Πώς είναι να είσαι Ψυχολόγος
Η Ψυχολόγος & Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια Ελεάνα Ελευθερίου απαντάει σε ερωτήσεις του eduguide και μας δίνει μια εικόνα για το επάγγελμά της.
1. Γιατί επιλέξατε να γίνετε ψυχολόγος;
Ο τομέας της ψυχικής υγείας αποτέλεσε από πολύ νωρίς κυρίαρχο ενδιαφέρον μου. Παρακολουθώντας τις προσπάθειες των Ελλήνων ειδικών ψυχικής υγείας για την προαγωγή της ψυχικής υγείας στη χώρα μας, την αποδαιμονοποίηση της ψυχικής ασθένειας και την απενοχοποίηση του αιτήματος για βοήθεια, με κορυφαία εξέλιξη αυτήν της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στην Ελλάδα (στην οποία εκτός τους ιατρούς-ψυχίατρους, συμμετείχαν επιστήμονες ειδικευμένοι στην ψυχική υγεία όπως κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχιατρικοί νοσηλευτές κ.ά.), κατάλαβα πως ήθελα με κάποιο τρόπο να συμμετέχω με τη σειρά μου στην προαγωγή της ψυχικής υγείας. Έτσι επέλεξα να σπουδάσω ψυχολογία και εν συνεχεία να ειδικευτώ στην ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία.
2. Πώς είναι μια τυπική μέρα ενός/μίας ψυχολόγου;
Μία τυπική ημέρα περιλαμβάνει πέραν από τις ώρες που αφιερώνουμε στα γραφεία μας, εποπτεία, προσωπική ανάλυση, διάβασμα, συγγραφή, παρακολούθηση σεμιναρίων και συνεχή ενημέρωση ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της δουλειάς μας. Ας μην ξεχνάμε πως ειδικά στη μετά το ξέσπασμα της πανδημίας εποχή, η ανάγκη των ανθρώπων για υποστήριξη είναι ολοένα αυξανόμενη. Συνεπώς η συνεχής εκπαίδευσή μας αποτελεί βασικό εργαλείο για να μπορούμε να αντεπεξέλθουμε.
3. Τι σας αρέσει στη δουλειά σας;
Το αίτημα για βοήθεια αρχικά. Είναι συγκινητικό να βλέπεις ανθρώπους να εκδηλώνουν την επιθυμία και την ανάγκη να κατανοήσουν και να συμφιλιωθούν με το παρελθόν. Να λειάνουν τις «εγγραφές»* που προκλήθηκαν από τους ψυχικούς τραυματισμός τους, κατανοώντας πως υπεύθυνοι δεν είναι για την πρόκληση τους, αλλά για το πώς στέκονται απέναντι σε αυτούς τους τραυματισμούς. Και στη συνέχεια να προσπαθήσουν να «αδράξουν την ημέρα» στο παρόν και στο μέλλον.
*«εγγραφή» στην ψυχική υγεία είναι αυτό που έχει καταγραφεί και έτσι όπως έχει καταγραφεί από το υποκείμενο.
Η Ελεάνα Ελευθερίου είναι Πτυχιούχος Ψυχολογίας [ΒΑ] και κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών [ΜΑ] στην Εργασιακή και Βιομηχανική Ψυχολογία. Η περαιτέρω εκπαίδευσή της περιλαμβάνει επιπλέον την Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία, τη Λακανική Ανάλυση, την Κλινική Σεξολογία και την Ψυχοτραυματολογία σε αναγνωρισμένους φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού, όπως το Φόρουμ Ψυχανάλυσης του Λακανικού πεδίου Αθηνών [που αποτελεί μέλος της ∆ιεθνούς των Φόρουµ (IF) – Σχολής Ψυχανάλυσης των Φόρουµ του Λακανικού Πεδίου (EPFCL)], το Ινστιτούτο Τραυματοθεραπείας Αθηνών [που συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Τραυματοθεραπείας Βερολίνου, το Ινστιτούτο Τραύματος και Ανάπτυξης της Βιέννης και το Ινστιτούτο Ψυχοτραυματοθεραπείας Αυστρίας] κ.ά.
..................................................................................
#Σπουδές στην Ψυχολογία
Αν η ψυχολογία είναι ο τομέας που σε συναρπάζει, εδώ μπορείς να διαβάσεις περισσότερα για αυτή την επιστήμη ενώ μπορείς να ενημερωθείς εδώ για όλα τα προπτυχιακά προγράμματα που προσφέρονται στην Ελλάδα.
Από την άλλη, αν έχεις ήδη ολοκληρώσει τις προπτυχιακές σπουδές σου και αναζητάς ευκαιρίες για μεταπτυχιακή εξειδίκευση, ρίξε μια ματιά εδώ στα διαθέσιμα μεταπτυχιακά προγράμματα.