Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.
Δερματοσκόπηση
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Ιατρικής
Full Time

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης: Δερματοσκόπηση (2024-2025)

Το Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Α.Π.Θ. προκηρύσσει την εισαγωγή, κατ' ανώτατο όριο, σαράντα (40) θέσεων μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών, για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025, στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) με τίτλο «Δερματοσκόπηση» (ΦΕΚ ίδρυσης 4521/Β’/14-10-2020).

Η χρονική διάρκεια φοίτησης στο ΠΜΣ ορίζεται κατ’ ελάχιστο σε τρία (3) ακαδημαϊκά εξάμηνα στα οποία περιλαμβάνεται και ο χρόνος εκπόνησης και κρίσης της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας και οδηγεί στη λήψη Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) με ειδίκευση στη Δερματοσκόπηση, επιπέδου επτά (7) του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων σύμφωνα με το άρθρο 47 του ν. 4763/2020 (Α΄254). Το ΠΜΣ πιστώνεται συνολικά με 90 ECTS σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πιστωτικών Μονάδων. Περιλαμβάνει δύο εξάμηνα πλήρους φοίτησης ενώ στο τρίτο εξάμηνο πραγματοποιείται η εκπόνηση της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας. Το ΠΜΣ περιλαμβάνει οκτώ (8) υποχρεωτικά μαθήματα στο Α ́ εξάμηνο και έξι (6) υποχρεωτικά μαθήματα στο Β ́ εξάμηνο. Το σύνολο των πιστωτικών μονάδων (ECTS) του ΠΜΣ ανέρχεται σε 90, με 1 μονάδα ECTS να αντιστοιχεί σε 25 ώρες φόρτου εργασίας.

Η επίσημη γλώσσα διεξαγωγής του προγράμματος είναι η ελληνική και η γλώσσα εκπόνησης της μεταπτυχιακής εργασίας μπορεί να είναι η ελληνική ή η αγγλική.

Η έναρξη των μαθήματων ορίζεται τον Οκτώβριο του 2024.

Οι κατηγορίες των υποψηφίων: 
Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4957/2022 και τον Εσωτερικό του Κανονισμό, στο Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί ως μεταπτυχιακοί φοιτητές, πτυχιούχοι των Πανεπιστημιακών Τμημάτων Ιατρικής της ημεδαπής και αναγνωρισμένων ομοταγών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής. Ειδικότερα το πρόγραμμα απευθύνεται σε ειδικευόμενους και ειδικευμένους ιατρούς Δερματολογίας, καθώς και σε ιατρούς εν αναμονή της ειδικότητας της Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας.

Τα κριτήρια επιλογής των εισακτέων, περιλαμβάνουν:

  1. Κατοχή πτυχίου Πανεπιστημίου των Τμημάτων Ιατρικής της ημεδαπής ή της αλλοδαπής.
  2. Επαρκής γνώση μιας ξένης γλώσσας, ως απαραίτητη προϋπόθεση, σε επίπεδο τουλάχιστον B2, σύμφωνα με το σύστημα του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο γίνεται αποδεκτό από το Α.Σ.Ε.Π. Εναλλακτικά, όταν δεν πρόκειται βεβαιωμένα για τη μητρική γλώσσα, μπορεί να υποβληθεί πτυχίο ή μεταπτυχιακό δίπλωμα ελληνικού Πανεπιστημίου ή ομοταγούς Πανεπιστημίου της αλλοδαπής, από το οποίο προκύπτει η επιτυχής ολοκλήρωση ξενόγλωσσου προπτυχιακού ή μεταπτυχιακού προγράμματος.
  3. Ανακοινώσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια.
  4. Δημοσιεύσεις σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά.
  5. Η συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα.
  6. Η αναγνωρισμένη επαγγελματική εμπειρία.
  7. Γνώση επιπλέον της μιας ξένης γλώσσας επιπέδου Β2.
  8. Αναγνωρισμένες μεταπτυχιακές σπουδές.
  9. Συνέντευξη από αρμόδια Επιτροπή.

Οι υποψήφιοι υποβάλλουν τα παρακάτω δικαιολογητικά:

  1. Αίτηση συμμετοχής στο Π.Μ.Σ.
  2. Δήλωση σκοπού (σύντομο υπόμνημα για τους λόγους επιλογής και συμμετοχής στο ΠΜΣ).
  3. Αντίγραφο πτυχίου Πανεπιστημίου των Τμημάτων Ιατρικής της ημεδαπής ή της αλλοδαπής. Πιστοποιητικό ισοτιμίας από το ΔΟΑΤΑΠ, σε περίπτωση πτυχιούχων πανεπιστημίων του εξωτερικού, είναι επιθυμητό. Πιστοποιητικά περάτωσης σπουδών γίνονται δεκτά κατά την υποβολή της αίτησης αλλά για την εγγραφή είναι απαραίτητη η κατάθεση του τίτλου σπουδών.
  4. Πιστοποιητικό γνώσης ξένης γλώσσας.
  5. Βιογραφικό σημείωμα στο οποίο αναφέρονται αναλυτικά οι σπουδές, η διδακτική ή/και επαγγελματική εμπειρία, η επιστημονική και κοινωνική δραστηριότητα του υποψηφίου.
  6. Αποδεικτικά έγγραφα για τυχόν ερευνητική ή/και συγγραφική δραστηριότητα, για συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα ή για απόδειξη επαγγελματικής εμπειρίας.
  7. Δύο (2) συστατικές επιστολές από μέλη ΔΕΠ ή από τον φορέα εργασίας.
  8. Πιθανά πιστοποιητικά γνώσης επιπλέον της μιας ξένης γλώσσας.
  9. Πιθανούς μεταπτυχιακούς ή/και διδακτορικούς τίτλους σπουδών ελληνικού Πανεπιστημίου ή ομοταγούς Ιδρύματος της αλλοδαπής.
  10. Ευκρινές φωτοαντίγραφο των δύο όψεων της ταυτότητας ή του διαβατηρίου.

Τα ανωτέρω δικαιολογητικά υποβάλλονται είτε ως ακριβή, είτε ως απλά αντίγραφα.

Οι αλλοδαποί υποψήφιοι, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την εισαγωγή τους σε Π.Μ.Σ. οφείλουν να προσκομίσουν βεβαίωση ελληνομάθειας ή πιστοποιητικό επιπέδου τουλάχιστον Β2.

Η διαδικασία επιλογής των υποψηφίων στο Π.Μ.Σ. γίνεται από την τριμελή Επιτροπή Επιλογής Εισακτέων που ορίζεται κάθε έτος με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος, μετά από εισήγηση της Σ.Ε. του Π.Μ.Σ., η οποία κατατάσσει τους/τις υποψήφιους/ες βάσει του συνολικού αριθμού μορίων που συγκέντρωσαν. Η Επιτροπή καταρτίζει πλήρη κατάλογο με όλους τους υποψηφίους και ύστερα από τον σχετικό έλεγχο, απορρίπτει όσους δεν πληρούν τα ελάχιστα κριτήρια που έχουν καθοριστεί από το Τμήμα και καλεί σε συνέντευξη τους προκρινόμενους υποψηφίους που έχουν συγκεντρώσει τα προαπαιτούμενα.

Στην προφορική συνέντευξη αξιολογούνται:

  1. η επίδοση στο προπτυχιακό μάθημα της Δερματολογίας,
  2. η επιστημονική κατάρτιση,
  3. η ερευνητική εμπειρία των υποψηφίων,
  4. η συναφής εξωπανεπιστημιακή δραστηριότητα και
  5. τα συναφή επιστημονικά ενδιαφέροντα.

Η μοριοδότηση των υποψηφίων για εισαγωγή στο Π.Μ.Σ. προκύπτει ως ακολούθως:

  1. Βαθμός πτυχίου (πολλαπλασιαζόμενος με συντελεστή 1, μέγιστο 10 μόρια).
  2. Οι αναγνωρισμένες μεταπτυχιακές σπουδές (με συντελεστή 1, μέγιστο 10 μόρια).
  3. Προφορική συνέντευξη (μέγιστο 30 μόρια).
  4. Γνώση ξένης γλώσσας, επιπέδου Β2 επτά (7) μόρια, επιπέδου Γ1 οκτώ (8) μόρια και επιπέδου Γ2 εννέα μόρια (9), ως μητρική ή η απόκτηση πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε πανεπιστήμιο της αλλοδαπής δέκα μόρια (10), μέγιστο τα δέκα (10) μόρια.
  5. Ανακοινώσεις σε ελληνικά συνέδρια (1 μόριο/ανακοίνωση, μέγιστο 5 μόρια).
  6. Ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια (2 μόρια/ανά ανακοίνωση, μέγιστο 10 μόρια).
  7. Δημοσιεύσεις σε ελληνικά περιοδικά (5 μόρια/δημοσίευση, μέγιστο 15 μόρια).
  8. Δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά (10 μόρια/δημοσίευση, μέγιστο 30 μόρια).
  9. Συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα (5 μόρια/ανά πρόγραμμα, μέγιστο 15 μόρια).
  10. Αναγνωρισμένη επαγγελματική εμπειρία (1 μόριο/έτος, μέγιστο 5 έτη εμπειρίας 5 μόρια).
  11. Γνώση επιπλέον της μιας ξένης γλώσσας επιπέδου Β2 (5 μόρια έκαστη, μέγιστο 10 μόρια).

Ο ανώτατος βαθμός μοριοδότησης που μπορεί να συμπληρώσουν οι υποψήφιοι καθορίζεται από τα παραπάνω κριτήρια και είναι 150 μόρια.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας (αξιολόγηση με βάση τον φάκελο δικαιολογητικών και συνέντευξη), καταρτίζεται ο πίνακας των επιτυχόντων. Σε περίπτωση ισοβαθμίας στην τελευταία θέση, για την τελική τους κατάταξη λαμβάνεται υπόψη ο βαθμός του πτυχίου. Αν και σε αυτή την περίπτωση προκύψει ισοβαθμία, τότε για την τελική τους κατάταξη λαμβάνεται υπόψη η επίδοση στο προπτυχιακό μάθημα της Δερματολογίας. Σε περίπτωση νέας ισοβαθμίας, για την τελική τους κατάταξη πραγματοποιείται ηλεκτρονική κλήρωση παρουσία των ενδιαφερομένων.

Σε περίπτωση που θέσεις εισακτέων μείνουν κενές, καλύπτονται μέχρι πλήρωσης του προβλεπόμενου αριθμού εισακτέων (σύμφωνα με τα οριζόμενα της προκήρυξης), είτε με την κατάταξη, ως επιτυχόντων, υποψηφίων κατά φθίνουσα σειρά συνολικής βαθμολογίας, είτε με συμπληρωματική προκήρυξη των κενών θέσεων.

Ο τελικός πίνακας των επιτυχόντων -και τυχόν επιλαχόντων/ουσών- επικυρώνεται από τη Συνέλευση του Τμήματος Ιατρικής.

Ενστάσεις επί των αποτελεσμάτων δύναται να κατατεθούν εντός πέντε (5) εργάσιμών ημερών από την κοινοποίηση των αποτελεσμάτων.

Η εγγραφή των επιτυχόντων πραγματοποιείται κατόπιν σχετικής ανακοίνωσης από τη γραμματεία του Π.Μ.Σ. εντός πέντε (5) ημερών, με κατάθεση τυχόν επιπλέον απαραίτητων δικαιολογητικών.

Σε περίπτωση που ένας υποψήφιος δεν εγγραφεί εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, λαμβάνεται ως άρνηση αποδοχής της θέσης κι αυτή καλύπτεται με τον αμέσως επόμενο επιτυχόντα.

Για τη συμμετοχή στο Π.Μ.Σ. προβλέπονται τέλη φοίτησης που ορίζονται στο ποσό των τριών χιλιάδων και πεντακοσίων Ευρώ (3.500 €) για κάθε πλήρη κύκλο σπουδών και τα οποία οι μεταπτυχιακοί φοιτητές υποχρεούνται να καταβάλλουν σε δύο ισόποσες δόσεις. Η πρώτη κατά την εγγραφή και η δεύτερη πριν από την έναρξη του Β΄ εξαμήνου, σε τραπεζικό Λογαριασμό του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων και Έρευνας (ΕΛΚΕ) του Α.Π.Θ. Η εγγραφή των φοιτητών θεωρείται οριστική μετά την καταβολή της πρώτης δόσης των τελών φοίτησης. Η πλημμελής καταβολή των οικονομικών υποχρεώσεων συνιστά ικανό λόγο μη απονομής του Διπλώματος ή και διαγραφής από το Π.Μ.Σ.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλλουν αιτήσεις από 01/05/2024 μέχρι και τις 31/08/2024 ηλεκτρονικά, αποκλειστικά στη διεύθυνση: https://enrollment.auth.gr επιλέγοντας από τα διαθέσιμα προγράμματα, το συγκεκριμένο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο: «Δερματοσκόπηση» και να επισυνάψουν τα παραπάνω αναφερόμενα δικαιολογητικά σε μορφή αρχείων pdf.

Το έντυπο της αίτησης και αναλυτικές οδηγίες υποβολής αίτησης και δικαιολογητικών είναι διαθέσιμα στο σύνδεσμό εδώ.

Οι συνεντεύξεις προβλέπεται να πραγματοποιηθούν εντός του δεύτερου δεκαημέρου του Σεπτεμβρίου και ακολούθως θα ολοκληρωθεί η επιλογή των εισακτέων.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθύνεστε στη Γραμματεία του Π.Μ.Σ.:

  • Α' Κλινική Δερματικών και Αφροδισίων Νοσημάτων ΑΠΘ, Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων Θεσσαλονίκης, Δελφών 124, 54643, Θεσσαλονίκη
  • Τηλ.: 2310 992262 τις εργάσιμες ημέρες από 11.00-13.00
  • E-mail: msc-dermatoscopy@med.auth.gr
  • Ιστοσελίδα του Π.Μ.Σ.: https://dermatoscopy.med.auth.gr.

Προκήρυξη


Έχετε να μας προτείνετε κάποια διόρθωση; Επικοινωνήστε μαζί μας στο info eduguide.gr

Σχετικά Προγράμματα

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο