Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.
Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Νομικές Σπουδές
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Νομικής
Full Time

Το ΠΜΣ απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) με τίτλο «Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Νομικές Σπουδές», παρέχοντας τη δυνατότητα λήψης μιας εκ των ακολούθων ειδικεύσεων : α) Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, β) Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο και Δίκαιο των Διεθνών Συναλλαγών και γ) Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο.

Το ΠΜΣ διαρθρώνεται σε τρία (3) ακαδημαϊκά εξάμηνα. Σε καθένα από τα Α΄ και Β΄ εξάμηνα προσφέρονται οκτώ (8) μαθήματα, εκ των οποίων οι φοιτητές πρέπει να επιλέξουν τέσσερα (4). Στο Γ΄ εξάμηνο οι φοιτητές εκπονούν τη Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία.

Κάθε προσφερόμενο μάθημα εντάσσεται σε μια ή περισσότερες ειδικεύσεις. Εφόσον ο φοιτητής επιλέξει τουλάχιστο τέσσερα (4) συνολικά μαθήματα που ανήκουν σε μια ειδίκευση, στα οποία περιλαμβάνεται το υποχρεωτικό μάθημα κάθε ειδίκευσης, και εκπονήσει τη διπλωματική εργασία του σε συναφές αντικείμενο, λαμβάνει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Διεθνών και Ευρωπαϊκών Νομικών Σπουδών» στη συγκεκριμένη ειδίκευση.

Η γλώσσα διδασκαλίας των μαθημάτων και της συγγραφής της διπλωματικής εργασίας είναι η ελληνική. Το σύνολο των πιστωτικών μονάδων (ECTS) που απαιτούνται για την απόκτηση του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών είναι ενενήντα (90). Τα μαθήματα των δύο πρώτων εξαμήνων διεξάγονται με φυσική παρουσία. Το πρόγραμμα μαθημάτων ανά εξάμηνο διαμορφώνεται ως εξής:

Α΄ Εξάμηνο

  • Δίκαιο Ευρωπαϊκής Ένωσης: Συνταγματικές αρχές του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης - 7.5 ECTS
  • Δίκαιο Ευρωπαϊκής Ένωσης: Ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων και Χώρος Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης  - 7.5 ECTS
  • Συγκριτικό Δίκαιο: Μεθοδολογικές προσεγγίσεις του συγκριτικού δικαίου και συγκριτικοί νομικοί πολιτισμοί - 7.5 ECTS
  • Διεθνές Οικονομικό Δίκαιο: Χρηματοδοτήσεις - 7.5 ECTS
  • Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο: Επίλυση διεθνών διαφορών - 7.5 ECTS
  •  Διπλωματική Ιστορία:Διεθνείς κρίσεις του Ψυχρού Πολέμου - 7.5 ECTS
  • Η εφαρμογή του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της  Ευρωπαϊκής Ένωσης - 7.5 ECTS
  • Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο: Θεμελιώδεις έννοιες και εφαρμογές - 7.5 ECTS

Β΄ Εξάμηνο

  • Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Δίκαιο της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης - 7.5 ECTS
  • Συγκριτικό Δίκαιο: Διεθνές, Ευρωπαϊκό και Συγκριτικό Δίκαιο μη Διάκρισης - 7.5 ECTS
  • Διεθνές Οικονομικό Δίκαιο: Ξένες Επενδύσεις - 7.5 ECTS
  • Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο: Καθορισμός εφαρμοστέου δικαίου - 7.5 ECTS
  • Διπλωματική Ιστορία: Η πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης  - 7.5 ECTS
  • Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο: Το νομικό σύστημα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου  - 7.5 ECTS
  • Δίκαιο Διεθνών Συναλλαγών  - 7.5 ECTS
  • Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο: Δίκαιο χρήσης βίας και συλλογική ασφάλεια  - 7.5 ECTS

Γ΄ Εξάμηνο

  • Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία 30 ECTS

Για τη λήψη ειδίκευσης στο Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι φοιτητές υποχρεούνται να παρακολουθήσουν επιτυχώς, στο χειμερινό εξάμηνο, το μάθημα: «Δίκαιο Ευρωπαϊκής Ένωσης: Συνταγματικές αρχές» και τουλάχιστον τρία εκ των μαθημάτων: α) Δίκαιο Ευρωπαϊκής Ένωσης: Ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων και Χώρος Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης, β) Συγκριτικό Δίκαιο: Μεθοδολογικές προσεγγίσεις του συγκριτικού δικαίου και συγκριτικοί νομικοί πολιτισμοί, γ) Η εφαρμογή του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης δ) Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Δίκαιο της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, ε) Συγκριτικό Δίκαιο: Διεθνές, Ευρωπαϊκό και Συγκριτικό Δίκαιο μη Διάκρισης, στ) Διπλωματική Ιστορία: Η πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης και ζ) Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο: Το νομικό σύστημα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Για τη λήψη ειδίκευσης στο Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο των Διεθνών Συναλλαγών, οι φοιτητές υποχρεούνται να παρακολουθήσουν επιτυχώς, στο χειμερινό εξάμηνο, το μάθημα «Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο: Επίλυση διεθνών διαφορών» και τουλάχιστον τρία εκ των μαθημάτων: α) Συγκριτικό Δίκαιο: Μεθοδολογικές προσεγγίσεις του συγκριτικού δικαίου και συγκριτικοί νομικοί πολιτισμοί β) Διεθνές Οικονομικό Δίκαιο: Χρηματοδοτήσεις, γ) Συγκριτικό Δίκαιο: Διεθνές, Ευρωπαϊκό και Συγκριτικό Δίκαιο μη Διάκρισης, δ) Διεθνές Οικονομικό Δίκαιο: Ξένες Επενδύσεις, ε) Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο: Καθορισμός εφαρμοστέου δικαίου και στ) Δίκαιο Διεθνών Συναλλαγών.

Για τη λήψη ειδίκευσης στο Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο, οι φοιτητές υποχρεούνται να παρακολουθήσουν επιτυχώς, στο χειμερινό εξάμηνο, το μάθημα «Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο: Θεμελιώδεις έννοιες και εφαρμογές» και τουλάχιστον τρία εκ των μαθημάτων: α) Συγκριτικό Δίκαιο: Μεθοδολογικές προσεγγίσεις του συγκριτικού δικαίου και συγκριτικοί νομικοί πολιτισμοί, β) Διεθνές Οικονομικό Δίκαιο: Χρηματοδοτήσεις, γ) Διπλωματική Ιστορία: Διεθνείς κρίσεις του Ψυχρού Πολέμου, δ) Συγκριτικό Δίκαιο: Διεθνές, Ευρωπαϊκό και Συγκριτικό Δίκαιο μη Διάκρισης, ε) Διεθνές Οικονομικό Δίκαιο: Ξένες Επενδύσεις, στ) Διπλωματική Ιστορία: Η πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης, ζ) Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο: Το νομικό σύστημα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η) Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο: Δίκαιο χρήσης βίας και συλλογική ασφάλεια.

 

Έχετε να μας προτείνετε κάποια διόρθωση; Επικοινωνήστε μαζί μας στο info eduguide.gr


Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο