Τι προκάλεσε την μεγάλη οικονομική κρίση του 2008; Γιατί εξακολουθεί να υπάρχει διαφορά στις αμοιβές μεταξύ ανδρών και γυναικών; Γιατί ενώ μπορεί οι οικονομίες να γίνονται πλουσιότερες, οι άνθρωποι δεν είναι πιο ευτυχισμένοι; Όλα αυτά τα ερωτήματα μελετά η Οικονομική Επιστήμη, η οποία αναλύει ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων που απασχολούν τον κόσμο.
Η επιστήμη των Οικονομικών είναι μια κοινωνική επιστήμη η οποία ασχολείται με την παραγωγή, τη χρήση και την κατανομή του πλούτου μεταξύ των οργανισμών και των ατόμων. Περιλαμβάνει μια σειρά θεματικών πεδίων όπως η πολιτική, η νομική, η κοινωνιολογία και η γεωγραφία. Η επιστήμη των Οικονομικών εξετάζει τρόπους για την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων (παραγωγή, επιλογή τεχνολογίας, διανομή, οικονομική ανάπτυξη) και τη βελτίωση της απόδοσης και λειτουργίας του οικονομικού συστήματος.
Τα Οικονομικά αποτελούν μία καίρια πτυχή της ζωή μας. Επηρεάζουν τα πάντα από το πόσο πληρώνουμε για αγαθά και υπηρεσίες μέχρι το πόσο πληρωνόμαστε ως εργαζόμενο. Ένας απόφοιτος Οικονομικών επεξεργάζεται, αναλύει και μελετά οικονομικά φαινόμενα, μεγέθη, τάσεις και δείκτες της οικονομικής δραστηριότητας. Τα εργαλεία του είναι τα μαθηματικά, η στατιστική και άλλες οικονομετρικές μέθοδοι και τεχνικές.
Οικονομική είναι η μελέτη του τρόπου με τον οποίο οι κοινωνίες επιλέγουν να χρησιμοποιούν τους σπανίζοντες παραγωγικούς πόρους τους, οι οποίοι έχουν εναλλακτικές χρήσεις, για να παράγουν αγαθά διαφόρων ειδών και να τα διανέμουν μεταξύ διαφόρων ομάδων. Η έννοια των σπανίζοντων πόρων αναφέρεται στο ότι, χρησιμοποιώντας έναν πόρο, αυτός καθίσταται λιγότερος σε ποσότητα. Με την μελέτη της οικονομικής γίνεται κατανοητός όχι μόνο ο κόσμος στον οποίο ζούμε, αλλά και όλοι εκείνοι οι πιθανοί κόσμοι τους οποίους προτείνουν οι διάφοροι μεταρρυθμιστές.
Η Μικροοικονομική αποτελεί βασικό πυλώνα της Οικονομικής Επιστήμης και ως εκ τούτου της επιστημονικής κατάρτισης κάθε οικονομολόγου. Η μικροοικονομική ενδιαφέρεται για τη συμπεριφορά των ατομικών οντοτήτων, όπως οι αγορές, οι επιχειρήσεις, οι κάτοχοι παραγωγικών συντελεστών και τα νοικοκυριά.
Η Μακροοικονομική εξετάζει την επίδοση της οικονομίας ως συνόλου. Αποτελεί το σημαντικότερο γνωστικό πεδίο της Οικονομικής Επιστήμης και ασχολείται με την εξέταση της οικονομίας μιας χώρας, καθώς επίσης και με τη σπουδή μιας Οικονομικής Νομισματικής Ένωσης (π.χ. της Ευρώπης) ως ένα ενιαίο σύνολο.
Τα Οικονομικά προσφέρουν μία πληθώρα τομέων τις οποίες θα μπορούσε κάποιος να εξερευνήσει ή να εξειδικευτεί . Μερικοί από αυτούς είναι η Οικονομική ανάπτυξη, η οποία εστιάζει στην αναπτυξιακή διαδικασία σε χώρες με χαμηλά εισοδήματα, η Διοίκηση Επιχειρήσεων, στην οποία γίνεται η εφαρμογή της οικονομική θεωρίας και μεθοδολογίας στις επιχειρήσεις και η Περιβαλλοντική Οικονομία, η οποία αφορά τον οικονομικό αντίκτυπο των περιβαλλοντικών πολιτικών.
Οικονομικά vs. Διοίκηση Επιχειρήσεων
Πολλοί υποψήφιοι φοιτητές καλούνται να επιλέξουν για να σπουδάσουν μεταξύ ενός τμήματος οικονομικών επιστημών και τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων. Υπάρχει μια θεμελιώδης διαφορά μεταξύ των δύο τύπων προγραμμάτων στα ερωτήματα που θέτουν.
Τα Οικονομικά επιδιώκουν να κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει η κοινωνία να οργανώσει την παραγωγή. Ένα στοιχείο είναι η μελέτη των οικονομικών των επιχειρήσεων, αλλά οι οικονομολόγοι επιθυμούν επίσης να κατανοήσουν τα μακροοικονομικά ερωτήματα (π.χ. γιατί μερικές χώρες είναι πλούσιες και κάποιες φτωχές;) και ερωτήματα δημόσιας πολιτικής (Πως θα έπρεπε να παρέχει υγειονομική περίθαλψη ένα κράτος;) Από την άλλη, μια Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων εστιάζει σε συγκεκριμένα θέματα όπως το πώς λειτουργεί μια επιχείρηση (π.χ. παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών, διάθεση προϊόντων, εξεύρεση κεφαλαίου, καταγραφή συναλλαγών, μάρκετινγκ, ανθρώπινοι πόροι κτλ.).
Οικονομολόγοι με μεγάλη επιρροή στην ιστορία της ανθρωπότητας:
Στην Οικονομική Επιστήμη έχουν αφιερωθεί μεγάλοι οικονομολόγοι, που έβαλαν τη σφραγίδα τους στην διαμόρφωση της πορείας του σύγχρονου κόσμου. Οι οικονομολόγοι επεκτείνουν την έρευνά τους ακόμη και σε κοινωνικά θέματα ή φαινόμενα (όπως το έγκλημα, η φτώχεια, η ευημερία, η συμπεριφορά των νοικοκυριών, ο τρόπος που λαμβάνουμε αποφάσεις (behavioural economics) κτλ.). H λίστα με τους Οικονομολόγους που έχουν χαραχθεί στην ιστορία για τα μικρότερα ή μεγαλύτερα επιτεύγματά τους είναι τεράστια. Αυτοί είναι μερικοί από τους πιο σημαντικούς οικονομολόγους που έχουν περάσει από την ανθρωπότητα:
Adam Smith, 1723-1790
O Adam Smith θεωρείται ο ιδρυτής της Οικονομικής. To κλασικό έργο του "Πλούτος των Εθνών" εξακολουθεί να διαβάζεται μέχρι σήμερα. Ο Smith διατύπωσε τη θεωρία του αόρατου χεριού. Σύμφωνα με την αρχή αυτή, κάθε άτομο, επιδιώκοντας ιδιοτελώς την προαγωγή μόνο του δικού του συμφέροντος είναι σαν να καθοδηγείται από ένα αόρατο χέρι για να πετύχει το καλύτερο αποτέλεσμα για όλους.
David Ricardo, 1772-1823
Ο David Ricardo ήταν Άγγλος οικονομολόγος και θεωρείται ένας από τους πατέρες των Κλασικών Οικονομικών. Η μεγαλύτερη συμβολή του ήταν στην εξέλιξη της οικονομικής θεωρίας, τη θεωρία του σχετικού πλεονεκτήματος, σύμφωνα με την οποία κάθε χώρα ωφελείται αν εξειδικευτεί αποκλειστικά στην παραγωγή εκείνου του εμπορεύματος στο οποίο έχει σχετικά υψηλότερη παραγωγικότητα.
Karl Marx, 1818 – 1883
Ο Karl Heinrich Marx ήταν Γερμανός φιλόσοφος, κοινωνιολόγος, δημοσιογράφος, ιστορικός, πολιτικός οικονομολόγος και θεωρείται ως θεμελιωτής του κομμουνισμού. Ασχολήθηκε με πολλά ζητήματα ως φιλόσοφος και δημοσιογράφος. Είναι κατ' εξοχήν γνωστός για την ανάλυση της ιστορίας σε όρους ταξικής πάλης, η οποία συνοψίζεται στη θεωρία ότι τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών και των εργαζομένων είναι διαμετρικά αντίθετα μεταξύ τους.
Alfred Marshall, 1842-1924
Στις αρχές του 20ου αιώνα, ο σπουδαίος οικονομολόγος Alfred Marshall συνέβαλε σημαντικά στη σφυρηλάτηση των εργαλείων της προσφοράς και ζήτησης που χρησιμοποιούμε σήμερα. Ο Marshall παρατήρησε ότι στη βραχυχρόνια περίοδο, οι μεταβολές της ζήτησης προκαλούν μεγαλύτερες προσαρμογές της τιμής και μικρότερες προσαρμογές της ποσότητας σε σύγκριση με τη μακροχρόνια περίοδο.
John Keynes, 1883-1946
Ο Άγγλος John Maynard Keynes θεωρείται ο σπουδαιότερος ίσως οικονομολόγος του 20ου αιώνα. Δημιούργησε τη λεγόμενη κεϋνσιανή σχολή στην οικονομική επιστήμη. Το έργο του "Γενική Θεωρία της Απασχόλησης του Τόκου και του Χρήματος" (1936) επηρέασε βαθιά την οικονομική σκέψη και την οικονομική πολιτική. Σε αυτό υποστήριξε ότι η αγορά εργασίας δεν είναι τέλεια ανταγωνιστική γι΄ αυτό και ο κρατικός παρεμβατισμός είναι απαραίτητος για να λυθεί το πρόβλημα της ανεργίας που αντιμετώπισε ο δυτικός κόσμος μετά το μεγάλο κραχ (1929).
Milton Friedman, 1912-2006
Ο Milton Friedman ήταν επιφανής Αμερικανός οικονομολόγος στατιστικολόγος και συγγραφέας που τιμήθηκε το 1976 με το Νόμπελ Οικονομίας. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 υποστήριξε μια εναλλακτική μακροοικονομική πολιτική που έγινε γνωστή ως «μονεταρισμός». Υπέρμαχος της ελεύθερης αγοράς, υποστήριζε ότι η τελευταία μπορεί να κάνει σχεδόν τα πάντα και ότι λειτουργεί καλύτερα χωρίς κρατική παρέμβαση.
Kenneth Arrow, 1921-2017
Υπήρξε ο νεότερος οικονομολόγος που βραβεύτηκε με Νόμπελ Οικονομίας το 1972. Η αναλυτική του θεωρία με τη χρήση πολλών μαθηματικών και στατιστικών μεθόδων συντέλεσε στην κατανόηση πλήθους οικονομικών αλλά και κοινωνικών μεγεθών και προβλημάτων του αιώνα που πέρασε. Δεν περιορίστηκε στις μαθηματικές εξηγήσεις των προβλημάτων. Προχώρησε στη θεμελίωση οικονομικής άποψης για τη διάρθρωση των κοινωνιών, την «θεωρία του αδυνάτου» που σε πολιτική αντιστοίχιση απορρίπτει τα δικτατορικά μοντέλα και καλεί τα δημοκρατικά να δώσουν το βάρος στην έννοια της οργάνωσης των κοινωνιών, ώστε η απεικόνιση των προτιμήσεων των πολιτών να γίνεται όσο το δυνατόν ασφαλέστερα.
Εδώ, μπορεί να δει κανείς όλους τους οικονομολόγους που τιμήθηκαν με το βραβείο Νόμπελ στα Οικονομικά και επηρέασαν την οικονομική σκέψη και οικονομική πολιτική
«Οι οικονομολόγοι δεν κάνουν προβλέψεις επειδή ξέρουν, αλλά επειδή έχουν ερωτηθεί». Αυτή η φράση ανήκει στον Καναδό οικονομολόγο John Kenneth Galbraith, ο οποίος σε μία στιγμή αυτοκριτικής συμπυκνώνει την έννοια της συνεχής αναζήτησης και αμφισβήτησης που οφείλει να διακρίνει έναν οικονομολόγο, ακόμα κι αν έχει γράψει συγγράμματα όπως "Η Κοινωνία της Αφθονίας" και "Το Βιομηχανικό Κράτος" κι έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, όπως ο Galbraith.
Τρεις ακόμα λόγοι για να σπουδάσει κάποιος Οικονομικά:
Η φύση των Οικονομικών: Με τα Οικονομικά μπορεί να διερευνήσει κανείς ερωτήματα τα οποία είναι βασικά για την παγκόσμια οικονομία, από το τι προκαλεί μια οικονομική κρίση ως τον τρόπο με τον οποίο διανέμεται ο πλούτος σε όλο τον κόσμο. Η μελέτη για ένα πτυχίο στα Οικονομικά δίνει μια σειρά ειδικών δεξιοτήτων που επιτρέπουν να εφαρμόσει κανείς τις γνώσεις του σε πραγματικές καταστάσεις. Οι μεταβιβάσιμες δεξιότητες από τα Οικονομικά αναζητούνται από διάφορους εργοδότες, είτε για μια καριέρα σχετική με τα Οικονομικά είτε σε άλλους τομείς. Ένας σπουδαστής Οικονομικών εξελίσσει μια σειρά δεξιοτήτων όπως η κριτική σκέψη, η επικοινωνία, η εμπορική και πολιτιστική συνείδηση, η ανάλυση δεδομένων, η επίλυση προβλημάτων και η χρήση υπολογιστών.
Οι προοπτικές των σπουδαστών: Τα Οικονομικά είναι ένα ευρύ πεδίο το οποίο προσφέρει μια ποικιλία πλεονεκτημάτων. Μερικοί από τους λόγους του να σπουδάσει κάποιος Οικονομικά είναι: Οι ισχυρές προοπτικές απασχόλησης, το σεβαστό από τους εργοδότες πτυχίο και οι ισχυρές γνώσεις του πως λειτουργεί ο κόσμος.
Πολλές επιλογές καριέρας: Ένα πτυχίο Οικονομικών ανοίγει μια σειρά από μονοπάτια χάρη στις δεξιότητες που αναφέρθηκαν. Τα Οικονομικά είναι ένα πτυχίο το οποίο καλύπτει πτυχές της πολιτικής, της κοινωνιολογίας, της ψυχολογίας, της ιστορίας, των μαθηματικών, των επιχειρήσεων, των οικονομικών και των διεθνών σχέσεων παρέχοντάς ισχυρή γενική γνώση. Αν θέλει κάποιος να σπουδάσει Οικονομικά, τότε καλό είναι να γνωρίζει πως το πτυχίο αυτό θα αυξήσει πολύ τις πιθανότητες να βρει ευκολότερα εργασία, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, καθώς δίνει πολλές δυνατότητες εξέλιξης σε πολλούς τομείς με τα κατάλληλα μεταπτυχιακά και διδακτορικά.
Δείτε όλα τα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών Ελλάδας και Κύπρου στις Οικονομικές Επιστήμες εδώ.
Οι απόφοιτοι Οικονομικών εργάζονται κυρίως σε συνθήκες γραφείου. Το φάσμα όμως των επαγγελματικών δραστηριοτήτων είναι πολύ ευρύ τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Ένας κάτοχος πτυχίου Οικονομικών με τις κατάλληλες περαιτέρω σπουδές και την εξειδίκευση, μπορεί να αναπτύξει μια επιτυχημένη καριέρα σε αρκετούς τομείς.
Ενδεικτικά μερικοί κλάδοι που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος απόφοιτος Οικονομικών:
• Καριέρα ως Οικονομολόγος.
• Καριέρα στον τομέα της Τραπεζικής.
• Καριέρα στον τομέα της Λογιστικής και Ελεγκτικής
• Καριέρα στον τομέα του Επιχειρείν και της Επιχειρηματικής Συμβουλευτικής
• Καριέρα στον Δημόσιο τομέα
• Καριέρα στον τομέα της Αναλυτικής των Επιχειρήσεων (Business analytics)
• Καριέρα στον τομέα της Διοίκησης Ανθρωπίνων Πόρων και του Μάρκετινγκ
• Καριέρα στην Εκπαίδευση
• Καριέρα σε δημιουργικά επαγγέλματα, ίσως λιγότερο γνωστά για τη σύνδεσή τους με τα Οικονομικά.
Ακολουθεί μία πιο αναλυτική περιγραφή μερικών επαγγελμάτων που μπορεί κανείς να ακολουθήσει με το πτυχίο Οικονομικών:
Καριέρα ως Οικονομολόγος
Μία καριέρα που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος στα Οικονομικά είναι αυτή του Οικονομολόγου. Ως επαγγελματίας Οικονομολόγος συμμετέχει κάποιος στην έρευνα και την ανάλυση οικονομικών δεδομένων και τάσεων. Για την πλειονότητα των θέσεων Οικονομολόγου, θα χρειαστεί να έχει κάποιος μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στα Οικονομικά ώστε να αποκτήσει τις απαιτούμενες εξειδικευμένες δεξιότητες.
Για να γίνει κανείς Οικονομολόγος, θα πρέπει επίσης να έχεις την άνεση να ετοιμάζει οικονομικές προβλέψεις και εκθέσεις που θα παρουσιάζει σε πελάτες (ιδιώτες, εταιρείες, χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και δημόσιους φορείς) και να τους παρέχει τις ανάλογες συμβουλές σχετικά με την πολιτική ή/και την επιχειρηματική στρατηγική τους.
Οι πιθανοί εργοδότες μπορεί να είναι το δημόσιο, οι τράπεζες, οι ασφαλιστικές εταιρείες, τα think-tanks, οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, οι οικονομικοί σύμβουλοι, οι λογιστικές επιχειρήσεις και η τοπική αυτοδιοίκηση. Η καλή γνώση της επικαιρότητας και της οικονομίας είναι απαραίτητη σε αυτές τις θέσεις.
Καριέρα στον τομέα της Τραπεζικής
Η καριέρα στην Τραπεζική είναι ένας πολύ δημοφιλής τομέας για τους απόφοιτους των Οικονομικών, καθώς έχει μεγάλη ζήτηση και προσφέρει την προοπτική ενός υψηλότερου εισοδήματος.
Οι θέσεις που προσφέρονται στους πτυχιούχους Οικονομικών στον τομέα της Τραπεζικής, αφορούν κυρίως ρόλους σε οικονομικό έλεγχο, οικονομικό σχεδιασμό, ανάλυση κινδύνου, ανάλυση δεδομένων και συμβουλευτική. Η καριέρα στον τομέα της Τραπεζικής έχει να κάνει με την παροχή συμβουλών και υπηρεσιών σε ένα ευρύ φάσμα πελατών και καταναλωτών.
Καριέρα στον τομέα της Λογιστικής και Ελεγκτικής
Μία ακόμα καριέρα που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος απόφοιτος Οικονομικών είναι στην Λογιστική. Βέβαια, ίσως χρειαστεί περισσότερη εξειδίκευση ή κατάρτιση. Το αντικείμενο της Λογιστικής περιλαμβάνει ρόλους όπως ο φορολογικός λογιστής, ο λογιστικός διευθυντής και ο σύμβουλος εταιρειών. Για να γίνει κάποιος λογιστής, εκτός από ένα πτυχίο στα Οικονομικά, θα πρέπει να αποκτήσει κι επιπλέον επαγγελματικά προσόντα. Ωστόσο συμβαίνει συχνά, ξεκινώντας ως εκπαιδευόμενος στη Λογιστική σε μια εταιρεία, να καλύπτει η εταιρεία το κοστος της εκπαίδευσης για να αποκτήσει ο εργαζόμενος τις απαραίτητες πιστοποιήσεις για την εξέλιξή του (όπως π.χ. τίτλο πιστοποίησης του ACCA).
Στη Λογιστική μπορεί να απορροφηθεί κανείς σε ποικίλες επιχειρήσεις από όλα τα industries, ενώ το αντικείμενό επικεντρώνεται στην παρακολούθηση των οικονομικών της κάθε εταιρείας. Η καριέρα σε αυτόν τον τομέα απαιτεί δυνατές ικανότητες ανάλυσης, πολύ καλή γνώση μαθηματικών και ηλεκτρονικών υπολογιστών και κατανόηση όλων των στοιχείων που απαρτίζουν τα οικονομικά μιας επιχείρησης. Ακόμη, την ικανότητα να ερμηνεύει κανείς τα οικονομικά δεδομένα σε συγκεκριμένα πλαίσια. Οι απόφοιτοι των Οικονομικών καθώς είναι συχνά ικανοί να κατανοούν πολύπλοκα δεδομένα και να εντοπίζουν ευκολότερα τη ρίζα των οικονομικών προβλημάτων, αποτελούν τους ιδανικούς υποψήφιους για τον τομέα της Λογιστικής.
Για να αποκτήσει κανείς την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος λογιστή, μπορεί να εγγραφεί στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Δείτε περισσότερα, εδώ.
Όσον αφορά στην Ελεγκτική, αντικείμενο της εργασίας των ελεγκτών είναι ο εξωτερικός έλεγχος βιβλίων και οικονομικών καταστάσεων των επιχειρήσεων με σκοπό την επικύρωση και επιβεβαίωση ότι αυτά συνάδουν με την ισχύουσα νομοθεσία και τις λογιστικές αρχές. Οι ετήσιες οικονομικές καταστάσεις ανωνύμων εταιρειών ελέγχονται από Ορκωτούς Ελεγκτές - Λογιστές. Για να λάβει κανείς την άδεια άσκηση επαγγέλματος θα πρέπει να επιτύχει στις εξετάσεις του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών.
Καριέρα στον τομέα του Επιχειρείν και της Επιχειρηματικής Συμβουλευτικής
Οι Οικονομολόγοι και οι ειδικοί στα Οικονομικά αποτελούν την καρδιά του επιχειρηματικού κόσμου και των οικονομικών συμβούλων. Ως απόφοιτος στα Οικονομικά μπορεί κάποιος να βρει θέση σε μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις και οργανισμούς, αλλά και όπου απαιτείται οικονομική έρευνα. Ο ρόλος του Οικονομικού Ερευνητή απαιτεί σε βάθος γνώση των οικονομικών θεωριών και μοντέλων, διεξοδικές αναλυτικές δεξιότητες, ικανότητες επίλυσης προβλημάτων καθώς και μαθηματική σκέψη.
Ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος στον τομέα των Οικονομικών μπορεί κανείς να καλύψει πολλούς ρόλους, μπορεί όμως να εργαστεί και ως εξωτερικός σύμβουλος. Έτσι, έχει τη δυνατότητα να αναλάβει ταυτόχρονα πολλούς πελάτες αντί για έναν μόνο οργανισμό, φτιάχνοντας τις οικονομικές τους αναφορές ή συμβουλεύοντάς τους για την επιχειρηματική στρατηγική που προτείνει να ακολουθήσουν. Οι σύγχρονες γνώσεις και ειδικά οι γνώσεις εταιρικής χρηματοδότησης, είναι ουσιαστικής σημασίας σε αυτούς τους ρόλους.
Καριέρα στον Δημόσιο τομέα
Το πτυχίο στα Οικονομικά εκτιμάται σχεδόν σε όλους τους τομείς του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων των θέσεων που έχουν να κάνουν με τη φορολογία, την ανάλυση κινδύνου, τη χρηματοοικονομική συμβουλευτική και τον οικονομικό σχεδιασμό.
Η σταδιοδρομία κάποιου ως Οικονομολόγου στον δημόσιο τομέα αφορά κυρίως τη δημόσια φορολογία, τις μεταφορές, τις εμπορικές υπηρεσίες, τις υπηρεσίες αποβλήτων, την ενέργεια και άλλες μορφές κρατικών δαπανών. Εξαιτίας κυρίως της παγκόσμιας ύφεσης και των αυστηρών οικονομικών πολιτικών από τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, και ειδικά στην Ελλάδα, οι απόφοιτοι των Οικονομικών έχουν σήμερα αύξηση της ζήτησής τους στο Δημόσιο.
Το προσοντολόγιο είναι μια κατηγοριοποίηση που έχει γίνει για τον καθορισμό των προσόντων διορισμού σε θέσεις εργασίας του δημόσιου φορέα. Το ΠΕ αναφέρεται στην Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση. Οι απόφοιτοι Οικονομικών μπορούν να διεκδικήσουν θέσεις στο ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού ή ΠΕ Οικονομικού και ΠΕ Διοικητικού του Δημοσίου Τομέα μέσω διαγωνισμών που προκηρύσσει ο ΑΣΕΠ.
Καριέρα στον τομέα της Αναλυτικής των Επιχειρήσεων (Business analytics)
Σε αυτόν τον τομέα καλείται κάποιος να κάνει εκτιμήσεις και να συμβουλεύει τις επιχειρήσεις σχετικά με τις επιπτώσεις του χρηματοοικονομικού κινδύνου. Χρησιμοποιώντας τις γνώσεις τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και τα Οικονομικά καλείται κανείς να παρέχεις αναφορές και να σχεδιάζει τη στρατηγική για τον τρόπο μείωσης αυτών των κινδύνων.
Με τα κατάλληλα εργαλεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Στατιστικής Ανάλυσης Δεδομένων μπορεί να χειριστεί πολυδιάστατα δεδομένα μεγάλου όγκου (BigData) που εισρέουν στους δημόσιους και ιδιωτικούς Οργανισμούς από πολλαπλές πηγές. Θα πρέπει να είναι κανείς ειδικευμένος στα μαθηματικά και την κατάρτιση στατιστικών στοιχείων, και παράλληλα να είναι σε θέση να επικοινωνεί πολύπλοκα δεδομένα σε μη ειδικούς, εξίσου αποτελεσματικά.
Καριέρα στον τομέα της Διοίκησης Ανθρωπίνων Πόρων και του Μάρκετινγκ
Δύο ακόμα κλάδοι σε σύγχρονες επιχειρήσεις, στους οποίους μπορεί με τις κατάλληλες μεταπτυχιακές σπουδές και εξειδίκευση να απασχοληθεί ένας απόφοιτος Οικονομικών, είναι η Διοίκηση Ανθρωπίνων Πόρων και το Μάρκετινγκ.
Η Διοίκηση ανθρώπινων πόρων (HRM) ασχολείται με τη σημασία που έχει ο ανθρώπινος παράγοντας στη λειτουργία, αλλά και την κερδοφορία των επιχειρήσεων. Αντικείμενα είναι μεταξύ άλλων η επιλογή, εκπαίδευση, απόδοση, αμοιβή και ανάπτυξή του ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και η δομή και οι εργασιακές σχέσεις μιας επιχείρησης.
Το Μάρκετινγκ αφορά τις δραστηριότητες στο σύνολο των επιχειρήσεων και οργανισμών για τη δημιουργία, επικοινωνία, διανομή και ανταλλαγή προϊόντων και υπηρεσιών που έχουν αξία για τους πελάτες, τους συνεργάτες και γενικότερα την κοινωνία.
Καριέρα στον τομέα της εκπαίδευσης
Μια ακόμα καριέρα στα Οικονομικά μπορεί να αφορά τη διδασκαλία τους, όμως απευθύνεται σε περιορισμένο αριθμό θέσεων, κυρίως αναπληρωτών. Οι απόφοιτοι Οικονομικών μπορούν να ενταχθούν στην δημόσια εκπαίδευση ως καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μετά από την συμμετοχή σε σχετικά διαγωνισμό ΑΣΕΠ (με μόρια ή με γραπτές εξετάσεις).
Οι απόφοιτοι Οικονομικών άνηκαν στον Κλάδο ΠΕ09, αλλά έπειτα από αναδιαμορφώσεις στον πίνακα το 2018 ανήκουν πλέον στον κάδο ΠΕ80, εκφράζοντας το αίτημα του διαχωρισμού τους.
Εδώ, μπορεί να βρει κανείς την πιο πρόσφατη προκήρυξη για πρόσληψη εκπαιδευτικών.
Παράλληλα, οι απόφοιτοι Οικονομικών μπορούν να απασχοληθούν σε ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια χωρίς την διαδικασία του ΑΣΕΠ.
Καριέρα σε άλλα επαγγέλματα
Με υπόβαθρο τα Οικονομικά, τα πάντα είναι πιθανά και κανείς δεν ξέρει πού μπορεί να οδηγήσει η καριέρα ενός αποφοίτου. Από κάποιες πιο αναμενόμενες θέσεις όπως χρηματιστή, ασφαλιστή, διευθυντή επιχειρήσεων, merchandiser λιανικού εμπορίου, στατιστικολόγου και πωλητή, μέχρι καριέρα στην πληροφορική, τη δημοσιογραφία, τις δημόσιες σχέσεις, την κοινωνική έρευνα, τη ναυτιλία, τον τουρισμό και τη διοίκηση υπηρεσιών υγείας.
Μεταπτυχιακές σπουδές που θα μπορούσε να ακολουθήσει ένας απόφοιτος Οικονομικών:
• Οικονομικά και Εφαρμοσμένα Οικονομικά
• Χρηματοοικονομική και Τραπεζική
• Λογιστική και Ελεγκτική
• Διοίκηση Επιχειρήσεων
• Διοίκηση Ανθρώπινων Πόρων
• Marketing και Δημόσιες Σχέσεις
• Διοίκηση του Αγροδιατροφικού Τομέα
• Στατιστική και στη Κοινωνική Έρευνα
• Αναλογιστική Επιστήμη
• Κοινωνική Πολιτική
• Ναυτιλιακές Σπουδές
• Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας
• Εκπαίδευση-Εκπαίδευση Ενηλίκων
• Βusiness Analytics
• Πληροφορική (υπάρχουν masters στην Πληροφορική για απόφοιτους άλλων κλάδων)
• Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων
• Δημόσια Διοίκηση και Πολιτική
• Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές
Οικονομικές Επιστήμες
Χρήσιμοι σύνδεσμοι – Επαγγελματικές οργανώσεις
Παρακάτω μπορεί κάποιος που ενδιαφέρεται για τον τομέα των Οικονομικών, να βρει χρήσιμους συνδέσμους:
Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας. Δείτε περισσότερα, εδώ.
Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο. Δείτε περισσότερα, εδώ.
Ένωση Οικονομολόγων Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Δείτε περισσότερα, εδώ.
Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ). Δείτε περισσότερα, εδώ.
Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Δείτε περισσότερα, εδώ.
Ελληνική Ένωση Τραπεζών. Δείτε περισσότερα, εδώ.
Επιτροπή Εποπτείας & Ελέγχου Παιγνίων (Ε.Ε.Ε.Π.). Δείτε περισσότερα, εδώ.
Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Δείτε περισσότερα, εδώ.
Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Δείτε περισσότερα, εδώ.
Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδας. Δείτε περισσότερα, εδώ.
Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Δείτε περισσότερα, εδώ.
Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών (ΣΟΕΛ). Δείτε περισσότερα, εδώ.
American Institute of Certified Public Accountants (AICPA). Δείτε περισσότερα, εδώ.
International Federation of Accountants (IFAC). Δείτε περισσότερα, εδώ.