Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.
Διαχείριση της μαζικής μετανάστευσης και πληθυσμών σε κίνηση
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Οικονομικών Επιστημών, Πολιτικών Επιστημών, Δημοσιογραφίας & Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας και Νομικής
Full Time

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης: Διαχείριση της μαζικής μετανάστευσης και πληθυσμών σε κίνηση (2024-2025)

Περίοδος υποβολής αιτήσεων από την Τρίτη 20 Αυγούστου 2024 έως την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024

Τα Τμήματα της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών – Οικονομικών Επιστημών (επισπεύδον Τμήμα) , Πολιτικών Επιστημών, Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ – και η Σχολή Νομικής του Α.Π.Θ. στην Συνεδρίαση της Επιτροπής Μεταπτυχιακών Σπουδών με αριθμό 2/28-11-2022 προκηρύσσουν από είκοσι (20) έως σαράντα (40) θέσεις μεταπτυχιακών φοιτητών που επιθυμούν να συμμετάσχουν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «Διαχείριση της μαζικής μετανάστευσης και πληθυσμών σε κίνηση» το οποίο οδηγεί στην απόκτηση Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Master of Science (MSc.) στο γνωστικό αντικείμενο της Διαχείρισης της μαζικής μετανάστευσης και πληθυσμών σε κίνηση.

H διάρκεια σπουδών ορίζεται σε τρία (3) διδακτικά εξάμηνα πλήρους φοίτησης, ήτοι δύο (2) εξάμηνα παρακολούθησης μαθημάτων, και ένα (1) για την εκπόνηση και συγγραφή της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας ή την πραγματοποίηση Διπλωματικής Πεδίου/Πρακτικής Άσκησης (Δ.Π./Δ.Α.).

Για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές έχουν την υποχρέωση (α) να συμμετέχουν ανελλιπώς και να αξιολογηθούν σε οκτώ (8) μαθήματα, και (β) να εκπονήσουν, υπό την εποπτεία συμβούλου καθηγητή, μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία περίπου 10.000 – 15.000 λέξεων, την οποία πρέπει να υποστηρίξουν ενώπιον Τριμελούς Επιτροπής Επιλογής Εισακτέων ή πραγματοποίηση διπλωματικής πεδίου/πρακτικής άσκησης υπό την εποπτεία επιβλέποντος ή εντεταλμένου για το σκοπό αυτό στελέχους του Φορέα όπου θα υλοποιηθεί η διπλωματική πεδίου.

Στο ΔΠΜΣ γίνονται δεκτοί/-ές κάτοχοι πτυχίου πανεπιστημιακών τμημάτων της ημεδαπής ή αναγνωρισμένου ομοταγούς Ιδρύματος της αλλοδαπής σε κατευθύνσεις κοινωνικών επιστημών ή άλλων επιστημών με συναφές αντικείμενο, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που προβλέπει o ν. 4957/2022.

Στερούνται δικαιώματος συμμετοχής στο Πρόγραμμα όσοι/ες φοιτητές/τριες είναι παράλληλα εγγεγραμμένοι/ες σε άλλο ΠΜΣ της ημεδαπής.

Ως γλώσσα διδασκαλίας του ΔΠΜΣ ορίζεται η ελληνική και ως γλώσσα εκπόνησης της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας είναι η ελληνική ή διάφορη της ελληνικής μετά από αιτιολογημένη απόφαση της Ε.Π.Σ. του προγράμματος.

Για την παρακολούθηση του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών δεν προβλέπεται η καταβολή τελών φοίτησης.

Για το δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής οι υποψήφιοι καλούνται να υποβάλουν την αίτησή τους στον σύνδεσμο: https://forms.gle/BxUo4HZkN6aB3deU8 Γραμματεία του Προγράμματος, από την Τρίτη 20 Αυγούστου 2024 έως την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024 συνυποβάλλοντας τα παρακάτω δικαιολογητικά:

α) Αίτηση συμμετοχής (διαθέσιμη σε ηλεκτρονική μορφή μαζί με την προκήρυξη)

β) Αντίγραφο τίτλων σπουδών και αναλυτικής βαθμολογίας ελληνικού πανεπιστημιακού Ιδρύματος συναφούς τμήματος ή αντίγραφο τίτλων σπουδών και αναλυτικής βαθμολογίας αναγνωρισμένου πανεπιστημίου του εξωτερικού με βάση το νόμο 4957/2022.

γ) Βιογραφικό σημείωμα στο οποίο αναφέρονται αναλυτικά οι σπουδές, η διδακτική ή/και επαγγελματική εμπειρία και η επιστημονική δραστηριότητα του υποψηφίου.

δ) Για τη συμμετοχή των υποψηφίων στη διαδικασία επιλογής απαραίτητη θεωρείται, εκτός της ελληνικής, η γνώση και μιας ξένης γλώσσας, της αγγλικής, γερμανικής, αραβικής ή της γαλλικής, η οποία, όταν δεν είναι βεβαιωμένα η μητρική τους, πιστοποιείται είτε με πτυχίο αντίστοιχου ξενόγλωσσου πανεπιστημιακού τμήματος είτε με την κατοχή τουλάχιστον αναγνωρισμένων διπλωμάτων επάρκειας Β2. (Το επίπεδο γλωσσομάθειας της ξένης γλώσσας αποδεικνύεται από με τους εξής τρόπους: α) Κρατικό Πιστοποιητικό του ν. 2740/1999 όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 19 του άρθρου 13 του Ν. 3149/2003, β) Με πτυχίο Ξένης Γλώσσας και Φιλολογίας ή Πτυχίο Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας της ημεδαπής ή αντίστοιχο και ισότιμο σχολών της αλλοδαπής, γ) Με Πτυχίο, προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό δίπλωμα ή διδακτορικό δίπλωμα οποιουδήποτε αναγνωρισμένου ιδρύματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της αλλοδαπής, δ) Με Απολυτήριο τίτλο ισότιμο των ελληνικών σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εφόσον έχουν αποκτηθεί μετά από κανονική φοίτηση τουλάχιστον έξι ετών στην αλλοδαπή. Η άδεια επάρκειας διδασκαλίας ξένης γλώσσας δεν αποδεικνύει τη γνώση ξένης γλώσσας (Π.Δ. 347/2003). Οι υποψήφιοι που είναι κάτοχοι της σχετικής άδειας πρέπει να προσκομίσουν επικυρωμένο αντίγραφο και ακριβή μετάφραση του τίτλου σπουδών βάσει του οποίου εκδόθηκε η άδεια επάρκειας διδασκαλίας ξένης γλώσσας).

Σε περίπτωση αλλοδαπού-ής υποψήφιου-ιας χρειάζεται πιστοποιημένη γνώση της ελληνικής γλώσσας επιπέδου Β2 (καλή γνώση). Σε περίπτωση που είναι πτυχιούχοι ελληνόγλωσσου Πανεπιστημιακού Τμήματος, το πτυχίο αυτό επέχει θέση και πιστοποιητικού επάρκειας της Ελληνικής γλώσσας. Για τη
γνώση σλαβικών γλωσσών υποβάλλεται πιστοποιητικό από το ΙΜΧΑ ή τίτλος σπουδών αναγνωρισμένου ιδρύματος. Στη περίπτωση αλλοδαπών υποψηφίων στους οποίους έχει χορηγηθεί καθεστώς αναγνωρισμένου πρόσφυγα ή δικαιούχου επικουρικής προστασίας, ή οι οποίοι έχουν αιτηθεί τη χορήγηση τέτοιου καθεστώτος, την επάρκεια της γνώσης της ελληνικής γλώσσας ή της δεύτερης γλώσσας, εκτός της ελληνικής, εφόσον αυτή δεν είναι βεβαιωμένα η μητρική τους, αξιολογεί η Επιτροπή Επιλογής Εισακτέων.

ε) Αποδεικτικά ερευνητικής και συγγραφικής δραστηριότητας, συμμετοχής σε εκπαιδευτικά προγράμματα κινητικότητας φοιτητών, τυχόν επαγγελματικής εμπειρίας συναφούς προς το γνωστικό αντικείμενο του Προγράμματος.

στ) Φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητας.

Κριτήρια για την επιλογή των εισακτέων είναι:

  • Ο βαθμός πτυχίου ή βεβαίωση αναλυτικής βαθμολογίας για τους τελειόφοιτους υποψήφιους
  • Η επίδοση σε προπτυχιακά μαθήματα σχετικά με το γνωστικό αντικείμενο του προγράμματος
  • Άλλοι μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών σχετικοί με το γνωστικό αντικείμενο του προγράμματος
  • Αποδεδειγμένη επαγγελματική εμπειρία σχετική με το γνωστικό αντικείμενο του προγράμματος
  • Ανακοινώσεις σε ελληνικά ή διεθνή συνέδρια
  • Δημοσιεύσεις σε ελληνικά ή διεθνή περιοδικά
  • Συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα
  • Πολύ καλή γνώση ξένης γλώσσας
  • Προσωπική συνέντευξη με συνεκτίμηση του ακαδημαϊκού και ερευνητικού προφίλ των υποψηφίων

H προφορική συνέντευξη ενώπιον της Τριμελούς Επιτροπής Επιλογής Εισακτέων γίνεται σε θέματα ευρύτερου επιστημονικού ενδιαφέροντος και αποβλέπει στην εκτίμηση του βαθμού κατά τον οποίο οι ατομικές συνεντεύξεις αντανακλούν τη γενική κατάρτιση του υποψηφίου, στην αξιολόγηση άλλων χαρακτηριστικών του υποψηφίου και στη διαμόρφωση εικόνας (ανάλογα με τις προηγηθείσες σπουδές) σχετικής με τις ειδικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες του υποψηφίου στην περίπτωση που θα γίνει δεκτός (επιπρόσθετα μαθήματα, κ.λπ.), κάθε άλλο στοιχείο σχετικό με τα προσόντα του υποψηφίου που αποδεικνύεται από τα δικαιολογητικά που κατατίθενται.

Η αξιολόγηση των υποψηφίων γίνεται από Τριμελή Εξεταστική Επιτροπή που στηρίζεται στα ανωτέρω κριτήρια, ως εξής:
με 10 μόρια αποτιμάται ο βαθμός του πτυχίου των βασικών σπουδών και με 30 μόρια αποτιμάται η συνάφεια έως τριών μαθημάτων του προπτυχιακού κύκλου σπουδών με το αντικείμενο του ΔΠΜΣ, με 30 μόρια αποτιμάται η προφορική συνέντευξη του υποψηφίου, με 20 μόρια αποτιμώνται άλλοι συναφείς μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών, με 20 μόρια έως 5έτη για αποδεδειγμένη επαγγελματική εμπειρία συναφή με το αντικείμενο των σπουδών, έως 10 μόρια για ανακοινώσεις σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά (2 μόρια ανά ανακοίνωση), έως 10 μόρια για δημοσιεύσεις σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά (2 μόρια ανά δημοσίευση), έως 10 μόρια αποτιμάται η συμμετοχή ερευνητικά προγράμματα (2 μόρια ανά ερευνητικό) με 10 μόρια αποτιμάται η πολύ καλή γνώση ξένης γλώσσας.

Σύνολο μέγιστης μοριοδότησης 150.

Εκ του συνολικού αριθμού των αιτούντων σε συνέντευξη θα κληθεί ο μέγιστος αριθμός εισακτέων συν 50%, δηλαδή 60 υποψήφιοι και υποψήφιες.

O πίνακας των εισακτέων στο ΔΠΜΣ θα επικυρωθεί από την Επιτροπή Προγράμματος Σπουδών του ΔΠΜΣ και θα ανακοινωθεί στον πίνακα ανακοινώσεων της Γραμματείας του Τμήματος, έως τις 25/9/2024.

Τα μαθήματα του μεταπτυχιακού προγράμματος θα ξεκινήσουν την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου 2024 και η παρακολούθησή θα διεξαχθεί με φυσική παρουσία.

Οι εισακτέοι κατά την εγγραφή τους υποβάλλουν τα παραπάνω δικαιολογητικά, πρωτότυπα ή επικυρωμένα αντίγραφα.

Για αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και τον κανονισμό σπουδών, μπορούν να επικοινωνούν καθημερινά με τη Γραμματεία του ΔΠΜΣ (τηλ.2310-996484 από 15:00 έως 18:00 ή ηλεκτρονικά στο: taggelik@auth.gr).

Προκήρυξη


Έχετε να μας προτείνετε κάποια διόρθωση; Επικοινωνήστε μαζί μας στο info eduguide.gr


Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο