Κάντε follow το πρόγραμμα για να ενημερώνεστε μέσω email για προκηρύξεις και σχετικά νέα.
Πρέπει να είσαστε συνδεδεμένοι στο λογαριασμό σας.
Το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης στο πλαίσιο λειτουργίας του κοινού Διακρατικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) των Τμημάτων Παιδαγωγικού Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου με τίτλο: «Σχολική Συμβουλευτική και Καθοδήγηση» (“School Counseling and Guidance”) προσκαλεί σε εκδήλωση ενδιαφέροντος για υποβολή αιτήσεων συμμετοχής υποψήφιων μεταπτυχιακών φοιτητριών/ών για το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026.
Απονεμόμενος τίτλος
Με την ολοκλήρωση του μεταπτυχιακού προγράμματος χορηγείται στις/στους αποφοίτους Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) στη Σχολική Συμβουλευτική και Καθοδήγηση. Στις/στους φοιτήτριες/ές του Προγράμματος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο μεταπτυχιακός τίτλος χορηγείται από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αντίστοιχα, στις/στους φοιτήτριες/ές του Προγράμματος στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο μεταπτυχιακός τίτλος χορηγείται από το Πανεπιστήμιο της Κύπρου. Στον τίτλο θα αναφέρονται και τα δύο ανωτέρω συνεργαζόμενα Ιδρύματα.
Το Δ.Π.Μ.Σ. συμπληρωματικά χορηγεί:
Επίσης, το Δ.Π.Μ.Σ. παρέχει:
Αριθμός εισακτέων
Ο αριθμός των εισακτέων στο Δ.Π.Μ.Σ. ανέρχεται σε τριάντα (30) για το Ε.Κ.Π.Α. και τριάντα (30) για το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Συνακόλουθα με την πρόσκληση αυτή προκηρύσσονται οι τριάντα (30) θέσεις που αναλογούν στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Ε.Κ.Π.Α. Σε περίπτωση ισοβαθμίας γίνονται δεκτές/οί οι
υποψήφιες/οι ως υπεράριθμες/οι.
Προϋποθέσεις συμμετοχής υποψηφίων μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών στη διαδικασία επιλογής
Απαραίτητες προϋποθέσεις συμμετοχής υποψηφίων μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών στο Δ. Π.Μ.Σ. είναι οι ακόλουθες:
(α) Στο κοινό Διακρατικό Π.Μ.Σ με τίτλο «Σχολική Συμβουλευτική και Καθοδήγηση» γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της ημεδαπής, καθώς και αντίστοιχων αναγνωρισμένων από το ΔΟΑΤΑΠ τίτλων Τμημάτων της αλλοδαπής.
(β) Για τις/τους αλλοδαπές/ούς υποψήφιες/ίους, οι οποίες/οι κατέχουν πτυχίο Α.Ε.Ι. ισότιμο με εκείνα των ελληνικών Α.Ε.Ι., απαιτείται πιστοποιητικό επαρκούς γνώσης της ελληνικής γλώσσας, το οποίο απονέμεται από δημόσιους εξουσιοδοτημένους φορείς.
(γ) Για όλες/ους τις/τους υποψήφιες/ους απαραίτητη προϋπόθεση είναι η γνώση σε επίπεδο τουλάχιστον Β2 (καλή γνώση) μίας ξένης γλώσσας, από τις πέντε γλώσσες της Ε.Ε (Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Ισπανικά). Η επαρκής γνώση [«καλή γνώση», επίπεδο Β2] της ξένης γλώσσας για τις/τους υποψήφιες/ους πιστοποιείται από την κατάθεση σχετικών τίτλων σύμφωνα με το Ειδικό Παράρτημα (Α2) απόδειξης γλωσσομάθειας του Α.Σ.Ε.Π. της 13ης/6/2024: εδώ
Απαραίτητα δικαιολογητικά υποβολής
Τα απαραίτητα έντυπα και δικαιολογητικά που πρέπει να υποβάλουν οι υποψήφιοι/ες είναι τα εξής:
Πρόσθετα δικαιολογητικά υποβολής (αν υπάρχουν)
Προθεσμίες και διαδικασία υποβολής των απαραίτητων και πρόσθετων δικαιολογητικών
Οι ενδιαφερόμενοι/ες, καλούνται να υποβάλουν από 17/2/2025 έως και 30/4/2025 την αίτηση και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται στη Γραμματεία του Τμήματος
με χρήση του κωδικού τους στο Taxisnet μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας: https://eprotocol.uoa.gr (Αίτηση Εγγραφής σε Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών)
Διάρκεια σπουδών στο Δ.Π.Μ.Σ.
Η διάρκεια σπουδών στο ανωτέρω Διακρατικό Π.Μ.Σ. ορίζεται σε τέσσερα (4) διδακτικά εξάμηνα.
Υποχρεώσεις μεταπτυχιακών φοιτητών- Δίδακτρα
Για την απόκτηση του Μ.Δ.Ε. απαιτείται επιτυχής εκπλήρωση των υποχρεώσεων απαιτείται επιτυχής εκπλήρωση των υποχρεώσεων σε μαθήματα, σεμινάρια, εργαστήρια και πρακτική άσκηση, καθώς και η εκπόνηση μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας, όπως αυτά ορίζονται στην Πρυτανική Πράξη Ίδρυσης του Δ.Π.Μ.Σ. Η Πρακτική Άσκηση αντιστοιχεί με είκοσι (20) ECTS, είναι συνολικής διάρκειας πεντακοσίων (500) ωρών και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος για την ολοκλήρωση των σπουδών του κοινού Δ.Π.Μ.Σ. Η Πρακτική Άσκηση περιλαμβάνει: α) πρακτική άσκηση σε δομές (π.χ. τμήματα ένταξης, τάξεις υποδοχής, ΔΥΕΠ, ΚΕΔΑΣΥ, ΣΔΕ, ΣΜΕΑΕ, Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα, Ψυχοπαιδαγωγικά Κέντρα Δήμων, κ.ά.), διάρκειας τουλάχιστον τριακοσίων πενήντα (350) ωρών, β) εργαστήρια εξειδικευμένης πρακτικής άσκησης και γ) εποπτεία.
Η παρακολούθηση των μαθημάτων, των σεμιναρίων, των εργαστηρίων και των πρακτικών ασκήσεων είναι υποχρεωτική και διεξάγεται σε κύκλους μαθημάτων διήμερης ή/και τριήμερης διάρκειας (Παρασκευή απόγευμα, Σάββατο και, ενδεχομένως, Κυριακή), διά ζώσης ή/και εξ αποστάσεως. Ανεπαρκής παρακολούθηση συνιστά λόγο απόρριψης στο συγκεκριμένο μάθημα, σεμινάριο, εργαστήριο ή πρακτική άσκηση.
Οι μεταπτυχιακές/οί φοιτήτριες/ές συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των δαπανών του Δ.Π.Μ.Σ. Τα δίδακτρα του Διακρατικού Π.Μ.Σ. καθορίζονται στο ποσό των 5.125
ευρώ και για τα δύο Ιδρύματα (Ε.Κ.Π.Α. και Πανεπιστήμιο Κύπρου). Οι μεταπτυχιακές/οί φοιτήτριες/ές υποχρεούνται να καταβάλουν το ανωτέρω ποσό ως ακολούθως:
Α. Το ποσό των 1.281,25 ευρώ με την εγγραφή τους στο Δ.Π.Μ.Σ
Β. Το υπόλοιπο ποσόν των 3.843,75 ευρώ πριν την έναρξη κάθε εξαμήνου (1.281,25 X 3).
Η διαδικασία καταβολής των διδάκτρων για το Δ.Π.Μ.Σ. γίνεται μέσω του Ειδικού Λογαριασμού Έρευνας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Κριτήρια επιλογής των μεταπτυχιακών φοιτητών/ριών στο Δ.Π.Μ.Σ.
1. Για την επιλογή των φοιτητών που θα παρακολουθήσουν το Δ.Π.Μ.Σ εκτός των υποχρεωτικών για τη συμμετοχή τους δικαιολογητικών, δηλαδή πτυχίο Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι. και γλωσσομάθεια σε επίπεδο Β2, αξιολογούνται:
2. Η απόδοση των υποψηφίων κατά τη διάρκεια προφορικής συνέντευξης έως 50 α.μ.
Η προφορική συνέντευξη γίνεται σε θέματα ευρύτερου παιδαγωγικού, επιστημονικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος.
Τα μέλη των επιτροπών αξιολογούν χωριστά κάθε υποψήφιο/α και τον/την βαθμολογούν με συγκεκριμένο αριθμό μονάδων, οι οποίες δεν μπορεί να είναι περισσότερες από 50 α.μ. Ο αριθμός των α.μ. που πιστώνεται τελικά ο/η υποψήφιος/α από την απόδοσή του/της στην προφορική συνέντευξη είναι ο μέσος όρος των αριθμών των α.μ. με τις οποίες βαθμολόγησαν τον/την υποψήφιο/α όλα τα μέλη της επιτροπής συνέντευξης.