Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.
Applied Bioinformatics (ΔΠΜΣ Εφαρμοσμένη Βιοπληροφορική)
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Τμήματα Βιολογίας, ΑΠΘ και Επιστήμης και Τεχνολογίας, ΔΙΠΑΕ
Full Time

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης: Applied Bioinformatics (2024-2025)

2ος Κύκλος Αιτήσεων

Η Επιτροπή Προγράμματος Σπουδών του αγγλόφωνου ΔιΙΠΜΣ μεταξύ των Τμημάτων Βιολογίας (ΣΘΕ, ΑΠΘ) και Επιστήμης & Τεχνολογίας (ΣΕΤ, ΔΙΠΑΕ) στη συνεδρίαση με αριθμό 9/22-07-2024 αποφάσισε την προκήρυξη του 2ου κύκλου αιτήσεων μεταπτυχιακών φοιτητών από 26/8-10/9 2024 και καλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν υποψηφιότητα για την παρακολούθηση του αγγλόφωνου ΔιΠΜΣ με τίτλο “Applied Bioinformatics ” («Εφαρμοσμένη Βιοπληροφορική») για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025. Το αγγλόφωνο ΔιΠΜΣ ιδρύθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2022 (ΦΕΚ 5188, τΒ’, 6/10/22).

Σκοπός του ΔιΙΠΜΣ
Σκοπός του αγγλόφωνου ΔιΙΠΜΣ είναι η παροχή εξειδικευμένων γνώσεων και εκπαίδευσης μεταπτυχιακού επιπέδου σε μεθόδους διαχείρισης και ανάλυσης ψηφιοποιημένων βιολογικών δεδομένων και μοριακών δεδομένων μεγάλης κλίμακας σε βιολογικά συστήματα. Στόχος είναι η επιλογή αρίστων αποφοίτων από συναφή Τμήματα του εσωτερικού και εξωτερικού και η εκπαίδευσή τους σε τομείς της Βιοπληροφορικής που σχετίζονται με την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον για τη δημιουργία ενός ανθρώπινου δυναμικού με υψηλή θεωρητική κατάρτιση και τεχνογνωσία που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες που επιβάλλει η ραγδαία παραγωγή βιολογικών δεδομένων στη χώρα μας και διεθνώς. Οι απόφοιτοι του αγγλόφωνου ΔιΙΠΜΣ θα μπορούν να καλύψουν ανάγκες σε εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό σε ακαδημαϊκά ιδρύματα, ερευνητικά ινστιτούτα, οργανισμούς, κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και τη βιομηχανία.

Περιγραφή του ΔιΠΜΣ
Οι μεταπτυχιακές σπουδές στο συγκεκριμένο αγγλόφωνο ΔιΠΜΣ οδηγούν στη λήψη Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) με τίτλο «Applied Bioinformatics» («Εφαρμοσμένη Βιοπληροφορική») μετά από κύκλο σπουδών, ο οποίος περιλαμβάνει την παρακολούθηση μεταπτυχιακών μαθημάτων καθώς και την εκπόνηση Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας. Η χρονική διάρκεια της φοίτησης για την απονομή του ΔΜΣ είναι τρία (3) εξάμηνα, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και ο χρόνος εκπόνησης και κρίσης της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας.

Ο φοιτητής υποχρεούται να παρακολουθήσει τα μαθήματα των Α' και Β' εξαμήνων που αντιστοιχούν σε εξήντα (60) πιστωτικές μονάδες (ECTS) στο σύνολό τους, και στο Γ' εξάμηνο να εκπονήσει Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία η οποία αντιστοιχεί σε τριάντα (30) ECTS. Δίνεται η δυνατότητα σε φοιτητές στο Β' εξάμηνο να εκπονήσουν εκτενή ερευνητική Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία. Σε αυτή την περίπτωση ο φοιτητής υποχρεούται να παρακολουθήσει μόνο τα υποχρεωτικά μαθήματα των Α' και Β' εξαμήνων που αντιστοιχούν σε σαράντα οχτώ (48) ECTS. Στο Β' εξάμηνο, σε συμφωνία με τον επιβλέποντα, εκπονεί μέρος της διπλωματικής ερευνητικής εργασίας (Α’ μέρος) που αντιστοιχεί σε δώδεκα (12) ECTS, αντί μαθημάτων αντίστοιχων ECTS, και η ερευνητική διπλωματική εργασία συνεχίζεται και ολοκληρώνεται στο Γ’ εξάμηνο (Β’ μέρος, 30 ECTS).

Για όσους φοιτητές επιθυμούν, και κατόπιν σχετικής αίτησης και έγκρισης από την Επιτροπή Προγράμματος Σπουδών, υπάρχει η δυνατότητα μερικής φοίτησης. Στην περίπτωση αυτή, η διάρκεια του ΔιΙΠΜΣ είναι έξι (6) εξάμηνα.

Η παρακολούθηση του προγράμματος είναι υποχρεωτική για όλα τα μαθήματα, τις διαλέξεις, σεμινάρια, εργαστήρια και λοιπές δραστηριότητες και γίνεται κατά κύριο λόγο με φυσική, πρόσωπο με πρόσωπο, διδασκαλία. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις (διδάσκοντες εξ’ αποστάσεως), μαθήματα του προγράμματος μπορούν να γίνονται μέσω τηλεκπαίδευσης. Επίσημη γλώσσα του ΔιΙΠΜΣ είναι η αγγλική και επομένως όλες οι δραστηριότητες γίνονται στα Αγγλικά, όπως διαλέξεις, σεμινάρια, εργαστήρια, συγγραφή εργασιών και διπλωματικής, καθώς και οι γραπτές εξετάσεις.

Κατηγορίες πτυχιούχων
Στο αγγλόφωνο ΔιΙΠΜΣ γίνονται δεκτοί ως υποψήφιοι πτυχιούχοι Τμημάτων Πανεπιστημίων και διπλωματούχοι Μηχανικοί Πολυτεχνείων και Πολυτεχνικών Σχολών της ημεδαπής ή ομοταγών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής με πτυχία και διπλώματα συναφή προς τα πεδία ειδίκευσης του ΔιΙΠΜΣ.

Στο αγγλόφωνο ΔιΙΠΜΣ γίνονται δεκτοί ως υποψήφιοι πτυχιούχοι Τμημάτων αναγνωρισμένων ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής με την προϋπόθεση αναγνώρισης του τίτλου σπουδών πρώτου κύκλου από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ) (https://www.doatap.gr/), σύμφωνα με τον Ν. 4957/2022.

Τέλη φοίτησης
Για τη λειτουργία του αγγλόφωνου ΔιΙΠΜΣ προβλέπονται τέλη φοίτησης τα οποία ανέρχονται συνολικά στο ποσό των τριών χιλιάδων ευρώ (3.000,00€) ανά φοιτητή για μεταπτυχιακούς φοιτητές που είναι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τεσσεράμισι χιλιάδων ευρώ (4.500,00€) ανά φοιτητή για μεταπτυχιακούς φοιτητές που είναι πολίτες κρατών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα τέλη φοίτησης καταβάλλονται σε τρεις ισόποσες δόσεις (έξι στην περίπτωση μερικούς φοίτησης) κατά την έναρξη των εξαμήνων φοίτησης.

Δικαιολογητικά υποβολής
Οι υποψήφιοι μεταπτυχιακοί φοιτητές θα πρέπει να υποβάλουν εμπρόθεσμα τα παρακάτω δικαιολογητικά(1):

  1. Συμπληρωμένη αίτηση που θα κατεβάσουν από την ιστοσελίδα του ΔιΙΠΜΣ (https://websites.auth.gr/appbio/). Για τους Έλληνες πολίτες η αίτηση θα πρέπει να φέρει «Ψηφιακή βεβαίωση εγγράφου» μέσω του www.gov.gr.
  2. Αντίγραφο Αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατήριου.
  3. Βιογραφικό σημείωμα.
  4. Αντίγραφα τίτλων προπτυχιακών και, αν υπάρχουν, μεταπτυχιακών σπουδών. Τίτλοι προπτυχιακών σπουδών της αλλοδαπής θα πρέπει να φέρουν σφραγίδα APOSTILLE. Σε αντίθετη περίπτωση, η αίτηση του υποψηφίου δεν θα εξεταστεί.
  5. Πιστοποιητικό του ΔΟΑΤΑΠ σχετικό με την ισοτιμία και αντιστοίχιση των τίτλων σπουδών με αντίστοιχους Ελληνικών Ιδρυμάτων, εφόσον απαιτείται. Σε περίπτωση που το ίδρυμα της αλλοδαπής ή/και ο ακαδημαϊκός τίτλος δεν είναι εγγεγραμμένα στο Εθνικό Μητρώο Αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης της αλλοδαπής και στο Εθνικό Μητρώο Αναγνωρισμένων Τύπων Ακαδημαϊκών Τίτλων της αλλοδαπής, αντίστοιχα (βλ. https://www.doatap.gr/home_english/) τότε η αίτηση του υποψηφίου δεν θα εξεταστεί.
  6. Αναλυτική βαθμολογία μαθημάτων των προπτυχιακών ή/και μεταπτυχιακών σπουδών ή υποβολή του Παραρτήματος Διπλώματος που συνοδεύει κάθε τίτλο σπουδών.
  7. Δύο (2) συστατικές επιστολές. Οι επιστολές υποβάλλονται απευθείας από τους υπογράφοντες στην ηλεκτρονική διεύθυνση του ΔιΙΠΜΣ msc-appbio@auth.gr.
  8. Πιστοποιητικό γνώσης της Αγγλικής γλώσσας τουλάχιστον επιπέδου Β2.
  9. Προσωπική τοποθέτηση του υποψηφίου που εξηγεί το υπόβαθρό του, το ενδιαφέρον του για επιστημονικά θέματα του ΔιΙΠΜΣ, τις προσδοκίες του από το ΔιΙΠΜΣ, καθώς και τυχόν επαγγελματική συνάφεια.
  10. Άλλα έγγραφα που κατά την κρίση του υποψηφίου πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την αξιολόγησή του.

Η γνώση της Αγγλικής γλώσσας αποδεικνύεται με ένα οποιοδήποτε από τα ακόλουθα πιστοποιητικά:

  1. Κρατικό πιστοποιητικό γλωσσομάθειας αντίστοιχου επιπέδου του Ν. 2740/1999, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 19 του άρθρου 13 του Ν. 3149/2003.
  2. CERTIFICATE OF PROFICIENCY IN ENGLISH (CPE) των Πανεπιστημίων Cambridge ή Michigan.
  3. INTERNATIONAL ENGLISH LANGUAGE TESTING SYSTEM (IELTS) από το University of Cambridge Local Examinations Syndicate (UCLES).
  4. TOEFL.
  5. The British Council – IDP Education Australia IELTS Australia με βαθμολογία από 6,5 και άνω.
  6. Οποιοσδήποτε άλλος τρόπος απόδειξης της γλωσσομάθειας όπως ο Νόμος ορίζει (προπτυχιακές ή μεταπτυχιακές σπουδές σε Αγγλόφωνα Πανεπιστήμια, υπήκοοι χωρών όπου ομιλείται η Αγγλική γλώσσα, κλπ).

Οι υποψήφιοι που δεν έχουν λάβει ακόμα πτυχίο/δίπλωμα έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά τους και να προσκομίσουν βεβαίωση της Γραμματείας που να βεβαιώνει τον αριθμό των μαθημάτων ή άλλων υποχρεώσεών τους (π.χ. πτυχιακή/διπλωματική εργασία) και τον τρέχοντα μέσο όρο βαθμολογίας τους. Σε κάθε περίπτωση, και εφόσον βρίσκονται στον κατάλογο των επιτυχόντων, το πτυχίο/δίπλωμά τους πρέπει να υποβληθεί κατά την εγγραφή τους στο αγγλόφωνο ΔιΙΠΜΣ. Σε περίπτωση που δεν έχει γίνει ορκωμοσία απαιτείται βεβαίωση της Γραμματείας του Τμήματός τους που να βεβαιώνει την επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών τους και κατάθεση του τίτλου σπουδών μετά την ορκωμοσία τους. Σε αντίθετη περίπτωση απορρίπτονται και καλούνται οι επιλαχόντες.

Κριτήρια και διαδικασία επιλογής
Η αξιολόγηση όλων των υποψηφίων πραγματοποιείται σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση η αξιολόγηση όλων των υποψηφίων γίνεται με βάση τα ακόλουθα κριτήρια:

  • Ο γενικός βαθμός του πτυχίου.
  • Η επίδοση του υποψηφίου σε συναφή προς το ΔιΙΠΜΣ προπτυχιακά μαθήματα.
  • Η επίδοση του υποψηφίου σε διπλωματική ή πτυχιακή εργασία.
  • Η τυχόν υπάρχουσα σχετική με τα γνωστικά αντικείμενα του ΔιΙΠΜΣ επαγγελματική ή ερευνητική δραστηριότητα.
  • Η κατοχή άλλων πτυχίων ή τίτλων μεταπτυχιακών σπουδών σχετικών με τα γνωστικά αντικείμενα του ΔιΙΠΜΣ.
  • Δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων.

Στη δεύτερη φάση η αξιολόγηση όλων των υποψηφίων γίνεται με βάση τα αποτελέσματα συνεντεύξεων που ορίζει η Επιτροπή Επιλογής των υποψηφίων.

Μοριοδότηση κριτηρίων επιλογής εισακτέων
Για την ποσοτική αξιολόγηση των κριτηρίων εφαρμόζεται σύστημα μοριοδότησης κάθε κριτηρίου, ως εξής:

  • Μόρια πτυχίου: Υπολογίζονται από τον τύπο “Συντελεστής*(βαθμός πτυχίου ή διπλώματος)”. Ο συντελεστής είναι α) 1.6, β) 1.8 και γ) 2.0 αν το πτυχίο είναι αντίστοιχα από α) Τμήματα πρώην ΑΤΕΙ και Πανεπιστημίων διάρκειας μικρότερης των τεσσάρων ετών, β) Πανεπιστημιακά Τμήματα τετραετούς διάρκειας και γ) Πανεπιστημιακά Τμήματα πενταετούς και εξαετούς διάρκειας.
  • Μόρια διπλωματικής εργασίας: Ο βαθμός διπλωματικής εργασίας εφόσον κριθεί ότι η διπλωματική εργασία είναι σχετική με το αντικείμενο του ΔιΙΠΜΣ.
  • Μόρια συνάφειας προπτυχιακού τίτλου σπουδών: Η συνάφεια του προπτυχιακού τίτλου σπουδών με το αντικείμενο του ΔιΙΠΜΣ λαμβάνει κατ’ ανώτατο όριο 10 μόρια.
  • Μόρια συναφών μεταπτυχιακών σπουδών: Η κατοχή άλλου μεταπτυχιακού τίτλου συναφούς αντικειμένου με το ΔιΙΠΜΣ λαμβάνει 10 μόρια.
  • Μόρια σχετικών δημοσιεύσεων: Δημοσιεύσεις σχετικές με το αντικείμενο του ΔιΙΠΜΣ λαμβάνουν κατ’ ανώτατο όριο 15 μόρια.
  • Μόρια σχετικής ερευνητικής ή/και επαγγελματικής εμπειρίας: Κατ’ ανώτατο όριο 10 μόρια.
  • Μόρια συστατικών επιστολών: Κατ’ ανώτατο όριο 5 μόρια.
  • Προφορική συνέντευξη: Η προφορική συνέντευξη διεξάγεται από την Επιτροπή Επιλογής εισακτέων του αγγλόφωνου ΔιΙΠΜΣ και σκοπός της είναι τόσο η διακρίβωση των ακαδημαϊκών γνώσεων των υποψηφίων που απαιτούνται για την παρακολούθηση του ΔιΙΠΜΣ όσο και η αξιολόγηση των δυνατοτήτων τους σε τομείς όπως είναι η ανάγνωση και κατανόηση, οι αναλυτικές δεξιότητες, οι λόγοι για τους οποίους επιλέχτηκε από τον υποψήφιο το συγκεκριμένο ΔιΙΠΜΣ κ.α. Στη συνέντευξη μπορεί να γίνει και αναφορά στην προσωπική τοποθέτηση που κατέθεσε ο υποψήφιος. Η συνέντευξη βαθμολογείται με την κλίμακα 1-30 και ο τελικός βαθμός προκύπτει ως ο μέσος όρος των βαθμών των τριών μελών της Επιτροπής Επιλογής.

Με βάση τη συνολική μοριοδότηση που λαμβάνουν οι υποψήφιοι στις δύο φάσεις αξιολόγησης, επιλέγονται οι νέοι μεταπτυχιακοί φοιτητές του αγγλόφωνου ΔιΙΠΜΣ από κατάλογο που καταρτίζει η Επιτροπή Επιλογής με τους υποψήφιους κατά φθίνουσα σειρά μορίων. Σε περίπτωση ισοβαθμίας, γίνονται δεκτοί ως υπεράριθμοι όλοι όσοι ισοβαθμίσουν σε ακέραια μονάδα με τον τελευταίο επιτυχόντα.

Οι φοιτητές που επιλέγονται καλούνται να εγγραφούν στο αγγλόφωνο ΔιΙΠΜΣ άμεσα επισκεπτόμενοι τη Γραμματεία του Προγράμματος και προσκομίζοντας τα πρωτότυπα έγγραφα των κατηγοριών #4 και #5 των δικαιολογητικών υποβολής (βλ. σελίδα 3).

Σε περίπτωση που κάποιοι φοιτητές, παρά την εγγραφή τους, δεν προσέλθουν στα μαθήματα αδικαιολογήτως, εντός της δεύτερης εβδομάδας των μαθημάτων διαγράφονται αυτόματα και καλούνται οι επιλαχόντες. Σε περίπτωση αποχωρήσεων φοιτητών μέχρι και τη δεύτερη εβδομάδα των μαθημάτων καλούνται οι επιλαχόντες.

Οι επιλαχόντες πρέπει να ανταποκριθούν άμεσα παρακολουθώντας τα μαθήματα και να προχωρήσουν στην εγγραφή τους στο αγγλόφωνο ΔιΙΠΜΣ. Σε αντίθετη περίπτωση, καλείται ο επόμενος επιλαχών στον κατάλογο μέχρι εξαντλήσεως του καταλόγου.

Υποβολή δικαιολογητικών
Τα απαραίτητα δικαιολογητικά κατατίθενται εμπρόθεσμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση του ΔιΙΠΜΣ msc-appbio@auth.gr. Η υποβολή των δικαιολογητικών θα γίνεται δεκτή από τη Γραμματεία του Προγράμματος μέχρι και τις 10/09/2024. Οι υποψήφιοι ειδοποιούνται μέσω email για τη διεξαγωγή της συνέντευξης. Οι συνεντεύξεις θα πραγματοποιηθούν μεταξύ 11-20 Σεπτεμβρίου 2024.

Περισσότερες πληροφορίες διατίθενται στην ιστοσελίδα του αγγλόφωνου ΔιΙΠΜΣ (βλ. σχετικά αναρτημένα έγγραφα).

(1) Συμμόρφωση στο Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR) (EE 2016/679)

Οι ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι υποβάλλουν αίτηση και τα συνοδευτικά αυτής δικαιολογητικά έγγραφα, συναινούν ρητά στην επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων που οι ίδιοι υποβάλλουν μαζί με τη αίτησή τους, με σκοπό την αξιολόγηση της υποψηφιότητάς τους και την αποδοχή τους ή μη στο εν λόγω ΔιΙΠΜΣ. Σε περίπτωση μη επιλογής ορισμένου υποψηφίου, τα στοιχεία του στη συνέχεια διαγράφονται από τα αρχεία της Σχολής εντός χρονικού διαστήματος 30 ημερών. Ο υποψήφιος που τελικά δεν επιλεγεί έχει δικαίωμα να παραλάβει τα έγγραφα που έχει υποβάλλει, διαφορετικά αυτά καταστρέφονται εντός 30 ημερών.

Προκήρυξη (1ος κύκλος) | Προκήρυξη (2ος κύκλος)


Έχετε να μας προτείνετε κάποια διόρθωση; Επικοινωνήστε μαζί μας στο info eduguide.gr

Σχετικά Προγράμματα

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο