Κάντε follow το πρόγραμμα για να ενημερώνεστε μέσω email για προκηρύξεις και σχετικά νέα.
Πρέπει να είσαστε συνδεδεμένοι στο λογαριασμό σας.
Περίοδος υποβολής αιτήσεων από 01.09.2024 έως και 15.09.2024
Η Συνέλευση του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στη συνεδρίασή της αριθμ. 522/09.07.2024, σύμφωνα με τον Ν. 4957/2022(ΦΕΚ 141/21-7-2022 τ.Α ́) και (ΦΕΚ 3961/τ.Β ́/08.07.2024), αποφάσισε την προκήρυξη θέσεων εισαγωγής φοιτητών/τριών στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Ιστορική Έρευνα για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 ως εξής:
Το Π.Μ.Σ. απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) με τίτλο «Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Ιστορική Έρευνα» στις εξής ειδικεύσεις: α) Αρχαίας Ελληνικής και Ρωμαϊκής Ιστορίας, β) Βυζαντινής και Μεσαιωνικής Ιστορίας και γ) Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας.
Αριθμός εισακτέων
Ο αριθμός εισακτέων στο Πρόγραμμα κατ’ έτος ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο σε τριάντα (30) μεταπτυχιακούς/ές φοιτητές/ριες, δέκα (10) ανά ειδίκευση σπουδών, και κατά κατώτατο όριο σε δώδεκα (12), τουλάχιστον τέσσερις (4) ανά ειδίκευση σπουδών. Σε περίπτωση που αυτός δεν συγκεντρωθεί, δεν θα λειτουργήσει η εν λόγω ειδίκευση.
Κατηγορίες υποψηφίων
Κατηγορίες υποψηφίων που μπορούν να γίνουν δεκτοί/ές για την παρακολούθηση του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Ιστορική Έρευνα είναι:
1. Κάτοχοι τίτλων πρώτου κύκλου σπουδών ΑΕΙ και ΤΕΙ της ημεδαπής.
2. Κάτοχοι τίτλων πρώτου κύκλου σπουδών της αλλοδαπής, εφόσον το ίδρυμα προέλευσης ανήκει στο Εθνικό Μητρώο Αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων της αλλοδαπής και ο τύπος αυτού ανήκει στο Εθνικό Μητρώο Τύπων Τίτλων Σπουδών Αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων που είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.)
Κριτήρια επιλογής
Τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων περιλαμβάνουν:
(α) Βαθμό Πτυχίου/Διπλώματος, όπως προκύπτει από έγγραφο της Γραμματείας (40%).
(β) Στοιχεία φακέλου: Αναλυτική βαθμολογία σε προπτυχιακά μαθήματα μεγάλης βαρύτητας σε ECTS και συνάφειας με το γνωστικό αντικείμενο του ΠΜΣ και της επιλεγείσας ειδίκευσης (10%), επιπλέον γλώσσες (5%), δημοσιεύσεις/ερευνητική προϋπηρεσία (5%).
(γ) Συνέντευξη και επιτυχή προφορική εξέταση στα γνωστικά αντικείμενα της κάθε ειδίκευσης (≥6/10) από τριμελή Επιτροπή, την οποία ορίζει η Συνέλευση του Τμήματος. Ο βαθμός της συνέντευξης–εξέτασης προσμετρείται κατά 15% για τις ειδικεύσεις της Αρχαίας Ελληνικής και Ρωμαϊκής Ιστορίας και της Βυζαντινής και Μεσαιωνικής Ιστορίας και κατά 40% για την ειδίκευση της Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας. Η βαθμολογία της προφορικής εξέτασης εξάγεται σε ακέραιους αριθμούς. Η διαφορά της μοριοδότησης στην Τρίτη ειδίκευση προκύπτει από την απουσία πρόσθετης γραπτής εξέτασης, καθώς θεωρήθηκε επαρκής η εξέταση – και με τη χρήση και αξιοποίηση πηγών- στα γνωστικά αντικείμενα που θεραπεύει η ειδίκευση αυτή.
(δ) Επιτυχή γραπτή εξέταση (≥6/10) στη μετάφραση και τον ιστορικό σχολιασμό γραπτών πηγών, συναφών με τις ειδικεύσεις της Αρχαίας Ελληνικής και Ρωμαϊκής Ιστορίας, καθώς και της Βυζαντινής και Μεσαιωνικής Ιστορίας από τριμελή Επιτροπή, την οποία ορίζει η Συνέλευση του Τμήματος (25%). Η βαθμολογία της γραπτής εξέτασης εξάγεται σε ακέραιους αριθμούς. Αναβαθμολόγηση των γραπτών γίνεται, εφόσον προκύψει διαφορά τριών και άνω βαθμών μεταξύ δύο βαθμολογητών.
Διαδικασία επιλογής
Η διαδικασία επιλογής των υποψηφίων, με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος, γίνεται από τη Συντονιστική Επιτροπή του ΠΜΣ.
Η Επιτροπή καταρτίζει πλήρη κατάλογο με όλους/ες τους/τις υποψηφίους/τες και, ύστερα από σχετικό έλεγχο, απορρίπτει όσους/ες δεν πληρούν τα ελάχιστα τυπικά κριτήρια που έχουν καθοριστεί από το Τμήμα. Εν συνεχεία καλεί σε γραπτή εξέταση ή/και σε συνέντευξη και προφορική εξέταση, ανάλογα με την ειδίκευση, τους/τις προκρινόμενους/ες υποψηφίους/ες που έχουν συγκεντρώσει τα προαπαιτούμενα. Αν η εξέταση είναι προφορική, τηρείται ατομικό φύλλο πρακτικών, όπου καταγράφεται αναλυτικά η επίδοση του/της υποψηφίου/ιας.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας καταρτίζεται ο τελικός πίνακας των επιτυχόντων/ουσών. Σε περίπτωση ισοβαθμίας ή βαθμολογικής απόκλισης μικρότερης ή ίσης της μισής μονάδας (0,5) από τη βαθμολογία του/της τελευταίου/ας επιτυχόντος/ούσης, είναι δυνατή η υπέρβαση του αριθμού των επιτυχόντων /ουσών ανά ειδίκευση υπό την προϋπόθεση ότι ο συνολικός αριθμός των εισακτέων στο Πρόγραμμα δεν ξεπερνά τον ανώτατο αριθμό εισακτέων που ορίζεται στην ιδρυματική πράξη του Π.Μ.Σ. (30).
Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις περί προστασίας προσωπικών δεδομένων. Εντός δύο εργάσιμων ημερών (2) από την ανακοίνωση των προσωρινών αποτελεσμάτων, οι υποψήφιοι/ες έχουν δικαίωμα υποβολής ένστασης επί του πίνακα των επιτυχόντων/ουσών. Η ένσταση εξετάζεται από τη Συντονιστική Επιτροπή και το αποτέλεσμα της κοινοποιείται στους/στις ενδιαφερόμενους/ες το αργότερο εντός δύο(2) εργάσιμων ημερών.
Ο τελικός πίνακας επιτυχόντων/ουσών και τυχόν επιλαχόντων/ουσών, αφού επικυρωθεί από τη Συνέλευση του Τμήματος, αναρτάται στον Πίνακα Ανακοινώσεων της Γραμματείας και στην ιστοσελίδα του Π.Μ.Σ. Σε περίπτωση που ένας/μία υποψήφιος/α δεν εγγραφεί εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, λαμβάνεται ως άρνηση αποδοχής της θέσης κι αυτή καλύπτεται με τον/την αμέσως επόμενο/η επιτυχόντα/ούσα.
ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ – ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
Οι αιτήσεις και ο συνοδευτικός φάκελος προσόντων των υποψηφίων κατατίθενται σε έντυπη μορφή στη Γραμματεία του Τμήματος από 01.09.2024 έως και 15.09.2024. Στην αίτηση αναφέρεται η Ειδίκευση του Π.Μ.Σ. την οποία ο υποψήφιος/α επιθυμεί να παρακολουθήσει. Στον φάκελο προσόντων περιλαμβάνονται πλέον του βιογραφικού, αναλυτική βαθμολογία, πιστοποίηση του βαθμού γνώσης ξένων γλωσσών, (Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική, Ιταλική, Ισπανική), τεκμήρια παρακολούθησης επιστημονικών συνεδρίων και ερευνητικής προϋπηρεσίας καθώς και δημοσιεύσεις, αν υπάρχουν.
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΩΝ
Οι εξετάσεις και οι συνεντεύξεις θα πραγματοποιηθούν από 14η έως και 18η Οκτωβρίου 2024 (Αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί εγκαίρως)
Δείτε τα μαθήματα και την ύλη των εξετάσεων εδώ.
Προκήρυξη
Αίτηση
ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΡΩΜΑΪΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ