Κάντε follow το πρόγραμμα για να ενημερώνεστε μέσω email για προκηρύξεις και σχετικά νέα.
Πρέπει να είσαστε συνδεδεμένοι στο λογαριασμό σας.
Η Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών οργανώνει και λειτουργεί, από το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019, το εντατικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.), «Εμπορικό Δίκαιο – Business Law», σύμφωνα με την ιδρυτική πρυτανική απόφαση (ΦΕΚ3802 Τ.Β΄/4.9.2018) και τον Κανονισμό (ΦΕΚ 5220 Τ.Β΄28.8.2023) και προκηρύσσει την πλήρωση των θέσεων των μεταπτυχιακών φοιτητών για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 ως εξής:
Αντικείμενο - Σκοπός
Το Π.Μ.Σ. αποσκοπεί στην εμβάθυνση και την προαγωγή της γνώσης και στην προώθηση της έρευνας στο γνωστικό αντικείμενο του Εμπορικού Δικαίου, με συνεκτίμηση των αναγκών ανάπτυξης της χώρας. Ειδικότερα η εκπόνηση διπλωματικής εργασίας αποβλέπει στην παραγωγή επιστημονικής έρευνας υψηλού επιπέδου και στη δημιουργία επιστημόνων ικανών να συμβάλουν στην πρόοδο της επιστήμης και της διδασκαλίας.
Μεταπτυχιακός τίτλος
Το Π.Μ.Σ. «Εμπορικό Δίκαιο» απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) στις παρακάτω επιμέρους επιστημονικές ειδικεύσεις:
α) Εταιρείες και Χρηματοδότηση (Corporate Law and Finance)
β) Άυλα Αγαθά και Ανταγωνισμός (Industrial Property and Competition Law)
γ) Ναυτικό Δίκαιο (Maritime Law)
Διάρκεια σπουδών
Για την απόκτηση Δ.Μ.Σ. απαιτείται, κατ’ επιλογή του φοιτητή, που δηλώνεται κατά το χρόνο εγγραφής του στο Πρόγραμμα, είτε: α) η επιτυχής ολοκλήρωση δύο εξαμήνων υποχρεωτικής φοίτησης ενός κύκλου συστηματικών εξειδικευμένων σπουδών έξι (6) μαθημάτων με παράλληλη ερευνητική εργασία και η συγγραφή μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας, είτε β) η επιτυχής ολοκλήρωση δύο εξαμήνων υποχρεωτικής φοίτησης ενός κύκλου συστηματικών εξειδικευμένων σπουδών εννέα (9) μαθημάτων με παράλληλη ερευνητική εργασία.
Στην υπό (α) περίπτωση, διδάσκονται στα δύο εξάμηνα συνολικώς έξι (6) μαθήματα, εκ των οποίων τα τέσσερα (4) ορίζονται ως υποχρεωτικά για την απόκτηση του Δ.Μ.Σ., ενώ δύο (2) είναι μαθήματα επιλογής, τα οποία ο υποψήφιος επιλέγει από τον προτεινόμενο για κάθε ειδίκευση κατάλογο μαθημάτων.
Στην υπό (β) περίπτωση, διδάσκονται στα δύο εξάμηνα συνολικώς εννέα (9) μαθήματα, εκ των οποίων τα τέσσερα (4) ορίζονται ως υποχρεωτικά για την απόκτηση του Δ.Μ.Σ., ενώ πέντε (5) είναι μαθήματα επιλογής, τα οποία ο υποψήφιος επιλέγει από τον προτεινόμενο για κάθε ειδίκευση κατάλογο μαθημάτων. Τα τρία επιπλέον μαθήματα που υποκαθιστούν τη συγγραφή μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας, κατανέμονται – κατ’ επιλογή του υποψηφίου- στο πρώτο και στο δεύτερο εξάμηνο.
Προϋποθέσεις εισαγωγής
Στο Π.Μ.Σ. για κτήση Δ.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί όσοι:
α) έχουν πτυχίο Νομικής Σχολής ημεδαπής ή αντιστοίχου Τμήματος ή Σχολής αλλοδαπού Α.Ε.Ι., του οποίου ο τίτλος έχει αναγνωριστεί από τον ΔΟΑΤΑΠ ή συμπεριλαμβάνεται στα μητρώα των αλλοδαπών ιδρυμάτων, που τηρεί και επικαιροποιεί ο ΔΟΑΤΑΠ.
β) έχουν αποδεδειγμένα πολύ καλή γνώση (επιπέδου C1 και άνω) μίας τουλάχιστον από τις εξής γλώσσες: αγγλική, γαλλική ή γερμανική.
Κριτήρια επιλογής
Για την εισαγωγή στο Π.Μ.Σ. απαιτείται η επιτυχής συμμετοχή σε προφορική αξιολόγηση, από τριμελή επιτροπή που συγκροτείται από τη Συνέλευση, έπειτα από πρόταση της Συντονιστικής Επιτροπής (Σ.Ε).
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσοι υποψήφιοι απέκτησαν το πτυχίο τους με βαθμό τουλάχιστον «Λίαν Καλώς» ή συγκεντρώνουν βαθμό «Λίαν Καλώς» στα συναφή με τη δηλούμενη ειδίκευση μαθήματα ή είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου, σε συναφές με τη δηλούμενη ειδίκευση γνωστικό αντικείμενο.
Συνδρομή φοιτητών – Απαλλαγή από τα τέλη φοίτησης
Για τη φοίτηση στο Π.Μ.Σ. οι μεταπτυχιακοί φοιτητές καταβάλλουν τέλος συμμετοχής ύψους 1.200,00 ευρώ, σε δύο δόσεις (η πρώτη δόση κατά την εγγραφή τους και η δεύτερη κατά την έναρξη του εαρινού εξαμήνου).
Από την καταβολή του προβλεπόμενου τέλους φοίτησης, απαλλάσσονται οι εγγεγραμμένοι φοιτητές του Π.Μ.Σ., οι οποίοι πληρούν τις οριζόμενες στο άρθρο 86 του Ν. 4957/2022 προϋποθέσεις.
Αριθμός εισακτέων
Ο αριθμός εισακτέων στο Π.Μ.Σ. καθορίζεται σε είκοσι πέντε (25) ανά ειδίκευση. Επιπροσθέτως γίνονται δεκτοί:
Αιτήσεις υποψηφιότητας
O κάθε υποψήφιος μπορεί να υποβάλει αίτηση υποψηφιότητας σε δύο (2) κατ’ ανώτατο όριο ειδικεύσεις του Π.Μ.Σ., είτε του ίδιου, είτε διαφορετικών Π.Μ.Σ της Νομικής Σχολής.
Οι υποψήφιοι που επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση σε δύο ειδικεύσεις, θα πρέπει απαραιτήτως να αποστείλουν δύο πλήρεις αιτήσεις, με τα απαιτούμενα για κάθε ειδίκευση δικαιολογητικά. Στην κάθε αίτηση δηλώνεται η πρώτη και η δεύτερη επιλογή ειδίκευσης.
Εφόσον ο υποψήφιος επιτύχει και στις δύο ειδικεύσεις, μπορεί να εγγραφεί μόνο στην ειδίκευση που έχει δηλώσει ως πρώτη επιλογή.
Η υποβολή της αίτησης και λοιπών δικαιολογητικών των υποψηφίων πραγματοποιείται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, στη διεύθυνση: app.law.uoa.gr/wordpress από την Πέμπτη 16 Μαΐου 2024 έως και την Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024
Ο/Η κάθε υποψήφιος/α συμπληρώνει το εξής κείμενο: «Παρακαλώ, να κάνετε δεκτή την αίτησή μου για την υποψηφιότητά μου στο ΠΜΣ της Νομικής Σχολής και δηλώνω υπεύθυνα ότι όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά που επισυνάπτονται είναι αληθή».
Αντικατάσταση, διόρθωση ή συμπλήρωση τυχόν ελλειπόντων δικαιολογητικών, επιτρέπεται μέχρι την καταληκτική ημερομηνία, όπως ορίζεται ανωτέρω.
Η αίτηση που υποβάλλεται πρέπει να είναι πλήρως συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη από τον υποψήφιο. Σε αντίθετη περίπτωση ο υποψήφιος αποκλείεται από τη διαδικασία και δεν αξιολογείται από την επιτροπή αξιολόγησης. Η ευθύνη για την ορθή συμπλήρωση της αίτησης είναι αποκλειστικά του υποψηφίου.
Η αξιολόγηση των υποψηφίων θα πραγματοποιηθεί κατά το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου . Θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση σχετικά με τις ακριβείς ημερομηνίες.
Απαιτούμενα δικαιολογητικά (σε pdf , χωρίς επικύρωση):