Κάντε follow το πρόγραμμα για να ενημερώνεστε μέσω email για προκηρύξεις και σχετικά νέα.
Πρέπει να είσαστε συνδεδεμένοι στο λογαριασμό σας.
Το Τμήμα Ιατρικής, της Σχολής Επιστημών Υγείας του Α.Π.Θ. προκηρύσσει την πλήρωση νέων θέσεων για το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) με τίτλο «Εφαρμογές της Ψυχολογίας στην Υγεία», (ΦΕΚ 31189/18.6.2021) για το Ακαδημαϊκό Έτος 2024-2025.
ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ
Το Π.Μ.Σ. με τίτλο "Εφαρμογές της Ψυχολογίας στην Υγεία" έχει ως γνωστικό αντικείμενο την εκπαίδευση των μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών στις σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις, στην προαγωγή της γνώσης και την ανάπτυξη της έρευνας στο γνωστικό αντικείμενο που αφορά σε όλους τους τρόπους, θεωρίες, τεχνικές και ευρήματα της Επιστήμης της Ψυχολογίας που εφαρμόζονται στην Υγεία, πιο συγκεκριμένα:
(i) Εφαρμογές της Ψυχολογίας στην Θεραπεία και Αποκατάσταση
(ii) Εφαρμογές της Ψυχολογίας στην Πρόληψη και Προαγωγή υγείας
(iii) Εφαρμογές της Ψυχολογίας στην Οργάνωση Μονάδων Υγείας
(iv) Εφαρμογές της Ψυχολογίας στην Εκπαίδευση και Αγωγή Υγείας
(v) Ψυχολογία, Πολιτισμός και Υγεία
ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ
O τρόπος διδασκαλίας γίνεται με τη μορφή μεικτής μάθησης (blended learning): Εξ αποστάσεως μία φορά την εβδομάδα (Τετάρτη 17:00-21:00) και δια ζώσης διδασκαλία συγκεντρωμένη σε 6 Π.Σ.Κ. το ακαδημαϊκό έτος (Παρασκευή 17:00-21:00, Σάββατο 9:00- 21:00 και Κυριακή 9:30-14:30).
Η έναρξη των μαθημάτων ορίζεται τον Οκτώβριο του 2024 και η επίσημη γλώσσα διεξαγωγής του προγράμματος είναι η ελληνική.
ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ - ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Το Π.Μ.Σ. διαρθρώνεται σε δύο (2) διδακτικά ακαδημαϊκά εξάμηνα, διάρκειας δεκατριών (13) διδακτικών εβδομάδων/εξάμηνο συν τη θερινή περίοδο. Οι υποχρεώσεις των φοιτητών μπορούν να ολοκληρωθούν στη διάρκεια ενός ημερολογιακού έτους (12 μήνες).
Για την απόκτηση του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών, ο μεταπτυχιακός φοιτητής θα πρέπει να έχει παρακολουθήσει και να έχει εξετασθεί επιτυχώς σε οκτώ (8) μαθήματα, τέσσερα (4) υποχρεωτικά στο Α΄ εξάμηνο σπουδών και δύο (2) υποχρεωτικά και δύο (2) επιλεγόμενα στο Β΄ εξάμηνο σπουδών και να έχει εκπονήσει τη διπλωματική του εργασία. Η παρακολούθηση και η εξέταση των μαθημάτων γίνεται στα εξάμηνα Α΄ και Β΄. Η έναρξη της διπλωματικής εργασίας (ανάληψη θέματος, προετοιμασία πρωτοκόλλου) γίνεται στο Β΄ εξάμηνο και ολοκληρώνεται (συγγραφή και παρουσίαση εργασίας) τρεις μήνες μετά τη λήξη του Β΄ εξαμήνου, με την ολοκλήρωση ενός πλήρους ημερολογιακού έτους. Η εξέταση στη διπλωματική εργασία γίνεται με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι ο μεταπτυχιακός φοιτητής έχει εξετασθεί επιτυχώς σε όλα τα μαθήματα των Α΄ και Β΄ εξαμήνων.
Το Π.Μ.Σ. πιστώνεται συνολικά με 75 ECTS, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πιστωτικών Μονάδων, και παρέχει ενιαίο πρόγραμμα σπουδών, δεν διαχωρίζεται σε ειδικεύσεις.
ΕΙΣΑΚΤΕΟΙ – ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ
Ο αριθμός των εισακτέων ετησίως ορίζεται, κατ’ ανώτατο όριο, σε πενήντα (50) μεταπτυχιακούς φοιτητές, με δυνατότητα τροποποίησης του αριθμού, ανάλογα με τις αιτήσεις των υποψηφίων και τη δυνατότητα του προγράμματος.
Οι κατηγορίες των υποψηφίων που μπορούν να γίνουν δεκτοί για την παρακολούθηση των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών, σύμφωνα με το άρθρο 34, παρ. 1.7 και 8 του ν. 4485/2017, είναι:
1) Κάτοχοι τίτλων πρώτου κύκλου σπουδών Πανεπιστημίων της ημεδαπής και αναγνωρισμένων ομοταγών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής (άρθρο 34, παρ. 1, 7 και 8 του Ν. 4485/2017).
2) Μέλη των κατηγοριών Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π., εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 34 του Ν.4485/2017, μπορούν να εγγραφούν ως υπεράριθμοι και μόνο ένας κατ΄ έτος ανά Π.Μ.Σ., που οργανώνεται σε Τμήματα του Ιδρύματος που υπηρετούν, το οποίο είναι συναφές με τον τίτλο σπουδών και το έργο που επιτελούν στο οικείο Ίδρυμα.
3) Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών δεν απονέμεται σε φοιτητή του οποίου ο τίτλος σπουδών του πρώτου κύκλου από ίδρυμα της αλλοδαπής, δεν έχει αναγνωριστεί από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.), σύμφωνα με το ν. 3328/2005 (Α' 80).
Ειδικότερα, στο Π.Μ.Σ. με τίτλο "Εφαρμογές της Ψυχολογίας στην Υγεία" γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι Πανεπιστημιακών Τμημάτων (ΑΕΙ και παλαιοί απόφοιτοι ΤΕΙ) Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Βιολογίας, Νοσηλευτικής, Μαιευτικής, Διαιτολογίας – Διατροφολογίας, Εργοθεραπείας, Φυσικοθεραπείας, Ιατρικών Εργαστηρίων και άλλων συναφών ειδικοτήτων. Επίσης γίνονται δεκτοί και πτυχιούχοι συναφών γνωστικών αντικειμένων, όπως των Τμημάτων Ψυχολογίας, Κοινωνιολογίας, Κοινωνικής Εργασίας, Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής, Κοινωνικής Διοίκησης, Εκπαίδευσης, Φυσικής Αγωγής και Νομικής, της ημεδαπής και ομοταγών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής.
Υποψηφιότητα για το Π.Μ.Σ. μπορούν να θέσουν και οι τελειόφοιτοι/ες φοιτητές/τριες των ανωτέρω Τμημάτων, με την προϋπόθεση να έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους και να έχουν καταθέσει την βεβαίωση περάτωσης σπουδών πριν από την έγκριση του τελικού πίνακα των υποψηφίων που θα γίνουν αποδεκτοί στο Π.Μ.Σ. Το έγγραφο του πτυχίου πρέπει να κατατεθεί πριν την λήξη του ακαδημαϊκού έτους.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΙΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ
Η διαδικασία αίτησης και αξιολόγησης πραγματοποιείται σε δύο στάδια: Στο πρώτο στάδιο οι υποψήφιοι θα πρέπει να υποβάλλουν μέχρι την λήξη της προθεσμίας των αιτήσεων τα παρακάτω έγγραφα:
i. Αίτηση συμμετοχής στο Π.Μ.Σ. (διαθέσιμη σε ηλεκτρονική μορφή από την ιστοσελίδα του Π.Μ.Σ. https://psyapphealth.med.auth.gr/ και την γραμματεία του Π.Μ.Σ. medpsy.auth@gmail.com, psyapphealth@med.auth.gr)
ii. Βιογραφικό σημείωμα στο οποίο αναφέρονται αναλυτικά οι σπουδές, η επαγγελματική εμπειρία και ερευνητική δραστηριότητα, εφόσον υπάρχουν.
iii. Υπόμνημα μέχρι 500 λέξεις στο οποίο αναφέρονται τα επιστημονικά ενδιαφέροντα των υποψηφίων, καθώς και οι λόγοι παρακολούθησης του συγκεκριμένου Π.Μ.Σ..
Στην συνέχεια ο υποψήφιος ενημερώνεται για την ημερομηνία διεξαγωγής της διαδικτυακής του συνέντευξης. Η διαδικασία προγραμματισμού των προσωπικών συνεντεύξεων ξεκινάει με την υποβολή του κάθε φακέλου, πριν την λήξη της προθεσμίας κατάθεσης των αιτήσεων. Η ημερομηνία διεξαγωγής της προσωπικής συνέντευξης ορίζεται για το κάθε υποψήφιο ξεχωριστά. Το πρώτο στάδιο ολοκληρώνεται με την διαδικασία της συνέντευξης.
Στο δεύτερο στάδιο και με την προϋπόθεση επιτυχούς ολοκλήρωσης της διαδικασίας αξιολόγησης του πρώτου σταδίου ο υποψήφιος θα πρέπει να καταθέσει τα παρακάτω έγγραφα:
Η επιλογή των εισακτέων γίνεται με βάση την αξιολόγηση του φακέλου των δικαιολογητικών και την προσωπική συνέντευξη από την Επιτροπή Επιλογής Εισακτέων. Το σύνολο των μορίων που προκύπτουν από τη συνεκτίμηση των κριτηρίων, προσμετρώνται ως εξής:
Ο ανώτατος αριθμός μορίων που μπορεί να συγκεντρώσει ο υποψήφιος καθορίζεται στα 80 μόρια.
Με βάση την τελική βαθμολογία κάθε υποψηφίου, καταρτίζεται κατάλογος με αξιολογική σειρά και ο τελικός πίνακας των επιτυχόντων επικυρώνεται από τη Συνέλευση του Τμήματος Ιατρικής.
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν από 01/06/2024 έως και 01/09/2024 εμπρόθεσμα τις αιτήσεις τους και τα απαραίτητα δικαιολογητικά (του πρώτου σταδίου) σε μορφή pdf στη διεύθυνση https://enrollment.auth.gr.
Η επιλογή των υποψηφίων θα γίνεται κατά τη διάρκεια του διαστήματος υποβολής και οι θέσεις θα πληρωθούν αντίστοιχα.
ΤΕΛΗ ΦΟΙΤΗΣΗΣ
Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα προβλέπεται η καταβολή τελών φοίτησης, συνολικού ύψους τεσσάρων χιλιάδων (4.000) ευρώ και η καταβολή τους γίνεται σε δύο (2) ισόποσες δόσεις και σε ημερομηνίες που θα οριστούν στην αρχή του Α΄εξαμήνου. Η εγγραφή των φοιτητών θεωρείται οριστική μετά την καταβολή της πρώτης δόσης των τελών φοίτησης.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται:
Στη Γραμματεία του ΠΜΣ, στα τηλέφωνα επικοινωνίας: 2310 999158 (Δευτέρα-Πέμπτη), 2310 999154, 6973054422 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση medpsy.auth@gmail.com.
Στην ιστοσελίδα του ΠΜΣ: https://psyapphealth.med.auth.gr/
Στην ιστοσελίδα του Τμήματος Ιατρικής: ΠΜΣ "Εφαρμογές της Ψυχολογίας στην Υγεία"
Για καθημερινές ενημερώσεις του μεταπτυχιακού επισκεφτείτε τη σελίδα στο Facebook, Εφαρμογές της Ψυχολογίας στην Υγεία, @psychhealthmsc.