Κάντε follow το πρόγραμμα για να ενημερώνεστε μέσω email για προκηρύξεις και σχετικά νέα.
Πρέπει να είσαστε συνδεδεμένοι στο λογαριασμό σας.
Στο Τμήμα Ιατρικής, της Σχολής Επιστημών Υγείας του Α.Π.Θ. πρόκειται να λειτουργήσει από το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2023-2024, το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) με τίτλο «Παθήσεις Σιελογόνων Αδένων», (Κωδικός Αριθμός Δημοσίευσης ίδρυσης 25982/24.5.2021)
Σκοπός του ΠΜΣ είναι εκπαίδευση των μεταπτυχιακών φοιτητών στην αντιμετώπιση των παθήσεων των σιελογόνων αδένων. Οι σιελογόνοι αδένες και οι παθήσεις τους αποτελούν ένα μέγαλο τμήμα της καθημερινής κλινικής ενασχόλησης πολλών ειδικοτήτων με προεξάρχουσα την Ωτορινολαρυγγολογία, αλλά και την Γναθοπροσωπική Χειρουργική, την Γενική Χειρουργική, την Παιδιατρική, την Γενική Παθολογία, Ογκολογία καθώς και τις ειδικότητες απεικόνισης, όπως της Ακτινοδιαγνωστικής και Πυρηνικής Ιατρικής. Η πληθώρα των ειδικοτήτων που εμπλέκονται στην θεραπεία των παθήσεων αυτών καταδεικνύει το εύρος αλλά και την πολυπλοκότητα στην σύγχρονη διαγνωστική και θεραπευτική των σιελογόνων αδένων.
Το γνωστικό αντικείμενο του ΠΜΣ συμπεριλαμβάνει την χειρουργική ανατομία των σιελογόνων αδένων ως μια απαραίτητη γνώση για τον ιατρό που θα χρειαστεί να παρέμβει χειρουργικά στην περιοχή αυτή, την φυσιολογία – παθοφυσιολογία τους, την παθολογία σε παιδιά και ενήλικες, την διαγνωστική προσέγγιση και τις θεραπευτικές δυνατότητες (χειρουργικές, ελάχιστα παρεμβατικές και φαρμακευτικές) που υπάρχουν έως σήμερα. Ειδικότερα οι μεταπτυχιακοί φοιτητές θα εκπαιδευτούν στις ελάχιστα παρεμβατικές μεθόδους όπως η σιαλενδοσκόπηση και οι εγχύσεις φαρμάκων τοπικά εντός των σιελογόνων αδένων, καθώς και στις φαρμακευτικές επιλογές που αφορούν στην θεραπεία των φλεγμονωδών παθήσεων.
Η έναρξη των μαθημάτων ορίζεται τον Οκτώβριο του 2023 και η γλώσσα διδασκαλίας των μαθημάτων και της συγγραφής της διπλωματικής εργασίας θα είναι η ελληνική.
Η χρονική διάρκεια φοίτησης διαρκεί τρία (3) ακαδημαϊκά εξάμηνα και οδηγεί, μετά την επιτυχή εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας, στην απονομή του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) στο γνωστικό αντικείμενο των "Παθήσεων Σιελογόνων Αδένων". Το ΠΜΣ θα πιστώνεται συνολικά με 90 ECTS, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πιστωτικών Μονάδων, και παρέχει ενιαίο πρόγραμμα σπουδών.
Στο πλαίσιο της εκπαίδευσης των μεταπτυχιακών φοιτητών θα λάβουν χώρα δύο πρακτικές ασκήσεις σε πτωματικά παρασκευάσματα. Η πρώτη αφορά στις χειρουργικές τεχνικές στους μείζονες σιελογόνους αδένες και η δεύτερη στη σιαλενδοσκόπηση.
Το κόστος συμμετοχής στις πρακτικές ασκήσεις συμπεριλαμβάνεται στο συνολικό κόστος των διδάκτρων για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών.
Ο αριθμός των εισακτέων ετησίως ορίζεται, κατ’ ανώτατο όριο, σε είκοσι πέντε (25) μεταπτυχιακούς φοιτητές, με δυνατότητα τροποποίησης του αριθμού, ανάλογα με τις αιτήσεις των υποψηφίων και τη δυνατότητα του προγράμματος.
Οι κατηγορίες των υποψηφίων που μπορούν να γίνουν δεκτοί για την παρακολούθηση των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών, σύμφωνα με το άρθρο 34, παρ. 1.7 και 8 του ν. 4485/2017, είναι:
1) Κάτοχοι τίτλων πρώτου κύκλου σπουδών Πανεπιστημίων της ημεδαπής και αναγνωρισμένων ομοταγών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής (άρθρο 34, παρ. 1, 7 και 8 του Ν. 4485/2017).
2) Μέλη των κατηγοριών Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π., εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 34 του Ν.4485/2017, μπορούν να εγγραφούν ως υπεράριθμοι και μόνο ένας κατ ́ έτος ανά ΠΜΣ, που οργανώνεται σε Τμήματα του Ιδρύματος που υπηρετούν, το οποίο είναι συναφές με τον τίτλο σπουδών και το έργο που επιτελούν στο οικείο Ίδρυμα.
3) Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών δεν απονέμεται σε φοιτητή του οποίου ο τίτλος σπουδών του πρώτου κύκλου από ίδρυμα της αλλοδαπής, δεν έχει αναγνωριστεί από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.), σύμφωνα με το ν. 3328/2005 (Α' 80).
Ειδικότερα, δικαίωμα υποβολής αίτησης στο ΠΜΣ "Παθήσεις Σιελογόνων Αδένων" έχουν οι ιατροί εν αναμονή για την ειδικότητα, ειδικευόμενοι, ειδικευμένοι ιατροί Ωτορινολαρυγγολογίας, Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής, Παιδιατρικής, Παιδοχειρουργικής, Γενικής Χειρουργικής, Γενικής Παθολογίας και Γενικής Ιατρικής, καθώς και οι πτυχιούχοι Οδοντιατρικής. Υποψηφιότητα για το ΠΜΣ μπορούν να θέσουν και οι τελειόφοιτοι/ες φοιτητές/τριες των ανωτέρω Τμημάτων, με την προϋπόθεση να έχουν αποφοιτήσει πριν από την έγκριση του τελικού πίνακα των υποψηφίων που θα γίνουν αποδεκτοί στο ΠΜΣ.
Οι υποψήφιοι για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία αξιολόγησης θα πρέπει να υποβάλλουν τα παρακάτω δικαιολογητικά:
α) Αίτηση συμμετοχής στο ΠΜΣ
β) Σύντομο υπόμνημα για τους λόγους επιλογής της συμμετοχής τους στο ΠΜΣ
γ) Αντίγραφο τίτλων σπουδών ελληνικού Πανεπιστημίου ίδιου Τμήματος και πιστοποιητικό ισοτιμίας από το ΔΟΑΤΑΠ, σε περίπτωση πτυχιούχων πανεπιστημίων του εξωτερικού.
δ) Βιογραφικό σημείωμα στο οποίο αναφέρονται αναλυτικά οι σπουδές, η διδακτική ή/και επαγγελματική εμπειρία, η επιστημονική και κοινωνική δραστηριότητα του υποψηφίου.
ε) Για τη συμμετοχή των υποψηφίων στη διαδικασία επιλογής του ΠΜΣ απαραίτητη θεωρείται, η γνώση ξένης γλώσσας (τουλάχιστον επιπέδου Β2), η οποία, όταν δεν είναι βεβαιωμένα η μητρική τους, πιστοποιείται είτε με πτυχίο αντίστοιχου ξενόγλωσσου πανεπιστημιακού τμήματος είτε με κατοχή τουλάχιστον αναγνωρισμένων διπλωμάτων επάρκειας Β2. (Το επίπεδο γλωσσομάθειας της ξένης γλώσσας αποδεικνύεται από με τους εξής τρόπους: α) Κρατικό Πιστοποιητικό του ν. 2740/1999 όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 19 του άρθρου 13 του Ν. 3149/2003, β) Με πτυχίο Ξένης Γλώσσας και Φιλολογίας ή Πτυχίο Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας της ημεδαπής ή αντίστοιχο και ισότιμο σχολών της αλλοδαπής, γ) Με Πτυχίο, προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό δίπλωμα ή διδακτορικό δίπλωμα οποιουδήποτε αναγνωρισμένου ιδρύματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της αλλοδαπής, δ) Με Απολυτήριο τίτλο ισότιμό των ελληνικών σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εφόσον έχουν αποκτηθεί μετά από κανονική φοίτηση τουλάχιστον έξι ετών στην αλλοδαπή. Η άδεια επάρκειας διδασκαλίας ξένης γλώσσας δεν αποδεικνύει τη γνώση ξένης γλώσσας (Π.Δ. 347/2003). Οι υποψήφιοι που είναι κάτοχοι της σχετικής άδειας πρέπει να προσκομίσουν επικυρωμένο αντίγραφο και ακριβή μετάφραση του τίτλου σπουδών βάσει του οποίου εκδόθηκε η άδεια επάρκειας διδασκαλίας ξένης γλώσσας).
στ) Φωτοτυπία των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας / διαβατηρίου.
Η επιλογή των εισακτέων γίνεται με βάση την αξιολόγηση του φακέλου των δικαιολογητικών και προσωπική συνέντευξη από την Επιτροπή Επιλογής Εισακτέων. Η ημερομηνία διεξαγωγής της προσωπικής συνέντευξης θα ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα του Τμήματος Ιατρικής, μετά τη λήξη της ημερομηνίας υποβολής αιτήσεων.
Το σύνολο των μορίων που προκύπτουν από τη συνεκτίμηση των κριτηρίων, προσμετρώνται ως εξής:
Ο ανώτατος βαθμός μοριοδότησης που μπορεί να συμπληρώσουν οι υποψήφιοι καθορίζεται από τα παραπάνω κριτήρια και είναι 150 μόρια. Με βάση την τελική βαθμολογία κάθε υποψηφίου, καταρτίζεται κατάλογος με αξιολογική σειρά και ο τελικός πίνακας των επιτυχόντων επικυρώνεται από τη Συνέλευση του Τμήματος Ιατρικής.
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να αποστείλουν από 1/6/2023 έως και 10/9/2023 εμπρόθεσμα τις αιτήσεις τους, μαζί με τα απαιτούμενα συνοδευτικά έγγραφα, είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην διεύθυνση msc-saldis@med.auth.gr.
Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα προβλέπεται η καταβολή τελών φοίτησης, συνολικού ύψους τριών χιλιάδων ευρώ (3.000) ευρώ και η καταβολή τους θα γίνεται σε τρεις (3) ισόποσες δόσεις και σε ημερομηνίες που θα οριστούν στην αρχή του Α ́εξαμήνου. Η εγγραφή των φοιτητών θεωρείται οριστική μετά την καταβολή της πρώτης δόσης των τελών φοίτησης.
Περισσότερες πληροφορίες και σχετικά με την αίτηση συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται: Στη Γραμματεία του ΠΜΣ, τηλ. 2313 323709, 2310991485, Δευτέρα-Πέμπτη 11:00- 13:00 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση msc-saldis@med.auth.gr, και στην ιστοσελίδα του Τμήματος Ιατρικής https://www.med.auth.gr. (επικαιρότητα/μεταπτυχιακά Ιατρικής)