Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.
Κτηνιατρική

 

Τα ζώα παίζουν σημαντικό ρόλο στις ζωές των ανθρώπων εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η επιστήμη της Κτηνιατρικής όπως διδάσκεται στα πανεπιστήμια αφορά την Υγεία ενός μεγάλου εύρους διαφορετικών ζώων, από τα ζώα συντροφιάς έως τα παραγωγικά ζώα, τα άλογα, τα άγρια ζώα κ.λπ. Προϋπόθεση για να γίνει κάποιος/α κτηνίατρος είναι η αμέριστη αγάπη προς τα ζώα. Ωστόσο, η αγάπη αυτή δεν είναι η μοναδική προϋπόθεση, καθώς εξίσου σημαντικό είναι ο επίδοξος κτηνίατρος να έχει κλίση προς τις ιατρικές επιστήμες και την ιατρική πρακτική. Η κτηνιατρική δεν είναι απλώς φροντίδα, είναι ένα απαιτητικό ιατρικό πεδίο, με “ιδιότυπους” ασθενείς.  

Άρα ιδανικοί υποψήφιοι είναι όσοι έχουν πάθος με τη διασφάλιση της ευημερίας των ζώων, ισχυρή έφεση στην επιστημονική μελέτη και είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τόσο ευχάριστες όσο και θλιβερές περιστάσεις με ζώα.

 Σπουδάζοντας Κτηνιατρική, ο/η φοιτητής/τρια συναντά πολλά από τα επιστημονικά ζητήματα που θα συναντούσε στο πρόγραμμα σπουδών της Ιατρικής, αλλά με εστίαση στα ζώα αντί για τους ανθρώπους. Οι διδακτικές ενότητες του προγράμματος σπουδών περιλαμβάνουν  ανατομία, φυσιολογία, παθολογία, χειρουργική, διατροφή, γενετική, επιδημιολογία, φαρμακολογία, μεταδοτικές ασθένειες, παρασιτολογία, αλλά και δημόσια υγεία.  Η αγάπη προς τα ζώα και η υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους για μια αξιοπρεπή ζωή είναι από τα βασικά συστατικά της κτηνιατρικής πρακτικής. (φωτογραφία: Mikhail Nilov, Pexels)

Επίσης, οι φοιτητές/τριες μελετούν διδακτικές ενότητες που δεν είναι αμιγώς ιατρικές, αλλά αποτελούν όλες τους τμήμα της προετοιμασίας για μια σταδιοδρομία στο επάγγελμα, όπως η νομοθεσία, η δεοντολογία, η επιχειρηματική διαχείριση κ.λπ. Στην πορεία των σπουδών του ο/η φοιτητής/τρια μπορεί να επιλέξει μεταξύ μαθημάτων για να μελετήσει σε βάθος και να  εντρυφήσει στους τομείς που τον ενδιαφέρουν. Η συνολική διάρκεια σπουδών είναι τα 5 χρόνια.

Στο τέλος της φοίτησης  υπάρχει υποχρεωτική πρακτική άσκηση, σε κτηνιατρική κλινική, σε κτηνιατρείο, σε κτηνοτροφική μονάδα ή αλλού. Φυσικά, στην πορεία, κάθε κτηνίατρος  μπορεί να εστιάσει σε κάποια είδη ζώων ή σε κτηνιατρικές πρακτικές που του αρέσουν περισσότερο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν και κτηνίατροι με ειδικότητα για παράδειγμα στα άλογα (ιππίατροι), ή ειδικοί σε ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις και υπερήχους, κτηνίατροι-ορθοπαιδικοί κ.λπ. Μετά τις προπτυχιακές σπουδές σου μπορείς να αποκτήσεις και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης, Διδακτορικό Δίπλωμα και τίτλους μετεκπαίδευσης.

Τα προγράμματα σπουδών περιλαμβάνουν θεωρητικά, φροντιστηριακά μαθήματα και εργαστήρια. Επίσης, η κλινική εκπαίδευση είναι απαραίτητη και πραγματοποιείται σε κλινικές και εργαστήρια, σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και σφαγεία. Τα προγράμματα σπουδών γίνονται με βάση τα πρότυπα που έχει θέσει η European Association of Establishments for Veterinary Education, E.A.E.V.E. 

Εδώ μπορεί να βρει κανείς μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση της Κτηνιατρικής του ΑΠΘ. 

 

 

«Το μεγαλείο ενός έθνους και η πρόοδος στις ηθικές αξίες κρίνεται από τον τρόπο που φέρεται στα ζώα». Αυτή η φράση ανήκει στον Μαχάτμα Γκάντι, τον επαναστάτη Ινδό ακτιβιστή και δείχνει τη σημασία που έχουν τα ζώα στην ανθρωπότητα.  Από τον Οκτώβριο του 2024, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου ανοίγει νέους ορίζοντες στην εκπαίδευση της Κτηνιατρικής, με τη δημιουργία της Σχολής Κτηνιατρικής. Οι φοιτητές/τριες θα παρακολουθούν ένα πρόγραμμα σπουδών υψηλού επιπέδου, αποκτώντας πολύτιμες κλινικές δεξιότητες μέσα από υπερσύγχρονα εργαστήρια προσομοίωσης και πρακτική εκπαίδευση.

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να σπουδάσει κάποιος Κτηνιατρική:
 
Η φύση της Κτηνιατρικής: O κτηνίατρος με βάση τις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας αποτελεί θεματοφύλακα της υγείας και της προστασίας των ζώων είτε αυτά είναι συντροφιάς είτε όχι. Αν κάποιος κατανοεί την αξία ενός γιατρού για τους ανθρώπους, οφείλει να καταλάβει και την αξία ενός κτηνιάτρου για τα ζώα. 

Ευρείες γνώσεις: Ένας φοιτητής Κτηνιατρικής κατά τη διάρκεια των σπουδών του αποκτά γνώσεις που είναι σημαντικές καθώς καλύπτουν όλο το φάσμα των ειδικοτήτων που περιλαμβάνει η κτηνιατρική επιστήμη, από ζώα συντροφιάς έως και εξωτικά. Ένας κτηνίατρος μαθαίνει από παθολογία μέχρι χειρουργική για να είναι σε θέση να ασκήσει σωστά το επάγγελμα σε αρκετούς τομείς. 

Αίσθημα ανταμοιβής: Πέρα από τις υλικές απολαβές του επαγγέλματος, υπάρχουν και πολύ υψηλές ψυχικές και ηθικές ανταμοιβές. Ως κτηνίατρος διαδραματίζεις έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στις ζωές όχι μόνο των ζώων αλλά και των ανθρώπων που τα φροντίζουν: μπορείς να απαλύνεις τον πόνο, να θεραπεύσεις παθήσεις, να ανακουφίσεις από συμπτώματα, και να δεις στα μάτια κάθε ζώου την ευγνωμοσύνη. Επειδή τα ζώα -κυρίως τα ζώα συντροφιάς- θεωρούνται δικαίως από πολλούς ως μέλη της οικογένειάς τους, επιτυγχάνεις διπλή ικανοποίηση: να έχεις βοηθήσει τόσο το ζώο όσο και τους “κηδεμόνες” του.

 

Τα παραγωγικά ζώα (αιγοπρόβατα, αγελάδες κ.λπ.) αποτελούν σημαντικό σημείο ενδιαφέροντος του κτηνιατρικού κλάδου. Στην Ελλάδα το 2023- 2024 «χάθηκαν» περίπου 158.000 αιγοπρόβατα από τις επιπτώσεις καιρικών φαινομένων αλλά και τις ασθένειες που έπληξαν τα εκτρεφόμενα ζώα (π.χ. ευλογιά, πανώλη, κ.ά.). (φωτό: Pixabay)

Το επάγγελμα του/της Κτηνιάτρου έχει αρκετές δυσκολίες, που πρέπει να είσαι σίγουρος/η ότι μπορείς να αντιμετωπίσεις: 

  • τη δυσκολία του να έχεις εποπτεία πολλών διαφορετικών ιατρικών πεδίων (ο κτηνίατρος είναι ταυτοχρόνως παθολόγος, ορθοπαιδικός, ωτορινολαρυγγολόγος, δερματολόγος, ογκολόγος κ.λπ.)
  • την ορθοστασία και την εργασία σε δύσκολες συνθήκες, την επικινδυνότητα της επαφής με πολλά ζώα που μπορεί να έχουν ασθένειες, να είναι άγρια ή να μην είναι συνεργάσιμα. Η καταπόνηση στο επάγγελμα του κτηνιάτρου είναι δεδομένη. 
  • τη συναισθηματική πίεση. Θα αντιμετωπίσεις στρεσογόνες καταστάσεις, θα πρέπει να εξοικειωθείς με την ασθένεια και τον θάνατο, χωρίς όμως η εξοικείωση αυτή να σου στερήσει από την απαραίτητη ευαισθησία που δεν πρέπει να χάσεις.
  • τη λεπτή φύση των χειρουργείων αφού τα περισσότερα ζώα που θα κληθείς να χειρουργείς είναι μικρότερα από έναν άνθρωπο.
  • την ανάγκη για συνεχή εκπαίδευση/ενημέρωση καθώς τα δεδομένα όπως σε κάθε πεδίο της ιατρικής συνεχώς εξελίσσονται.
  • τα ηθικά και πρακτικά διλήμματα (π.χ. θέματα ευθανασίας, θέματα αδέσποτων κ.λπ).
  • τη δυσκολία της παράλληλης επικοινωνίας με το ζώο και τον άνθρωπο. Τα ζώα θα έρχονται στο ιατρείο σου με συνοδεία ενός ανθρώπου, οπότε θα κληθείς να συνεργαστείς και με τα δύο αυτά μέρη. Θα πρέπει να έχεις υπομονή, να εξηγείς στους ανθρώπους τις διαδικασίες και παράλληλα να διαχειριστείς και το ζώο.

 

 

 

Η Κτηνιατρική προσφέρει αρκετές επιλογές καριέρας. Μετά την αποφοίτησή του ο/η κτηνίατρος έχει προετοιμαστεί για σταδιοδρομία σε οποιοδήποτε πεδίο έχει να κάνει με την υγεία των ζώων, όλων των ειδών και μεγεθών, αλλά και τη συσχέτιση της υγείας των ζώων με την υγεία των ανθρώπων.  Σε ένα ιατρείο ή κλινική μικρών ζώων μπορεί να διαχειριστείς έκτακτα περιστατικά, όπως αν κάποιο ζώο συντροφιάς τρυπηθεί από κάποιο άγανο (φωτό) ως πιο σοβαρούς τραυματισμούς ή θέματα υγείας. (φωτογραφία: Λευτέρης Μακρυθανάσης)

Η επαγγελματική σου αποκατάσταση μπορεί να είναι:

  • σε κάποια κτηνιατρική κλινική, ή κάποιο μικρό ή μεγάλο ιατρείο ζώων συντροφιάς.
  • σε δικό σου ιατρείο σε περίπτωση που στην πορεία αποφασίσεις να ανοίξεις την επιχείρησή σου.
  • σε κτηνιατρικά μικροβιολογικά, βιοχημικά, παθολογοανατομικά και ιστολογικά εργαστήρια.
  • σε χώρο φιλοξενίας ζώων (καταφύγια, ζωολογικοί κήποι κ.λπ.)
  • σε εθνικά πάρκα, εθνικούς δρυμούς, υδροβιότοπους και εκτροφεία θηραμάτων 
  • σε δομές προστασίας και περίθαλψης άγριων ζώων (όπως είναι η Anima)
  • σε δομές που έχουν σχέση με την υγεία των παραγωγικών ζώων (π.χ. βοοειδή κ.λπ.) και σε κτηνοτροφικές μονάδες 
  • στον δημόσιο τομέα, όπως στην κεντρική και στις περιφερειακές υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας, καθώς και στις κτηνιατρικές υπηρεσίες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων
  • στον τομέα της Υγιεινής και της Ασφάλειας ζωοκομικών προϊόντων, σε Εργαστήρια Ελέγχου Τροφίμων, κ.ά.

Μπορείς να δεις πολύ αναλυτικότερα τις επαγγελματικές προοπτικές ενός κτηνιάτρου στη σχετική σελίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Το επάγγελμα του Κτηνιάτρου είναι νομοθετικά κατοχυρωμένο και η κτηνιατρική νομοθεσία καλύπτει όλες τις δραστηριότητες τους.  Οι επαγγελματικές δραστηριότητες των κτηνιάτρων λοιπόν, περιγράφονται στο άρθρο 12 του Προεδρικού Διατάγματος 344/2000, όπως αναλυτικά μπορεί κανείς να δει εδώ

 

 

 

Κτηνιατρική

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Δείτε περισσότερα, εδώ. 

Υπουργείο Υγείας, Δείτε περισσότερα, εδώ. 

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας των Ζώων. Δείτε περισσότερα, εδώ. 

Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος. Δείτε περισσότερα, εδώ.

Ελληνική Κτηνιατρική Εταιρεία. Δείτε περισσότερα, εδώ.

Ελληνική Εταιρεία Κτηνιατρικής Ζώων Συντροφιάς. Δείτε περισσότερα, εδώ.

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Δείτε περισσότερα, εδώ.   

WWF Ελλάς. Δείτε περισσότερα, εδώ. 

Παγκύπριος Κτηνιατρικός Σύλλογος. Δείτε περισσότερα, εδώ

Federation of European Companion Animal Veterinary Associations. Δείτε περισσότερα, εδώ.

Ομοσπονδία Ευρωπαίων Κτηνιάτρων. Δείτε περισσότερα, εδώ.  

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο