Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.
Διαχείριση Ψηφιακής Πληροφορίας - Υπηρεσίες Πληροφόρησης
Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας
Online

Ιόνιο Πανεπιστήμιο: Διαχείριση Ψηφιακής Πληροφορίας – Υπηρεσίες Πληροφόρησης (2024-2025)

Το Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας της Σχολής Επιστήμης της Πληροφορίας και Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου προσκαλεί όσους ενδιαφέρονται να υποβάλουν αίτηση για την ένταξή τους κατά το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) «Διαχείριση Ψηφιακής Πληροφορίας – Υπηρεσίες Πληροφόρησης», το οποίο οδηγεί σε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε). Σκοπός του ΠΜΣ είναι η συγκρότηση μεταπτυχιακών σπουδών και η ανάπτυξη και διεύρυνση της έρευνας σε ένα ταχύτατα εξελισσόμενο και με εξέχουσα επιστημονική, κοινωνική και οικονομική σημασία τομέα, όπως είναι αυτός της ανάπτυξης και διαχείρισης συστημάτων και υπηρεσιών πληροφόρησης σε ψηφιακό περιβάλλον.

H χρονική διάρκεια σπουδών για την απονομή του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) είναι τρία (3) ακαδημαϊκά εξάμηνα. Στα δύο (2) πρώτα εξάμηνα γίνεται διδασκαλία μαθημάτων. Στο τελευταίο εξάμηνο (Γ’ ) οι φοιτητές εκπονούν Διπλωματική Εργασία.

Η διδασκαλία των μαθημάτων θα γίνεται με χρήση πλατφόρμας σύγχρονης τηλεκπαίδευσης. Η παρακολούθηση των μαθημάτων είναι υποχρεωτική.

Η παρακολούθηση του ΠΜΣ από τους επιτυχόντες φοιτητές είναι ΔΩΡΕΑΝ

Ως γλώσσα διδασκαλίας ορίζεται η Ελληνική. Tο υλικό διδασκαλίας μπορεί να είναι στην Ελληνική ή/και την Αγγλική Γλώσσα. Επιπρόσθετα, η συγγραφή των Διπλωματικών Εργασιών μπορεί να γίνει και στην Αγγλική Γλώσσα, ύστερα από επιλογή του φοιτητή σε συνεννόηση με τον Επιβλέποντα καθηγητή.

Ο μέγιστος αριθμός των φοιτητών που θα γίνουν αποδεκτοί στο Π.Μ.Σ. ορίζεται σε είκοσι (20) άτομα.

Απαραίτητες προϋποθέσεις συμμετοχής στο Π.Μ.Σ. είναι οι παρακάτω:

  1. Στο Π.Μ.Σ. θα γίνονται δεκτοί
    α) πτυχιούχοι του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας (ΤΑΒΜ) του Ιονίου Πανεπιστημίου,
    β) πτυχιούχοι ομολόγων και ισοτίμων προς το ΤΑΒΜ της ημεδαπής και αλλοδαπής, εφόσον κατέχουν την ελληνική γλώσσα,
    γ) πτυχιούχοι των ΤΕΙ Βιβλιοθηκονομίας της ημεδαπής και πτυχιούχοι ομολόγων και ισοτίμων προς τα τμήματα ΤΕΙ Βιβλιοθηκονομίας σχολών της αλλοδαπής, εφόσον κατέχουν την ελληνική γλώσσα και
    δ) πτυχιούχοι Τμημάτων Πληροφορικής και θετικών ή κοινωνικών επιστημών που σχετίζονται με τη διαχείριση της πληροφορίας και την ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων, και γενικότερα πτυχιούχοι Πανεπιστημιακών Σχολών της ημεδαπής ή αναγνωρισμένων πανεπιστημιακών τμημάτων του εξωτερικού.
  2. Απαραίτητο προσόν για να γίνει ένας υποψήφιος δεκτός στο ΠΜΣ είναι η γνώσης της αγγλικής γλώσσας, επιπέδου τουλάχιστον B2.
  3. Απαραίτητο προσόν για να γίνουν δεκτοί στο ΠΜΣ αλλοδαποί υποψήφιοι είναι, επιπλέον των παραπάνω, η καλή γνώση της Ελληνικής γλώσσας.

Η αίτηση υποψηφιότητας των ενδιαφερομένων πρέπει να περιλαμβάνει τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

1. Αίτηση υποψηφιότητας
2. Δύο (2) φωτογραφίες τύπου αστυνομικής ταυτότητας
3. Αντίγραφο πτυχίου
4. Αντίγραφα από τυχόν άλλα πτυχία μεταπτυχιακά ή διδακτορικά διπλώματα.
5. Βεβαιώσεις αναγνώρισης από το ΔΟΑΤΑΠ ή άλλο αρμόδιο όργανο του κράτους για πτυχία ή μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών που ελήφθησαν από πανεπιστήμια της αλλοδαπής (επισημαίνεται ότι μετά την ισχύ του ν.4997/2022 εφαρμόζεται η διαδικασία του άρθρου 304).
6. Πιστοποιητικό γνώσης της αγγλικής γλώσσας, επιπέδου τουλάχιστον B2
7. Πιστοποιητικά γνώσης και άλλων ξένων γλωσσών επιπέδου τουλάχιστον B2, επιπλέον της αγγλικής (αν υπάρχουν).
8. Ανάτυπα δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά ή σε πρακτικά συνεδρίων (αν υπάρχουν).
9. Αντίγραφο αναλυτικής βαθμολογίας
10. Αντίγραφο πτυχιακής εργασίας, αν υπάρχει.
11. Αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα, συνοδευόμενο από δήλωση σκοπού και κινήτρων για μεταπτυχιακές σπουδές
12. Αποδεικτικά επαγγελματικής ή ερευνητικής εμπειρίας, εφόσον υπάρχουν
13. Φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης στο ΠΜΣ έχουν και όσοι έχουν μέχρι την καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων έχουν ολοκληρώσει τις προβλεπόμενες υποχρεώσεις τους για τη λήψη πτυχίου και εκκρεμεί η τυπική διαδικασία λήψης του (π.χ. ορκωμοσία). Στην περίπτωση αυτή αντί του αντίγραφου πτυχίου (δικαιολογητικό 3) θα πρέπει να υποβληθεί βεβαίωση από την γραμματεία του πανεπιστημιακού τμήματος φοίτησης του υποψηφίου στην οποία να αναφέρεται ότι ο υποψήφιος έχει ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις του για τη λήψη πτυχίου.

Επισημαίνεται ότι η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από όλα τα αναγκαία έγγραφα και αποδεικτικά που πιστοποιούν γνώσεις, δεξιότητες και εμπειρία που ο υποψήφιος αναφέρει στο βιογραφικό του. Διαφορετικά τα στοιχεία αυτά, δεν θα λαμβάνονται υπόψη. Οι αιτήσεις υποβάλλονται σε ειδικό έντυπο που είναι διαθέσιμο στον δικτυακό τόπο του ΠΜΣ ή χορηγείται από τη Γραμματεία του Τμήματος.

Για την επιλογή των υποψηφίων θα συνεκτιμηθεί ένα σύνολο κριτηρίων. Κάθε υποψήφιος πιστώνεται με συγκεκριμένο αριθμό αξιολογικών μονάδων (α.μ.) για κάθε ένα από τα κριτήρια αυτά. Οι αξιολογικές μονάδες που πιστώνονται για κάθε ένα από τα επιμέρους κριτήρια αθροίζονται και αποτελούν το σύνολο των αξιολογικών μονάδων του υποψηφίου. Η συνολική βαθμολογία κάθε υποψηφίου εκφράζεται σε κλίμακα από 0 μέχρι 100 αξιολογικών μονάδων.

Τα κριτήρια που συνεκτιμώνται είναι τα ακόλουθα:

  1. Γνώση ξένων γλωσσών: Δύο (2) αξιολογικές μονάδες για τη δεύτερη ξένη γλώσσα σε επίπεδο τουλάχιστον Β2 και μια (1) α.μ. για την κατοχή κάθε ξένης γλώσσας σε επίπεδο τουλάχιστον Β2 πέραν της δεύτερης και μέχρι τη συμπλήρωση του ανωτάτου ορίου των πέντε (5) α.μ.
  2. Κατοχή μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων και περισσοτέρων του ενός πτυχίου: Έξι (6) μονάδες για κατοχή μεταπτυχιακών/διδακτορικών τίτλων σπουδών και από δύο (2) α.μ. για κάθε πτυχίο πέραν του πρώτου και μέχρι τη συμπλήρωση των δέκα (10) α.μ. συνολικά. Τα πτυχία πανεπιστημίων της αλλοδαπής υπολογίζονται μόνον όταν είναι αναγνωρισμένα από το ΔΟΑΤΑΠ ή άλλον αρμόδιο κρατικό φορέα ως ισότιμα με τα πτυχία που χορηγούνται από τα ελληνικά ΑΕΙ (επισημαίνεται ότι μετά την ισχύ του ν.4997/2022 εφαρμόζεται η διαδικασία του άρθρου 304).
  3. Βαθμός πτυχίου: Ο υποψήφιος παίρνει αριθμό α.μ. ίσο με το βαθμού του πτυχίου του διαιρεμένο διά δυο (2), στρογγυλεμένο στον κοντινότερο ακέραιο.
  4. Πτυχιακή εργασία: Δύο (2) α.μ.
  5. Επαγγελματικό έργο: Μια (1) α.μ. ανά πιστοποιημένο έτος επαγγελματικής η ερευνητικής προϋπηρεσίας σε αντικείμενο σχετικό με τις κατευθύνσεις του Τμήματος και μέχρι του συνολικού αριθμού των πέντε (5) α.μ.
  6. Επιστημονικές δημοσιεύσεις: Επτά (7) α. μ. εφόσον ο υποψήφιος διαθέτει μια τουλάχιστον μονογραφία ή δημοσίευση σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό ή στα πρακτικά διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου με σύστημα κριτών.
  7. Κατοχή πτυχίου από Πανεπιστήμιο ΑΕΙ ή Τ.Ε.Ι. Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας, η Τμήματος Βιβλιοθηκονομίας, ή Τμήματος Επιστήμης της Πληροφορίας: Τρεις (3) α.μ., ανεξάρτητα από το αν είναι το μοναδικό πτυχίο του.
  8. Υποτροφίες και βραβεία: Τρεις (3) α.μ. εφόσον ο υποψήφιος έχει λάβει υποτροφία ή κάποιο βραβείο κατά τη διάρεκια των σπουδών του.
  9. Επίδοση των υποψηφίων σε γραπτές εξετάσεις: Οι αξιολογικές μονάδες που μπορεί να συγκεντρώσει ένας υποψήφιος από την επίδοσή του στις γραπτές εξετάσεις δεν μπορεί να υπερβαίνουν τις 60. Τα εξεταζόμενα γνωστικά αντικείμενα είναι δύο (2), είναι ισοδύναμα από βαθμολογική άποψη, και καθένα από αυτά βαθμολογείται στην κλίμακα από 0 έως 30.

Οι υποψήφιοι θα εξεταστούν γραπτά εντός του μηνός Σεπτεμβρίου 2024 (σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα του ΠΜΣ τουλάχιστον ένα μήνα νωρίτερα) στα ακόλουθα πεδία: Εξεταζόμενα πεδία:
1. Εισαγωγή στην Πληροφορική και τις Βάσεις Δεδομένων
2. Γλώσσες Σημειοθέτησης και Μεταδεδομένα

Η γραπτή εξέταση θα γίνει στην έδρα του τμήματος στη διεύθυνση Ιωάννου Θεοτόκη 72, 49100 Κέρκυρα. Η εξέταση και των 2 πεδίων θα γίνει την ίδια ημέρα (θα επιδιωχθεί να είναι Σάββατο ώστε να διευκολυνθούν οι υποψήφιοι που εργάζονται). Η φυσική παρουσία των υποψηφίων στην γραπτή εξέταση είναι υποχρεωτική.

Εξεταστέα ύλη - Βιβλιογραφία:

1. Η εξεταστέα ύλη για το πεδίο «Εισαγωγή στην Πληροφορική και τις Βάσεις Δεδομένων» περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
I. Αριθμητικά συστήματα, αποθήκευση δεδομένων, πράξεις με δεδομένα (αριθμητικές πράξεις, λογικές πράξεις, άλγεβρα Boole), οργάνωση υπολογιστών, δίκτυα υπολογιστών και το Διαδίκτυο, λειτουργικά συστήματα, αλγόριθμοι, γλώσσες προγραμματισμού, δομές δεδομένων, αφηρημένοι τύποι δεδομένων, δομές αρχείων.
II. Επισκόπηση των Συστημάτων Βάσεων Δεδομένων, Σχεδιασμός Βάσεων Δεδομένων, το Σχεσιακό Μοντέλο, Σχεσιακή Άλγεβρα, Αιτήματα με τη γλώσσα SQL.

2. Η εξεταστέα ύλη για το πεδίο «Γλώσσες Σημειοθέτησης και Μεταδεδομένα» περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
I. XML, DTD. XML Namespaces, XML Schema
II. Μεταδεδομένα (Ορισμός, χρήση, πρότυπα και σχήματα μεταδεδομένων).
III. Το πρότυπο Dublin Core,
IV. Το σχήμα μεταδεδομένων Metadata Object Description Schema (MODS).

Περισσότερες πληροφορίες για διευκόλυνση της προετοιμασίας των υποψηφίων (ενδεικτική βιβλιογραφία, σημειώσεις και διαφάνειες μαθημάτων), θα αναρτηθούν στον δικτυακό τόπο του ΠΜΣ στη διεύθυνση: εδώ

Απαραίτητη προϋπόθεση για να θωρηθεί επιτυχών ένας υποψήφιος είναι να έχει εξασφαλίσει αθροιστικά τουλάχιστον είκοσι (20) αξιολογικές μονάδες στις γραπτές εξετάσεις. Από τους επιτυχόντες υποψήφιους θα γίνουν δεκτοί στο ΠΜΣ οι 20 πρώτοι επιτυχόντες υποψήφιοι με βάση το πλήθος των αξιολογικών μονάδων που έχουν συγκεντρώσει.

Προϋπόθεση για τη λειτουργία του ΠΜΣ είναι να υπάρξουν τουλάχιστον έξι (6) επιτυχόντες υποψήφιοι.

Τα ονόματα των επιτυχόντων θα ανακοινωθούν μετά την έγκριση των αποτελεσμάτων από την Συνέλευση στην ιστοσελίδα του Τμήματος. Επιπλέον, θα υπάρξει ηλεκτρονική και τηλεφωνική ενημέρωση από τη Γραμματεία του Τμήματος.

Οι αιτήσεις και τα λοιπά δικαιολογητικά πρέπει να υποβληθούν ή να αποσταλούν έως και την Παρασκευή 20/09/2024 (σφραγίδα ταχυδρομείου) στη Γραμματεία του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, Ιωάννου Θεοτόκη 72, 49132, στην Κέρκυρα. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Γραμματεία του Τμήματος στην Κέρκυρα στην κα Δώρα Γκιτσιάλη, (τηλέφωνο: 26610-87418, email: dora@ionio.gr). Εναλλακτικά τα δικαιολογητικά 10 (πτυχιακή εργασία) και 8 (αντίγραφα επιστημονικών δημοσιεύσεων) μπορούν να αποσταλούν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (σε μορφή PDF) στην ηλεκτρονική διεύθυνση του ΠΜΣ pms-dimis@ionio.gr

Το πρόγραμμα μαθημάτων του ΠΜΣ θα αρχίσει τον Οκτώβριο 2024.

Προκήρυξη
Έντυπο - Αίτηση Συμμετοχής στο ΠΜΣ


Έχετε να μας προτείνετε κάποια διόρθωση; Επικοινωνήστε μαζί μας στο info eduguide.gr

Σχετικά Προγράμματα

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο