάτω μπορεί κάποιος που ενδιαφέρεται για τον τομέα των Ναυτιλιακών, να βρει χρήσιμους συνδέσμους:
Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Δείτε περισσότερα, εδώ.
Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών. Δείτε περισσότερα, εδώ.
Ένωση Ελληνικών Ναυτιλιακών-Μεσιτικών Εταιρειών. Δείτε περισσότερα, εδώ.
Κυπριακή Ένωση Πλοιοκτητών. Δείτε περισσότερα, εδώ.
Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Δείτε περισσότερα, εδώ
Ποσειδώνια. Δείτε περισσότερα, εδώ.
Σύνδεσμος Μεσιτών Ναυτιλιακών Συμβάσεων. Δείτε περισσότερα, εδώ.