Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.
Η αλληλεπίδραση ανοσιακού συστήματος και νεφρικής νόσου: Μεταφραστική και Kλινική Προσέγγιση (Τhe interaction between immune system and kidney disease: Τranslational and clinical approach)
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Ιατρικής
Full Time

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης: Η αλληλεπίδραση ανοσιακού συστήματος και νεφρικής νόσου: Μεταφραστική και Kλινική Προσέγγιση (2024-2025)

Το τμήμα Ιατρικής, της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Προκηρύσσει για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024, την εισαγωγή, κατ΄ ανώτατο όριο, είκοσι πέντε (25) θέσεων μεταπτυχιακών φοιτητών, στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «Η Αλληλεπίδραση Ανοσιακού Συστήματος και Νεφρικής Νόσου: Μεταφραστική και Κλινική Προσέγγιση».

Σκοπός του ΠΜΣ

Η ίδρυση του προγράμματος «H ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ ΑΝΟΣΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΝΕΦΡΙΚΗΣ ΝΟΣΟΥ: ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ» προέκυψε από την αλληλεπίδραση νεφρικών νοσημάτων, διαταραχής της νεφρικής λειτουργίας και ανοσιακού συστήματος, καθώς και τις κλινικές επιπτώσεις της αλληλεπίδρασης αυτής. Η έγκαιρη διάγνωση των νεφρικών νοσημάτων ανοσολογικής αιτιολογίας, όπως και των επιπτώσεων της χρόνιας νεφρικής νόσου στη λειτουργία του ανοσιακού συστήματος, απαιτούν προαγωγή της έρευνας στον τομέα αυτό, εφαρμογή νέων μεθόδων κατανόησης της νόσου και ανάλυση των δεδομένων με προηγμένες τεχνολογίες, καθώς και την εφαρμογή αποτελεσμάτων της βασικής έρευνας στην κλινική πράξη με απώτερο σκοπό την εγκεκριμένη θεραπευτική προσέγγιση των παραπάνω καταστάσεων.

Γνωστικό αντικείμενο του ΠΜΣ

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών διοργανώνεται από την Α’ Νεφρολογική Κλινική Α.Π.Θ. και το Εργαστήριο Βιολογικής Χημείας του Τμήματος Ιατρικής του Α.Π.Θ. και αποτελεί ένα πρωτοποριακό μεταπτυχιακό πρόγραμμα μελέτης σύγχρονων κλινικών και ερευνητικών θεμάτων Νεφρολογίας, Ανοσολογίας, Ρευματολογίας, Βιοχημείας, Βιοστατιστικής για την κατανόηση της αλληλεπίδρασης της νεφρικής λειτουργίας και του ανοσιακού συστήματος.

Το ΠΜΣ σκοπό έχει:

  1. Την παροχή απαραίτητων εφοδίων για την υψηλή κατάρτιση και παραγωγή νέας γνώσης των Ιατρών, Φαρμακοποιών, Βιολόγων, Βιοχημικών, Χημικών και Νοσηλευτών σε εξειδικευμένα θέματα Ανοσολογίας, Κλινικής Νεφρολογίας, Ρευματολογίας, Βιοχημείας και Μεταμόσχευσης νεφρού και θα αποτελέσουν σημαντικό κεφάλαιο για περαιτέρω ανάπτυξη στον τομέα της νεφροανοσολογίας.
  2. Την κατάρτιση Βιολόγων, Βιοτεχνολόγων, Χημικών και Χημικών Μηχανικών σε θέματα βιοτεχνολογίας που σχετίζονται με τις μεθόδους εξωνεφρικής κάθαρσης.
  3. Τη γνωριμία με βασικές και προηγμένες εργαστηριακές μεθόδους με σκοπό την προώθηση της έρευνας σχετικά με νεφρικά νοσήματα ανοσολογικής αιτιολογίας.
  4. Την εμβάθυνση σε βασικές και προηγμένες μεθόδους βιοπληροφορικής, βιοστατιστικής και εφαρμογής της τεχνητής νοημοσύνης στην επεξεργασία δεδομένων.
  5. Την κατάρτιση νέων επιστημόνων, αλλά και τον εμπλουτισμό προηγούμενης εμπειρίας των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα, Βιολόγων, Χημικών, Βιοτεχνολόγων, Βιοχημικών, που θα στελεχώσουν μικροβιολογικά, ανοσολογικά, βιοχημικά εργαστήρια και απαιτούν εξιδεικευμένες γνώσεις βιοτεχνολογίας.
  6. Την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την κατάρτιση επιστημόνων για τη στελέχωση θέσεων που απαιτούν υψηλό και εξειδικευμένο επίπεδο σε θέματα ανοσολογίας και μεταμόσχευσης.
  7. Την απαραίτητη τεχνογνωσία και την προετοιμασία για την υποστήριξη ερευνητών και γιατρών για διδακτορικές σπουδές.

Η χρονική διάρκεια φοίτησης στο ΠΜΣ είναι δύο (2) ακαδημαϊκά εξάμηνα παρακολούθησης και ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο εκπόνησης διπλωματικής εργασίας. Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών πιστώνεται συνολικά με 90 ECTS σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πιστωτικών Μονάδων. Κάθε ECTS αντιστοιχεί σε 25 ώρες φόρτου εργασίας. Η παρακολούθηση των μαθημάτων, σεμιναρίων και λοιπών δραστηριοτήτων του Προγράμματος είναι υποχρεωτική. Η διδασκαλία του Προγράμματος θα γίνεται υβριδικά, δια ζώσης και εξ αποστάσεως. Η γλώσσα του Προγράμματος είναι η Ελληνική και η Αγγλική όταν οι εισηγητές προέρχονται από Πανεπιστήμια της Αλλοδαπής. Η συγγραφή της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας γίνεται στην ελληνική ή αγγλική γλώσσα.

Τα δύο πρώτα εξάμηνα του προγράμματος σπουδών του ΠΜΣ αφιερώνονται στην παρακολούθηση υποχρεωτικών μαθημάτων και μαθημάτων επιλογής και πιστώνονται με 60 εκπαιδευτικές μονάδες ECTS, 30 μονάδες από τα μαθήματα του Α’ εξαμήνου και 30 μονάδες από τα μαθήματα του Β’ εξαμήνου. Στο Γ΄ εξάμηνο το οποίο πιστώνεται με 30 μονάδες ECTS, ο φοιτητής εκπονεί διπλωματική εργασία. Η ανάθεση του θέματος της διπλωματικής εργασίας γίνεται στο τέλος του Β’ εξαμήνου. Η επιτυχής εκπλήρωση των σχετικών υποχρεώσεων παρακολούθησης, επιτυχών εξετάσεων στα 12 μαθήματα των δυο εξαμήνων και εκπόνησης διπλωματικής εργασίας, οδηγεί στην απόκτηση Μεταπτυχιακού Διπλώματος Σπουδών (Δ.Μ.Σ) με τίτλο «H αλληλεπίδραση ανοσιακού συστήματος και νεφρικής νόσου: μεταφραστική και κλινική προσέγγιση».

Κατηγορίες εισακτέων

Στο πρόγραμμα γίνονται δεκτοί απόφοιτοι/τες πτυχιούχοι Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή αλλοδαπής με ισότιμο αναγνωρισμένο τίτλο (αναγνώριση τίτλου σπουδών από ΔΟΑΤΑΠ), από Τμήματα Ιατρικής, Φαρμακευτικής, Βιολογίας, Μοριακής Βιολογίας Βιοχημείας, Χημείας, Βιοτεχνολογίας, Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, Χημικών Μηχανικών, Πληροφορικής με εφαρμογές στη Βιοϊατρική, Νοσηλευτικής, Ιατρικών Εργαστηρίων, Διατροφής και Διαιτολογίας, Μηχανικών Βιοϊατρικής Τεχνολογίας, ή άλλων Τμημάτων ΑΕΙ ή Τμημάτων ΑΤΕΙ (παλαιοί απόφοιτοι) με συναφές γνωστικό αντικείμενο.

Αριθμός εισακτέων

Ο αριθμός εισακτέων στο ΠΜΣ ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο σε 25 μεταπτυχιακούς/ές φοιτητές/τριες κατ’ έτος

Οι υποψήφιοι για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία εισαγωγής θα πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτηση με τα εξής απαραίτητα δικαιολογητικά (σε μορφή pdf και μόνο ως ένα ενιαίο pdf ανά αρχείο) κάνοντας είσοδο στη διεύθυνση https://enrollment.auth.gr:

1. Αίτηση συμμετοχής στο ΠΜΣ υπάρχει αναρτημένη στο site του ΠΜΣ (https://msc-immunonephrology.med.auth.gr/) και στο site της ιατρικής του Α.Π.Θ.

2. Αντίγραφο πτυχίου ή πτυχίων ελληνικού ΑΕΙ ή ΤΕΙ συναφούς Τμήματος και πιστοποιητικό αντιστοιχίας και ισοτιμίας από το ΔΟΑΤΑΠ, σε περίπτωση πτυχιούχων πανεπιστημίων του εξωτερικού.

3. Σύντομο βιογραφικό σημείωμα στο οποίο αναφέρονται οι σπουδές, η διδακτική ή/και επαγγελματική εμπειρία, η επιστημονική και κοινωνική δραστηριότητα του υποψηφίου.

4. Υπόμνημα στο οποίο αναφέρονται τα επιστημονικά ενδιαφέροντα του υποψήφιου, καθώς και οι λόγοι για τους οποίους ενδιαφέρεται να παρακολουθήσει σπουδές στο συγκεκριμένο ΠΜΣ. (Δήλωση σκοπού).

5. Πιστοποιητικό γνώσης μιας τουλάχιστον γλώσσας πέραν της γλώσσας διεξαγωγής του ΠΜΣ. Απαιτείται: α) αποδεικτικό γνώσης της γλώσσας επιπέδου Β2 (καλή γνώση).

Το επίπεδο γλωσσομάθειας της ξένης γλώσσας αποδεικνύεται με τους εξής τρόπους:

α) Κρατικό Πιστοποιητικό του ν. 2740/1999 όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 19 του άρθρου 13 του Ν. 3149/2003,

β) Με πτυχίο Ξένης Γλώσσας και Φιλολογίας ή Πτυχίο Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας της ημεδαπής ή αντίστοιχο και ισότιμο σχολών της αλλοδαπής,

γ) Με Πτυχίο, προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό δίπλωμα ή διδακτορικό δίπλωμα οποιουδήποτε αναγνωρισμένου ιδρύματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της αλλοδαπής,

δ) Με απολυτήριο τίτλο ισότιμο των ελληνικών σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εφόσον έχουν αποκτηθεί μετά από κανονική φοίτηση τουλάχιστον έξι ετών στην αλλοδαπή). Η άδεια επάρκειας διδασκαλίας ξένης γλώσσας δεν αποδεικνύει τη γνώση ξένης γλώσσας (Π.Δ. 347/2003). Οι υποψήφιοι που είναι κάτοχοι της σχετικής άδειας πρέπει να προσκομίσουν επικυρωμένο αντίγραφο και ακριβή μετάφραση του τίτλου σπουδών βάσει του οποίου εκδόθηκε η άδεια επάρκειας διδασκαλίας ξένης γλώσσας).

6. Κατάθεση ονομάτων και στοιχεία επικοινωνίας 2 μελών ΔΕΠ ή ερευνητών ή γενικά επιστημονικού προσωπικού που θα μπορέσουν να χορηγήσουν συστάσεις για τους υποψήφιους.

7. Φωτοτυπία δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας.

8. Φωτογραφία έγχρωμη τύπου Αστυνομικής Ταυτότητας

Υπάρχουν αναρτημένες οδηγίες για την υποβολή αιτήσεων στη σελίδα της Ιατρικής του ΑΠΘ καθώς και στην ιστοσελίδα του ΠΜΣ. Η επιλογή των υποψηφίων γίνεται με βάση το σύνολο των μορίων που προκύπτουν από τη συνεκτίμηση των κριτηρίων, ως εξής:

  1. Γενικός βαθμός του πτυχίου, πολλαπλασιαζόμενος επί τον συντελεστή 1 (κατ’ ανώτατο όριο 10 μόρια).
  2. Η προηγούμενη ερευνητική δραστηριότητα ή συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα πρόσθετης επαγγελματικής κατάρτισης, μετεκπαίδευσης ή εξειδίκευσης σε συναφές αντικείμενο λαμβάνει 5 μόρια.
  3. Η ενδεχόμενη επαγγελματική εμπειρία, σχετιζόμενη με το περιεχόμενο του ΠΜΣ, (απόλυτη συνάφεια με το αντικείμενο του ΠΜΣ, κλινική εμπειρία, χρόνος εργασιακής απασχόλησης) 1-10 μόρια.
  4. Η γνώση ανώτερου ή ανώτατου επιπέδου ξένης γλώσσας λαμβάνει 5 μόρια . Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κάποιο επίσημο αποδεικτικό ξένης γλώσσας εξετάζεται προφορικά για την πιστοποίηση της κατάρτισης
  5. H γνώση Η/Υ λαμβάνει 5 μόρια
  6. Ο βαθμός της προφορικής συνέντευξης πολλαπλασιάζεται επί τον συντελεστή 3,5 (κατ’ ανώτατο όριο 35 μόρια με κατώτερο όριο 5 μόρια).

Η αξιολόγηση και επιλογή των υποψηφίων γίνεται με βάση τα δικαιολογητικά και τη συνέντευξη αυτών από την Επιτροπή Επιλογής Εισακτέων του ΠΜΣ. Οι συνεντεύξεις προβλέπεται να πραγματοποιηθούν εντός του πρώτου δεκαημέρου του Σεπτεμβρίου και ακολούθως θα ολοκληρωθεί η επιλογή των εισακτέων.

Ο τελικός πίνακας των επιτυχόντων- και τυχόν επιλαχόντων/ ουσών- επικυρώνεται από τη Γενική Συνέλευση του Τμήματος Ιατρικής.

Ενστάσεις επί της διαδικασίας επιλογής υποψηφίων είναι δυνατόν να κατατεθούν σε προθεσμία πέντε (5) ημερών από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να αποστείλουν την αίτηση συμμετοχής από 15/05/2024 με όλα τα απαιτούμενα συνοδευτικά, δικαιολογητικά, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο msc-immunonephrology@med.auth.gr. Σε περίπτωση που δεν συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός υποψηφίων θα υπάρξει παράταση υποβολής αιτήσεων. H αίτηση συμμετοχής θα είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα https://msc-immunonephrology.med.auth.gr/ Σχετικές πληροφορίες μπορούν να βρουν οι υποψήφιοι και στο site της ιατρικής του Α.Π.Θ (www.med.auth.gr) στα μεταπτυχιακά προγράμματα. Η επιλογή εισακτέων προβλέπεται να ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο και τα μαθήματα θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο 2024.

Για τη συμμετοχή στο ΠΜΣ «Αλληλεπίδραση Ανοσιακού Συστήματος και Νεφρικής Νόσου-Μεταφραστική και Κλινική Προσέγγιση» προβλέπονται τέλη φοίτησης ύψους τριών χιλιάδων ευρώ (3.000 ευρώ) και επιμερίζονται σε τρείς ισόποσες δόσεις των χιλίων ευρώ (1.000 ευρώ) και καταβάλλονται στον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας Α.Π.Θ. Η πρώτη καταβάλλεται στην αρχή του Α΄ εξαμήνου. Η δεύτερη στην αρχή του Β΄ εξαμήνου και η τρίτη στην αρχή του Γ’ εξαμήνου.

Η εγγραφή των φοιτητών θεωρείται οριστική μετά την καταβολή της πρώτης δόσης των τελών φοίτησης.

Η απαλλαγή των τελών φοίτησης γίνεται σύμφωνα με το νόμο για τη λειτουργία των ΠΜΣ.

Περισσότερες πληροφορίες:

Προκήρυξη | Αίτηση

Οδηγίες υποβολής αίτησης

 


Έχετε να μας προτείνετε κάποια διόρθωση; Επικοινωνήστε μαζί μας στο info eduguide.gr


Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο