Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.
Ποινικό Δίκαιο και Εξαρτήσεις (MSc Criminal Law and Addictions)
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Νομικής ΑΠΘ και Νομικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, σε συνεργασία με το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕ.Θ.Ε.Α)
Full/Part Time

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης - Πανεπιστήμιο Λευκωσίας: Ποινικό Δίκαιο και Εξαρτήσεις (2024-2025)

Παράταση προθεσμίας υποβολής αιτήσεων έως Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024 (Ανακοίνωση)

Η Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας ανακοινώνουν ότι κατά το ακαδημαϊκό έτος 2024 – 2025 θα λειτουργήσουν το Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ), με τίτλο «Ποινικό Δίκαιο και Εξαρτήσεις», που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ και απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) σε δύο ειδικεύσεις: Α) Ποινικό δίκαιο των εξαρτήσεων και Β) Νομική και θεραπευτική διαχείριση των εξαρτήσεων.

Περιγραφή Μεταπτυχιακού Προγράμματος
Το ΔΠΜΣ διαρθρώνεται σε τρία (3) ακαδημαϊκά εξάμηνα. Οι φοιτητές/ήτριες πρέπει να παρακολουθήσουν και να εξεταστούν σε τέσσερα (4) μαθήματα στο Α΄ εξάμηνο και τέσσερα (4) μαθήματα στο Β΄ εξάμηνο. Στο Γ΄ εξάμηνο οι φοιτητές/ήτριες εκπονούν τη Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία. Στο ΔΠΜΣ παρέχεται η δυνατότητα μερικής φοίτησης. Η χρονική διάρκεια της μερικής φοίτησης είναι κατ’ ανώτατο όριο έξι (6) εξάμηνα.
Η γλώσσα διδασκαλίας των μαθημάτων και της συγγραφής της διπλωματικής εργασίας είναι η ελληνική. Η διδασκαλία των μαθημάτων πραγματοποιείται από την Παρασκευή το μεσημέρι ως την Κυριακή το απόγευμα σε έξι τριήμερα ανά εξάμηνο.
Δύναται να λειτουργήσουν ταυτόχρονα τμήματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λευκωσία.
Το σύνολο των πιστωτικών μονάδων (ECTS) που απαιτούνται για την απόκτηση του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) είναι ενενήντα (90).
Το πρόγραμμα μαθημάτων ανά εξάμηνο διαμορφώνεται ως εξής: (βλ. εδώ, σελ. 1-2)

Κατηγορίες Πτυχιούχων
Στο ΔΠΜΣ γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι ΑΕΙ της ημεδαπής ή αντίστοιχων Σχολών ή Τμημάτων αναγνωρισμένων ομοταγών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής.

Αριθμός εισακτέων
Ο αριθμός των εισακτέων στο ΔΠΜΣ ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο στους/στις εβδομήντα (70) μεταπτυχιακούς/ές φοιτητές/ήτριες ετησίως.

Τέλη φοίτησης
Για τους/τις εισακτέους/ες στο πρόγραμμα το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025, τα τέλη φοίτησης έχουν οριστεί στο συνολικό ποσό των τεσσάρων χιλιάδων ευρώ (4000€). Απαλλάσσονται από τα τέλη φοίτησης, οι μεταπτυχιακοί/ές φοιτητές/ήτριες όταν συντρέχουν τα κριτήρια, αριστείας (βαθμός πτυχίο ίσος ή μεγαλύτερος από 7,5) και εισοδηματικά, που ορίζει ο νόμος, εφόσον δεν έχουν τύχει αντίστοιχης απαλλαγής για τη συμμετοχή τους σε άλλο ΠΜΣ. Οι απαλλασσόμενοι φοιτητές/ήτριες δεν θα ξεπερνούν το ποσοστό του τριάντα τοις εκατό (30%) του συνολικού αριθμού των φοιτητών/τριών που εισάγονται στο ΔΠΜΣ. Αν οι δικαιούχοι υπερβαίνουν το ανωτέρω ποσοστό, επιλέγονται με σειρά κατάταξης, ξεκινώντας από αυτούς/ές που έχουν το μικρότερο εισόδημα. Η αίτηση απαλλαγής τελών φοίτησης υποβάλλεται από τον/την ενδιαφερόμενο/νη στη γραμματεία του ΔΠΜΣ μετά από την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής των επιτυχόντων/ουσών.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να υποβάλουν τα πιο κάτω δικαιολογητικά:

  1. Αίτηση συμμετοχής στο ΔΠΜΣ (στο ειδικό έντυπο που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του προγράμματος: https://addictions.law.auth.gr/).
  2. Αντίγραφο πτυχίου ή πτυχίων ΑΕΙ, και, σε περίπτωση πτυχιούχων πανεπιστημίων άλλης χώρας, πιστοποιητικό αναγνώρισης ισοτιμίας και αντιστοιχίας από το ΔΟΑΤΑΠ.
  3. Βιογραφικό σημείωμα στο οποίο να αναφέρονται αναλυτικά οι σπουδές, η επαγγελματική εμπειρία, καθώς και η επιστημονική και κοινωνική δραστηριότητα του ενδιαφερομένου.
  4. Πιστοποιητικό σπουδών με αναλυτική βαθμολογία όλων των προπτυχιακών μαθημάτων, στο οποίο να αναγράφεται και ο ακριβής βαθμός του πτυχίου.
  5. Υπόμνημα μέχρι χιλίων (1000) λέξεων, στο οποίο να αναφέρονται τα επιστημονικά ενδιαφέροντα του υποψηφίου και οι λόγοι για τους οποίους ενδιαφέρεται να ακολουθήσει τις σπουδές του ΔΠΜΣ.
  6. Πιστοποιητικό γνώσης της αγγλικής γλώσσας επιπέδου Β2 (καλή γνώση) ή ανώτερο, σύμφωνα με το σύστημα του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο γίνεται αποδεκτό από το ΑΣΕΠ. Σε περίπτωση γνώσης δεύτερης ξένης γλώσσας, υποβάλλεται επίσης το αντίστοιχο πιστοποιητικό. Οι αλλοδαποί καταθέτουν πιστοποιητικό επάρκειας της ελληνικής γλώσσας από Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας πανεπιστημιακού ιδρύματος ή ελληνικό απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή πτυχίο ελληνόγλωσσου Πανεπιστημιακού Τμήματος.
  7. Αποδεικτικά για τυχόν σχετική με το αντικείμενο του προγράμματος ερευνητική και συγγραφική δραστηριότητα, για συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα κινητικότητας σπουδαστών, καθώς και για επαγγελματική εμπειρία συναφή προς το πεδίο ειδίκευσης.
  8. Φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητας.
  9. Μία (1) φωτογραφία.

Τα παραπάνω υποβάλλονται σε ένα ΕΝΙΑΙΟ έγγραφο pdf από τις 1/6/2024 έως και τις 30/8/2024, στον εξής σύνδεσμο του dropbox: εδώ

Αιτήσεις μπορούν να υποβάλουν και όσοι δεν έχουν λάβει αντίγραφο πτυχίου, ενώ είναι δικαιούχοι, οι οποίοι θα πρέπει να προσκομίσουν υποχρεωτικά βεβαίωση περάτωσης σπουδών, με την αναφορά ότι εκκρεμεί μόνο η ορκωμοσία τους.

Οι υποψήφιοι αρχικά μπορούν να υποβάλουν όλα τα δικαιολογητικά σε απλά ευκρινή φωτοαντίγραφα. Οι υποψήφιοι που θα γίνουν αποδεκτοί στο πρόγραμμα, θα πρέπει να προσκομίσουν αντίγραφα των δικαιολογητικών επικυρωμένα από δικηγόρο.

Η αξιολόγηση των υποψηφίων γίνεται ως εξής:

  • Ο γενικός βαθμός πτυχίου πολλαπλασιάζεται με συντελεστή δυόμισι (2,5), με ανώτατο όριο τα εικοσιπέντε (25) μόρια.
  • Το πτυχίο Τμήματος Νομικής, Ψυχολογίας, Ιατρικής, Πολιτικών Επιστημών, Κοινωνιολογίας, Εγκληματολογίας, Κοινωνικής Εργασίας ή Κοινωνικής Διοίκησης δίνει στον υποψήφιο δέκα (10) μόρια.
  • Η προηγούμενη σχετική ερευνητική δραστηριότητα ή συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα κινητικότητας σπουδαστών δίνει από ένα (1) ως πέντε (5) μόρια, με αντιστοίχιση ενός (1) μορίου για κάθε τρεις δραστηριότητες ή συμμετοχές.
  • Η συναφής επαγγελματική εμπειρία δίνει από ένα (1) ως πέντε (5) μόρια, με αντιστοίχιση ενός μορίου ανά πενταετία.
  • Η κατοχή άλλου μεταπτυχιακού τίτλου δίνει ένα (1) μόριο.
  • Η κατοχή διδακτορικού τίτλου δίνει τρία (3) μόρια.
  • Η άριστη γνώση (επίπεδο C2) μιας ξένης γλώσσας δίνει από ένα (1) ως τρία (3) μόρια [ένα (1) μόριο ανά γλώσσα].
  • Η προφορική συνέντευξη που πραγματοποιείται με όλους τους υποψηφίους δίνει από μηδέν (0) ως πέντε (5) μόρια, πολλαπλασιαζόμενα με συντελεστή δύο (2).

Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται από από τη Γραμματεία του ΔΠΜΣ (τηλ: +30 6944 155951, κατά τις ώρες 11.00 – 14.00, addictionslawauth@gmail.com), στο μειλ του Παν. Λευκωσίας nestoros.c@unic.ac.cy και στο αντιστοιχο τηλεφωνο +35722841974, ενώ μπορούν να ανευρεθούν και στην ιστοσελίδα του ΔΠΜΣ https://addictions.law.auth.gr/.

Προκήρυξη | Αίτηση | Παράταση


Έχετε να μας προτείνετε κάποια διόρθωση; Επικοινωνήστε μαζί μας στο info eduguide.gr


Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο