Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Πώς είναι να είσαι Αρχιτέκτονας

Η αρχιτέκτονας Παρή Αργυρακάκη απαντάει σε ερωτήσεις του eduguide και μας δίνει μια εικόνα για το επάγγελμά της.

1. Πώς είναι συνήθως η δουλειά σας; Με τι ασχολείστε καθημερινά;
H δομή και το περιεχόμενο της καθημερινότητας της εργασίας μου ποικίλει ανάλογα με τα έργα πάνω στα οποία δουλεύω τη δεδομένη χρονική περίοδο. Μπορεί να ασχολούμαι με τον σχεδιασμό έργων μικρής ή και μεγάλης κλίμακας, τον συντονισμό της κατασκευής των έργων αυτών, αλλά και συναντήσεις με πελάτες, συνεργάτες, προμηθευτές κ.ά. Παράλληλα, καθώς είμαι διδάκτωρ της Σχολής των Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Ε.Μ.Π, η καθημερινότητά μου περιλαμβάνει το διάβασμα και τη μελέτη συγγραμμάτων σχετικών με το πεδίο διερεύνησής μου. Έργο του αρχιτεκτονικού γραφείου της κ. Αργυρακάκη

2. Τι είναι αυτό που δεν ξέρουν πολλοί για το επάγγελμα του/της αρχιτέκτονα;
Αυτό που πιθανόν δεν γνωρίζουν πολλοί για το επάγγελμά μας, είναι ότι πρόκειται για μία πολυδιάστατη επιστήμη που έρχεται σε συχνή συνδιαλλαγή με ένα ευρύ πεδίο επιστημών αλλά και της άγραφης «επιστήμης» των μαστόρων από τους οποίους διαρκώς μαθαίνει κανείς και εμπλουτίζει το έργο του. Με τον τρόπο αυτό το έργο του δεν είναι αποκλειστικά «δικό» του, αλλά το αποτέλεσμα της συνύπαρξης όλων αυτών των ανθρώπων και της αγάπης τους για το αντικείμενο. Όσον αφορά στο σκέλος της εφαρμογής του σχεδιασμού, ο/η αρχιτέκτονας θεωρώ ότι καλείται συχνά και με τρόπο πολυδιάστατο να είναι προσαρμοστικός/η στα δεδομένα χωρίς να αλλοιώνει την ποιότητα της εργασίας του/της.

3. Υπάρχουν ευκαιρίες για το επάγγελμα στην Ελλάδα;
Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για μια καριέρα στην αρχιτεκτονική, ωστόσο αυτές οι ευκαιρίες θα ήταν σημαντικό να είναι συμβατές και να ταιριάζουν στη διαδρομή που θέλει να χαράξει κανείς, στις ποιότητες που θέλει να αποδώσει στο έργο του αλλά και στην ταυτότητα των έργων που θα ήθελε να δημιουργήσει. Άρα ενώ υπάρχει προοπτική, συνήθως βρίσκει «εμπόδιο» στο ότι το κοινό στην Ελλάδα (π.χ. πελάτες κ.ά), δεν είναι πάντα δεκτικό σε καινοτόμες αρχιτεκτονικές εφαρμογές. Αυτό δεσμεύει τον/την αρχτέκτονα ώστε να ακολουθεί ένα σύνηθες μοτίβο και να μην μπορεί πάντα να προτείνει κάτι πιο πρωτοποριακό ή να πειραματιστεί με νέες μεθόδους και υλικά (π.χ. φυσικά, eco-friendly υλικά, ελαφριά συστήματα κ.λπ.).

Η Παρή Αργυρακάκη σπούδασε στη Σχολή Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης με κατεύθυνση τα έργα τέχνης και συνέχισε τις σπουδές της στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Είναι αρχιτέκτονας, διδάκτωρ στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Ε.Μ.Π. με υποτροφία του Ι.Κ.Υ., ενώ παράλληλα έχει το δικό της αρχιτεκτονικό γραφείο, ATELIER 29.
 
.............................................................................

#Σπουδές στην Αρχιτεκτονική

Αν η Αρχιτεκτονική είναι ο τομέας που σε συναρπάζει, εδώ μπορείς να διαβάσεις περισσότερα για αυτή την επιστήμη ενώ μπορείς να ενημερωθείς εδώ για όλα τα προπτυχιακά προγράμματα που προσφέρονται στην Ελλάδα.

Από την άλλη, αν έχεις ήδη ολοκληρώσει τις προπτυχιακές σπουδές σου και αναζητάς ευκαιρίες για μεταπτυχιακή εξειδίκευση, μπορείς να ψάξεις το μεταπτυχιακό που σε ενδιαφέρει από τη μηχανή αναζήτησης του eduguide, χρησιμοποιώντας λέξεις-κλειδιά όπως «Αρχιτεκτονική» κ.λπ.

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο