Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.
Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών (MSc in Global Health – Disaster Medicine)
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ιατρικής
Full Time

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών: Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών (2025-2027)

Η Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών οργανώνει και λειτουργεί το μοναδικό στην Ελλάδα Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην «Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών».

Πρόκειται για δυο σχετικά νέα επιστημονικά πεδία που γνωρίζουν ραγδαία ανάπτυξη παγκοσμίως στις ιατρικές σχολές. Αναπτύχθηκαν για να απαντήσουν στο περίπλοκο πεδίο των αναγκών και προκλήσεων υγείας που χαρακτηρίζει τον σύγχρονο κόσμο: «Φαινόμενο επιδημιολογικής μετάβασης», αύξηση της έντασης ανθρωπογενών ή φυσικών καταστροφών, διεύρυνση των ανισοτήτων, ενδυνάμωση ασθενών και κοινοτήτων σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα ζητήματα αυτά απαιτούν μια καινοτόμο προσέγγιση με έντονο διεπιστημονικό χαρακτήρα.

Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα συνολικά φιλοδοξεί να προετοιμάσει επαγγελματίες, ερευνητές και διαχειριστές προγραμμάτων υγείας (Managers & Policy Makers) με έναν ισχυρό συνδυασμό τεχνικής κατάρτισης, ερευνητικών δεξιοτήτων, ικανότητας στρατηγικής ανάλυσης αλλά και του αντίστοιχου επαγγελματικού ήθους.

Στόχοι του προγράμματος είναι:

  • Εκπαίδευση στελεχών στο σχεδιασμό και στην εφαρμογή πολιτικών υγείας με βάση επιστημονικές ενδείξεις (evidence based policy),
  • Ακαδημαϊκή μελέτη των προκλήσεων του πεδίου
  • Εφαρμοσμένη έρευνα, τεκμηρίωση και αξιολόγηση βέλτιστων πρακτικών (best practices) σε σύνθετα προβλήματα
  • Προετοιμασία για συμμετοχή σε διεθνή προγράμματα επείγουσας και ανθρωπιστικής ιατρικής, εργασία σε Διεθνείς Οργανισμούς, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, Διεθνή Ερευνητικά και Εκπαιδευτικά ιδρύματα με δράσεις στο πεδίο.

Στο ΠΜΣ «Παγκόσμια Υγεία-Ιατρική των Καταστροφών» “Global Health – Disaster Medicine” γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι σχολών ιατρικής της ημεδαπής ή αντιστοίχων τμημάτων ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής, πτυχιούχοι άλλων τμημάτων ΑΕΙ με συναφές γνωστικό αντικείμενο (Νοσηλευτική, Φαρμακολογία, Βιολογία κλπ) ή Σχολών Φιλοσοφίας, Νομικής, Διοίκησης, Οικονομικών, Ευρωπαϊκών Σπουδών κλπ. της ημεδαπής ή αντίστοιχων τμημάτων ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής οι οποίοι έχουν αποδεδειγμένα ειδικό ενδιαφέρον, προϋπηρεσία ή εμπειρία σε τομείς σχετικούς με το γνωστικό αντικείμενο του ΠΜΣ και πτυχιούχοι ΤΕΙ με συναφές γνωστικό αντικείμενο οι οποίοι έχουν αποδεδειγμένα ειδικό ενδιαφέρον, προϋπηρεσία ή εμπειρία σε τομείς σχετικούς με το γνωστικό αντικείμενο του ΠΜΣ.

Το Πρόγραμμα είναι πλήρους φοίτησης (4 εξάμηνα). Η παρακολούθηση των μαθημάτων απαιτεί τη φυσική παρουσία των φοιτητών ενώ σε υποψηφίους φοιτητές που κατοικούν / εργάζονται σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 χλμ από την έδρα του ΠΜΣ, δίδεται η δυνατότητα να παρακολουθούν τα μαθήματα μέσω της πλατφόρμας ασύγχρονης τηλε-εκπαίδευσης που διαθέτει για τον σκοπό αυτό το ΠΜΣ.

Είναι το μοναδικό μεταπτυχιακό του είδους με αυτήν την διττή κατεύθυνση και την προσέγγιση του «one health approach», διασυνδέοντας την ιατρική των καταστροφών με την ιατρική των ευπαθών κοινοτήτων, την ιατρική ελάχιστων πόρων, την μεταναστευτική υγεία, την ψυχοκοινωνική προσέγγιση των θεματικών αυτών, την κοινωνιολογική, επικοινωνιακή, νομική, οικονομική και ανθρωπολογική τους διάσταση.

Σκοπός είναι όχι μόνο η επιστημονική κατάρτιση, αλλά και η επαγγελματική ανέλιξη των φοιτητών και η υποστήριξη και δια βίου κατάρτιση του προσωπικού των εγχώριων φορέων πολιτικής προστασίας καθώς και σχετικών ιδιωτικών και εθελοντικών οργανισμών.

Διεθνής επιτροπή από εξέχουσες ακαδημαϊκές προσωπικότητες από το χώρο της επείγουσας ιατρικής και της διαχείρισης καταστροφών και κρίσεων, με μεγάλη εμπειρία και εμπλοκή στη διαχείριση μαζικών συμβάντων, από 12 χώρες από όλο τον κόσμο συμμετέχουν στις εκπαιδευτικές δράσεις του ΠΜΣ, οι οποίοι έχοντας ρόλο εξωτερικών αξιολογητών, προσφέρουν την τεχνογνωσία τους για το καλύτερο εκπαιδευτικό αποτέλεσμα.

Το ΠΜΣ, με απόφαση που έχει επικυρώσει και η Συνέλευση της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, έχει συνάψει μνημόνια συνεργασίας με τρία (3) πανεπιστημιακά ιδρύματα της ημεδαπής και της αλλοδαπής (Πανεπιστήμιο της Βέρνης, Τμήμα Επειγόντων, Πανεπιστήμιο Τύμπιγκεν, Πανεπιστήμιο Αιγαίου) και έτσι κορυφαίοι Καθηγητές/Ερευνητές συμμετέχουν με διαλέξεις τους στα μαθήματα του Προγράμματος,

Ο αριθμός εισακτέων στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα, για το ακαδημαϊκό έτος 2025-2027, θα είναι συνολικά 100 και στις δύο (2) κατευθύνσεις:

  • Α)Διεθνής Ιατρική - Διαχείριση Κρίσεων Υγείας
  • Β)Ιατρική των Καταστροφών – Διαχείριση Κρίσεων Υγείας.

Το κόστος συμμετοχής στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα για κάθε φοιτητή είναι 1000 ευρώ ανά εξάμηνο (σύνολο 4000 ευρώ) (και θα εξοφλείται σε
τέσσερις δόσεις των 1000 Ευρώ στην αρχή κάθε εξαμήνου).

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν την αίτησή τους από την 1η Απριλίου 2025 έως και 30 Ιουνίου 2025 ηλεκτρονικά ακολουθώντας τον
σύνδεσμο https://forms.gle/k2Rwb2LoMuqpp2Uq5

Απαιτούμενα δικαιολογητικά (θα πρέπει να αποσταλούν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο e-mail crisismed@outlook.com.)

Δείτε αναλυτικά την προκήρυξη εδώ.

Περισσότερες Πληροφορίες:
τηλ. 2107461451 & 5
e-mail: crisismed@outlook.com

Προκήρυξη


Έχετε να μας προτείνετε κάποια διόρθωση; Επικοινωνήστε μαζί μας στο info eduguide.gr


Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο