Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.
Μοριακή Βάση των Νοσημάτων του Ανθρώπου (MSc in Molecular Basis of Human Diseases)
Πανεπιστήμιο Κρήτης
Ιατρικής
Full Time

Πανεπιστήμιο Κρήτης: Μοριακή Βάση των Νοσημάτων του Ανθρώπου (2024-2025)

Παράταση υποβολής αιτήσεων έως 13 Μαΐου 2024

Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης οργανώνει και λειτουργεί Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη «Μοριακή Βάση των Νοσημάτων του Ανθρώπου» σε εφαρμογή του N. 4957/2022(A’141) και του ΦΕΚ 8953,τ.Β’/15-02-2024, το οποίο οδηγεί στην απόκτηση Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) στη Μοριακή Βάση των Νοσημάτων του Ανθρώπου.

Αντικείμενο του Προγράμματος είναι η παροχή υψηλού επιπέδου θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης στην Ιατρική Έρευνα (Βασική και Κλινική). Αποσκοπεί κυρίως στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ της βασικής ερευνητικής γνώσης και της κλινικής πράξης, εκπαιδεύοντας τους μελλοντικούς κλινικούς και βασικούς ερευνητές (translational medical research).

Το Πρόγραμμα αποσκοπεί στη σύγκλιση μεταξύ της κλινικής και βασικής βιοϊατρικής επιστήμης και έρευνας μέσα από την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ Καθηγητών κλινικών και βασικών τομέων και της συν-επίβλεψης της έρευνας των φοιτητών του εν λόγω Προγράμματος.

Οι φοιτητές του Προγράμματος εκπαιδεύονται ώστε να είναι ικανοί:

  1. Nα κατανοήσουν τους βασικούς παθογενετικούς μηχανισμούς των κυριότερων νοσημάτων του ανθρώπου βάσει των γνώσεων που έχουν αποκτηθεί σε κυτταρικό & μοριακό επίπεδο.
  2. Να αναπτύξουν κριτική στάση στην επιστημονική γνώση και προσέγγιση στο πεδίο των βιοϊατρικών επιστημών.
  3. Να αποκτήσουν το θεωρητικό υπόβαθρο και δεξιότητες συναφείς με τη βασική, μεταφραστική και κλινική έρευνα ώστε να συμβάλλουν στη δημιουργία νέας γνώσης και να αποκτήσουν ικανοποιητική εμπειρία για μελλοντική συμβολή τους στη βιοιατρική έρευνα.
  4. Να αποκτήσουν δεξιότητες όπως της παρουσίασης μιας εργασίας σε ακροατήριο, της συγγραφής άρθρων ανασκόπησης και της συγγραφής ερευνητικών προτάσεων
  5. Να ενημερωθούν πάνω σε καλές εργαστηριακές πρακτικές και στους κανόνες ασφάλειας του εργαστηρίου
  6. Να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν πάνω σε θέματα ηθικής και δεοντολογίας της έρευνας.

Η διάρκεια φοίτησης για την απόκτηση του τίτλου ΔΜΣ είναι τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα. Το πρόγραμμα των μαθημάτων αρχίζει το χειμερινό εξάμηνο κάθε έτος. Στα δύο (2) πρώτα εξάμηνα οι μεταπτυχιακοί φοιτητές (ΜΦ) παρακολουθούν μαθήματα και συμμετέχουν σε δύο (2) τριμηνιαίες εργαστηριακές ασκήσεις (rotations). Στη διάρκεια του τρίτου και τέταρτου εξαμήνου εκπονείται πρωτότυπη έρευνα για τη συγγραφή της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας.

Το Πρόγραμμα είναι πλήρους φοίτησης, η παρακολούθηση υποχρεωτική, με φυσική παρουσία, και ως γλώσσα παρακολούθησης ορίζεται η Αγγλική. Για την ολοκλήρωση και την απονομή του ΔΜΣ απαιτούνται εκατόν είκοσι (120) Ευρωπαϊκές Πιστωτικές Μονάδες (ECTS).

Yποτροφίες

Δύναται να απονέμονται έως τρεις (3) υποτροφίες αριστείας στους ΜΦ ανά ακαδημαϊκό έτος, ανάλογα με το διαθέσιμο ταμειακό υπόλοιπο του Προγράμματος.

Στο Πρόγραμμα γίνονται δεκτοί κάτοχοι πτυχίων του πανεπιστημιακού ή του πρώην τεχνολογικού τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, ή ακαδημαϊκά αναγνωρισμένων τίτλων ανώτατων ιδρυμάτων της αλλοδαπής προερχόμενοι από Tμήματα Σχολών Επιστημών Υγείας (Ιατρική, Οδοντιατρική) ή από συναφή Τμήματα Σχολών Θετικών Επιστημών (Βιολογία, Χημεία, Βιοχημεία, Βιοτεχνολογία, Μοριακή Βιολογία, Φαρμακευτική) καθώς και κάτοχοι πτυχίου Τμημάτων συναφούς με το Πρόγραμμα γνωστικού αντικειμένου. Αίτηση μπορούν να υποβάλουν και τελειόφοιτοι φοιτητές που αναμένεται να έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους πριν τις εγγραφές στο Πρόγραμμα. Ο αριθμός των εισακτέων ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο σε δεκαπέντε (15) φοιτητές ετησίως.

Υποβολή Αίτησης και Δικαιολογητικών

Υποβολή της αίτησης και των δικαιολογητικών γίνεται MONO ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας https://postgrad.cict.uoc.gr στην οποία οι υποψήφιοι θα πρέπει να δημιουργήσουν λογαριασμό χρήστη, να επεξεργαστούν την αίτησή τους, να επισυνάψουν (upload) τα δικαιολογητικά τους και να την υποβάλλουν οριστικά πριν τη λήξη της προθεσμίας (13 Μαΐου 2024).

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλλουν:

1. Αίτηση συμμετοχής στην ιστοσελίδα https://postgrad.cict.uoc.gr

και τα παρακάτω πιστοποιητικά ή αρχεία:

Για πτυχιούχους:

Α. Αντίγραφο Πτυχίου/Πτυχίων

Για πτυχιούχους Πανεπιστημίων του εξωτερικού Πιστοποιητικό ισοτιμίας από τον ΔΟΑΤΑΠ (εφόσον υπάρχει). Σε περίπτωση μη κατοχής αυτού του πιστοποιητικού, η διαπίστωση της αναγνώρισης του ιδρύματος της αλλοδαπής και του χορηγούμενου τίτλου σπουδών του ιδρύματος της αλλοδαπής γίνεται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 304 του ν. 4957/2022.

Β. Πιστοποιητικό/Πιστοποιητικά αναλυτικής βαθμολογίας μαθημάτων

Γ. Παράρτημα Διπλώματος (εφόσον υπάρχει)

Οι υποψήφιοι οι οποίοι δεν έχουν πιστοποιητικό ισοτιμίας από τον ΔΟΑΤΑΠ, υποβάλουν το αντίγραφο πτυχίου, το πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας και το παράρτημα διπλώματος με σφραγίδα της Χάγης - APOSTILLE (εφόσον υπάρχει) και εφόσον δεν είναι από την έκδοσή τους στην αγγλική γλώσσα, πρέπει να συνοδεύονται και από μετάφραση στην ελληνική ή αγγλική γλώσσα από την αντίστοιχη Πρεσβεία/Προξενείο στη χώρα έκδοσης των εγγράφων).

Για τελειόφοιτους

Α. Πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας μαθημάτων και Βεβαίωση περάτωσης σπουδών (εφόσον υπάρχει).

Β. Πιστοποιητικό γνώσης Αγγλικής γλώσσας σε επίπεδο τουλάχιστον Β2, με βάση το Κοινό Ευρωπαϊκό πλαίσιο αναφοράς για τις γλώσσες ή εναλλακτικά τίτλο σπουδών από εκπαιδευτικό Ίδρυμα αγγλόφωνης χώρας ή αγγλόφωνου προγράμματος σπουδών.

2. Αποδεικτικά επαγγελματικής ή ερευνητικής δραστηριότητας και διακρίσεων (επαγγελματικές ή/και ερευνητικές πιστοποιήσεις, βραβεία, υποτροφίες αριστείας, κ.ά).

3. Έκθεση εκδήλωσης ενδιαφέροντος σχετική με τους λόγους εκπόνησης μεταπτυχιακών σπουδών.

4. Πλήρες Βιογραφικό Σημείωμα

5. Υπεύθυνη Δήλωση για το αν είναι ήδη εγγεγραμμένοι σε άλλα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών και αν ναι, σε ποια.

6. Υπεύθυνη Δήλωση στην οποία θα αναγράφεται ότι ο υποψήφιος έχει λάβει γνώση και αποδέχεται τους κανόνες λειτουργίας του Προγράμματος σύμφωνα με το ΦΕΚ Λειτουργίας του Προγράμματος 8953,τ.Β’/15-02-2024.

7. Φωτογραφία.

8. Δύο (2) συστατικές επιστολές

Οι Συστατικές Επιστολές πρέπει να υποβληθούν:

α) είτε μέσα από την εφαρμογή της υποβολής των αιτήσεων. Σε αυτήν την περίπτωση οι Συστατικές Επιστολές στέλνονται από τους συντάκτες τους μέσω της εφαρμογής υποβολής των αιτήσεων. Τα άτομα που θα αναγράψει ο υποψήφιος μέσα στην αίτησή του, θα λάβουν σχετική πρόσκληση/ειδοποίηση μετά την οριστική υποβολή της αίτησης. Ο υποψήφιος πρέπει υποχρεωτικά να δηλώσει στην αίτηση υποψηφιότητάς του τη διεύθυνση email του φορέα στον οποίο ανήκει/εργάζεται ο συντάκτης ώστε εν συνεχεία η εφαρμογή να ειδοποιήσει ηλεκτρονικά τον συντάκτη, καθώς και την επίσημη ιδιότητα και τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας του συντάκτη. Η ανάρτηση των συστατικών επιστολών από τους συντάκτες στην εφαρμογή της υποβολής των αιτήσεων πρέπει να γίνει μέχρι και τις 15 Μαΐου 2024,

β) είτε μέσω email από τον συντάκτη της συστατικής επιστολής στη διεύθυνση adamakim@uoc.gr με την ένδειξη «Συστατική Επιστολή για τον/την υποψήφιο/α κ. (ΕΠΩΝΥΜΟ) του ΠΜΣ «Μοριακή Βάση των Νοσημάτων του Ανθρώπου». Η αποστολή του email να γίνει από διεύθυνση email του φορέα στον οποίο ανήκει/εργάζεται ο συντάκτης, διαφορετικά από την προσωπική διεύθυνση email του συντάκτη. Το email με τη Συστατική Επιστολή πρέπει να περιλαμβάνει την ιδιότητα και τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας του συντάκτη. Η ηλεκτρονική αποστολή των συστατικών επιστολών από τους συντάκτες πρέπει να γίνει μέχρι τις 15 Μαΐου 2024

Κριτήρια Αξιολόγησης Υποψηφίων και Διαδικασία Επιλογής

  1. Γενικός Βαθμός Πτυχίου – Ο δεύτερος τίτλος αξιολογείται επιπρόσθετα
  2. Αναλυτική Βαθμολογία - Δίνεται έμφαση στη βαθμολογία των μαθημάτων που είναι συναφή με το αντικείμενο του Προγράμματος
  3. Επίδοση στη διπλωματική εργασία όπου αυτή προβλέπεται σε προπτυχιακό επίπεδο.
  4. Προϋπηρεσία ή τυχόν ερευνητική δραστηριότητα/εμπειρία συναφή με το αντικείμενο του Προγράμματος
  5. Δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά καθώς και συμμετοχή σε συνέδρια
  6. Συστατικές επιστολές
  7. Καλή γνώση της Αγγλικής γλώσσας, επιπέδου τουλάχιστον Β2, με βάση το Κοινό Ευρωπαϊκό πλαίσιο αναφοράς για τις γλώσσες
  8. Προσωπική συνέντευξη

Τα παραπάνω κριτήρια αξιολόγησης συνεκτιμώνται σε βαθμολογική κλίμακα 1-10 (με το 10 να είναι η υψηλότερη βαθμολογία) από Επιτροπή Επιλογής. Σε περίπτωση ισοβαθμίας οι υποψήφιοι γίνονται δεκτοί ως υπεράριθμοι.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης των υποψηφίων, ανακοινώνονται οι αρχικοί πίνακες των επιτυχόντων και τυχόν επιλαχόντων φοιτητών με βάση τη σειρά κατάταξης με φθίνουσα σειρά. Τυχόν ενστάσεις (οι οποίες πρέπει να είναι αιτιολογημένες και συγκεκριμένες) γίνονται μέσα σε επτά (7) ημερολογιακές ημέρες από την ημερομηνία ανακοίνωσης των αρχικών πινάκων οι οποίες και εξετάζονται από 3μελή Επιτροπή Ενστάσεων. Οι οριστικοί πίνακες επιτυχόντων και τυχόν επιλαχόντων φοιτητών αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Προγράμματος.

Εφόσον Μεταπτυχιακός Φοιτητής που έχει επιλεχθεί να φοιτήσει στο Πρόγραμμα ενημερώσει εγγράφως ή ηλεκτρονικά τη Γραμματεία του Προγράμματος ότι δεν επιθυμεί εν τέλει να εγγραφεί, ή παρέλθει η ημερομηνία εγγραφής, και διαπιστωμένα η μη εγγραφή του δεν οφείλεται σε λόγους ανωτέρας βίας, τότε με απόφαση του αρμοδίου οργάνου οι κενές θέσεις επιτυχόντων δύναται να καλυφθούν από τους επιλαχόντες, εφόσον υπάρχουν, σύμφωνα με τη σειρά κατάταξής τους.

Τέλη Φοίτησης: Οι Φοιτητές από χώρες προέλευσης εκτός Ε.Ο.Χ., υποχρεούνται στην καταβολή τελών φοίτησης ύψους 4.000 ευρώ για το σύνολο των σπουδών του Προγράμματος, σε τραπεζικό λογαριασμό του ΕΛΚΕ. 

Χρονοδιάγραμμα

  • 13 Μαΐου 2024: Λήξη διορίας υποβολής αιτήσεων
  • 15 Μαΐου 2024: Λήξη διορίας υποβολής συστατικών επιστολών
  • Τέλη Μαΐου 2024: Συνεντεύξεις Για το αναλυτικό πρόγραμμα των συνεντεύξεων οι υποψήφιοι θα ενημερωθούν από τη Γραμματεία μέσω e-mail.
  • Αρχές Ιουνίου 2024: Ανακοίνωση αρχικού πίνακα επιλεχθέντων και τυχόν επιλαχόντων φοιτητών
  • Μέσα Ιουνίου 2024: Λήξη προθεσμίας υποβολής ενστάσεων
  • Μέχρι τέλη Ιουνίου 2024: Ανακοίνωση Τελικού Πίνακα Επιτυχόντων και τυχόν Επιλαχόντων Φοιτητών
  • Σεπτέμβριος 2024: Α. Εγγραφές Β. Έναρξη μαθημάτων

Προκήρυξη 


Έχετε να μας προτείνετε κάποια διόρθωση; Επικοινωνήστε μαζί μας στο info eduguide.gr

Σχετικά Προγράμματα

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο