Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.
Διοίκηση σε Ναυτιλία και Λιμένες
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας & Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών
Mixed Mode

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών: Διοίκηση σε Ναυτιλία και Λιμένες (2025-2026)

Ιστοσελίδα προγράμματος: https://spm.pms.uoa.gr/

Το Εντατικό Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών “Διοίκηση σε Ναυτιλία και Λιμένες” παρέχει σύγχρονες, διεπιστημονικές και στοχευμένες ακαδημαϊκές γνώσεις, προς απόφοιτους και στελέχη του ευρύτερου ναυτιλιακού ‘cluster’, με επιστημονική εξειδίκευση, υψηλή κατάρτιση και σύνθετες επαγγελματικές δεξιότητες. Το Εντατικό ΔΠΜΣ οργανώνεται από το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, σε συνεργασία με το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών, της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Πρόγραμμα Σπουδών εστιάζει στη ναυτιλία, τους λιμένες και την εφοδιαστική αλυσίδα και καλύπτει σύγχρονα γνωστικά αντικείμενα, μεταξύ άλλων, στη διοίκηση επιχειρήσεων, τη λογιστική, τις χρηματοοικονομικές αποφάσεις και τη διαχείριση κινδύνων, τη γαλάζια οικονομία, το πράσινο περιβάλλον και την αειφορία, τις σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές και καινοτομίες, τα ενεργειακά δίκτυα και τις γεωπολιτικές εξελίξεις.

Οι απόφοιτοι του Εντατικού ΔΠΜΣ προβλέπεται να  αποκτήσουν εκτεταμένες και σε βάθος θεωρητικές και πρακτικές ακαδημαϊκές γνώσεις, να αναπτύξουν κριτικό επιστημονικό πνεύμα για τη λήψη αποτελεσματικών αποφάσεων, μεταξύ άλλων, στη διοίκηση ναυτιλιακών επιχειρήσεων, λιμενικών οργανισμών, εταιριών εφοδιαστικής αλυσίδας και logistics. Η δημιουργική επίλυση σύνθετων επιχειρηματικών προβλημάτων, η εμπέδωση βέλτιστων διεπιστημονικών πρακτικών, η κατάκτηση σύγχρονων δεξιοτήτων, παρέχουν δυναμικές ευκαιρίες στους/ις αποφοίτους του Εντατικού ΔΠΜΣ να στελεχώσουν επιχειρήσεις, οργανισμούς και φορείς του ευρύτερου ναυτιλιακού τομέα, του λιμενικού κλάδου, της παράκτιας οικονομίας και της εφοδιαστικής αλυσίδας, τόσο στον Ιδιωτικό όσο και στον Δημόσιο τομέα, καλύπτοντας έτσι τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες για στελέχη με ισχυρό διεπιστημονικό υπόβαθρο.

Ημερομηνία έναρξης του Εντατικού Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών “Διοίκηση σε Ναυτιλία και Λιμένες”: 1 Οκτωβρίου 2025

Στο Εντατικό ΔΠΜΣ γίνονται δεκτοί/ες κάτοχοι τίτλου του πρώτου κύκλου σπουδών των Τμημάτων ΑΕΙ της ημεδαπής ή ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής, αναγνωρισμένων από τον ΔΟΑΤΑΠ, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Το ΕΔΠΜΣ αξιοποιεί μικτές σύγχρονες και ασύγχρονες μορφές εκπαίδευσης και κατά το μεγαλύτερο μέρος του καλύπτεται με εξ αποστάσεως διαλέξεις, για την υποστήριξη φοιτητών/ριών με αυξημένες υποχρεώσεις, ενώ οι δια ζώσης διαλέξεις πραγματοποιούνται σε αίθουσες του ΕΚΠΑ στην Αθήνα.

Διάρκεια ΕΔΠΜΣ: ένα (1) έτος
'A περίοδος εγγραφών: 1.3.2025 - 30.4.2025
Ημερομηνία έναρξης μαθημάτων: 1.10.2025
Αίτηση & δικαιολογητικά: https://spm.pms.uoa.gr/applications/upovolh-aithshs/
Επικοινωνία: e-mail:   spm@pms.uoa.gr   -  τηλ.:   22280-21861

Απαραίτητα Δικαιολογητικά

Στα απαραίτητα δικαιολογητικά περιλαμβάνονται:

  1. Αίτηση συμμετοχής
  2. Βιογραφικό σημείωμα
  3. Φωτοτυπία δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας
  4. Αντίγραφο πτυχίου ή βεβαίωση περάτωσης σπουδών
  5. Αναλυτική βαθμολογία προπτυχιακών μαθημάτων
  6. Αναγνώριση ακαδημαϊκού τίτλου σπουδών της αλλοδαπής
  7. Πιστοποιητικό γλωσσομάθειας αγγλικής γλώσσας (επιπέδου B2 ή ανώτερου)
  8. Συστατικές επιστολές
  9. Επιστημονικές δημοσιεύσεις, εάν υπάρχουν
  10. Αποδεικτικά επαγγελματικής ή ερευνητικής δραστηριότητας, εάν υπάρχουν
  11. Πιστοποιητικό ελληνομάθειας ή επαρκής, διαπιστωμένη από την Επιτροπή Επιλογής Εισακτέων του Εντατικού ΔΠΜΣ, γνώση της ελληνικής γλώσσας για αλλοδαπούς υποψήφιους, που επιθυμούν να φοιτήσουν σε ΠΜΣ που διοργανώνεται στην ελληνική γλώσσα.

Για τους/ις φοιτητές/ριες από ιδρύματα της αλλοδαπής που δεν προσκομίζουν πιστοποιητικό αναγνώρισης ακαδημαϊκού τίτλου σπουδών από τον ΔΟΑΤΑΠ, ακολουθείται η παρακάτω διαδικασία:

Η Επιτροπή Προγράμματος Σπουδών του Εντατικού ΔΠΜΣ ορίζει Επιτροπή αρμόδια να διαπιστώσει εάν ένα ίδρυμα της αλλοδαπής ή ένας τύπος τίτλου ιδρύματος της αλλοδαπής είναι αναγνωρισμένα. Προκειμένου να αναγνωριστεί ένας τίτλος σπουδών πρέπει: 

  • το ίδρυμα που απονέμει τους τίτλους να συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των αλλοδαπών ιδρυμάτων, που τηρεί και επικαιροποιεί ο ΔΟΑΤΑΠ,
  • ο/η φοιτητής/ρια να προσκομίσει βεβαίωση τόπου σπουδών, η οποία εκδίδεται και αποστέλλεται από το Πανεπιστήμιο της αλλοδαπής. Αν ως τόπος σπουδών ή μέρος αυτών βεβαιώνεται η ελληνική επικράτεια, ο τίτλος σπουδών δεν αναγνωρίζεται, εκτός αν το μέρος σπουδών που έγιναν στην ελληνική επικράτεια βρίσκεται σε δημόσιο ΑΕΙ. 

Κριτήρια Επιλογής Υποψηφίων

Η αξιολόγηση των υποψηφίων και η επιλογή των εισακτέων γίνεται με βάση τα παρακάτω κριτήρια:

  • Βαθμός τίτλου σπουδών α’ κύκλου (πτυχίου) (ποσοστό: 40%)
  • Πιστοποιημένη γνώση αγγλικής γλώσσας (ποσοστό: 15%)
  • Κατοχή (δεύτερου) πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού διπλώματος (ποσοστό: 10%)
  • Επιστημονικές δημοσιεύσεις, συμμετοχή σε συνέδρια (ποσοστό:   5%)
  • Σχετική ερευνητική ή επαγγελματική δραστηριότητα (ποσοστό:   5%)
  • Συστατικές επιστολές (ποσοστό:   5%)
  • Προφορική συνέντευξη σε τριμελή Επιτροπή οριζόμενη από την ΕΠΣ (ποσοστό: 20%)

Συνεκτιμώνται επίσης ο βαθμός της πτυχιακής ή διπλωματικής εργασίας (εάν υπάρχει), η συνάφεια του πτυχίου ΑΕΙ και των γνώσεων του/ης υποψήφιου/ας με το γνωστικό αντικείμενο, οι βαθμοί προπτυχιακών μαθημάτων συναφούς γνωστικού αντικειμένου με το Εντατικό ΔΠΜΣ και η γνώση άλλων ξένων γλωσσών.

Με βάση τα συνολικά κριτήρια, η Επιτροπή επιλογής εισακτέων καταρτίζει τον πίνακα αξιολόγησης των φοιτητών/ριών και τον καταθέτει προς έγκριση στην Επιτροπή Προγράμματος Σπουδών.

Οι επιτυχόντες/ουσες θα πρέπει να εγγραφούν στη Γραμματεία του Εντατικού ΔΠΜΣ εντός τριάντα (30) ημερών από την απόφαση έγκρισης αποδοχής τους. 

Σε περίπτωση ισοβαθμίας (με μαθηματική στρογγυλοποίηση στην ακέραιη μονάδα της κλίμακας 100), εισάγονται οι ισοβαθμήσαντες/σες υποψήφιοι/ες, σε ποσοστό που δεν υπερβαίνει το 10% του ανώτατου αριθμού εισακτέων.

Σε περίπτωση μη εγγραφής ενός ή περισσοτέρων φοιτητών/ριών, θα κληθούν να εγγραφούν στο Εντατικό ΔΠΜΣ οι επιλαχόντες/ουσες (αν υπάρχουν), με βάση τη σειρά τους στον εγκεκριμένο αξιολογικό πίνακα.

Δίδακτρα ΕΔΠΜΣ

Για τη συμμετοχή τους στο ΕΔΠΜΣ 'Διοίκηση σε Ναυτιλία και Λιμένες', οι φοιτητές/ριες οφείλουν να καταβάλουν συνολικά δίδακτρα ύψους 5.000 ευρώ.

Η κάλυψη των διδάκτρων μπορεί να γίνει με καταβολή εφάπαξ (κατά την φάση εγγραφής στο ΕΔΠΜΣ) ή τμηματικά, όπως ορίζεται παρακάτω:

  • 500 ευρώ, κατά την εγγραφή (Μάιος - Ιούνιος 2025) - η προκαταβολή διασφαλίζει την συμμετοχή στο ΕΔΠΜΣ
  • 500 ευρώ, πριν την έναρξη του χειμερινού εξαμήνου (Σεπτέμβριος 2025)
  • 1.500 ευρώ, κατά την λήξη του χειμερινού εξαμήνου, πριν τις εξετάσεις (Δεκέμβριος 2025)
  • 1.500 ευρώ, κατά τη λήξη του εαρινού εξαμήνου, πριν τις εξετάσεις (Μάιος 2026)
  • 1.000 ευρώ, κατά την έναρξη του θερινού τριμήνου, πριν την υποβολή της ΔΕ (Ιούνιος 2026).

Αναλυτικές πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα του ΔΠΜΣ εδώ.


Έχετε να μας προτείνετε κάποια διόρθωση; Επικοινωνήστε μαζί μας στο info eduguide.gr


Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο