Κάντε follow το πρόγραμμα για να ενημερώνεστε μέσω email για προκηρύξεις και σχετικά νέα.
Πρέπει να είσαστε συνδεδεμένοι στο λογαριασμό σας.
Περιόδος υποβολής αιτήσεων από 15 Μαΐου έως και 30 Ιουνίου 2024
Η Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, προκηρύσσει για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025, τριάντα πέντε (35) θέσεις μεταπτυχιακών φοιτητών για το Πρόγραµµα Μεταπτυχιακών Σπουδών µε τίτλο “Στρατηγικές Αναπτυξιακής και Εφηβικής Υγείας.”
Το Π.Μ.Σ. έχει διάρκεια δύο (2) ετών και οδηγεί στην απονοµή Διπλώµατος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) - Master of Sciences (M.Sc.) µε τίτλο ειδίκευσης «Στρατηγικές Αναπτυξιακής και Εφηβικής Υγείας»/ “Strategies on Developmental and Adolescent Health”.
Ειδικεύσεις:
Το ΠΜΣ «Στρατηγικές Αναπτυξιακής και Εφηβικής Υγείας» απονέµει Δίπλωµα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) στις εξής 2 ειδικεύσεις:
ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ - ΣΚΟΠΟΣ
Σκοπός του ΠΜΣ «Στρατηγικές Αναπτυξιακής και Εφηβικής Υγείας» είναι η παροχή υψηλού επιπέδου µεταπτυχιακής εκπαίδευσης σε λειτουργούς Υγείας και άλλους ειδικούς – επαγγελµατίες που πλαισιώνουν παιδιά και εφήβους, προκειµένου να αποκτήσουν εφόδια και να µπορέσουν να αντεπεξέλθουν κατάλληλα.
Το ΠΜΣ αποκτά ιδιαίτερη σηµασία, δεδοµένου ότι η ύλη του περιλαµβάνει βασικούς αναπτυξιακούς στόχους από τα πρώτα χρόνια έως και την ενηλικίωση, καθώς και την αναµενόµενη συµπεριφορά, τις παραλλαγές και παρεκτροπές αυτής (Developmental and Behavioral Health). Οι φοιτητές θα ευαισθητοποιηθούν σχετικά µε οντότητες που συχνά παραµελούνται και διαφεύγουν της διάγνωσης λόγω της πολυµορφίας και ατυπίας τους, αλλά και της ελλειµµατικής εκπαίδευσης των λειτουργών. Θα συζητηθεί ο ρόλος του περιβάλλοντος (οικογένεια, παιδικός σταθµός, σχολείο, συνοµήλικοι) στην ενίσχυση της προσωπικότητας παιδιού και εφήβου, στην εκδήλωση συµπτωµάτων και στην αντιµετώπιση δυσκολιών.
Στόχος είναι η κατανόηση του τρόπου προσέγγισης/πλαισίωσης παιδιών και εφήβων, και γενικότερα των πασχόντων ανηλίκων ως ένα ψυχοσωµατικό σύνολο.
Ο Παγκόσµιος Οργανισµός Υγείας (Π.Ο.Υ.) θέτει ως προτεραιότητα τη φροντίδα παιδιών, εφήβων και νέων, προσδιορίζοντας τις ηλικίες αυτές ως τις σηµαντικότερες για τον περιορισµό της νοσηρότητας των ενηλίκων του µέλλοντος. Στην Ελλάδα αναδύεται η ανάγκη λειτουργίας δομών με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες του Π.Ο.Υ. που προσφέρουν εξειδικευµένη, ολιστική αξιολόγηση και αντιµετώπιση ζητηµάτων των κρίσιµων αυτών αναπτυξιακών σταδίων. Αναπτύσσονται τεχνικές κοινωνικής-συναισθηµατικής ενδυνάμωσης (social-emotional empowerment) και δεξιοτήτων ζωής (life skills) που βοηθούν στην κατάκτηση ανθεκτικότητας (resilience), στην προσαρμογή στο σχολικό πριβάλλον και την διαχείριση προκλήσεων - ιδιαίτερα στην μετά Covid-19 περίοδο. Δίνεται έμφαση στην θετική οικογενειακή λειτουργικότητα και την πρόληψη επιβλαβών συνηθειών και συμπεριφορών.
Οι ανάγκες σε επίπεδο χώρας είναι σηµαντικές, και διαπιστώνεται κενό αναφορικά µε τη στελέχωση δοµών οι οποίες απευθύνονται τεκµηριωµένα και διεπιστηµονικά σε θέµατα ανάπτυξης παιδιών και εφήβων. Επιπλέον, οι δοµές που αναλαµβάνουν τη φροντίδα χρειάζονται λειτουργούς µε εξειδίκευση στο γνωστικό αντικείµενο, όπως για παράδειγµα ιατρούς, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας, ειδικούς ψυχικής υγείας, κοινωνικούς λειτουργούς, εργοθεραπευτές, ειδικούς παιδαγγωγούς κ.α. Επιπλέον, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να κατακτήσουν ουσιαστικούς στόχους μέσω του Π.Μ.Σ. και να καλλιεργήσουν την κουλτούρα του σχολείου που προάγει την υγεία και δημιουργεί τις βάσεις για την προαγωγή στρατηγικών πρόληψης και παγίωσης του “ευ ζην” ως τρόπου ζωής (health promoting schools).
Οι απόφοιτοι του ΠΜΣ θα έχουν τη δυνατότητα:
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ
Στο Πρόγραµµα γίνονται δεκτοί, εφόσον πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για επιτυχή παρακολούθηση των µαθηµάτων: πτυχιούχοι Α.Ε.Ι ή Α.Τ.Ε.Ι συναφούς γνωστικού αντικειµένου (Τµήµατα Επιστηµών Υγείας, Ψυχολογίας, καθώς και άλλων Ανθρωπιστικών, Παιδαγωγικών, Κοινωνικών, Οικονοµικών και Πολιτικών Επιστηµών) της ηµεδαπής ή αντίστοιχων Τµηµάτων αναγνωρισµένων οµοταγών Ιδρυµάτων της αλλοδαπής σύµφωνα µε το σύµφωνα µε την παρ.1 άρθρο 4 ν.3685/2008. Γίνονται δεκτοί ως υπεράριθµοι υπότροφοι και µέλη των κατηγοριών ΕΕΠ, ΕΔΙΠ και ΕΤΕΤ σύµφωνα µε την παρ. 8 του άρ. 34 του Ν.4485/17.
ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ
Οι ενδιαφερόµενες/οι καλούνται να υποβάλλουν φάκελο υποψηφιότητας µέσω υπηρεσίας ταχυµεταφοράς (courier) στην Γραµµατεία του Π.Μ.Σ. από 15 Μαΐου έως και 30 Ιουνίου 2024 καθηµερινά και ώρες 10:00 και 14:00. Γραµµατεία Π.Μ.Σ. (κος Ευάγγελος Κρητικάκος & κα Βάσια Μπούµπα), Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.), B΄Παιδιατρική Κλινική Ε.Κ.Π.Α. - Νοσοκομείο Παίδων “Π. & Α. Κυριακού”. Τηλέφωνα Επικοινωνίας 213 2009535, 213
2009532 και 80011 80015 (Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00 - 14:00).
Οι αιτήσεις µπορούν να σταλούν και στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@youth-msc.gr.
Τα απαιτούµενα δικαιολογητικά είναι:
Τα δικαιολογητικά που καταθέτουν οι υποψήφιες/οι, δε θα επιστρέφονται.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ
Η επιλογή των µεταπτυχιακών φοιτητών διενεργείται υπό την ευθύνη την Συντονιστικής Επιτροπής του Π.Μ.Σ. µε βάση τα παραπάνω δικαιολογητικά και ατοµικές συνεντεύξεις των υποψηφίων. Ειδικότερα, η επιλογή των εισακτέων ποσοστιαία ορίζεται ωε εξής :
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΦΟΙΤΗΣΗΣ – ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ – ΤΕΛΗ ΦΟΙΤΗΣΗΣ
Η έναρξη του ΠΜΣ ορίζεται τον Οκτώβριο 2024 και θα περιλαµβάνει τέσσερα (4) διδακτικά εξάµηνα για την ολοκλήρωση του, στα οποία περιλαµβάνεται και ο χρόνος εκπόνησης της διπλωµατικής εργασίας. Για την απόκτηση ΔΜΣ απαιτούνται συνολικά εκατόν είκοσι (120) πιστωτικές µονάδες (ECTS). Κατά τη διάρκεια των σπουδών, οι µεταπτυχιακοί φοιτητές υποχρεούνται σε παρακολούθηση και επιτυχή εξέταση µεταπτυχιακών µαθηµάτων, ερευνητική απασχόληση και συγγραφή επιστηµονικών εργασιών, κ.ά. καθώς και σε εκπόνηση µεταπτυχιακής διπλωµατικής εργασίας.
Η διδασκαλία των µαθηµάτων γίνεται διά ζώσης και µε µέσα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. [διδασκαλία µε µέσα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης έως 35% (παρ. 3, αρ. 30, Ν.4485/2017) – προαιρετικά.
Η εγγραφή στο Π.Μ.Σ συνεπάγεται συνεισφορά κάθε φοιτητή στα σχετικά λειτουργικά έξοδα, και ανέρχεται σε χίλια (1.000) Ευρώ ανά εξάµηνο. Η καταβολή της πρώτης δόσης γίνεται µε την αρχική εγγραφή και των υπόλοιπων µε την έναρξη κάθε εξαµήνου.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γραµµατεία Π.Μ.Σ. (κος Ευάγγελος Κρητικάκος & κα Βάσια Μπούµπα), Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.), Β΄Παιδιατρική Κλινική Ε.Κ.Π.Α. - Νοσοκομείο Παίδων “Π. & Α. Κυριακού” - Αθήνα. Τηλέφωνα Επικοινωνίας 213 2009535, 213 2009532 και 80011 80015 (Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00 - 14:00).
Ιστοσελίδα : www.youth-msc.gr
e-mail: info@youth-msc.gr