Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.
Κατάλυση - Πράσινη Χημεία και Εφαρμογές τους στη Βιομηχανία (Catalysis – Green Chemistry and their Industrial Applications)
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Χημείας
Full Time

Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών: Κατάλυση και Εφαρμογές της στη Βιομηχανία (2024-2025)

Το Τμήμα Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών προκηρύσσει για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 δέκα (10) θέσεις μεταπτυχιακών φοιτητών στα πλαίσια λειτουργίας του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) «Κατάλυση - Πράσινη Χημεία και Εφαρμογές τους στη Βιομηχανία» (ΦΕΚ 2433/24-4-2024 τ.Β΄).

Το πρόγραμμα αυτό οδηγεί στην απονομή «Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών» μετά από σπουδές τριών (3) ακαδημαϊκών εξαμήνων. Δίνεται η δυνατότητα στους μεταπτυχιακούς φοιτητές μετά την απόκτηση του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.), να συνεχίσουν τις σπουδές τους για απόκτηση Διδακτορικού Διπλώματος (Δ.Δ.) σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας των Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Το Π.Μ.Σ. έχει ως αντικείμενο τη γνωστική περιοχή της Κατάλυσης - Πράσινης Χημείας και των εφαρμογών τους στη σύγχρονη βιομηχανία και αποσκοπεί στην ανάπτυξη υψηλής στάθμης μεταπτυχιακών σπουδών και έρευνας σε όλους τους τομείς της Πράσινης/Βιώσιμης Ομογενούς, Ετερογενούς και Ενζυματικής Κατάλυσης καθώς και των εφαρμογών τους στη σύγχρονη βιομηχανία. Η Κατάλυση - Πράσινη Χημεία κατέχει σήμερα κυρίαρχη θέση τόσο σε επίπεδο βασικής διεπιστημονικής έρευνας όσο και σε επίπεδο αειφόρων βιομηχανικών εφαρμογών. Χαρακτηριστικό είναι ότι σήμερα, το 80%-90% της βιομηχανικής παραγωγής χημικών προϊόντων, φαρμακευτικών υλών και υλικών, όπως επίσης το 100% όλων των υγρών καυσίμων συντελείται με καταλυτικές διεργασίες. Σύμφωνα με μια έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) περίπου το 30%-40% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) των ανεπτυγμένων κρατών παράγεται με τη βοήθεια καταλυτικών συστημάτων. Το φάσμα της Κατάλυσης είναι ευρύτατο και απλώνεται στον τομέα της βιώσιμης βιομηχανικής παραγωγής ενέργειας/καυσίμων υλών, διατροφής, χημικών ουσιών μεγάλης κλίμακας, υψηλής προστιθέμενης αξίας, φαρμακευτικών υλών, εξειδικευμένων χημικών, ανανεώσιμων βιοκαυσίμων προηγμένης τεχνολογίας και βιο-βασιζόμενων χημικών προϊόντων, στα Nέα Υλικά, την Πληροφορική, Βιοτεχνολογία, στην καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με έλεγχο των εκπομπών των αυτοκινήτων, βιομηχανικών μονάδων και συγκροτημάτων παραγωγής ενέργειας και επίσης αποτελεί το θεμέλιο λίθο της Πράσινης/Βιώσιμης Χημείας (Green chemistry / Sustainable chemistry) που αφορά i) την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και πρόληψη της περιβαλλοντικής ρύπανσης με την ανάπτυξη νέων εναλλακτικών βιομηχανικών διεργασιών που είναι φιλικές προς στο περιβάλλον, ii) την προστασία του περιβάλλοντος και iii) την αειφόρο ανάπτυξη. Η μεγάλη σημασία που έχει η γνωστική περιοχή της Κατάλυσης αποδεικνύεται επίσης από το γεγονός ότι μέσα σε σχεδόν μια εικοσαετία απονεμήθηκαν έξι βραβεία Νόμπελ Χημείας στα διάφορα πεδία της Κατάλυσης και συγκεκριμένα τα έτη 2001, 2005, 2007, 2010, 2021 και 2022.

Σκοπός του Π.Μ.Σ. είναι: α) η παροχή υψηλού επιπέδου γνώσεων στους μεταπτυχιακούς φοιτητές στη βασική, συστηματική και εφαρμοσμένη έρευνα στο πεδίο της Κατάλυσης - Πράσινης Χημείας και των εφαρμογών τους στη σύγχρονη βιώσιμη βιομηχανία, β) η δημιουργία ικανού και εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού που θα στελεχώσει τη βιομηχανία, την τριτοβάθμια εκπαίδευση και διάφορες δημόσιες υπηρεσίες, γ) η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των επιστημόνων που εργάζονται στα πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα και τη βιομηχανία. Το Π.Μ.Σ. συμβάλλει στην ικανοποίηση των εκπαιδευτικών, ερευνητικών και αναπτυξιακών αναγκών της χώρας.

Στο Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί μετά από ανοικτή προκήρυξη και επιλογή πτυχιούχοι Α.Ε.Ι. των τμημάτων της ημεδαπής ή αναγνωρισμένων ομοταγών της αλλοδαπής:
•    Τμημάτων Χημείας, Πανεπιστημίων ή Πολυτεχνείων
•    Χημικών Μηχανικών 
•    Πτυχιούχοι όλων των τμημάτων των Σχολών Θετικών Επιστημών 
•    Επιστήμης Υλικών
•    Μηχανολόγων Μηχανικών
•    Μηχανολόγων Μεταλλείων-Μεταλλουργών

Στο Π.Μ.Σ. γίνονται επίσης δεκτοί πτυχιούχοι Τ.Ε.Ι. των τμημάτων της ημεδαπής ή αναγνωρισμένων ομοταγών της αλλοδαπής:
•    Τεχνολογίας Πετρελαίου
καθώς και πτυχιούχοι λοιπών τμημάτων πανεπιστημίων, πολυτεχνείων και Τ.Ε.Ι. συναφούς γνωστικού αντικειμένου. 
        
Κριτήρια επιλογής 

Η επιλογή των μεταπτυχιακών φοιτητών γίνεται με συνεκτίμηση των εξής κριτηρίων:
1.    Το γενικό βαθμό του πτυχίου.
2.    Τον μέσο όρο βαθμολογίας σε τρία προπτυχιακά μαθήματα συναφούς γνωστικού αντικειμένου με το Π.Μ.Σ.
3.    Τον βαθμό της πτυχιακής ή διπλωματικής εργασίας (εάν υπάρχει)
4.    Την πιστοποιημένη γνώση ξένης γλώσσας, κατά προτίμηση της αγγλικής
5.    Την κατοχή μεταπτυχιακού ή διδακτορικού διπλώματος
6.    Την τυχόν σχετική ερευνητική ή επαγγελματική δραστηριότητα του υποψηφίου
7.    Τις τυχόν επιστημονικές δημοσιεύσεις
8.    Τις συστατικές επιστολές από μέλη Δ.Ε.Π. ή Ερευνητές αναγνωρισμένων ερευνητικών Ιδρυμάτων της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, οι οποίοι είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος ή Επιστήμονες αναγνωρισμένου κύρους οι οποίοι διαθέτουν εξειδικευμένες γνώσεις ή σχετική εμπειρία
9.    Την προφορική συνέντευξη 

Οι υποψήφιοι πρέπει να γνωρίζουν αποδεδειγμένα μία ξένη γλώσσα. Δεδομένου ότι ο κύριος όγκος της διατιθέμενης βιβλιογραφίας είναι στην Αγγλική, θα προτιμούνται υποψήφιοι που γνωρίζουν επαρκώς τη γλώσσα αυτή.

Για την παρακολούθηση του Π.Μ.Σ. προβλέπεται η καταβολή συνολικού ποσού διδάκτρων 2.100 ευρώ κατανεμημένο σε τρεις ισόποσες δόσεις των 700 ευρώ, οι οποίες καταβάλλονται στην αρχή κάθε εξαμήνου.

Για την πραγματοποίηση των σπουδών τους οι φοιτητές μπορούν να λάβουν υποτροφίες αριστείας (μέχρι δύο), οι οποίες αποδίδονται στους/ις αριστούχους φοιτητές/τριες του Π.Μ.Σ. βάσει της επίδοσης τους στα μαθήματα του Α’ εξαμήνου. Οι υποτροφίες απαλλάσσουν τους/τις δικαιούχους τους από τα τέλη φοίτησης του τελευταίου εξαμήνου διδασκαλίας μαθημάτων. 
Το Π.Μ.Σ. μπορεί να απονέμει βραβεία αριστείας στους/ις τρεις πρώτους φοιτητές/τριες με την ολοκλήρωση των μαθημάτων του Α’ και Β’ εξαμήνου, έπειτα από εισήγηση της Σ.Ε. και απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος Χημείας.

Απαλλάσσονται από τα τέλη φοίτησης, όπου αυτά προβλέπονται, οι φοιτητές/τριες Π.Μ.Σ., που πληρούν τα οικονομικά ή κοινωνικά κριτήρια και τις προϋποθέσεις αριστείας κατά τον πρώτο κύκλο σπουδών, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Η απαλλαγή αυτή παρέχεται για τη συμμετοχή σε ένα μόνο Π.Μ.Σ. Σε κάθε περίπτωση, οι απαλλασσόμενοι/ες φοιτητές/τριες δεν ξεπερνούν το ποσοστό του τριάντα τοις εκατό (30%) του συνολικού αριθμού των φοιτητών/τριων που εισάγονται στο Π.Μ.Σ. ανά ακαδημαϊκό έτος. 

Η αίτηση για απαλλαγή από τα τέλη φοίτησης υποβάλλεται μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής των φοιτητών/τριών των Π.Μ.Σ.. Η οικονομική κατάσταση υποψηφίου/ας σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί λόγο μη επιλογής σε Π.Μ.Σ.. 

Δεν δικαιούνται απαλλαγή όσοι λαμβάνουν υποτροφία από άλλη πηγή, ούτε οι πολίτες χωρών εκτός Ε.Ε. 

Η εξέταση των κριτηρίων περί απαλλαγής από τα τέλη φοίτησης πραγματοποιείται από τη Συνέλευση του Τμήματος και εκδίδεται αιτιολογημένη απόφαση περί αποδοχής ή απόρριψης της αίτησης. 

Εφόσον η ισχύουσα νομοθεσία θέτει ηλικιακό κριτήριο, συνιστάται, για λόγους χρηστής διοίκησης και ίσης μεταχείρισης, ως ημερομηνία γέννησης των φοιτητών/τριών να θεωρείται η 31η Δεκεμβρίου του έτους γέννησης. 

Τα μέλη των κατηγοριών Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π., Ε.Τ.Ε.Π., που γίνονται δεκτοί ως υπεράριθμοι, απαλλάσσονται από την καταβολή διδάκτρων.

Σε περίπτωση που φοιτούν ταυτόχρονα σε Π.Μ.Σ. του Ιδρύματος μέλη της ίδιας οικογένειας μέχρι β΄ βαθμού συγγένειας εξ αίματος ή εξ αγχιστείας υπάρχει η δυνατότητα να παρέχεται μείωση στα καταβαλλόμενα τέλη φοίτησης κατά 50%.

Η Έναρξη ακαδημαϊκού έτους 2024-2025: Αρχές Οκτωβρίου 2024.

Περισσότερες πληροφορίες για το Π.Μ.Σ. μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα 
http://catalysis.chem.uoa.gr/

Αιτήσεις υποψηφιότητας

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν, από την Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024 μέχρι και την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024 ηλεκτρονικά στη Γραμματεία του Τμήματος Χημείας μέσω του https://eprotocol.uoa.gr/ τα ακόλουθα δικαιολογητικά επιλέγοντας: 05.Αίτηση Υποψηφιότητας σε Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών.  Αιτήσεις που θα υποβληθούν με οποιονδήποτε άλλον τρόπο δεν θα γίνονται δεκτές.

1.    Αίτηση συμμετοχής (εκτυπώνεται από την ιστοσελίδα του Τμήματος ή του Π.Μ.Σ.)
2.    Βιογραφικό Σημείωμα
3.    Αντίγραφο πτυχίου / διπλώματος ή βεβαίωση περάτωσης σπουδών
4.    Αναλυτική βαθμολογία όλων των ετών σπουδών
5.    Αντίγραφο σχετικού μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (εάν υπάρχει)
6.    Δημοσιεύσεις σε περιοδικά με κριτές, εάν υπάρχουν
7.    Αποδεικτικά επαγγελματικής ή ερευνητικής δραστηριότητας, εάν υπάρχουν
8.    Φωτοτυπία δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας
9.    Δύο (2) συστατικές επιστολές (Σε περίπτωση που δεν συμπεριληφθούν στην αίτηση υποψηφιότητας θα αποσταλούν στο papadogianakis@chem.uoa.gr)
10.    Πιστοποιητικό γλωσσομάθειας της αγγλικής γλώσσας, η οποία αν δεν πιστοποιείται με δίπλωμα επιπέδου B2 ή ανώτερου, εξετάζεται γραπτώς σε μετάφραση επιστημονικού κειμένου από τη Σ.Ε.
11.    Πιστοποιητικό ελληνομάθειας ή επαρκής, διαπιστωμένη από τη Σ.Ε., γνώση της ελληνικής γλώσσας για αλλοδαπούς υποψήφιους, οι οποίοι επιθυμούν να συμμετέχουν στο ΠΜΣ 
12.    Αναγνώριση ακαδημαϊκού τίτλου σπουδών της αλλοδαπής από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.

Για τους/ις φοιτητές/τριες από ιδρύματα της αλλοδαπής, που δεν προσκομίζουν πιστοποιητικό αναγνώρισης, αντιστοιχίας και ισοτιμίας ακαδημαϊκού τίτλου σπουδών από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., ακολουθείται η ακόλουθη διαδικασία:

Η Συνέλευση του Τμήματος ορίζει επιτροπή αρμόδια να διαπιστώσει εάν ένα ίδρυμα της αλλοδαπής ή ένας τύπος τίτλου ιδρύματος της αλλοδαπής είναι αναγνωρισμένα. 

Η επιτροπή ελέγχει εάν ένα ίδρυμα της αλλοδαπής ή ένας τύπος τίτλου ιδρύματος της αλλοδαπής συμπεριλαμβάνονται στο σχετικό Μητρώο των αλλοδαπών ιδρυμάτων που τηρεί και επικαιροποιεί ο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.

Αν το ίδρυμα της αλλοδαπής ανήκει στον κατάλογο ιδρυμάτων του άρθρου 307, του Νόμου 4957/2022, τότε ο υποψήφιος υποχρεούται να προσκομίσει βεβαίωση τόπου σπουδών, η οποία εκδίδεται και αποστέλλεται από το πανεπιστήμιο της αλλοδαπής. Αν ως τόπος σπουδών ή μέρος αυτών βεβαιώνεται η ελληνική επικράτεια, ο τίτλος σπουδών δεν αναγνωρίζεται, εκτός αν το μέρος σπουδών που έγιναν στην ελληνική επικράτεια βρίσκεται σε δημόσιο Α.Ε.Ι

Προκήρυξη | Αίτηση


Έχετε να μας προτείνετε κάποια διόρθωση; Επικοινωνήστε μαζί μας στο info eduguide.gr

Σχετικά Προγράμματα

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο