Κάντε follow το πρόγραμμα για να ενημερώνεστε μέσω email για προκηρύξεις και σχετικά νέα.
Πρέπει να είσαστε συνδεδεμένοι στο λογαριασμό σας.
Το Τμήμα Ιατρικής, της Σχολής Επιστημών Υγείας του Α.Π.Θ. προκηρύσσει την εισαγωγή, κατ' ανώτατο όριο, πενήντα (50) θέσεων μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών, για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) με τίτλο «Εφηβική Ιατρική και Φροντίδα Υγείας Εφήβων» (ΦΕΚ ίδρυσης Π.Μ.Σ. 6097/Β’/31-12-2020).
Ο σκοπός ίδρυσης και λειτουργίας του Π.Μ.Σ. είναι η παροχή υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης και εξειδίκευσης:
Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές θα εκπαιδευτούν σε μία από τις ειδικεύσεις του Π.Μ.Σ. «Εφηβική Ιατρική και Φροντίδα Υγείας Εφήβων» (Adolescent Μedicine and Adolescent Health Care) ως εξής:
Οι κατηγορίες των υποψηφίων που δύνανται να γίνουν δεκτοί στο Π.Μ.Σ. είναι οι κάτοχοι τίτλων πρώτου κύκλου σπουδών Πανεπιστημίων της ημεδαπής και αναγνωρισμένων ομοταγών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής (άρθρο 34, παρ. 1, 7 και 8 του Ν. 4485/2017).
Ειδικότερα οι κατηγορίες ανά ειδίκευση θα είναι:
1) Για την ειδίκευση 1 με τίτλο "Εφηβική Ιατρική (Adolescent Medicine)" θα γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι των Σχολών Επιστημών Υγείας, κάτοχοι τίτλων πρώτου κύκλου σπουδών των Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή αναγνωρισμένων ομοταγών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής.
2) Για την ειδίκευση 2 με τίτλο "Ψυχοκοινωνική και Παιδαγωγική Φροντίδα των Εφήβων (Psychosocial and Pedagogical Adolescent Care)" θα γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι των Πανεπιστημιακών Σχολών Φιλοσοφικής, Θετικών Επιστημών, Παιδαγωγικής, Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ημεδαπής, καθώς και πτυχιούχοι ΑΕΙ ή ΤΕΙ ομοταγών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της ημεδαπής ή της αλλοδαπής συναφούς γνωστικού αντικειμένου κάτοχοι τίτλων πρώτου κύκλου σπουδών των Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή αναγνωρισμένων ομοταγών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής.
Η γλώσσα διδασκαλίας των μαθημάτων και της συγγραφής της διπλωματικής εργασίας είναι η ελληνική. Η διδασκαλία των μαθημάτων προβλέπεται να γίνεται διά ζώσης και εξ΄ αποστάσεως. Το Π.Μ.Σ. χρησιμοποιεί τη μικτή (“blended”) μορφή διδασκαλίας.
Η χρονική διάρκεια φοίτησης διαρκεί τρία (3) ακαδημαϊκά εξάμηνα και οδηγεί, μετά την επιτυχή εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας, στην απονομή του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) στο γνωστικό αντικείμενο της "Εφηβικής Ιατρικής και Φροντίδας Υγείας Εφήβων/με ειδίκευση στην Εφηβική Ιατρική» ή «Εφηβικής Ιατρικής και Φροντίδας Υγείας Εφήβων/ με ειδίκευση στην Ψυχοκοινωνική και Παιδαγωγική Φροντίδα των Εφήβων". Το Π.Μ.Σ. πιστώνεται συνολικά με 90 ECTS σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πιστωτικών Μονάδων.
Για την απόκτηση του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.), ο μεταπτυχιακός φοιτητής θα πρέπει να παρακολουθήσει και να εξετασθεί επιτυχώς σε δώδεκα (12) μαθήματα, να εκπονήσει τη Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία και να συγκεντρώσει συνολικά 90 πιστωτικές μονάδες (ECTS).
Δείτε εδώ το πρόγραμμα σπουδών.
Οι υποψήφιοι για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία αξιολόγησης θα πρέπει να υποβάλλουν τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
α) Αίτηση συμμετοχής στο Π.Μ.Σ
β) Δήλωση σκοπού παρακολούθησης του Π.Μ.Σ (Statement of purpose)
γ) Αντίγραφο τίτλων σπουδών ελληνικού Πανεπιστημίου ίδιου Τμήματος και πιστοποιητικό ισοτιμίας από το ΔΟΑΤΑΠ, σε περίπτωση πτυχιούχων πανεπιστημίων του εξωτερικού.
δ) Βιογραφικό σημείωμα στο οποίο αναφέρονται αναλυτικά οι σπουδές, η διδακτική ή/και επαγγελματική εμπειρία, η επιστημονική και κοινωνική δραστηριότητα του υποψηφίου.
ε) Για τη συμμετοχή των υποψηφίων στη διαδικασία επιλογής του Π.Μ.Σ απαραίτητη θεωρείται, η γνώση ξένης γλώσσας (τουλάχιστον επιπέδου Β2), η οποία, όταν δεν είναι βεβαιωμένα η μητρική τους, πιστοποιείται είτε με πτυχίο αντίστοιχου ξενόγλωσσου πανεπιστημιακού τμήματος είτε με κατοχή τουλάχιστον αναγνωρισμένων διπλωμάτων επάρκειας Β2. (Το επίπεδο γλωσσομάθειας της ξένης γλώσσας αποδεικνύεται από με τους εξής τρόπους: α) Κρατικό Πιστοποιητικό του ν. 2740/1999 όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 19 του άρθρου 13 του Ν. 3149/2003, β) Με πτυχίο Ξένης Γλώσσας και Φιλολογίας ή Πτυχίο Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας της ημεδαπής ή αντίστοιχο και ισότιμο σχολών της αλλοδαπής, γ) Με Πτυχίο, προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό δίπλωμα ή διδακτορικό δίπλωμα οποιουδήποτε αναγνωρισμένου ιδρύματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της αλλοδαπής, δ) Με Απολυτήριο τίτλο ισότιμο των ελληνικών σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εφόσον έχουν αποκτηθεί μετά από κανονική φοίτηση τουλάχιστον έξι ετών στην αλλοδαπή. Η άδεια επάρκειας διδασκαλίας ξένης γλώσσας δεν αποδεικνύει τη γνώση ξένης γλώσσας (Π.Δ. 347/2003). Οι υποψήφιοι που είναι κάτοχοι της σχετικής άδειας πρέπει να προσκομίσουν επικυρωμένο αντίγραφο και ακριβή μετάφραση του τίτλου σπουδών βάσει του οποίου εκδόθηκε η άδεια επάρκειας διδασκαλίας ξένης γλώσσας).
στ) Δύο (2) σφραγισμένες συστατικές επιστολές από μέλη ΔΕΠ ή από τον φορέα απασχόλησής τους.
ζ) Φωτοτυπία των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας / διαβατηρίου.
η) Τέσσερις (4) πρόσφατες φωτογραφίες ταυτότητας στις οποίες να αναγράφεται το ονοματεπώνυμο του υποψήφιου.
Η επιλογή των υποψηφίων θα γίνεται με αξιολόγηση του φακέλου των δικαιολογητικών και συνέντευξη από την τριμελή Επιτροπή Επιλογής Εισακτέων. Τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων και η σχετική στάθμιση τους είναι:
Η επιλογή των υποψηφίων γίνεται από τη Συντονιστική Επιτροπή του Π.Μ.Σ, και επικυρώνεται με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος Ιατρικής.
Για τη συμμετοχή στο Π.Μ.Σ προβλέπεται η καταβολή τελών φοίτησης, συνολικού ύψους τριών χιλιάδων εξακοσίων ( 3.600) ευρώ και η καταβολή τους γίνεται τμηματικά σε τρεις (3) ισόποσες δόσεις και σε ημερομηνίες που θα οριστούν στην αρχή του Α΄ εξαμήνου. Η εγγραφή των φοιτητών θεωρείται οριστική μετά την
καταβολή της πρώτης δόσης των τελών φοίτησης.
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να αποστείλουν από 28/11/2024 έως και 03/01/2025 εμπρόθεσμα τις αιτήσεις τους, μαζί με τα απαιτούμενα συνοδευτικά έγγραφα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο e-mail: msc-adol@auth.gr
Η αίτηση συμμετοχής υποβάλλεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Γραμματείας του Μεταπτυχιακού Προγράμματος msc-adol@auth.gr
Περισσότερες πληροφορίες