Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.
Φαρμακευτικό Δίκαιο: Νομοθεσία και Πράξη
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Νομικής και Φαρμακευτικής
Full Time

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης: Φαρμακευτικό Δίκαιο: Νομοθεσία και Πράξη (2024-2025)

Παράταση προθεσμίας υποβολής αιτήσεων έως 25/08/2024 (Ανακοίνωση)

Το Τμήμα Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (επισπεύδον Τμήμα), και το Τμήμα Φαρμακευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης οργανώνουν και λειτουργούν από το ακ. έτος 2024-2025, Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) με τίτλο: «Φαρμακευτικό Δίκαιο: Νομοθεσία και Πράξη».

Αναγγέλλεται προκήρυξη για την εισαγωγή τριάντα (30) μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών στο Δ.Π.Μ.Σ. με τίτλο: «Φαρμακευτικό Δίκαιο: Νομοθεσία και Πράξη» για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025.

Σκοπός του Μεταπτυχιακού Προγράμματος
Σκοπός του Δ.Π.Μ.Σ. είναι η καλλιέργεια και η προαγωγή της επιστημονικής γνώσης και έρευνας στο παραπάνω πεδίο και ο εφοδιασμός των μεταπτυχιακών φοιτητών1 με εξειδικευμένες γνώσεις σε αυτό, με στόχο την πληρέστερη προετοιμασία τους για μια επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία. Το Δ.Π.Μ.Σ. έχει ως ειδικότερο στόχο να εξασφαλίσει: (α) σε βάθος κατανόηση των αρχών, πρακτικών και του πλήθους ρυθμιστικών όσο και δεοντολογικών ρυθμίσεων που διέπουν την παραγωγή και κυκλοφορία των φαρμάκων, κυρίως όσων προορίζονται για ανθρώπινη χρήση, αλλά και των λοιπών φαρμακευτικών και παραφαρμακευτικών σκευασμάτων, τα οποία κατά κανόνα συνδυάζουν την ιδιότητα του κοινωνικού αγαθού και εμπορεύσιμου προϊόντος, με αντίστοιχη ως εκ τούτου νομική φύση και προσέγγιση, (β) εξειδικευμένη γνώση για την αντιμετώπιση των δυσχερών ερμηνευτικών ζητημάτων που δημιουργεί η ισχύουσα νομοθεσία σε επιμέρους τομείς της, (γ) αναλυτική παρουσίαση των προβλημάτων που αναφύονται σε όλους τους τομείς της κοινωνικοοικονομικής πραγματικότητας από την έρευνα, παραγωγή και εμπορία κάθε φύσης φαρμακευτικών και παραφαρμακευτικών προϊόντων μέχρι την τελική τους χρήση.

Πιο συγκεκριμένα, σκοπός του προγράμματος είναι να εκπαιδεύσει και προετοιμάσει δικηγόρους και δικαστές για υποθέσεις, που απαιτούν προσέγγιση και ερμηνεία ρυθμίσεων του δημόσιου και ιδιωτικού φαρμακευτικού δικαίου, καθώς και νομικούς/δικηγόρους για το χειρισμό υποθέσεων που σχετίζονται με το πολυσχιδές φαρμακευτικό δίκαιο στην Ελλάδα, την Ε.Ε., ακόμη και σε διεθνές επίπεδο, ώστε να μπορούν να παρέχουν εξειδικευμένη νομική συνδρομή σε φαρμακεία, φαρμακευτικές επιχειρήσεις & βιομηχανίες παραγωγής φαρμακευτικών και παραφαρμακευτικών
προϊόντων, καθώς και σε συνεταιρισμούς φαρμακοποιών, φαρμακαποθήκες και επιχειρήσεις χονδρεμπορίου φαρμάκων/ παραφαρμακευτικών προϊόντων.

Σκοπός του προγράμματος είναι επίσης να παράσχει σε ένα μεγάλο και ετερόκλητο φάσμα αποφοίτων τις απαιτούμενες γνώσεις φαρμακευτικού δικαίου που είναι απολύτως αναγκαίες για την απασχόλησή τους σε θέσεις ευθύνης σε φαρμακεία της κοινότητας και των νοσοκομείων, στον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας (από την έρευνα και ανάπτυξη νέων φαρμάκων/παραφαρμακευτικών προϊόντων μέχρι την κυκλοφορία, εμπορία και διάθεση αυτών).

Η επίτευξη των πιο πάνω σκοπών αναμένεται να ανοίξει στους αποφοίτους του μεταπτυχιακού προγράμματος πολλές και νέες επαγγελματικές προοπτικές σε δικηγορικά γραφεία, νομικές υπηρεσίες, ρυθμιστικές αρχές στο χώρο των φαρμάκων, όπως Ε.Ο.Φ., Ε.Μ.Α. (=European Medicines Agency), φαρμακεία κοινότητας και νοσοκομείων, φαρμακευτικές επιχειρήσεις, φαρμακαποθήκες, ερευνητικά εργαστήρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και λοιπές επιχειρήσεις που μετέχουν στο ευρύ πεδίο της ανακάλυψης, παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων που αποτελούν το ευρύ αντικείμενο του φαρμακευτικού δικαίου.

Περιγραφή Μεταπτυχιακού Προγράμματος
Η χρονική διάρκεια φοίτησης για την απονομή του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) ορίζεται κατ΄ ελάχιστο στα τρία (3) εξάμηνα, στα οποία περιλαμβάνεται και ο χρόνος εκπόνησης και υποβολής προς κρίση της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας. Ο ανώτατος επιτρεπόμενος χρόνος ολοκλήρωσης των σπουδών δεν μπορεί να υπερβεί την κανονική διάρκεια σπουδών πλέον δύο (2) εξαμήνων. Στο Δ.Π.Μ.Σ. παρέχεται η δυνατότητα μερικής φοίτησης. Η χρονική διάρκεια της μερικής φοίτησης είναι κατ’ ανώτατο όριο έξι (6) εξάμηνα.

Η γλώσσα διδασκαλίας των μαθημάτων και της συγγραφής της διπλωματικής εργασίας είναι η ελληνική. Η διδασκαλία των μαθημάτων πραγματοποιείται από την Παρασκευή το μεσημέρι ως την Κυριακή.

Τα μαθήματα γίνονται διαδικτυακά ενώ οι εξετάσεις δια ζώσης.

Το σύνολο των πιστωτικών μονάδων (ECTS) που απαιτούνται για την απόκτηση του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) είναι ενενήντα (90).

Στο Δ.Π.Μ.Σ. διδάσκουν:
Από το Τμήμα Νομικής, κατ’ αλφαβητική σειρά οι καθηγητές: Π. Γκλαβίνης, Α. Δεσποτίδου, Α. Κοτζάμπαση, Ν. Μπιτζιλέκης, Α. Παπαδαμάκης, Α. Παπαδοπούλου, Ε. Πρεβεδούρου, Ε. Συμεωνίδου – Καστανίδου, Ε. Τζίβα, Κ. Φουντεδάκη, Κ. Χατζηκώστας.
Από το Τμήμα Φαρμακευτικής, κατ’ αλφαβητική σειρά οι καθηγητές: Α. Καρυώτη, Κ. Καχριμάνης, Ι. Νικολακάκης, Κ. Ξανθόπουλος, Γ. Παμπαλάκης, Δ. Χατζηπαύλου – Λίτινα.

Επίσης, στο πρόγραμμα συμμετέχουν και ειδικοί επιστήμονες αναγνωρισμένου κύρους με εξειδικευμένες γνώσεις στο Φαρμακευτικό Δίκαιο.

Κατηγορίες Πτυχιούχων
Στο Δ.Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι Τμημάτων Νομικής, Ιατρικής, Φαρμακευτικής, Κτηνιατρικής, Βιολογίας, Νοσηλευτικής και λοιπών Επιστημών Υγείας, Χημικών, Χημικών Μηχανικών, Γεωπονίας, Οικονομικών Επιστημών, Πολιτικών Επιστημών και λοιπών Επιστημών που σχετίζονται με τη λειτουργία Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Πανεπιστημίων της ημεδαπής και αντίστοιχων Τμημάτων αναγνωρισμένων ομοταγών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής ή υποψηφίοι που μπορούν να αποδείξουν την εμπειρία τους και την συνάφεια του επαγγελματικού τους αντικειμένου με το αντικείμενο του ΔΠΜΣ.

Αριθμός εισακτέων
Ο αριθμός των εισακτέων στο Δ.Π.Μ.Σ. ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο στους τριάντα (30) μεταπτυχιακούς φοιτητές για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025.

Τέλη φοίτησης
Τα έσοδα του ΔΠΜΣ προέρχονται αποκλειστικά από καταβολή τελών φοίτησης, που ανέρχονται στο συνολικό ποσό των 3.600 ευρώ. Τα τέλη φοίτησης έχουν οριστεί στο ποσό των χιλίων διακοσίων (1.200) ευρώ για κάθε εξάμηνο σπουδών, το οποίο καταβάλλεται κατά την έναρξη κάθε εξαμήνου. Απαλλάσσονται από τα τέλη φοίτησης, οι μεταπτυχιακοί/ές φοιτητές/ήτριες όταν συντρέχουν τα εισοδηματικά κριτήρια που ορίζει ο νόμος, εφόσον δεν έχουν τύχει αντίστοιχης απαλλαγής για τη συμμετοχή τους σε άλλο ΠΜΣ. Απαλλάσσονται από τα τέλη φοίτησης, οι μεταπτυχιακοί/ές φοιτητές/ήτριες όταν συντρέχουν τα κριτήρια, αριστείας (βαθμός πτυχίο ίσος ή μεγαλύτερος από 7,5) και εισοδηματικά, που ορίζει ο νόμος, εφόσον δεν έχουν τύχει αντίστοιχης απαλλαγής για τη συμμετοχή τους σε άλλο ΠΜΣ. Οι απαλλασσόμενοι φοιτητές/ήτριες δεν θα ξεπερνούν το ποσοστό του τριάντα τοις εκατό (30%) του συνολικού αριθμού των φοιτητών/τριών που εισάγονται στο ΔΠΜΣ Οι απαλλασσόμενοι φοιτητές/ήτριες δεν θα ξεπερνούν το ποσοστό του τριάντα τοις εκατό (30%) του συνολικού αριθμού των φοιτητών/τριών που εισάγονται στο ΔΠΜΣ. Αν οι δικαιούχοι υπερβαίνουν το ανωτέρω ποσοστό, επιλέγονται με σειρά κατάταξης, ξεκινώντας από αυτούς/ές που έχουν το μικρότερο εισόδημα. Η αίτηση απαλλαγής τελών φοίτησης υποβάλλεται από τον/την ενδιαφερόμενο/νη στη γραμματεία του ΔΠΜΣ.

Στο Δ.Π.Μ.Σ. παρέχονται δύο (2) υποτροφίες ύψους χιλίων διακοσίων (1.200) ευρώ, σε φοιτητές πλήρους φοίτησης που έχουν συγκεντρώσει την υψηλότερη βαθμολογία στις εξετάσεις του α΄ εξαμήνου. Η υποτροφία συνίσταται σε απαλλαγή τους από την υποχρέωση καταβολής των διδάκτρων του β΄ εξαμήνου. Υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές παρέχονται και από άλλους φορείς, όπως ΙΚΥ, Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, ΓΓΕΤ, Κοινοτικά Προγράμματα, άλλα Ιδρύματα και οργανισμούς δημόσιους ή ιδιωτικούς. Σε περίπτωση που μεταπτυχιακός φοιτητής έχει υποτροφία ή επιχορήγηση από άλλο φορέα δε δικαιούται υποτροφία από το Δ.Π.Μ.Σ.

Διαδικασία και κριτήρια επιλογής εισακτέων
Η αξιολόγηση των υποψηφίων, που μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες έχουν προσκομίσει όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, όπως αυτά αναφέρονται παρακάτω, γίνεται σε τρεις (3) φάσεις.

Η πρώτη φάση είναι προκριματική. Απαραίτητη προϋπόθεση πρόκρισης στη δεύτερη φάση είναι η κατάθεση όλων των απαιτούμενων δικαιολογητικών.

Τα κριτήρια αξιολόγησης της δεύτερης φάσης και οι αντίστοιχες μέγιστες βαθμολογίες είναι:

  1. Γενικός βαθμός πτυχίου, πολλαπλασιαζόμενος με τον συντελεστή δυόμισι (2,5), με ανώτατο όριο τα εικοσιπέντε (25) μόρια.
  2. Προηγούμενη ερευνητική δραστηριότητα ή συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα κινητικότητας σπουδαστών: από ένα (1) ως πέντε (5) μόρια, με αντιστοίχιση ενός (1) μορίου για κάθε τρεις δραστηριότητες ή συμμετοχές.
  3. Ενδεχόμενη επαγγελματική εμπειρία: από ένα (1) ως πέντε (5) μόρια, με αντιστοίχιση ενός μορίου ανά πενταετία.
  4. Κατοχή άλλου μεταπτυχιακού τίτλου: ένα (1) μόριο.
  5. Κατοχή διδακτορικού τίτλου: τρία (3) μόρια.
  6. Απαιτείται η πιστοποιημένη καλή γνώση (επίπεδο Β2) της Αγγλικής, Γαλλικής ή Γερμανικής γλώσσας σύμφωνα με το σύστημα του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο γίνεται αποδεκτό από το ΑΣΕΠ. Η πιστοποιημένη άριστη γνώση (επίπεδο C2) δύο (2) γλωσσών λαμβάνει ένα (1) μόριο και άριστη γνώση τρίτης γλώσσας ένα (1) μόριο.

Η τρίτη φάση περιλαμβάνει προφορική συνέντευξη με κλίμακα βαθμολόγησης από μηδέν (0) έως δέκα (10). Ο βαθμός της προφορικής συνέντευξης πολλαπλασιάζεται με τον συντελεστή δύο (2), δηλαδή η συνέντευξη λαμβάνει κατ’ ανώτατο όριο είκοσι (20) μόρια.

Η πρώτη φάση ολοκληρώνεται με τη σύνταξη του καταλόγου των υποψηφίων από τη Γραμματεία του ΔΠΜΣ. Η δεύτερη φάση ολοκληρώνεται με την καταμέτρηση των μορίων των υποψηφίων από τη ΣΕ, και τον ορισμό από αυτήν ειδικής επιτροπής αποτελούμενης από μέλη της, για την πραγματοποίηση των συνεντεύξεων.

Η Επιτροπή ορίζει ημερομηνία και ώρα συνεντεύξεων και προωθεί το σχετικό κατάλογο των υποψηφίων, με αλφαβητική σειρά, στη Γραμματεία του Δ.Π.Μ.Σ., η οποία προσκαλεί τους υποψηφίους για συμμετοχή στην τρίτη φάση.

Με βάση την τελική βαθμολογία κάθε υποψηφίου, καταρτίζεται κατάλογος με αξιολογική σειρά. Ο τελικός πίνακας επιτυχόντων επικυρώνεται από την Ε.Δ.Ε.

Σε περίπτωση ισοβαθμίας εισάγονται όλοι οι ισοβαθμήσαντες υποψήφιοι με δυνατότητα υπέρβασης κατά 10% του συνολικού αριθμού των οριζομένων ως εισακτέων (30).

Ως υπεράριθμοι μπορούν μετά από αίτησή τους και μόνο ένας κατ΄ έτος να εγγραφούν μέλη των κατηγοριών Ε.Τ.Ε.Π. , Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Ε.Π.

Οι επιτυχόντες ενημερώνονται από τη Γραμματεία του ΔΠΜΣ και καλούνται να απαντήσουν εγγράφως εντός τριών (3) ημερών, αν αποδέχονται την ένταξή τους στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα και τους όρους λειτουργίας του. Η μη απάντηση από επιλεγέντα υποψήφιο μέσα στην παραπάνω προθεσμία ισοδυναμεί με άρνηση αποδοχής. Εφόσον υπάρξουν αρνήσεις, η Γραμματεία του ΔΠΜΣ ενημερώνει τους αμέσως επομένους στη σειρά αξιολόγησης από το σχετικό κατάλογο επιτυχίας.

Προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών
Οι αιτήσεις με τα συνημμένα δικαιολογητικά των υποψηφίων για φοίτηση στο πρόγραμμα κατά το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 θα γίνονται δεκτές έως και τις 25 Αυγούστου.

Τρόποι υποβολής των δικαιολογητικών
Υποβολή δύο (2) συνολικά αρχείων στον παρακάτω σύνδεσμο ως εξής:

  1. ΑΊΤΗΣΗ εισαγωγής συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη σε ένα μεμονωμένο αρχείο
  2. Δικαιολογητικά (υποχρεωτικά και προαιρετικά) σε ΕΝΑ ενιαίο PDF στον σύνδεσμο εδώ.

Δικαιολογητικά υποβολής
Η αίτηση εισαγωγής (διαθέσιμη στην ιστοσελίδα μεταπτυχιακού προγράμματος) θα πρέπει να συνοδεύεται υποχρεωτικά από τα παρακάτω δικαιολογητικά:

  1. Αντίγραφο πτυχίου ή πτυχίων ελληνικού πανεπιστημίου, ή σε περίπτωση πτυχιούχων πανεπιστημίων της αλλοδαπής, πιστοποιητικό αναγνώρισης ισοτιμίας και αντιστοιχίας από το ΔΟΑΤΑΠ καθώς και αντιστοιχία της βαθμολογικής κλίμακας αυτών με τη βαθμολογική κλίμακα των ημεδαπών τίτλων.
  2. Πιστοποιητικό σπουδών με αναλυτική βαθμολογία όλων των προπτυχιακών μαθημάτων, στο οποίο αναγράφεται και ο ακριβής βαθμός του πτυχίου. Γίνεται επίσης αποδεκτό το παράρτημα διπλώματος.
  3. Βιογραφικό σημείωμα στο οποίο αναφέρονται αναλυτικά οι σπουδές, η επαγγελματική εμπειρία, καθώς και η επιστημονική και κοινωνική δραστηριότητα του υποψηφίου.
  4. Πιστοποιητικό γνώσης αγγλικής, γαλλικής ή γερμανικής γλώσσας επιπέδου Β2 (καλή γνώση) ή ανώτερο, σύμφωνα με το σύστημα του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο γίνεται αποδεκτό από το ΑΣΕΠ. Σε περίπτωση γνώσης δεύτερης ξένης γλώσσας από τις αναφερόμενες στο προηγούμενο εδάφιο, υποβάλλεται επίσης το αντίστοιχο πιστοποιητικό. Οι αλλοδαποί καταθέτουν πιστοποιητικό επάρκειας της ελληνικής γλώσσας από Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας πανεπιστημιακού ιδρύματος ή ελληνικό απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή πτυχίο ελληνόγλωσσου Πανεπιστημιακού Τμήματος.
  5. Φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητας.
    Προαιρετικά για συγκέντρωση επιπρόσθετων μορίων:
  6. Αποδεικτικά για ερευνητική και συγγραφική δραστηριότητα.
  7. Αποδεικτικά για συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα κινητικότητας φοιτητών.
  8. Αποδεικτικά για επαγγελματική εμπειρία συναφή προς το πεδίο ειδίκευσης.
  9. Μεταπτυχιακό δίπλωμα Πανεπιστημίου της Ελλάδος και σε περίπτωση κατόχων μεταπτυχιακών διπλωμάτων Πανεπιστημίων της αλλοδαπής, πιστοποιητικό αναγνώρισης ισοτιμίας και αντιστοιχίας από το ΔΟΑΤΑΠ.
  10. Διδακτορικό δίπλωμα Πανεπιστημίου της Ελλάδος και σε περίπτωση κατόχων διδακτορικών διπλωμάτων Πανεπιστημίων της αλλοδαπής, πιστοποιητικό αναγνώρισης ισοτιμίας και αντιστοιχίας από το ΔΟΑΤΑΠ.

Διευκρινίσεις για την υποβολή των δικαιολογητικών

  1. Γίνονται αποδεκτά τα απλά ευανάγνωστα φωτοαντίγραφα εγγράφων (π.χ. πτυχία και αναλυτικές βαθμολογίες) που έχουν εκδοθεί από Φορείς και Υπηρεσίες του Δημόσιου Τομέα στην Ελλάδα.
  2. Τα έγγραφα (π.χ. τίτλοι σπουδών Πανεπιστημίων ή πιστοποιητικά γνώσης ξένων γλωσσών) που έχουν εκδοθεί στην αλλοδαπή, όταν προσκομίζονται σε ευκρινή φωτοαντίγραφα γίνονται αποδεκτά, υπό την προϋπόθεση ότι τα έγγραφα αυτά έχουν επίσημα μεταφραστεί και επικυρωθεί.
  3. Τα ιδιωτικά έγγραφα ημεδαπής (δηλαδή τα έγγραφα που δεν έχουν εκδοθεί από Φορείς και Υπηρεσίες του Δημόσιου Τομέα στην Ελλάδα) όταν προσκομίζονται σε ευκρινή φωτοαντίγραφα γίνονται αποδεκτά, υπό την προϋπόθεση ότι τα έγγραφα αυτά έχουν επικυρωθεί από δικηγόρο.
  4. Σε περίπτωση που οι υποψήφιοι/ες δεν έχουν λάβει αντίγραφο πτυχίου, ενώ είναι δικαιούχοι, προκειμένου να υποβάλουν αίτηση εισαγωγής θα πρέπει να προσκομίσουν υποχρεωτικά: πιστοποιητικό περάτωσης σπουδών και πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας όλων των μαθημάτων, με την αναφορά ότι εκκρεμεί η ορκωμοσία τους καθώς και του ακριβή βαθμού πτυχίου που πρόκειται να λάβουν.

Προκήρυξη | Παράταση


Έχετε να μας προτείνετε κάποια διόρθωση; Επικοινωνήστε μαζί μας στο info eduguide.gr

Σχετικά Προγράμματα

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο