Μέθοδος Φοίτησης: Εξ Αποστάσεως (Πλήρης και Μερική Φοίτηση)
Γλώσσα Διδασκαλίας: Ελληνική ή Αγγλική
Γενικοί Στόχοι του Προγράμματος:
Σκοπός του Προγράμματος είναι να παράσχει τη δυνατότητα για εμβάθυνση και εξειδίκευση στη γνωστική ενότητα που συγκροτείται από τα γνωστικά αντικείμενα/πεδία των Διεθνών Σχέσεων και των Ευρωπαϊκών Σπουδών, της Πολιτικής Επιστήμης και άλλα αντικείμενα που εντάσσονται στο ευρύτερο πεδίο των Κοινωνικών Επιστημών.
Η συστηματική, μεταπτυχιακού επιπέδου κατάρτιση στα παραπάνω γνωστικά αντικείμενα μπορεί να αποτελέσει κρίσιμο εφόδιο για άτομα που στοχεύουν να εργαστούν σε πλήθος τομέων, οργανισμών και επαγγελμάτων. Ενδεικτικά, τα εφόδια που θα αποκομίζουν οι απόφοιτοι του Προγράμματος θα είναι χρήσιμα:
- Σε υπηρεσίες του δημοσίου τομέα (π.χ. υπηρεσίες που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα Υπουργείων Εξωτερικών, όπως το Διπλωματικό Σώμα, Άμυνας, όπως οι Ένοπλες Δυνάμεις, Εμπορίου κ.α.)
- Σε πολυεθνικές εταιρείες, κύρια δε σε εταιρείες με διεθνή δικτύωση και ανάγκη παρακολούθησης των τάσεων που αναπτύσσονται στα πλαίσια του διεθνούς συστήματος
- Σε Διεθνείς Οργανισμούς (π.χ. Ευρωπαϊκή Ένωση, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών)
- Σε ακαδημαϊκά ιδρύματα
- Σε ερευνητικά κέντρα.
- Σε Μη-Κυβερνητικούς Οργανισμούς, διεθνούς ή εθνικής εμβέλειας.
Γενικός στόχος του Προγράμματος είναι η ανάπτυξη του επιπέδου γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων των μεταπτυχιακών φοιτητών στα προαναφερθέντα γνωστικά αντικείμενα, με βασικό άξονα τη συνειδητοποίηση (α) του πολυδιάστατου χαρακτήρα των θεμάτων που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία και (β) της «υπεραξίας» που κομίζει η θεωρητικά εμπεριστατωμένη και η μεθοδική, πολύπλευρη προσέγγιση των θεμάτων.
Βασικό πυλώνα της εκπαιδευτικής προσέγγισης αποτελεί ο συνδυασμός της θεωρητικής με την πρακτική διάσταση των ζητημάτων που ανακύπτουν στη γνωστική ενότητα των Διεθνών Σχέσεων και των Ευρωπαϊκών Σπουδών και η ανάπτυξη της ικανότητας για θεωρητικά στέρεη αλλά και πρακτικά αποτελεσματική αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών.
Από τη σκοπιά των επιμέρους γνωστικών αντικειμένων, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις διάφορες διαστάσεις και φαινόμενα που άπτονται του ευρύτερου πεδίου της διεθνούς πολιτικής, ως επίσης και στην ευρωπαϊκή διάσταση των ζητημάτων και στη διασύνδεσή τους με τις προκλήσεις, τις αδυναμίες αλλά και την προοπτική της ευρωπαϊκής πολιτικής, οικονομικής, πολιτιστικής και κοινωνικής «ολοκλήρωσης».
Ειδικοί Στόχοι του Προγράμματος:
- Πρώτος ειδικός στόχος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στις Διεθνείς Σχέσεις και Ευρωπαϊκές Σπουδές είναι η αφομοίωση των βασικών εννοιών που εμπίπτουν στα πλαίσια της γνωστικής ενότητας του προγράμματος, όπως π.χ. το διεθνές σύστημα, η διεθνής συνεργασία, η διεθνής οργάνωση, η περιφερειακή ολοκλήρωση, η διεθνής και εθνοτική σύγκρουση, η διεθνής ασφάλεια κ.α. Η κατανόηση των παραπάνω εννοιών αποτελεί sine qua non όρο για την εις βάθος προσέγγιση πολύπλοκων προβλημάτων, όπως λ.χ. η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και η κυμαινόμενη πορεία της στο χρόνο, η πολιτική, οικονομική και κοινωνική διάσταση των διακρατικών σχέσεων, οι ενδοκρατικές, διεθνείς και περιφερειακές συγκρούσεις, ο πόλεμος ως διαχρονικό φαινόμενο στα πλαίσια της διεθνούς πολιτικής, η τρομοκρατία, η ενεργειακή εξάρτηση και ενεργειακή ασφάλεια κ.α. Έμφαση δίνεται στα ζητήματα που αφορούν στην Κυπριακή Δημοκρατία και τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στην ιδιότητά της ως κράτος ευρισκόμενο στην ευρύτερη περιφέρεια της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.
- Δεύτερος ειδικός στόχος του Προγράμματος είναι η παροχή των αναγκαίων γνώσεων γύρω από τις βασικές θεωρητικές προσεγγίσεις και γύρω από τον κείμενο ερευνητικό πλούτο σε σειρά γνωστικών αντικειμένων, όπως η θεωρία διεθνών σχέσεων, η ευρωπαϊκή και περιφερειακή ολοκλήρωση, η διεθνής πολιτική οικονομία, η διεθνής ασφάλεια, οι ασύμμετρες απειλές, οι συγκρούσεις κ.α. Το Πρόγραμμα είναι διαρθρωμένο με τρόπο ώστε να δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές να εξειδικευτούν στους τομείς τους ιδιαίτερου ενδιαφέροντός τους, αφού όμως θα έχουν προηγουμένως αφομοιώσει τις βασικές έννοιες και την θεωρητική ποικιλομορφία της γνωστικής ενότητας του προγράμματος, ως επίσης και τις βασικές αρχές της μεθοδικής έρευνας.
- Τρίτος ειδικός στόχος του προγράμματος είναι, με το πέρας των σπουδών τους, οι φοιτητές να έχουν αποκτήσει ευρεία γνώση της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής εξέλιξης του διεθνούς συστήματος κατά τον 20ο και 21ο αιώνα, ως επίσης και των βασικών πτυχών του μεταβαλλόμενου διεθνούς και περιφερειακού περιβάλλοντος. Πτυχές όπως ο ρόλος του δικαίου, της διπλωματίας, των ιδιωτικών και μη κυβερνητικών φορέων, των διεθνών οργανισμών, καθώς και της σχετικής πολιτικής και οικονομικής ισχύος των κρατών αποτελούν βασικούς παράγοντες της εν λόγω γνώσης. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι σημαντική η δυνατότητα ακαδημαϊκά επαρκούς πρακτικής εφαρμογής της κτώμενης γνώσης τόσο σε επίπεδο ερευνητικής παραγωγής, όσο και σε επίπεδο επαγγελματικής ενασχόλησης.
Προοπτικές Σταδιοδρομίας
Ενδεικτικά, τα εφόδια που θα αποκομίζουν οι απόφοιτοι του Προγράμματος θα είναι χρήσιμα:
- Σε υπηρεσίες του δημοσίου τομέα (π.χ. υπηρεσίες που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα Υπουργείων Εξωτερικών, όπως το Διπλωματικό Σώμα, Άμυνας, όπως οι Ένοπλες Δυνάμεις, Εμπορίου κ.α.)
- Σε πολυεθνικές εταιρείες, κύρια δε σε εταιρείες με διεθνή δικτύωση και ανάγκη παρακολούθησης των τάσεων που αναπτύσσονται στα πλαίσια του διεθνούς συστήματος
- Σε Διεθνείς Οργανισμούς (π.χ. Ευρωπαϊκή Ένωση, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών)
- Σε ακαδημαϊκά ιδρύματα
- Σε ερευνητικά κέντρα
- Σε Μη-Κυβερνητικούς Οργανισμούς, διεθνούς ή εθνικής εμβέλειας.
Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα προσφέρεται και διά ζώσης.