Κάντε follow το πρόγραμμα για να ενημερώνεστε μέσω email για προκηρύξεις και σχετικά νέα.
Πρέπει να είσαστε συνδεδεμένοι στο λογαριασμό σας.
Το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών δέχεται αιτήσεις για σπουδές στο Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) «ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ, ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ και ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ» (Space Technologies, Applications and seRvices - STAR) στις εξής ειδικεύσεις:
1. Διαστημική Τεχνολογία – SpaceUpstream
2. Διαστημικές Εφαρμογές και Υπηρεσίες – SpaceDownstream
Το ΔΠΜΣ “STAR” λειτουργεί με συνεργασία των παρακάτω Ιδρυμάτων, Σχολών και Τμημάτων:
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Σχολή Θετικών Επιστημών:
Πανεπιστήμιο Πατρών, Πολυτεχνική Σχολή:
Σκοπός του ΔΠΜΣ “STAR” είναι η ουσιαστική και στοχευμένη προσφορά από κορυφαία Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας, που διαθέτουν μεγάλη εμπειρία στη διαστημική τεχνολογία, ενός καινοτόμου προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών στις Διαστημικές Τεχνολογίες, Εφαρμογές και Υπηρεσίες, που να παρέχει τις απαραίτητες γνώσεις ώστε οι απόφοιτοι επιστήμονες και μηχανικοί να είναι σε θέση να ανταποκριθούν με αξιώσεις στις νέες επιστημονικές προκλήσεις και τεχνολογικές απαιτήσεις της διαστημικής τεχνολογίας.
Η χρονική διάρκεια για τις σπουδές που οδηγούν στην απονομή του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) του Προγράμματος ορίζεται σε τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα. Ο ανώτατος επιτρεπόμενος χρόνος ολοκλήρωσης των σπουδών, ορίζεται στα έξι (6) ακαδημαϊκά εξάμηνα, έπειτα από αίτηση του φοιτητή και απόφαση της ΕΠΣ.
Το ΔΠΜΣ “STAR” δεν έχει δίδακτρα ή τέλη εγγραφής.
Στο ΔΠΜΣ γίνονται δεκτοί υποψήφιοι που είναι κάτοχοι τίτλου του Α΄ κύκλου σπουδών ΑΕΙ της ημεδαπής ή ομοταγών, αναγνωρισμένων από τον ΔΟΑΤΑΠ(1) ιδρυμάτων της αλλοδαπής. Το Πρόγραμμα απευθύνεται κυρίως σε υποψηφίους προερχόμενους από το Τμήμα Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας και από τα Τμήματα με γνωστικά αντικείμενα συναφή με τα γνωστικά αντικείμενα των ανωτέρω Τμημάτων που συμμετέχουν στο ΔΠΜΣ, καθώς και σε υποψηφίους προερχόμενους εν γένει από Σχολές Θετικών Επιστημών, Πολυτεχνικές Σχολές και την Σχολή Ικάρων. Υποψήφιοι προερχόμενοι από άλλα, λιγότερο συναφή, Τμήματα ή Σχολές θα εξετασθούν κατά περίπτωση.
(1) εφόσον ο τίτλος σπουδών αποκτήθηκε σε πανεπιστήμιο της αλλοδαπής και συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο του άρθρου 307 του ν. 4957/2022, απαιτείται Βεβαίωση Τόπου Σπουδών, η οποία εκδίδεται και αποστέλλεται από το πανεπιστήμιο της αλλοδαπής.
Ο ανώτατος αριθμός των εισακτέων φοιτητών στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών ορίζεται σε τριάντα (30). Επίσης γίνονται δεκτοί ως υπεράριθμοι μέλη των κατηγοριών Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.ΕΠ., και μόνο ένας κατ’ έτος, σε Π.Μ.Σ. που είναι συναφές με το αντικείμενο του τίτλου σπουδών και του έργου που επιτελούν στο Ίδρυμα.
Περισσότερες πληροφορίες για το περιεχόμενο των μαθημάτων, τον τρόπο επιλογής και τις υποχρεώσεις των μεταπτυχιακών φοιτητών δίνονται στην ιστοσελίδα: star.uoa.gr
Πληροφορίες δίνονται από τη Γραμματεία του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (στα τηλ. 2107275192, 2107275301, e-mail: secretpm@di.uoa.gr)
Προθεσμία Αιτήσεων: 14 Ιουλίου 2023 – 14 Αυγούστου 2023
Ανακοίνωση Αποτελεσμάτων: 10 Σεπτεμβρίου 2023
Έναρξη Μαθημάτων: 2 Οκτωβρίου 2023
Οι αιτήσεις και όλα τα δικαιολογητικά κατατίθενται από 14/07/23 έως 14/08/23 ηλεκτρονικά στη διεύθυνση https://pgs.di.uoa.gr/outer/index.php
Δικαιολογητικά: (όλα τα παρακάτω δικαιολογητικά υποβάλλονται ηλεκτρονικά)
Υποχρεωτικά δικαιολογητικά
Προαιρετικά δικαιολογητικά
Οι επιλεγέντες φοιτητές οφείλουν να έχουν αποδεδειγμένα ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις τους για το πτυχίο Α ໄ κύκλου σπουδών πριν το τέλος της περιόδου εγγραφών στο ΔΠΜΣ. Σε αντίθετη περίπτωση χάνουν οριστικά το δικαίωμα εγγραφής. Σε περίπτωση μη έγκαιρης εγγραφής ενός ή περισσοτέρων φοιτητών, θα κληθούν να εγγραφούν στο ΔΠΜΣ οι επιλαχόντες, εάν υπάρχουν.
Οι εγγραφές στο ΔΠΜΣ “STAR” πραγματοποιούνται σε ημερομηνίες που ανακοινώνονται από το Τμήμα μετά το πέρας της εξεταστικής του Σεπτεμβρίου.