Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.
Φύλο, Πολιτισμός και Κοινωνία
Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
Mixed Mode

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Φύλο, Πολιτισμός και Κοινωνία (2024-2025)

Το Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου προκηρύσσει για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 την εισαγωγή:
Μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών στο ΠΜΣ «Φύλο, Πολιτισμός και Κοινωνία».

Περιγραφή ΠΜΣ «Φύλο Πολιτισμός και Κοινωνία»
Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει τα κυριότερα θεωρητικά και μεθοδολογικά ζητήματα που θέτει η έρευνα για το φύλο στην ανθρωπολογία και την ιστορία, και ασχολείται με τη διερεύνηση του φύλου ως αναλυτικού εργαλείου για την πληρέστερη κατανόηση ζητημάτων που σχετίζονται με την πολιτική, τη γλώσσα, τη μετανάστευση, τον υλικό πολιτισμό, τη σεξουαλικότητα, το έγκλημα και την ποινική δικαιοσύνη, τη βία, την εργασία και τον πόλεμο. Στόχος του είναι η υψηλού επιπέδου εκπαίδευση με εξειδίκευση στις σπουδές φύλου. Οι απόφοιτες/τοι θα είναι σε θέση να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των σημερινών πολυπολιτισμικών κοινωνιών, συμβάλλοντας στην προώθηση της αρχής της ισότητας στη βάση της ετερότητας σε όλους τους τομείς. Πρόκειται για ένα διεπιστημονικό πρόγραμμα το οποίο συνθέτει την Κοινωνική Ανθρωπολογία, την Ιστορία και την Κοινωνιογλωσσολογία. Ένα επιπλέον καινοτόμο στοιχείο του προγράμματος συνιστούν οι θεωρητικές και μεθοδολογικές προσεγγίσεις που συνδυάζουν τις γνώσεις από μη δυτικές κοινωνίες και πολιτισμούς σε θέματα φύλου, με τον ανάλογο διάλογο που διεξάγεται στη χώρα μας γύρω από τα ίδια θέματα. Συνεπώς, τα στοιχεία που συνθέτουν τη φυσιογνωμία του ΠΜΣ είναι η διεπιστημονική προσέγγιση την οποία εφαρμόζει ο εξ ορισμού διαπολιτισμικός του προσανατολισμός, καθώς και η έμφαση στις ποιοτικές κυρίως μεθόδους έρευνας και ιδιαίτερα στην εθνογραφική και ιστορική προσέγγιση.

Ειδικότερα το ΠΜΣ στοχεύει στο:

  • Να εισαγάγει τις/ους φοιτήτριες/ές στους κυριότερους σύγχρονους προβληματισμούς για το φύλο στους διαφορετικούς επιστημονικούς κλάδους και πεδία.
  • Να συμβάλει στην κατανόηση του έμφυλου χαρακτήρα των κοινωνικών σχέσεων και αντιλήψεων σε καίριους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας.
  • Να παράσχει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση σε κοινωνικά ευαίσθητους τομείς όπου διαμορφώνονται οι πολιτικές της ισότητας και του φύλου.
  • Να συνδέσει τις παρεχόμενες γνώσεις με τις διεθνείς εξελίξεις στις σχετικές επιστήμες, ερευνητικές κατευθύνσεις και ειδικότητες.

Το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 το ΠΜΣ θα διεξαχθεί υβριδικά. Συγκεκριμένα, η διδασκαλία θα γίνει διαδικτυακά σε ποσοστό 70% (9 συναντήσεις) και με φυσική παρουσία στη Μυτιλήνη σε ποσοστό 30% (4 συναντήσεις). Οι συναντήσεις με φυσική παρουσία θα πραγματοποιηθούν στο διάστημα από Παρασκευή έως Κυριακή την 2η εβδομάδα και την 10η εβδομάδα μαθημάτων, σύμφωνα με το ακαδημαϊκό ημερολόγιο του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΜΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΙ:

➢ κάτοχοι τίτλου του πρώτου κύκλου σπουδών Α.Ε.Ι (Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι.) της ημεδαπής ή αναγνωρισμένων ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής.
➢ πτυχιούχοι από τα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Σ.Ε.Ι.) (άρθρα 1 και 88 Ν. 3883/2010 – ΦΕΚ 167/Α ́/24.09.2010)
➢ πτυχιούχοι από τη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας (παρ. 5 άρθρο 38 Ν. 4249/2014 - ΦΕΚ 73/Α ́/24.03.2014)
➢ πτυχιούχοι από τη Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας (παρ. 14 άρθρο 69 Ν. 4249/2014 2014 - ΦΕΚ 73/Α ́/24.03.2014)
➢ πτυχιούχοι από τη Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (Σ.Δ.Σ.Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ.) (άρθρο 1 ΠΔ 75/2018 – ΦΕΚ 145/Α ́/07.08.2018). Επίσης, γίνονται δεκτοί επί πτυχίω φοιτητές και φοιτήτριες των ιδρυμάτων της ημεδαπής, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις τους και θα έχουν προσκομίσει σχετική βεβαίωση μέχρι την ημερομηνία εξέτασης της υποψηφιότητάς τους από την Τριμελή Επιτροπή του Π.Μ.Σ.

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΔΙΠΛΩΜΑ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ (Μ.Δ.Ε.)
Η χρονική διάρκεια για την απονομή του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) ορίζεται σε τρία (3) εξάμηνα και προσφέρει στους φοιτητές του Μ.Δ.Ε. 90 μονάδες ECTS συνολικά.

Το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 θα εισαχθούν στο Π.Μ.Σ. «Φύλο, Πολιτισμός και Κοινωνία» κατ’ ανώτατο όριο δεκατρείς (13) μεταπτυχιακοί/ές φοιτητές/τριες. Το Α ́ εξάμηνο ξεκινά στις 7 Οκτωβρίου 2024.

Η επιλογή των εισακτέων βασίζεται:

  1. στην εξέταση των προσόντων των υποψηφίων σύμφωνα με τους φακέλους υποψηφιότητας και
  2. εφόσον πληρούνται τα τυπικά προσόντα, στην προφορική συνέντευξη κατά την οποία αξιολογείται κατά κύριο λόγο η επιστημονική κατάρτιση των υποψηφίων που θα τους επιτρέψει την παρακολούθηση ενός διεπιστημονικού προγράμματος σπουδών. Ενδεικτικές ημερομηνίες εξ αποστάσεως προφορικής συνέντευξης: 7 και 8 Σεπτεμβρίου 2024.

Το πρόγραμμα των συνεντεύξεων γνωστοποιείται αποκλειστικά με ανάρτηση του στην ιστοσελίδα του ΠΜΣ: https://www.sah.aegean.gr/

Οι υποψήφιοι οφείλουν να ενημερώνονται σχετικά, μέσω της παραπάνω ιστοσελίδας.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ
Το Π.Μ.Σ. υλοποιείται σε περιβάλλον μικτής διαδικασίας μάθησης, το οποίο δεν απαιτεί τη συνεχή, διαρκή, φυσική παρουσία των μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών στην έδρα του Τμήματος (Μυτιλήνη). Το Π.Μ.Σ. προσφέρει κατά το 70% εξ’ αποστάσεως παρακολούθηση, με διαδικτυακές διαλέξεις που πραγματοποιούνται μέσω της χρήσης της πλατφόρμας ΖΟΟΜ. Η δια ζώσης διδασκαλία οργανώνεται στην έδρα του Τμήματος (Μυτιλήνη) και περιλαμβάνει υποχρεωτική φυσική παρουσία, η οποία οργανώνεται σε δυο (2) εντατικούς κύκλους διαλέξεων ανά εξάμηνο (1ο και 2ο). Η οργάνωση των εντατικών κύκλων αφορά τις ημέρες από Παρασκευή έως και Κυριακή. Η παρακολούθηση των μαθημάτων και η συμμετοχή στις κάθε είδους εκπαιδευτικές δραστηριότητες είναι υποχρεωτική.

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των μαθημάτων κατά τη διάρκεια των δύο διδακτικών εξαμήνων, η/ο φοιτήτρια/ής εκπονεί στο τρίτο εξάμηνο Μεταπτυχιακή Εργασία Ειδίκευσης, η οποία είναι υποχρεωτική για την απονομή του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ).

ΚΟΣΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ
Το συνολικό κόστος σπουδών ανέρχεται σε 500,00 ευρώ που καταβάλλονται σε δύο ισόποσες δόσεις κατά την εγγραφή στο Α και το Β εξάμηνο. Παράλληλα οι υποψήφιοι που θα επιλεχθούν, αφού ολοκληρώσουν την εγγραφή τους (κατάθεση δικαιολογητικών, κόστος εγγραφής κλπ.), έχουν δικαίωμα, μετά την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους, να καταθέσουν αίτηση απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής διδάκτρων, σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στην ισχύουσα νομοθεσία.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλλουν αποκλειστικά στο σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων ΠΜΣ «Ναυτίλος» https://nautilus.aegean.gr/ τα παρακάτω δικαιολογητικά:

  1. Αίτηση υποψηφιότητας(πρόκειται για την ηλεκτρονική συμπλήρωση της φόρμας στο https://nautilus.aegean.gr/)
  2. Βιογραφικό σημείωμα
  3. Φωτοτυπία πτυχίου/διπλώματος ή Βεβαίωση Περάτωσης Σπουδών Πιστοποιητικό Αναλυτικής Βαθμολογίας προπτυχιακών μαθημάτων όπου θα
  4. αναγράφεται ο βαθμός πτυχίου/διπλώματος
  5. Δημοσιεύσεις σε περιοδικά με κριτές, εάν υπάρχουν
  6. Αποδεικτικά επαγγελματικής ή ερευνητικής δραστηριότητας, εάν υπάρχουν Φωτοτυπία των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας (στο πεδίο
  7. επιπλέον στοιχεία)
  8. Δύο συστατικές επιστολές
  9. Πιστοποιητικό γλωσσομάθειας αγγλικής επιπέδου Β2
  10. Πιστοποιητικό επάρκειας της ελληνικής γλώσσας για αλλοδαπούς/ές
  11. υποψήφιους/ες εφόσον απαιτείται.
  12. Φωτογραφία σε ψηφιακή μορφή

Τέλος, η/ο υποψήφια/ος μπορεί να καταθέσει κάθε άλλο στοιχείο που θεωρεί ότι θα συνέβαλε ώστε η Επιτροπή Αξιολόγησης να σχηματίσει πληρέστερη άποψη.

Για την επισύναψη επιπλέον αρχείων και της Αστ. Ταυτότητας, παρακαλούμε αφού αποθηκευτούν σε ένα ενιαίο συμπιεσμένο αρχείο με τη μορφή zip, να μεταφορτωθούν στο πεδίο «επιπλέον στοιχείο».

Εγχειρίδιο χρήσης

Η επιλογή των εισακτέων βασίζεται:

  1. στην εξέταση των προσόντων των υποψηφίων σύμφωνα με τους φακέλους υποψηφιότητας και
  2. εφόσον πληρούνται τα τυπικά προσόντα, στην προφορική συνέντευξη.

Πληροφορίες δίνονται τις εργάσιμες ημέρες και ώρες στα τηλ. 22510-36331 καθώς και μέσω email στη διεύθυνση: secr-sα@aegean.gr

Οι παραπάνω αιτήσεις και τα σχετικά δικαιολογητικά υποβάλλονται μόνο μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος «ΝΑΥΤΙΛΟΣ» του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη διεύθυνση: https://nautilus.aegean.gr/ μέχρι τις 01.09.2024 και ώρα 23:59, αφού ακολουθήσουν προσεκτικά τις οδηγίες που περιέχονται στο εγχειρίδιο χρήσης.

Το πρόγραμμα των συνεντεύξεων γνωστοποιείται αποκλειστικά με ανάρτηση του στην ιστοσελίδα του ΠΜΣ: https://www.sah.aegean.gr/

Οι υποψήφιοι οφείλουν να ενημερώνονται σχετικά, μέσω της παραπάνω ιστοσελίδας.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΩΝ
Για τον καθορισμό της σειράς επιτυχίας λαμβάνονται υπόψη με τους αντίστοιχους συντελεστές βαρύτητας (Απόφαση Συγκλήτου Ειδικής Σύνθεσης 36/28.06.2018):

  1. Προφορική συνέντευξη σε ποσοστό 36%
  2. Βαθμός πτυχίου σε ποσοστό 30%
  3. Συνάφεια επιστημονικού κλάδου, όπως αυτή προκύπτει από τον τίτλο σπουδών ή την πτυχιακή εργασία στον πρώτο κύκλο σπουδών, σε ποσοστό 7%
  4. Κατοχή δεύτερου πτυχίου σε ποσοστό 7%
  5. Κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου σε ποσοστό 10%
  6. Γνώση άλλης ξένης γλώσσας επιπλέον της αγγλικής, σε ποσοστό 3%
  7. Επίδοση στην πτυχιακή/διπλωματική 3%
  8. Προπτυχιακά μαθήματα συναφούς γνωστικού αντικειμένου με εκείνο του ΠΜΣ 4%

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  • Δήμητρα Βασιλειάδου, Γιάννης Γιαννιτσιώτης, Ανδρονίκη Διαλέτη, Γιώργος Πλακωτός. 2019. «Ανδρισμοί και ιστορία: η ιστοριογραφία μιας σχέσης». Στο Ανδρισμοί: Αναπαραστάσεις, υποκείμενα και πρακτικές από τη μεσαιωνική μέχρι τη σύγχρονη περίοδο. Αθήνα: Gutenberg, 11–101.
  • Δήμητρα Βασιλειάδου, Γλαύκη Γκότση (επιμ.). 2020. Ιστορίες για τη σεξουαλικότητα. Αθήνα: Θεμέλιο, 13–209.
  • Κώστας Γιαννακόπουλος (επιμ.). 2006. Σεξουαλικότητα: Θεωρίες και πολιτικές της ανθρωπολογίας. Αθήνα: Αλεξάνδρεια.
  • Γλαύκη Γκότση, Ανδρονίκη Διαλέτη, Ελένη Φουρναράκη (επιμ.). 2015. Το φύλο στην ιστορία: Αποτιμήσεις και παραδείγματα. Αθήνα: Ασίνη.
  • Κώστας Κανάκης (επιμ.). 2011. Γλώσσα και σεξουαλικότητα: Γλωσσολογικές και ανθρωπολογικές προσεγγίσεις. Αθήνα: Εικοστός Πρώτος.
  • Καντσά, Βενετία, Βασιλική Μουτάφη και Ευθύμιος Παπαταξιάρχης (επιμ.) 2010. Φύλο και κοινωνικές επιστήμες στη σύγχρονη Ελλάδα. Αθήνα: Αλεξάνδρεια.
  • Καντσά, Βενετία, Βασιλική Μουτάφη και Ευθύμιος Παπαταξιάρχης (επιμ.) 2011. Θεωρήσεις του φύλου στην ανθρωπολογία και την ιστορία. Αθήνα: Αλεξάνδρεια.

Για κάθε συμπληρωματική πληροφορία οι ενδιαφερόμενες/οι μπορούν να απευθύνονται στη Γραμματεία του ΠΜΣ, του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας (Πληροφορίες: Αμανίδου Τούλα, τηλ. 22510-36331) και στο e-mail: tamanidou@aegean.gr

Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΠΜΣ «Φύλο, Πολιτισμός και Κοινωνία»
Λόφος Πανεπιστημίου, Κτήριο Διοίκησης 81100 Μυτιλήνη

Προκήρυξη


Έχετε να μας προτείνετε κάποια διόρθωση; Επικοινωνήστε μαζί μας στο info eduguide.gr


Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο